„Концерт за луди, млади свет“ – како је рокенрол дошао на телевизију

Млади историчар Марко Перић за свој мастер рад истраживао је долазак рокенрола на Радио-телевизију Београд, а књигу „Концерт за луди, млади свет“ објавило је РТС Издаваштво.

У истраживачком поступку Марко Перић користио је богату литературу о популарној култури, емисије из Програмског архива РТС-а, дневну и недељну штампу с краја шездесетих година прошлог века и интервјуе са сведоцима тог времена, између осталих с Јованом Ристићем, аутором „Концерта за луди, млади свет“.

Након пионирских подухвата Николе Караклајића на радију, била је потребна и телевизијска емисија у којој би био заступљен феномен са Запада који је одушевљено прихватила социјалистичка омладина.

Садржај и иновативност емисије никога нису остављали равнодушним.

Аутори су налазили решења како да помире „чупавце“ и одрасле, доминантну политику која је одобравала нову моду са потенцијално субверзивним елементима, урбану и руралну средину, али најбитније је да је установљена нова форма која ће тек десетак година касније бити позната као музички спот.

Најпопуларније групе – „Елипсе“, „Силуете“, „Џентлмени“, „Црни бисери“ биле су из Београда, али је неколико емисија снимљено у бившим југословенским републикама, где су постојали квалитетни и међу омладином омиљени вокално-инструментални састави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи