„Даје глас свима“, реге музика на Унесковој листи

Један од омиљених музичких праваца на свету, који је са Јамајке помоћу Боба Марлија и плејаде других уметника заразио планету опуштеном мелодијом, духом и уопштено позитивном поруком, уписан је на Унескову листу светске нематеријалне културне баштине.

„Допринос међународном дискурсу по питањима неправде, отпора, љубави и људскости најбоље показује природу реге музике која је истовремено мисаона, социо-политичка, сензуална и духовна“, наводи се у саопштењу Унеска.

Наводи се и да реге музика наставља да „служи и даје глас свим људима широм света“.

Реге музика је потекла са Јамајке, а светску славу стекла је преко легендарног Боба Марлија 60-их година. Настала је као мешавина традиционалног јамајчанског менто звука, као и америчког џеза и блуза.

Попут блуза, врло често се регеом показивало на неправду и позивало на ненасилан отпор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи