Васил Хаџиманов: Млади џезери у региону морају да се повежу

Један од најзначајнијих џез пијаниста Васил Хаџиманов наступиће са својим триом у београдском Клубу књижевника 8. и 9. новембра. Недељу дана касније, 16. и 17. новембра, на распродатим концертима у београдској Комбанк дворани на бини ће битиу са Бисером Велетанлић, Матијом Дедићем и Габи Новак.

Најављујући предстојеће концерте Хаџиманов за Танјуг каже да је Клуб књижевника фантастичан амбијент, а не само ресторан у којем може и да се свира.

„Моји родитељи су провели овде слине ноћи наступајући, али бирали су Клуб књижевника када желе да се друже са пријатељима. Радујем се што ћемо на култном месту свирати у Београду и верујем да ће менаџмент ресторана усталити џез у Клубу књижевника“, истакао је Хаџиманов.

Према његовим речима у камерном и крајње сведеном амбијенту публика ће имати прилике да чује албум El Raval из 2011. године који је снимио са Мартином Ђаконовским и Алеком Секуловским у Скопљу.

„Реч је о класичној поставци кавирског џез трија, а уз мене ће свирати Милан Николић на контрабасу и Пеђа Милутиновић на бубњевима. Као специјални гост са нама ће свирати трубач Страхиња Бановић, а неколико песама ће отпевати моја ћерка Марта. Са Мартином и Алеком сам имао прилике тек неколико да пута наступим јер живе далеко од Београда“, објаснио је Хаџиманов.

Цењени београдски уметник поручије да ће коначно имати прилику да наступи у класичном џез клубу.

„Некда су џез клубови изгледали као што је то данас случај са Клубом књижевника. Поштујући такав амбијент наступ ћемо базирати на акустичном звуку. Биће интимно, али никако превише озбиљно и досадно. Увек сам се трудио да заступам џез музичаре који верују да у своје наступе морају да унесу неку дозу хумора, колико год музика коју свирају била уметничка и озбиљна“, прича Хаџиманов.

Велико интересовање за његове концерте са Матијом Дедићем, Габи Новак и Бисером Велетанлић у Комбанк дворани за њега није изненађење јер се београдска публика ужелела музике која је другачија од свега што се сада пласира у медијима.

„Габи Новак је тек неколико пута наступала у Београду, Бисера дуго није имала концерт овде, већ неколико година. Са Матијом никада нисам свирао концерт са два клавира. Биће интересантно публици да види како представници четири родбински повезане фамилије заједно наступају на сцени. Са друге стране у тим концертима има много симболике јер су Бисера и Габи наступале у некадашњем Дому Синдиката који је сада Комбанк дворана“, навео је Хаџиманов.

На концертима у Комбанк дворани, како каже, биће много сентимента.

„Габи и Бисера ће певати своје најлепше песме. Габи углавном песме Арсена Дедића, а Бисера нумере које је потписао Корнелије Ковач. Матија и ја ћемо свирати наше композиције, а постоји део концерта где ћемо све четворо бити на сцени и верујем да ће у том делу нашег наступа за публику бити неких лепих изненађења“, мистериозан је Васил.

За њега нема дилеме да је џез сцена у Београду функционише у бољим околностима него у време када је он почињао да се бави џез музиком.

„Имамо сјајне младе музичаре који су на високом инструменталном нивоу и поседују зрелост приступа музицирању иако су у својим раним двадесетим годинама. Повезивање између младих музичара на простору некадашње Југославије је неопходно јер им је потребна платформа где би показали то умеће које имају. Регион је наслабије повезан када је је реч о уметничкој и џез музици. Турбо-фолк извођачи и аутори само 'шибају' кроз регион и наступају сви свуда“, закључио је Хаџиманов истичући да то није случај са џезерима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи