Јунсун На: Заљубила сам се у џез на први поглед

Jужнокорејска певачица светске славе Јунсун На наступиће вечерас у Комбанк дворани у оквиру програма Београдског џез фестивала.

Гошћа београдског музичког фестивала рођена је и одрасла у Сеулу, а студирала у школи за џез и савремену музику ЦИМ у Паризу.

Почетком 2007. започиње сарадњу са шведским гитаристом Улфом Вакениусом, што је доводи до уговора са реномираном немачком кућом АЦТ и метеорског светског успеха.

На албумима је прате и Ларс Данијелсон и Венсан Перани, а на новом издању She Moves On чини изненађујући обрт са авангардном америчком екипом коју чине Џејми Сафт, Бред Џонс, Ден Ризер, Марк Рибо, изводећи сјајне обраде бисера Џимија Хендрикса, Џони Мичел, Пола Сајмона и Луа Рида...

Наова ће вечерас извести неколико нових композиција са последњег албума She Moves On, али и мноштво нумера са претходних албума.

У разговору са организаторима фестивала, Јунсун На пред вечерашње премијерно гостовање у Београду каже да џез није популаран у Кореји колико је у Европи, али се то полако мења.

„Почела сам да слушам музику са Запада док сам била тинејџер. Амерички поп и фолк, али и француску музику. Џез сам открила у току студија, пре тога нисам знала ништа о њему. Џезу сам се окренула стицајем околности. Желела сам да студирам музику, а један пријатељ ме је саветовао и, на крају, убедио да то буде џез. За Париз сам се одлучила јер сам волела француску музику и културу. Уписала сам се у Школу џеза и савремене музике, једну од првих џез школа у Европи и то је била љубав на први поглед“, прича Наова.

Јужнокорејска џез певачица је добитница престижног Ордена реда витеза уметности и књижевности коју додељује француско Министарство културе као и награде Echo коју немачка музичка критика додељује најбољем вокалном солисти на свету.

Јунсун каже да су награде и мишљење критике веома битни, јер у први план стављају музичаре који су њихови лауреати.

„Привилегија је бити изложен пажњи јавности на такав начин, у свету са толико талентованих музичара и уметничких пројеката. Када сам почињала, нисам размишљала о освајању признања. Замишљала сам како певам на фестивалима као што је Београдски џез фестивал. Дирнута сам признањима која су ми додељена, али не размишљам о њима као нечему што би могло утицати на моју каријеру. Прихватам их као знак препознавања за своје уметничко путовање“, објаснила је Јунсун и додаје да се и даље осећа као почетница.

„Волим да учим нове ствари, сарађујем са различитим музичарима и продуцентима. Слушам много музике, то ми помаже да задржим здраву дистанцу од онога што сама радим. Трудим се да отворим ум за оно што ме окружује“, каже прослављена уметница наглашавајући да јој се веома допада слоган фестивала Џез без граница.

„Џез ми је помогао да отворим ум и доживим право просветљење. Музика има посебан, универзални језик који не зна за границе. Два музичара из различитих земаља који се сретну први пут увек ће моћи да створе неку мелодију, а њихова музика да дирне друге људе широм света, да их покрене и натера да играју. Језик музике разуме свако, по сопственом осећају, без предуслова да тај језик мора да говори. Џез је ту већ више од једног века и мислим да је пред њим још доста лепих година. Џез има много посебних улога – да едукује, социјализује, креативно делује и забави“, закључила је Јунсун На.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи