Концерти прве трубе Француске у Србији

Ерик Обије, прва труба Француске, одржаће концерте 28. и 29. септембра у Београду и Новом Саду са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички“, којим ће дириговати Павле Медаковић, а гост концерата биће харфисткиња Нађа Дорник.

Обије ће наступити 28. септембра у Атријуму Народног музеја, а дан касније у Галерији Матице српске.

Концерти ће бити одржани поводом Дана Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, који прославља 119 година постојања, и Првог интернационалног конкурса за трубу „Иван Јевтић“, који ће бити организован у октобру следеће године.

Композиторски опус Иван Јевтића броји 120 дела за солисте, камерне саставе и оркестре, а велики део посвећен је труби.

Светски познати солисти на труби су свирали и изводили на небројеним концертима његове композиције, те стога се јавила идеја о једном интернационалном конкурсу за трубу, а на челу жирија биће управо Ерик Обије.

Сарадња Ивана Јевтића са једним од најбољих солиста на труби данашњице почела је 2001. године, када су у Паризу направили договор за интегрални снимак дела за трубу који је снимљен са Београдском филхармонијом и издат у Паризу.

Заправо њихово познанство датира још од времена (1974) када су заједно студирали на Конзерваторијуму у Паризу, Обије у класи чувеног Мориса Андреа, а Јевтић код Оливијеа Месијана.

Данас је Обије професор трубе на Конзерваторијуму у Лозани (Швајцарска), а његова каријера солисте је и даље у успону.

Присутан је на музичким сценама у целом свету – од Јапана, где је веома чест гост, преко Кине, Јужне Кореје, Канаде, Колумбије, Северне Америке и свакако свих европских држава, а у Београду ће наступити четврти пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи