Прве хорске свечаности у Београду – од 28. до 30. септембра

Први фестивал Београдске хорске свечаности биће одржан од 28. до 30. септембра у Дому омладине Београдa, најављено је данас на конференцији за новинаре.

Директор фестивала диригент Милан Мика Аћимовић, који је пре две године основао Градски хор Београда, објаснио је идеју за покретање нове манифестације чињеницом да српска престоница као град са највише хорова у Србији нема манифестацију која би то подржала, подсетивши на некадашње Југословенске хорске свечаности које су се одржавале у Нишу.

Програм фестивала обухватиће такмичарски и ревијални део.

Свечано отварање је заказано за 28. септембар у подне, након чега почиње такмичење у категоријама духовне и световне музике.

Хорове ће бодовати жири у коме су диригенти Даринка Матић-Маровић, Драгана Јовановић и Весна Шоуц, првакиња Београдске опере Снежана Савичић-Секулић, примадона Радмила Смиљанић, пијаниста професор Арсен Чаркић, композитор Иван Јевтић, диригент у композитор Александар Седлар и пијаниста и композитор Васил Хаџиманов.

Аћимовић наглашава да циљ није победа, већ дружење и размена искуства међу члановима хорова, због чега нису ни задали обавезан репертоар нити жанровско ограничење.

У ревијалном делу програма, који ће се одвијати сваке вечери, наступиће а капела хор „Вива вокс“, Национални бугарски ансамбл „Филип Кутев“ са солистом Теодосием Спасовим на кавалу, хор „Колегијум музикум“ и квартет „МИНГ“.

Одговорни уредник програма Дома омладине Драган Амброзић приметио је да „боде у очи“ чињеница да Београд није имао до сада манифестацију која би испратила велику популарност хорова у српској престоници и додао да су у „Београдским хорским свечаностима“ препознали велики потенцијал.

„Београдске хорске свечаности“ ће се одржати у организацији Секретаријата за културу града Београда, Дома омладине Београда и Хуманитарне фондације „Саша Марчета“, уз подршку Градског хора Београда.

Организатори су најавили да ће сав приход од продаје улазница бити намењен деци у „Свратишту“, као и талентованим ученицима музичких школа који нису у могућности да купе инструмент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи