Јун Сун На на Београдском џез фестивалу

Вокална солисткиња Јун Сун На, велико име јужнокорејског џеза, први пут ће се представити у Србији, 28. октобра у Комбанк дворани, у оквиру Београдског џез фестивала.

Међународна звезда наступиће са програмом који чини смели и оригинални спој класика џеза, рок и фолк музике, најавио је Дом омладине Београд. Јун Сун На рођена је и одрасла у Сеулу, а студирала у школи за џез и савремену музику ЦИМ у Паризу.

Године 2007. започела је сарадњу са шведским гитаристом Улфом Вакениусом, што је довело до уговора са реномираном минхенском кућом АЦТ, албума Voyage и светског успеха.

Критичар Зидојче цајтунга оценио је тада да се „у вокалном џезу дуго није појавило нешто тако бриљантно, занимљиво и виртуозно“.

У Јужној Кореји освајила је награду за најбољи џез албум 2009, а Министарство културе Француске доделило јој је Орден витеза уметности и књижевности.

Same Girls, други албум за АЦТ, било је најпродаваније џез издање у Француској 2011, а немачка џез критика јој је доделила награду Echo за најбољег вокалног солисту на свету.

Турнеја је водила на преко стотину дестинација, а наступала је и на самиту Г20 светских лидера у Сеулу, пред Бараком Обамом и Ангелом Меркел.

Уследио је албум Ленто, а за потребе снимања најновијег She Moves On отишла је у Њујорк и ангажовала најзначајније представнике авангардне сцене (Марк Рибо, Џејми Сафт, Бред Џонс, Ден Ризер), одабравши изазован програм.

Суочила је сјајне обраде бисера Џимија Хендрикса, Џони Мичел, Пола Сајмона и Луа Рида, са фолк традицијом састава "Fairport Convention" и "Peter, Paul and Mary", те класицима из репертоара Френка Синатре и Нине Симон, остваривши органски спој најбољег из различитих светова.

„У културу Кореје уписан је сталан интерес за западњачку музику мада је наша традиција стара 5.000 година. Већ деценијама се у свим нашим школама обавезно учи како се свира неки инструмент, најчешће клавир, уз дела славних европских композитора. У данашње време, кад смо свакодневно изложени глобалној поп музици, чему и сама Кореја кроз К-поп даје свој велики допринос, јасно је да границе у овој уметности заправо не постоје“, каже Јун Сун На.

Концерт је организован уз подршку Амбасаде Републике Кореје у Србији, а такође ће бити део манифестације „Дани корејске културе 2018“, која ће се одржати на неколико локација у Београду и Новом Саду од 24. септембра до 31. октобра.

Појединачне улазнице за концерте у Комбанк дворани у оквиру 34. Београдског џез фестивала биће у продаји од 1. септембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи