Читај ми!

„Радост Европе“ у Београду – кроз песму и игру малишани представљају обичаје 12 земаља Европе и Африке

Под слоганом „Како расте памет“ у Београду је почео 55. сусрет пријатељства „Радост Европе“. Деца из 11 земаља Европе и Африке, до 5. октобра, гости су београдских основаца.

Да је лепота и богатство света у његовој културној разноликости показују ведра лица више од 500 деце у Београду. У карневалској шетњи од Трга Републике, Кнез Михаиловом улицом до Калемегдана, у традиционалним ношњама, али и модерним костимима, најављују дане „Радости Европе“.

Песмом и игром представиће обичаје земаља из којих долазе, упознаће се боље, дружиће се и стицаће нова пријатељства.

„Путовали смо 20 сати да бисмо стигли у Београд. Београд ми се много допада. Највише ми се свиђају људи. Добри су и пристојни. Свиђају ми се моји домаћини, сви су лепо расположени и срећни“, каже Сорина из Намибије.

Њеном сународнику Сајмону изузетно је драго што је у Србији, допада му се архитектура, како се људи понашају, које вредности негују. 

„Носимо традиционалне костиме из различитих регија земље. Посебни су због материјала од којих се праве“, објашњава Сајмон.

„Свирам виолину од шесте године. Осим тога играм и кошарку. Нина такође свира виолину. Имамо доста својих песама, певамо, свирамо, плешемо. То су чешки народни плесови“, истакао је Антони из Чешке.

Како расте памет

Деца ће већ сутра наступити на гала концерту у МТС Дворани. Посвећен је обележавању 50 година од објављивања књиге Како расте памет Будимира Нешића.

„Разговарао сам са малишанима, постављао им питање 'Како расте памет?' и дошао до врло занимљивих одговора, али сви су се углавном прво зачудили и рекли да их до тада то нико никада није питао, ни родитељи ни учитељи ни васпитачи. Рекли су ми да ће се тек бавити том темом. Директан пренос је на Другом каналу у 18 часова, тако да будите уз Радио-телевизију Србије да откријете како расте памет“, рекао је Лазар Дубовац, уредник манифестације „Радост Европе“. 

За госте „Радости Европе“ и њихове домаћине организован је пријем добродошлице у Дому Народне скупштине. Наредних дана деца ће се дружити у Дечјем културном центру и обилазити нашу престоницу. Учесници ће засадити по стабло на Ушћу у парку „Радост Европе“.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи