Читај ми!

Почела рестаурација слике Ускрснућа Христовог у цркви у Панчеву

У католичкој цркви Светог Карла Боромејског у Панчеву почела је рестаурација велике олтарске слике Ускрснућа Христовог из 19. века. Радови су обимни и захтевни, јер се обављају на лицу места, а не у некој конзерваторској лабораторији. Организује их Завод за заштиту споменика културе, а финансира покрајинска Влада.

Слика која приказује ускрснуће Христово у цркви Светог Карла Боромејског у Панчеву је великих димензија, површине 12 метара квадратних.

Настала је у другој половини 19. века и дело је непознатог аутора. Има четири комада платна и већ је била реконструисана, пре 80 година.

„Слика је веома потамнела, због свећа и старих лакова којим су је заштитили. А због старих закрпа се сасвим деформисала на неким местима и то треба вратити у оригинално стање”, каже Жужана Корхец Пап, сликарка и рестауратор.

Слика стоји у Капели ускрснућа Господњег.

„На Велики петак се ту одржавају молитве, јер ту испод слике Ускрнућа Исусова се налази Исусов гроб и ту је једна дивна дрвена статуа Исуса који је положен у гроб, а изнад њега је тај следећи велики тренутак, Ускрснуће Господње”, рекао је Ласло Ђуриш, жупник цркве.

Радове на рестаурацији организује Завод за заштиту споменика, а финансира покрајински Секретаријат за културу

„Обратили смо се нашим колегама из суботичког Завода, с обзиром на то да је унутрашњост цркве девастирана, као и сама олтарска пала. Позвали смо их да нам помогну да дођемо до пројектно-техничке документације, односно елаборате за потребне радове”, изјавила је Гроздана Миленков, директорка Завода за заштиту споменика културе у Панчеву.

Сама црква Светог Карла Боромејског потиче из 18. века и као део старог језгра Панчева под заштитом је као културно добро од великог значаја.

Следеће године радиће се и реконструкција таванице, јер су и ту оштећене поједине слике због дима од пожара, који је избио пре десетак година.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи