Читај ми!

„Корзо“ означио почетак седмог новосадског Калеидоскопа културе

Пред више хиљада Новосађана, концертом класичне музике „Корзо“, отворен је седми Калеидоскоп културе, један од најзначајнијих културних догађаја у земљи. Наредних пет недеља, познати аутори из света и земље представиће пет грана уметности, а централно место збивања постаће Kреативни дистрикт Новог Сада.

Носио је назив Краљице Марије потом Маршала Тита, данас је Булевар Михајла Пупина, од педесетих година постаје познато шеталиште Новосађана или популарни Корзо.

Управо је овај концерт на овом месту Новосађане вратио у тај део историје и више хиљада њих је прошетало, додуше несвакидашње нотама познатих дела класичне музике.

Са истог места, претходних година Новосађани су слушали оперске арије и прослављене виолинисте. Посебно се памте концерти Стефана Миленковића и Роберта Лакатоша. Сада, та част је припала њиховој млађој колегиници Лани Зорјан, добитници ICMA награде, једне од најпрестижнијих у свету класичне музике. 

Традиција је да солисте прати Војвођански симфонијски оркестар, који је овог пута наступио под палицом Максимилијана Хаберштока. Концерти под отвореним небом, прилика су и за многе младе таленте, који ће тек кренути Ланиним стопама

„Сматрамо да су управо те велике продукције на отвореном створиле много публике ових година, јер ја мислим да је на првом корзоу 2018. године Војвођански симмфонијски оркестар имао више публике него што је имао претходне целе сезоне у новосадској Синагоги. И од тог момента па надаље многе ствари су се промениле, улазнице су почеле да се продају, то је сад постао стандард, што је већ огромна промена, публике има све више“, каже Марко Милетић, директор Војвођанског симфонисјког оркестра.

Корзо је, кажу, и прилика да се за класичну музику заинтересују и они које не би отишли на концерт, али су се синоћ затекли на Булевару. Такав концепт, Нови Сад, чини градом културе, а све ово само је улаз у бројне уметничке павиљоне наредних недеља.

„Аристотел је то рекао – Густо насељено место не чини град. Дакле, потребно је нешто много више од тога, а када вам долазе заиста највеће звезде Ибрахим Малуф, један од највећих трубача данашњице, затим добитник Прицкерове награде, јапански архитекта Јамамото, представљање 100 година од рођења највећег новосадског и једног од најзначајнијих српских писаца Александра Тишме, најцрњег таласа где Жилник, Петровић, Павловић и други се представљају, то је заиста једна ризница у којој свако може да одабере“, истакао је Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад – Европска престоница културе.

У Креативним дистрикту, већ данас публика може погледати изложбе ликовних радова домаћих аутора Цртеж као мисао, а затим упознати и митски свет Павела Суровог, који својим фотографијама приказује архетип жене, кроз различите епохе и културне традиције народа.

петак, 06. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару