Цветник песама које су песници посветили Бранку Радичевићу

Поводом две стотине година од рођења Бранка Радичевића, великом српском романтичару посвећен је Цветник песама под насловом „Ао, данче, ала си ми бео“. Књигу је, у издању „Бранковог кола“, приредио Ненад Грујичић.

За свега 29 година колико је живео, Бранко Радичевић написао је 54 лирске и седам епских песама, прегршт писама и један одговор на критику. После смрти, 1853. године, био је заборављен готово четврт века. Тек пренос његових земних остатака из Беча на Стражилово, три деценије касније, подстиче песнике да пишу у славу Бранку и његовој поезији. И то траје до данас.

Тачно две стотине песама сабрано је у Цветник Ао, данче, ала си ми бео. Настајале су различитим поводима – 50 година од објављивања Радичевићеве поеме Ђачки растанак, век од песниковог рођења, али и као песничко-поетичке посвете његовом делу.

„Он је песник који је у ствари у српском језику створио чисту револуцију јер је на народном језику писао изванредне песме које нису биле оптерећене старословенским натрунима у поезији коју су писали песници везани за јаке институције тога времена, као што је Матица српска и слично. Он је заправо у сарадњи са Вуком Караџићем постигао много и донео оне вредности које дотад нису виђене.“, наглашава Ненад Грујичић, приређивач књиге.

Мада је рођен у Славонском Броду, ђак Карловачке гимназије, Стражилово је одабрао за место свог починка.Тако и Цветник започиње Бранковом жељом Јована Јовановића Змаја. Стихове су му посветили Његош, Лаза Костић, Алекса Шантић, Станислав Винавер, Растко Петровић, Милош Црњански…

О првом модерном српском лиричару певали су и Десанка Максимовић, Бранко Ћопић, Борислав Михајловић Михиз, Стеван Раичковић, Бранко Миљковић, Мирослав Антић, Милосав Тешић... Најмлађи аутор у Цветнику је Растко Лончар.

„Дакле, та антологија, односно овај Цветник показује линију раста свести о Бранку Радичевићу у поезији и она говори о томе да ћемо на тристоту годишњицу обележити или неке генерације после нас такође са обиљем нових песника и нових песама које ће настати у наредном веку“, наводи Ненад Грујичић.

Данас постоји близу стотину композиција на Бранкове стихове као и више награда названих по Бранку. А један од живих споменика Радичевићу је и песничка манифестација „Бранково коло“.

Поводом пола века њеног трајања, а у знаку 200 година од рођења Бранка Радичевића објављена је и књига Коло, коло, наоколо. Садржи записе и сећања Ненада Грујичића о песницима и уметницима који су били гости манифестације у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

недеља, 12. мај 2024.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара