Књига је универзум... Уручене награде поводом Дана Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда, прославила је 96. рођендан. Уручене су награде најуспешнијима – библиотекару, издавачу и читаоцу.

Награда која носи име прве библиотекарке и управнице Библиотеке града Београда Марије Илић Агапове, додељена је Десанки Стаматовић, професорки у пензији за изузетан допринос развоју библиотекарства. „Агора" је најбољи издавач у години за нама. Припало јој је признање „Глигорије Возаровић".

„Знате, књига је универзум. Доћи до једне књиге је велика ствар. Повезано је са много активности, много искуства и много среће. А када стигнете до петстоте књиге, онда имате већ читав један планетаријум", рекао је директор и главни уредник издавачке куће „Агора“ Ненад Шапоња.

„Историја пчела" норвешке књижевнице Маје Лунде у издању „Одисеје", најчитанија је књига страног аутора.

Читалац године је деветогодишњи Димитрије Милошевић из општине Вождовац.

Позајмио је и прочитао каже, две стотине књига а можда и више.

„Ја бих препоручио Народне бајке које баш пуно волим и препоручио бих неке авантуристичке књиге које имају много преокрета и које су веома занимљиве као што су Пет пријатеља или Доктор Дулитл", рекао је читалац године Димитрије Милошевић.

„Гледао сам како неки људи баш много читају и онда сам ја решио сада ћу и ја баш пуно да читам. И тако сам почео да идем у библиотеку и узимао сам све више и више књига, и ето, мој мали брат ми је мало помогао. Имао сам подршку од њега. А нисам уопште знао да се такмичим, то ми је једноставно било свакодневно да идем у библиотеку", додао је Димитрије.

Повеља за изузетан допринос додељена је Александри Куртеш, новинарки листа Политика. Међу успесима које највећа библиотека у Србији бележи јесте и 160 хиљада нових чланова.

„Оно што је обележило претходну годину, то је рекордни број нових чланова, готово 160 хиљада, што нас враћа у оне златне године када смо заиста имали рекордни број чланова, милион и триста хиљада позајмљених књига, преко три хиљаде културних програма, велики број пројеката у којима смо учествовали... И на крају – стварање конзорцијума великих јавних библиотека у Србији за развој нашег библиотечко-информационог система домаћег система БИСИС са којима наступамо заједно и према иностранству", каже директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Библиотека наставља да негује комуникацију са читаоцима. Осим новог часописа за културу и библиотекарство најављује и покретање подкаста.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара