Читај ми!

Фестивал Медимус од 26. августа у атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену

У атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену 26. и 27. августа 2023. биће одржан Осми Међународни фестивал средњовековне музике „Медимус" који организује Друштво пријатеља Манастира Светих Архангела, Дом културе „Грачаница" и Фондација Свети Архангели.

Фестивал Медимус од 26. августа у атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену Фестивал Медимус од 26. августа у атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену

Медимус, међународни фестивал средњовековне музике, одржава се у Призрену, у прелепом амбијенту атријума Цркве Св.Спаса из XIV века. Медимус фестивал је најзначајнија манифестација из области музичких уметности у протеклом периоду у граду Призрену.

Публици ће се у суботу од 20 часова представити Луте Дуо и Грејс Њуком.

Грејс Њуком је певачица, инструменталисткиња и професорка музике специјализована за средњовековне и ренесансне репертоаре. Поред сопственог средњовековног Ансамбла Руморум, наступала је и снимала са међународно познатим ансамблима за рану музику, укључујући Ансамбл Леонес, Ансамбл Перегрина, Ансамбл Жил Биншоа и Le Miroir de Musique.

На овогодишњем Медимусу представиће нам се као гошћа Луте Дуо ансамбла. Грејс је студирала музикологију на Оксфорду, затим средњовековно певање и вокалну педагогију на  Schola Cantorum Basiliensis, и од тада се редовно враћала у Школу као гостујућа професорка певања.

Докторирала је на Универзитетима у Саут Хемптону и Бристолу. Поред наступа и подучавања, Грејс компонује сопствену музику и влогерка је за серију ренесансних концерата из Базела „ReRenaissance“.

Другог дана фестивала публици ће се од 19.30 представити Ансамбл Парламенто, а од 20.30 Ансамбл Медимус.

Ансамбл Парламенто после само годину дана од оснивања освојио је прошле године јесењу награду Schola Cantorum Basiliensis „Vier Jahreszeiten“. Кад год су у прилици, труде се да пронађу начин да лепоту ране музике унесу и у своју локалну културу посећујући основне школе и центре за стара лица у земљама из којих потичу.

Ансамбл Медимус настаје као природни спој уметника сродних музичких интересовања. Овај ансамбл је више од ансамбла – он је заправо пројекат који је осмишљен као рудимент неке будуће летње школе ране музике у манастирском простору.

„Медимус“ је фестивал средњовековне и ренесансне музике који даје јединствен спој аутентичног, старог Призрена, уметника и публике. Прошлих година учествовали су Един Карамазов, Дивна Љубојевић, Слободан Тркуља, Ансамбл Музика Профана из Мађарске, Ансамбл Ренесанс, Aнсамбл Минстрел из Дубровника, гитaриста Душaн Бoгдaнoвић и други. Добитник је награде „Музика класика“ за 2018. годину, у категорији Фестивала од регионалног значаја.

Медимус, има за циљ да представи средњовековно музичко наслеђе, у граду где се особито неговала музичка култура и у коме су настале неке од најлепших композиција ових простора.

Фестивал Медимус спаја савремено музичко стварање са територијом на којој је изворно све и почело.

Покровитељ фестивала је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, а помогли су и Телеком Србија, Windmill Нови Сад, Колашин превоз Зубин Поток.

Драган Призренац као инспирација

Један од музичара који је још 1335. године свирао на дубровачким трговима, а 1346. свирао Царско коло на крунисању цара Душана у Скопљу био је Драган из Призрена.

На двору цара Душана, пред царем, властелом и гостима често се играла игра „Косачи“, где је игру музиком пратио Драган Призренац свирајући трумпету, а пратили су га лаутари и бубњари.

понедељак, 02. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару