Читај ми!

Сусрет регионалних уметника и модних дизајнера 16. децембра у Чумићевом сокачету

„Дизајнерски округ Чумић“ (Čumić Design District), од свог настанка 2010. године, своју репутацију и историју гради на дешавањима и сарадњи. Сваке године организује се, сада већ традиционална, новогодишња томбола и маркет, поп апови дизајнера из других градова и региона бивше Југославије.

Београд је као главни град некадашње Југославије сматран културном и уметничком престоницом. Још у време између два светска рата, зенитизма и надреализма, преко медијале, најавангарднијег уметничког покрета заједничке државе па до краја 70-тих, посебно током 80-тих година прошлог века, Београд пролази кроз културно-уметничку експлозију јавних простора који су неговали дух авангарде и различитих видова уметности.

Након распада земље, транзиције и ре-дефинисања културних институција, покрета и простора, београдски уметнички дух остаје на таласу индивидуалне инцијативе аутора и њихових следбеника.

Парадоксално, таква једна инцијатива која повезује модни дизајн, уметност, музику и књижевност родила се, на месту које представља епитом прошлих времена, а то је Чумићево сокаче. Некадашњи монтажни тржни центар, окупљалиште жестоких момака и бутика са шверцованом робом, постао је Дизајнерски округ (Design District).

Домаће модне дизајнерке и дизајнери, винтиџ бутици, књижаре, уметнички хабовиокупирали су простор и направили место размене и сусрета измђу аутора и публике, уметника и конзумената уметности, дизајнера и њихових пратилаца, модела и, у крајној инстанци, купаца.

Радом и трудом аутора окупљених око Дизајнерског округа оживљен је овај простор, и то не само као продајно место нових, независних уметника већ и као место уметничких дешавања и платформи за регионалну сарадњу, посебно са хрватским, односно загребачким дизајнерима и уметницима.

Дизајнерски округ Чумић, успехом иза кога стоји вредан, креативан и квалитетан рад уметника и дизајнера, преузима улогу коју је имао београдски Студентски културни центар већ споменутих златних 80-тих година прошлог века. Тадашња омладина једва је чекала да види гостовања загребачких уметника у Београду и вице верса, али тако је и са дизајнерима у новом добу.

Дана 16. децембра дешава се сусрет уметника из региона на коме се могу видети радови наших и страних аутора:

"Cloth & Clay" радњу води шест дизајнерки које нуде различите, али комплементарне комаде накита, одеће и асесоара. "Curly Lab" израђује накит и торбе од неочекиваних материјала и изненађујућих форми. „Мокоша и Лејди Теа“ израђују уникатну одећу за сваки дан, удобних форми и занимљивих принтова. "Sun Skirt" креира уникатне свечане сукње по мери, класичних форми. "Minja Tarle" прави ранчеве и торбе савременог дизајна, прочишћених форми. „Грешка“ креира одевне предмете сведених форми са понеким и понекад забавним предахом.

"Cloth and Clay" ће угостити Херои пројекат, који, вођен идејом одрживости, обезбеђује други живот материјалима који су одбачени, израђујући торбе од војних шаторских материјала и "Moe Estetiku" која креира минималистичке одевне комаде. Истовремено они се баве се израдом капута, кошуља, јакни.

"Atippi" је радња коју одликује разноликост стилова, приступа дизајну и материјала. Четири дизајнерке гардеробе и модних додатака - Fish&Chips, Tzaoluche, Scarlet и Modamia од Маје Радосављевић, малим серијама аутентичних комада споре моде, окупљају дизајнере по принципу коришћења различитих материјала. Међу њима су Numenporcelain, Moria, Zbrka, Authentic Art и Wooden Bowie.

"Atippi" ће угостити две уметнице – Рукотворницу, вајарку са својим носивим скулптурама од метала и графичарку, арт терапеуткињу и едукаторку Татјану Трајковић Арт, са својим дигиталним графикама.

"IMI Concept Store" нуди дизајниране модне комаде, ручно прављен накит и асесоаре од коже са потписом дизајнерке Иване Ристић. У радњи се могу наћи и уникатне кожне торбе дизајнера Милоша Сарића.

"Criva", радња коју воде два бренда гардеробе и накита торби – "Curly Lab" и "Greška", са посебним задовољством угостиће anaesKeramik – ауторке чији рад чине посуде које настају од земље. Свака Анина посуда је направљена ручно уз коришћење точка и метода глазура.

Магдалена Клашња, костимографкиња и дизајнерка из Београда, помаже клијенткињама да уживају у удобним и модерним корацима по Београду, Паризу и Њујорку. Магдалена ће угостити венецуеланску архитекткињу Мариан Виљалобос Емонет са линијом савременог накита под брендом "Pamela Coromoto".

„Носимсе“  винтиџ радња у којој су ручно и пажљиво изабрани предмети за кућу, комади гардеробе, обуће и асесоара. Угостиће илустраторку која ради под називом Добре брље, којима ауторка коментарише и представља свакодневни живот.

"Store 32" нуди дизајнерску гардеробу, накит и модне додатке четири ауторке – Марије Рајне Станишић, Шнајдер, МајМај и Александра Гочанин. Гости ће им бити Кокоросрце, бренд из Црне Горе, који се бави израдом дизајнерских торби, новчаника и гардеробе од коже; Yоке, београдски бренд који се бави израдом сада већ препознатљивих цегера од тила и плиша и Morel Craft бренд, такође из Београда, који се бави израдом плетених модних асесоара.

"Okimi and Friends" је концепт продавница који, поред „Окими“ бренда, који израђује једноставне моделе препознатљиве по биколор мотиву, нуди радове брендова Marinush, NeMar Knitting, Oposum, Agelast, Plima sport и Rename Jewelry.

Угостиће Ану Ковачевић, фриленс илустраторку и дизајнерку из Загреба, која своје илустрације преводи у трећу димензију у облику објеката и мобила од папира и шпер плоче. Ана долази под именом Ana Knows Best и доноси широк асортиман производа укомпонован са илустрацијама.

Трећи трг је организација за промоцију поезије, књижевности, уметности и културе читања. Њихов гост ће бити издавачка кућа „Радни сто”.

СестреС сестре Ивана и Јелена Стеванчевић, чији се рад заснива углавном на ручном раду, који не може бити мултипликован, тако да модели остају уникати. Заједно са брендом Ива Ши, оне воде ову занимљиву радњу. Ранчеви и торбе бренда "Oboyi" налазе се у њиховој радњи.

ReDesign21 је радња где се могу видети радови шест дизајнера накита. Њима је заједнички однос према рециклажи, а материјали које користе у изради, крећу се од сребра, челика, дрвета, коже, картона. Накит који израђују Михо, KETZ, Биљана Новоградић, MARLLA, Ведрана Петровска и Бошко Петровић задовољава широку палету укуса већине посетилаца.

Атеље Алтернатива води дизајнерка Данијела Глишић, која дуго постоји и ради на београдској сцени.

среда, 28. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару