Читај ми!

Награђивани филм „Креатура“ отвара Дане каталонског филма

Дани каталонског филма биће одржани по трећи пут у Београду од 24. до 27. октобра у Југословенској кинотеци, у Сали у Косовској 11. Београдска публика моћи ће да погледа седам каталонских остварења која, уз помоћ филмске магије, дочаравају различите деценије каталонске кинематографије.

Фестивал ће у четвртак, 24. октобра у 18 часова отворити филм Креатура (2023), апсолутни добитник на овогодишњој додели награда „Гауди“ које додељује Каталонска академија за филмску уметност.

Након што се усељава у нови дом са својим момком, главна јунакиња Мила почиње да преиспутује не само њихов однос, већ и однос према својим жељама и сопственом телу, што је враћа на потиснута искуства из раног детињства и адолесценције.

Ова драма Елене Мартин имала је чак 15 номинација за награде „Гауди“, а освојила је признања у категоријама за најбољи филм, режију, монтажу, споредног глумца и глумицу, као и дебитантску улогу.

Након отварања и пројекције филма Креатура, све до недеље, 27. новембра, београдска публика биће у прилици да погледа седам каталонских остварења која, уз помоћ филмске магије, дочаравају различите деценије каталонске кинематографије.

„Зашто баш каталонски филм? Зато што је стар готово колико и сама кинематографија. Прва каталонска играна продукција снимљена је свега две године након прве на свету, захваљући Фруктусу Галаберту и његовом остварењу Baralla en un cafè из 1897. године”, објашњава Давид Пужадо, оснивач фестивала.

Поред тога, Пужадо истиче како је сасвим сигурно да ће се уз овај одабир филмова публика смејати колико и плакати, откривати каталонску културу и начин живота.

Тако ће у петак, 25. октобра, од 18 часова бити приказан филм У стакленом кавезу (1986), редитељски деби Аугустија Виљаронге, у којем је главну улогу остварила култна филмска звезда Мариса Паредес. Од 20 часова на програму је хорор филм Агонија (1987) славног Бигаса Луне, у којем је заблистала америчка глумица Зелда Рубинстејн.

Умрети (или не) (2000) је на програму у суботу од 18 часова. У питању је дело које потписује Вентура Понс, чувени редитељ из Барселоне који нас је напустио почетком ове године. Од 20 часова на програму је филм Воз сенки (1997) у којем редитељ Хосе Луис Герин води публику на ход по танкој линији фикције и стварности.

У недељу, 27. октобра од 17 часова публика ће бити у прилици да погледа документарни филм Бицикл, кашика, јабука (2010) Карлеса Боша, који доноси причу о две године живота Пасквала Марагала, бившег градоначелника Барселоне и председника Генералитата Каталоније, након што је оболео од Алцхајмерове болести.

Овај филм најавиће редитељ лично, уз представнике Фондације „Пасквал Маргал”, који ће том приликом разговарати са публиком о животу особа које имају Алцхајмерову болест.

Након тога, од 20 часова на програму је култно остварење барселонске филмске школе Данте није само строг (1967) који су режирали Хасинто Естева и Жоаким Жорда.

Овогодишње издање Дана каталонског филма имаће и свој пратећи програм који ће бити организован 28. новембра. Тог дана ће на Дорћол плацу, од 11 до 13 часова, бити одржани разговори под насловом „Размети Алцхајмерову болест: Пример Пасквала Марагала”, инспирисани филмом Карлеса Боша. Ови сусрети окупиће стручњаке из Српског удружење за Алцхајмерову болест – СУАБ и Фондације „Пасквал Маргал”. Разговори ће бити организовани са симулатним преводом, а улаз је слободан.

Истог дана редитељ Карлес Бош одржаће мастер клас на Факултету драмских уметности. На том дружењу са студентима Бош ће поделити своја искуства из области документаристике, говорити о раду са обичним људима, редитељским приступима и различитим поступцима које примењује у својим филмовима.

Дани каталонског филма организују се под покровитељством Представништва Владе Каталоније у југоисточној Европи, а у сарадњи са Каталонском кинотеком, као и уз подршку Амбасаде Шпаније у Србији и Босни и Херцеговини.

Након Београда, фестивал ће ове године бити организовани и у Сарајеву, а тамношња публика моћи ће да ужива у каталонским остварењима од 31. октобра до 6. новембра.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи