На Палићу поново ради биоскоп – почeo 31. Фестивал европског филма

На 31. Фестивал европског филма Палић публика ће имати прилику да види 150 филмских остварења у 17 селекција.

На Палићу поново ради биоскоп – почeo 31. Фестивал европског филма На Палићу поново ради биоскоп – почeo 31. Фестивал европског филма

Овогодишње, 31. издање Фестивала европског филма Палић свечано је отворено на Летњој позорници Палић. На отварању су уручене награде „Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији: глумици Аници Доброј у категорији домаћих стваралаца, директору фотографије Федону Папамихаелу у категорији иностраних стваралаца, и редитељу Адемиру Кеновићу, лауреату Регионалне Лифке.

Сви филмови су на хард дисковима. Филмске екипе стижу према предвиђеном плану, а главни такмичарски програм отвара британско-ирски филм Сва лица доброте, Јоргоса Лантимоса, који је на овогодишњем Канском фестивалу добио Златну палму за главну мушку улогу.

„Aко вам кажем да фестивал затвара филм који отворио Кански фестивал, Други чин, да на фестивалу у та два главна програма, Паралеле и Судари и Главни програм има 22 наслова, чак седамнест националних кинематографија из Европе учествује, да су гости већ ту. Значи, Палић опет постаје то место где се сусрећу филмови, публика, аутори, који отворено, наравно кад треба и критички, говори о времену у коме живимо. Овогодишњи главни програм је веома занимљиво конципиран, с једне стране су неки проверени аутори, с друге стране су дебитанти и млађи аутори. Тај судар је дао једну потпуно нову димензију, рекао би, на нашем фестивалу. “, наглашава Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић.

На програму Фестивала ће се наћи и српски филмови, напомиње Зеленовић.

„Имамо српски филм 78 дана, имамо филм који је тек победио на фестивалу у Пули, имамо филм који је победио као најбољи краткометражни филм на Канском фестивалу ове године. Имамо дакле, филмове са свих фестивала који су се десили у неком могућем најкрећем време“, наводи Зеленовић.

Проблема у припреми Фестивала европског филма је било, али су они решени, пре свега у настојању да се сачува оно најважније, а то су филмови и публика.

Добитници награде „Александар Лифка“ су стигли на Палић и наредних дана публика ће бити у прилици да разговара са њима о њиховом стваралаштву, о ономе што тренутно раде и чиме се баве.

Све у свему у ових дана, Палић и Суботица постају највећи европски биоскоп где се приказују најбољи европски филмови.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару