Читај ми!

Веселин Грозданић: Олимпијске игре су изазов за спортисте, али и за телевизијске екипе

Од ове недеље и новинарско-техничка екипа РТС-а припрема се у Паризу за почетак великог броја преноса, почев већ од 24. августа, два дана пре званичног отварања Олимпијских игара. Преноси ће почињати већ од 9 часова, а вечерњи део олимпијских дана обележиће емисија „Капије тријумфа” из Париза и матичног студија у Београду. Какав изазов за телевизијске посленике представљају велики спортски догађаји говорио је гост Београдске хронике, редитељ Веселин Грозданић.

Телевизијски редитељ Веселин Веско Грозданић преносио је осам пута Универзијаде и три пута Олимпијске игре. У пензију је отишао после скоро 45 година рада и пет и по хиљада директних преноса.

Гостујући у Београдској хроници, Грозданић наводи да су прве Олимпијске игре које памти као дете, игре у Токију из 1964. године. Двадесет година касније, 1984. године на Зимским олимпијским играма у Сарајеву, већ је био професионално ангажован на телевизијским преносима.

„Тамо је телевизијски тим тадашње Телевизије Београд радио директне преносе са Требевића, а тамо су се одвијала такмичења у бобу и санкању“, напомиње гост Београдске хронике.

У Атини 2004. екипа РТС-а је већ имала озбиљан телевизијски студио унутар Ај-Би-Сија, у међународном телевизијском центру у којем све светске телевизије имају своје капацитете, студија, водитеље, новинаре…

После тога радио је и из Пекинга, 2008. године, као и из Рио де Жанеира 2016. где му се, како каже, испунио дечачки сан, после пола века тачно.

„Као клинац сам гледао, ја мислим да је то први Џејмс Бонд, да ли је Доктор Но, или тако нешто. Филм се завршава летом огромног авиона, тада је то био 'боинг 707', четворомоторни. И слеће у Рио у залазак Сунца. Имаш предиван кадар пред собом. Црвено светло, Сунце на заласку, цео залив преко Копакабане и слеће на аеродром, буквално преко раширених руку Исуса на Корковаду изнад Рија. Тада сам гледајући тај филм рекао, како би било дивно да једног дана ово видим својим очима. И догодило се тачно после 50 година“, сећа се Грозданић.

Олимпијске игре су наравно пре свега изазов за све спортисте, али и велики изазов за земље домаћине. Париз и Француска су трећи пут домаћини летњих Олимпијских игара. Лондон је до сада био једини град који је три пута био домаћин, а за четири године, то ће постати и Лос Анђелес.

Велики спортски догађаји у данашње време представљају и велики изазов за телевизијске екипе. Грозданић наводи пример дворанског Европског првенства у атлетици које је одржано у Београду 2017. и које је преносио РТС.

„Само за овај један четвородневни догађај у Београдској арени 376 људи, 52 камере и седморо репортажних кола је било ангажовано“, напомиње гост Београдске хронике.

Тако да Олимпијске игре су истовремено изазов не само за спортисте, земљу домаћина, туризам, привреду, економију и остало у самој земљи у којој се догађају, него и за телевизијске посленике. То је велики тимски посао који захтева велико ангажовање и пожртвованост свих у производном ланцу, објашњава Веско Грозданић.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару