Читај ми!

Дуг аплауз за „Хероје Халијарда“ и за поруке доброте, херојства, хуманости...

Након пет година завршен је велики продукцијски пројекат снимања филма Радоша Бајића „Хероји Халијарда”. Национална премијера заказана је за 10. октобар, а ратну драму инспирисану највећом акцијом спасавања савезничких авијатичара у Другом светском рату која се одиграла у прањанском крају, синоћ је погледала публика у Горњем Милановцу.

Дугим аплаузом поздрављен је део глумачке и продукцијске екипе филма Хероји Халијарда после свечане пројекције у Културном центру Горњег Милановца.

Међу гледаоцима дирнутим ратном драмом инспирисаном историјским догађајем били су и потомци спасених пилота у чувеној Мисији.

„Желим да захвалим свима који су учествовали у сттварању оваквог филма, али највише бих захвалио Србима, четницима који су спасили мог оца, јер без њих ја не би био овде”, рекао је Тед Бајфилд, потомак спасеног пилота.

Поред искусних, познатих домаћих и светских глумаца међу којима су Радован Вујовић, Нела Михаиловић, Жарко Лаушевић, Петар Божовић, до сада неиспричану ратну причу о херојству једног народа на велико платно донео је и велики број талентованих младих глумаца

„Задовољан сам целином коју сам видео сада. Да, некако је то толико било рада око свега тога и галаме и приче и ето напокон се дала прилика да погледамо то што смо радили”, каже глумац Чубрило Чупић.

Реализација читавог пројекта трајала је око пет година. Филм је завршен после две године припрема, две године снимања и више од годину дана постпродукције.

„Најзахтевнији пројекат који смо икада урадили за ових 18 година постојања. Много локација, много статиста преко 130 глумаца, преко 30 страни глумаца велики пројекат амбициозан изузетан и верујем да ће публика да препознате и труд и огроман рад који смо уложили”, рекао је Недељко Бајић, продуцент филма.

На различитим локацијама широм Србије филмска екипа која је бројала око 600 људи провела је стотину снимајућих дана.

Неке сцене снимане су на аутентичним локацијама и у близини Галовића Поља у Прањанима где се одиграла чувена Мисија Халијард, једна од најуспешнијих спасилачких операција иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства.

„Само желим да кажем да ми нашим филмом шаљемо поруке доброте, херојства, доброчинства, племенитости, хуманости и нешто што је јако важно – националног помирења“, истакао је Радош Бајић, сценариста и редитељ филма.

Национална премијера заказана је за 10. октобар, након чега ће, од 12. октобра, бити у биоскопима широм Србије.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару