недеља, 07.04.2024, 18:11 -> 18:27
Колико често треба јести рибу за време поста
Када је реч о риби, постоје многе заблуде и дилеме. Са чиме се риба једе, како је припремити да буде што здравија, да ли је боља она из рибњака или реке и мора? Одговоре на сва ова питања је дао нутрициониста Страхиња Кукић у емисији РТС Oрдинација.
Да ли риба може да буде нездрава ако се припреми на погрешан начин?
– Да, наравно да риба може да постане нездрава и то је, нажалост, најчешћи начин на који ми припремамо рибу, односно ако рибу припремамо у уљу. Дубоко пржење и излагање високој температури, између осталог, могу довести и до поремећаја омега-три масне киселине, односно оксидације омега-три масних киселина. Да би се сачувала омега-три масна киселина, потребно је да се риба припрема негде на око 150 степени Целзијуса и најбоље је припремати је или у рерни или је сушити или је благо пропржити.
Која риба има највише омега-три масних киселина?
– Рибе које су беле, оне у свом месу немају масти, па самим тим имају мање омега-три масних киселина. Риба која је црвенија и риба која је маснија, она садржи више омега-три масних киселина. Шаран, зависи са ког је поднебља, али ако причамо о овом нашем на пролеће, итекако има доста омега-три масних киселина у њему, под условом да је дивљи.
Колико често треба риба да буде на јеловнику у време поста?
– Узевши у обзир да заиста нема меса и јаја, људи се брину о количини протеина које ће унети, али сам пост је одрицање од хране и благо гладовање, тако да у том смислу мислим да не треба бити превише забринут око количине протеина, јер тело, и те како, то може поднети 40 дана. Глобална препорука је да риба буде на менију једном недељно, па и за време поста.
Да ли риба изгуби неке значајне нутријенте замрзавањем?
– Зависи и од врсте замрзавања, ако причамо о глазирању, риба је још увек свежа, па се излаже хладној температури, па се попрска водом, па се створи покорица леда около и не смрзне се риба дубоко унутра и даље има добар садржај омега-три масних киселина, и даље је треба јести, али мање него риба која је инстант смрзнута или свежа.
Са чиме је најбоље јести рибу?
– Ако говоримо о класичној кромпир салати, мислим да је сасвим у реду појести је са рибом. Ако особа нема никакве тегобе са желуцем, никакве тегобе са цревима, стандардна српска кухиња је океј, осим пржења о ком смо причали у самој припреми рибе.
Ако има проблема са варењем, било би супер да узме, можда, цвеклу, мало лимуна, може и салата са зељем, то ће помоћи и да се гвожђе боље апсорбује и то ће помоћи да се риба боље свари. Требало би избегавати припрему рибе заједно са пиричнем или кромпиром у истом суду јер долази до настанка хемијских једињења између скроба и протеина и то је тешко за варење, као и за крвне судове. Такође, не би требало јести рибу и хлеб заједно.
Који је најбољи избор за речне рибе, а који за морске рибе?
– Ако говоримо о речној риби, то је дефинитивно, шаран. Димљени шаран има својих бенефита, као што јесте, чување тих омега-три масних киселина, има и својих мана, јер дим није увек здрав, али постоји начин да постане здравији, а то је да се риба током те припреме натрља витамином Ц. Лосос је број два. Лосос је најмаснији, има највише омега-три масних киселина, а ако говоримо о дивљој, то би дефинитивно била шкарпина, мислим да се она не узгаја, јер по себи има довољно омега-три масних киселина.
Које вино иде боље уз рибу, бело или црно?
– И једно и друго, зависи од укуса, али свако од њих може имати неке здравствене бенефите. То бело вино може заиста бити добар дигестив, помоћи да се храна боље свари, у сваком случају, подићи ће расположење. Црвено вино је добро за особе које су малокрвне.
Што се тиче пића која не би ишла уз рибу то су сокови и остала заслађена пића. Што се тиче лимунаде, она би ишла одлично због витамина Ц.
Да ли је здраво јести сирову рибу?
– За људе са нашег поднебља када једу суши, када једу ту сирову рибу, врло честа појава је затвор, јер ми нисмо навикли и наш цревни микробиом није навикао да вари сирову рибу. Иначе сирова риба када се конзумира, и те како има више омега-три масних киселина и то је потребно људима из хладних крајева који немају Сунца као ми. Њима треба сваки милиграм омега-три масних киселина, за нас није толико значајан, па не морамо јести сирову рибу.
Како риба утиче на холестерол и која није добра за људе који имају проблема са холестеролом?
– За сада, како истраживања показују, важно је држати свој ниво холестерола под контролом, али је још важнији ниво триглицерида. У том смислу, масна риба може бити добра за одржавање оптималног нивоа холестерола, зато што смањује запаљења, а смањењем запаљења у телу, посебно тих запаљења крвних судова, смањује се и ниво холестерола.
У том смислу, дивља риба, свакако, припремљена на 150 степени Целзијуса, што маснија риба.Панирана и она која је уваљана у брашну и спремљена у уљу није добра.