уторак, 09.09.2025, 08:51 -> 07:52
Извор: РТС, Independent
Да ли неке замене за шећер могу узроковати когнитивни пад
Исхрана богата вештачким заслађивачима повезана је са погоршањем здравља мозга, наводе неуролози. Ове супстанце се налазе у газираним пићима, протеинским плочицама, јогурту и нискокалоричним десертима.

Према стручњацима из области неурологије, исхрана богата неким заменама за шећер повезана је са бржим когнитивним падом. Заслађивачи – аспартам, сахарин, ацесулфам-К, еритритол, ксилитол, сорбитол и тагатоза – налазе се у ултрапрерађеној храни и пићима попут газираних напитака, протеинских плочица, јогурта и нискокалоричних десерта.
Људи који су уносили више од 190 милиграма заслађивача, у просеку сваког дана током годину дана, показали су 62 процента бржи пад у вештинама размишљања и памћења него они који су конзумирали 20 мгилиграма Лименка дијеталног газираног пића садржи око 200 милиграма заслађивача.
Когнитивни пад је еквивалентан око годину и по дана старења, наводи су стручњака и истраживача Америчке академије за неурологију.
Веза је пронађена код људи млађих од 60 година, али не и код оних који су били старији. За људе са дијабетесом, веза је била још јача. Иначе, људи са дијабетесом су склонији да користе вештачке заслађиваче као замену за шећер.
„Заслађивачи са ниским и нултим садржајем калорија се често сматрају здравом алтернативом шећеру, међутим, наши налази указују на то да одређени заслађивачи могу имати негативне ефекте на здравље мозга током времена“, рекла је др Клаудија Кими Суемото са Универзитета у Сао Паолу.
Истраживање, спроведено у Бразилу, пратило је здравље 12.772 одрасле особе са просечном старошћу од 52 године током временских периода до осам година.
Учесници су били разврстани у три групе на основу количине вештачких заслађивача у њиховој свакодневној исхрани, а њихове когнитивне способности су тестиране на почетку, средини и крају студије.
Али нису само највећи потрошачи заслађивача били погођени проблемима, они у средњој групи имали су когнитивни пад који је био 35 процената бржи од групе са најнижом конзумацијом.
Закључено је да је конзумирање хране са аспартамом, сакарином, ацесулфамом-К, еритритолом, сорбитолом и ксилитолом повезано је са бржим падом укупних когнитивних способности, посебно памћења.
Сорбитол, који се често користи у жвакаћим гумама без шећера, конзумиран је највише, у просеку 64 милиграма дневно. Није постојала веза између конзумирања тагатозе и когнитивног пада. Тагатоза се користи у чоколади и другим слаткишима, житарицама, безалкохолним пићима и сладоледима.
Недостатак истраживања и опречни ставови
Међутим, истраживачи су рекли да налази не значе дефинитивно да су заслађивачи узрок когнитивног пада и да би други фактори могли бити у игри.
Прво, нису били укључени сви вештачки заслађивачи и замене за шећер на тржишту. Учесници студије су такође бележили сопствену исхрану, тако да можда нису забележили све што су јели.
Аспартам, сахарин и ацесулфам-К су одобрени као адитиви за храну у Сједињеним Државама и сматрају се безбедним за општу популацију, према подацима Америчке агенције за храну и лекове (FDA). Агенција такође сматра еритритол, тагатозу, сорбитол и ксилитол безбедним.
Ксилитол је повезан са срчаним и можданим ударом код људи који конзумирају више од 30 грама, а и еритритол је такође повезан са ризиком од срчаних сметњи.
Ксилитол и еритритол су добијени из биљака и могу изазвати гастроинтестиналне проблеме, према Медицинском факултету Харварда. Вештачки заслађивачи, који се праве помоћу хемикалија, такође су повезани са проблемима са цревима.
Аспартам, који се често користи у газираним пићима, класификован је као „могуће канцероген“ од стране Међународне агенције за истраживање рака у јулу 2023. године. Међутим, панел међународних стручњака из Светске здравствене организације и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација саопштио је истог месеца да не представља здравствени проблем.
„Потребна су додатна истраживања како би се потврдили наши налази и истражило да ли друге алтернативе рафинисаном шећеру, као што су сос од јабука, мед, јаворов сируп или кокосов шећер, могу бити ефикасне алтернативе“, закључује др Суемото.
Коментари