уторак, 08.04.2025, 12:00 -> 12:10
Извор: РТС, draxe.com
Зашто је у рано пролеће важно да једемо младо поврће
Пролеће је симбол новог почетка, подстиче активности у природи а нуди и обиље свежих производа након зимске ушушканости. Воће и поврће је свежије и доступније. Укључивање свежег пролећног поврћа у свакодневне оброке неће само повећати унос хранљивих материја, већ ће сигурно обогатити укус салатама, сендвичима, предјелима...

Младо поврће што чешће треба да се нађе на трпези, а међу њима су препоруљиви незаоблазна шаргарепа, затим шпаргла, грашак...
Ротквице
Ротквице су омиљене због своје хрскаве текстуре и освежавајућег укуса, што их чини одличним пролећним поврћем за салате и сендвиче.
Ротквице су нискокалоричне и богате антиоксидансима. Такође садрже добру количину влакана, што чини да се осећате сито после оброка, уз подстрек пробавном систему.
Ротквице можете јести сирове или укиселити.
Спанаћ
Спанаћ као лиснато зелено поврће, препуно је витамина и минерала, што пружа бројне здравствене предности. Веома је богат витамином К, витамином А, витамином Ц, гвожђем и фолном киселином.
Садржи моћне антиоксиданте, помаже у јачању здравља срца и подстиче здрав имуни систем.
Спанаћ се може јести сиров у салатама или куван у јелима, као што су тестенине, капаме, проја, пита…
Шаргарепа
Шаргарепа, једно је од најпопуларнијих пролећних поврћа, је веома хранљива, а посебно корисна због садржаја влакана; плус, богата је витамином А, који је од користи за имунитет, здравље очију, репродуктивно здравље коже и снагу костију.
Иако је наранџаста боја њихова препознатљива, шаргарепу можемо наћи у разним бојама.
Шаргарепа може да се пече, кува, пече или једе сирова као здрава ужина.
Такође се од ње могу правити укусни сокови, туршија, док је неки воле као кандирану посластицу.
Артичоке
Артичоке имају јединствен орашасти и благо слаткаст укус и могу се спремати на пари, кувати или пржити, а имају и низ здравствених предности.
Богате су антиоксидансима, јачају здравље срца и добар су извор влакана, фолата и витамина Ц и К.
Када бирате артичоке, одлучите се за најтеже и најчвршће, здраве зелене боје и затворених латица. Покушајте да их додате у салате, супе, јела од тестенина, омлете и сосове.
Шпаргла
Шпаргле су популарно пролећно поврће које практично не садржи масти, а има веома мало калорија. Шпаргла је богата влакнима, витамином К и витамином А.
Осим тога, шпаргла има антиинфламаторна и антиоксидативна својства и служи као природни диуретик који подстиче детоксикацију.
Када купујете шпаргле, проверите њихову свежину тако што ћете се уверити да ће пући када их савијете.
Можете их пећи или кувати на пари, а могу се јести и сирово или као киселе у салати уз додатак белог лука.
Млади грашак
Свеж зелени грашак је право пролећно поврће. Слатког и деликатног укуса, могу се додати на дугачку листу рецепата за бројна јела.
Грашак је одличан извор биљних протеина. Једна шоља садржи скоро девет грама протеина. Грашак је такође богат влакнима и витаминима А, Ц и К.
Грашак се може јести сиров или куван, а одличан је у салатама, супама или као прилог и у варивима па и намазима.
Цвекла
Цвекла је одлична у комбинацији са другим пролећним поврћем. Она је богата антиоксидансима, витаминима А и Ц који могу побољшати атлетске перформансе и когнитивне функције.
Цвекла се одавно користи за побољшање срчане слабости, против токсичности јетре, раздражљивости и анксиозности.
Цвекла се може пећи, кувати или сецкати и јести сирова у салатама.
Такође је одличан додатак смутијима, сендвичима, и јелима од тестенина.
Постоји много начина да додате пролећно поврће у свакодневну исхрану, од најједноставнијих салата и супа, преко варива од куваног поврћа ( самостално или у комбинацији) па до тога да га додајете у укусна јела, јер се одлично слаже уз сваку врсту меса.
У случају да желите да прескочите месо, пролећно поврће је одличан избор и као гриловано, и у виду разних чорбица.
Коментари