Читај ми!

Алулоза – шећер, а не гоји

Слатко, здраво и без калорија? Кажу да алулоза поседује све ове особине – и да је погодна за особе са дијабетесом. Шта заправо знамо о алулози?

Алулоза –  шећер, а не гоји Алулоза – шећер, а не гоји

Алулоза је врста шећера која је први пут откривена у листовима пшенице четрдесетих година. Отада је остала ретко коришћена и слабо истражена.

Тако је било све до деведесетих, када је Кен Изумори, професор на Факултету за пољопривреду Универзитета Кагава у Јапану, у тлу открио микроорганизам који уз помоћ ензима претвара фруктозу у алулозу.

Након још две, три деценије истраживања, алулоза стиче све већу популарност као заслађивач или алтернатива шећеру у Сједињеним Државама и Јужној Кореји, где је одобрена за комерцијалну употребу.

Алулоза (позната и као Д-алулоза и Д-псикоза) се сматра ретком јер се у малим количинама налази у смоквама, сувом грожђу, кивију, пшеници, јаворовом сирупу и меласи.

Оцењује се да има око 70 одсто слаткоће обичног шећера (сахароза), али у односу на њега има само 10 одсто калорија. Чак се рекламира као производ без калорија, користан за контролу телесне тежине или погодан за особе са дијабетесом типа 2.

Да ли су ове тврдње научно поткрепљене?

Да ли је алулоза заслађивач без калорија

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) одобрила је употребу алулозе у храни као „општепризнато безбедну“.

Међутим, Европска унија, Канада и друге земље сматрају алулозу новом материјом чије коришћење још не може да се сматра безусловно безбедним.

Због тога научници и даље истражују ефекте алулозе на људско тело.

Недавна истраживања показују да тело апсорбује алулозу, али је не „метаболизује“, што значи да заиста може бити без глукозе и калорија.

Другим речима, тело не препознаје да алулоза садржи енергију у форми калорија, те је „преварено“ да излучује већину калорија.

То може учинити алулозу корисном за људе који желе да изгубе на тежини, али и даље желе повремено да уживају у нечему слатком. Из истог разлога, алулоза може бити погодна и за оне на кетодијети – дијети са минималним уносом угљених хидрата (шећер је угљени хидрат).

Такође постоје докази да алулоза, за разлику од шећера, не узрокује каријес.

Како алулоза стоји у поређењу са шећером

Постоје тврдње да алулоза не повећава ниво шећера у крви.

Гликемијски индекс (ГИ) рангира храну према томе колико брзо се вари и повећава ниво глукозе у крви.

Чист шећер повећава ниво глукозе у крви за 65 на скали од 0 до 100.

Бели хлеб има ГИ од 100 – дуго се вари и значајно подиже ниво глукозе у крви.

С друге стране, има доказа да алулоза уопште не повећава ниво глукозе у крви.

Да ли је погодна за особе са ризиком од дијабетеса типа 2?

Због тога што – како се чини – нема утицај на ниво глукозе или инсулина у крви, могла би бити идеална алтернатива шећеру за особе са дијабетесом типа 2 или оне који су под ризиком.

Студије су показале да чак ни високе дозе алулозе нису узроковале флуктуације нивоа глукозе код особа са дијабетесом или код здравих особа.

Нека истраживања су открила да конзумација алулозе смањује нивое глукозе и инсулина након оброка, као и њихове флуктуације у крви.

То би могла бити добра вест за особе са дијабетесом, код којих не може ефикасно да се регулише ниво шећера у крви.

Међутим, потребно је више доказа из већих клиничких студија како би се потврдило да је алулоза корисна за особе са дијабетесом.

Да ли природно увек значи здраво

Алулоза нема јак накнадни укус, што је чини корисним заслађивачем за комерцијалне производе попут чоколаде.

„Смањили смо калорије (у нашој чоколади) за до 40 одсто замењујући шећер нечим што је готово без калорија“, рекла је Мишел Отен, оснивачица компаније ГОАЛЗ, која користи само алулозу за заслађивање својих производа.

Отен је рекла да су желели „нешто што се налази у природи, а не што је створено у лабораторији играњем са молекулима“. Али етикета алулозе као природне и здраве може бити и варљива.

На пример, постоје индикације да унос већих количина алулозе може изазвати стомачне тегобе, дијареју, надимање или гасове.

Бели шећер је природан, баш као и алулоза. Потиче од шећерне репе или шећерне трске. Заправо, могуће је направити алулозу од фруктозе (воћног шећера) променом њеног хемијског облика помоћу ензима.

Листа здравствених проблема повезаних са конзумацијом шећера је дуга. Само да наведемо неколико: дијабетес, болести срца, депресија, каријес, лоша кожа, рак. Дакле, природно не значи увек и здраво.

Закључак

Што се тиче алулозе као алтернативног заслађивача, многи регулатори тврде да није штетна за конзумирање, посебно у поређењу са шећером. Међутим, потребне су додатне студије како би се утврдило да ли алулоза има повољан утицај на здравље.

среда, 01. јануар 2025.
-3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње