Читај ми!

Рак плућа у Србији однесе преко пет хиљада људи годишње, у Европи смо други по обољевању – може ли другачије

Србија је прва земља Западног Балкана у којој ће се организовати скрининг на рано откривање рака плућа како би се променила поражавајућа статистика. Рак плућа код нас однесе више од 5. 000 живота, а оболи више од 7.000 људи годишње. А не мора да буде тако.

Гостујући у Дневнику РТС-а, доктор Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије истакао је да је новембар месец борбе против рака плућа. Са великим задовољством најављујемо скрининг који ће кренути у новембру.

На почетку скрининг ће се обављати на територији Београда, биће обухваћени сви Домови здравља. Сви они који имају преко педесет година, који имају 30 година пушачког стажа, биће обавештени где треба да се јаве на прегледе. Скрининг ће се у почетку спроводити у Клиници за пулмологију, па сходно налазима пацијенти ће бити упућивани на даља лечења“, истакао је доктор Михаило Стјепановић.

Истакао је да сваког дана од карцинома плућа оболи 19 особа, а 13 људи изгуби битку са овом болешћу. Око 70 одсто пацијената открије се у поодмаклим фазама, па је операција немогућа.

Ми смо на другом месту у Европи када је у питању ова опака болест.  Недавно је урађено истраживање које су спровели ЦЕСИД и Удружење „Пуним плућима“ на Клиници за пулмологију. Случајним узорком одабрано је 600 пацијената, старости преко 50 година, сви су пушачи, у истраживању су равномерно распоређена оба пола. Упитник обухвата 22 анализе.

Резултати показују да је око 23 одсто пушача покушало да остави дуван. Трећина испитаника се не сећа када је била код лекара. Око 90 одсто пацијената је за скрининг, а 82 одсто испитаника би се одазвало скринингу, ако је организован“, истакао је доктор Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи