Читај ми!

Ако имате афте, покушајте да промените пасту за зубе

Афте су болна и честа појава која мучи многе. Разлог њиховог настанка није јасан, али паста за зубе може бити један од фактора. Натријум лаурил сулфат, уобичајени састојак који се користи да би паста за зубе пенила, повезан је са дуготрајнијим и болнијим ранама у устима.

Ако имате афте, покушајте да промените пасту за зубе Ако имате афте, покушајте да промените пасту за зубе

Састојак који се често користи у многим средствима за хигијену и у козметици, натријум лаурил сулфат (СЛС), познат као сурфактант, у неким студијама повезан је са појавом афти. Истраживачи су открили да се код оних који су прешли на пасту за зубе без СЛС-а значајно смањило појављивање афти.

У одвојеном клиничком испитивању објављеном 2012. године, 90 учесника је добило инструкције да користе две пасте за зубе осам недеља. Они који су користили пасту за зубе без СЛС-а изјавили су да њихове афте нису трајале толико дуго или нису узроковале толико бола у поређењу са пастом за зубе која садржи СЛС.

Стручњаци упозоравају да су студије имале мали узорак и да је потребно више испитивања да би се боље разумело како овај састојак може утицати на афте. Али клиничари су рекли да је прелазак на пасту за зубе без СЛС-а помогао одређеном броју пацијената.

Веза између пасте за зубе и афти

Афте су болне лезије округлог облика које се формирају на меком ткиву у устима, као што су унутрашњост образа или усана. Често почињу као мања повреда слузокоже због оштре ивице зуба, протезе или уколико се угриземо за образ.

Једна теорија о томе како би СЛС тада могао да изазове афте је да би овај састојак могао да поремети заштитни слој слузи који покрива слузокожу, кажу стоматолози. Међутим, ни за то нема сигурних доказа.

Поједини стоматолози напомиње да је такође могуће да и други састојци у пастама за зубе са СЛС-ом могу да изазову бол. Пре свега мента и сви јаки адитиви.

Компаније које продају пасту за зубе кажу да је СЛС уобичајени састојак. Портпарол компаније „Проктер енд Гембл” у изјави за Вашингтон пост, наводи да „многе пасте за зубе садрже СЛС јер су безбедне и ефикасне у уклањању остатака хране са зуба“.

Које пасте за зубе не садрже СЛС

Да бисте сазнали да ли ваша паста за зубе садржи СЛС, проверите састојке на етикети. Понекад, етикета на туби наводи само активне састојке, али цела листа се може наћи на интернету.

Пацијенти такође могу да питају стоматолога или фармацеута за препоруку. Неки пацијентима саветују да користе дечје пасте за зубе јер су веома благе.

Шта узрокује афте

Стручњаци кажу да тачан узрок за појаву афти није познат, али је вероватно мултифакторски, као и да нису исти за све људе.

Стрес, породична историја афти и одређени недостаци у исхрани су повезани са већим ризиком од развоја ових лезија. Код неких пацијената са породичном историјом, постоји нека врста дефекта у имунолошком систему која изгледа да је повезана са инфламаторном реакцијом у устима.

Недостатак витамина Б12, фолне киселине, гвожђа или цинка такође је повезан са развојем афти.

Кисела, лимунска или зачињена храна може иритирати постојеће афте и потенцијално погоршати симптоме. Али нема довољно доказа да сама киселост хране може да изазове појаву афти.

Афте у устима, нису заразне нити узроковане вирусом. Разликују се од херпеса, који се обично налазе на спољашњој страни усне и заразни су.

Како можете да се решите афте

Медицински третмани: Лекови могу да помогну у ублажавању болова и смањењу упале. Аналгетици који се купују без рецепта могу да пруже брзо, привремено олакшање бола.

Локални стероиди, гелови и лекови који се издају на рецепт користе се за веће или рекурентне афте како би се смањила упала.

Испирање сланом водом: Со би могла мало да „запече“ афту и смањи запаљенске ћелије, кажу стоматолози. Не постоје клиничка испитивања која доказују њену корист, али стоматолози већ годинама користе и препоручују испирање уста сланом водом.

Пола кашичице соли треба растворити у 250 милилитара топле воде док се потпуно не истопи. Слани раствор мућкати у устима 15 до 30 секунди и испљунути. Уста испирати три до четири пута дневно.

Суплементи: Потребна су даља истраживања да би се разумело да ли суплементи могу помоћи у лечењу афти, али неке студије указују да би витамин Б12 могао да буде од помоћи.

У рандомизованом контролисаном испитивању од 58 особа са афтама, пацијенти су добијали 1.000 микрограма витамина Б12 дневно током шест месеци. Студија, коју је делимично финансирала фармацеутска компанија, показала је да је група која је узимала витамине имала значајно смањење трајања афти, њиховог броја и количине бола у поређењу са контролном групом.

Сличне студије са суплементима цинка дошле су до опречних закључака.

Када посетити доктора

Разговарајте са својим стоматологом ако имате три или више афти истовремено, или када вам се чини да увек имате афте у устима или се постојећа прогресивно погоршава, кажу стручњаци. Ово може бити знак основних здравствених стања, као што су Кронова болест или целијакија, или орални рак.

Имати ране у устима није ненормално, наглашавају стоматолози, али оне које трају неколико недеља и напредују захтевају преглед лекара.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи