Читај ми!

Дојење чува здравље и маме и бебе

Национална недеља дојења традиционално се обележава 40. календарске недеље у години и симболично подсећа на трајање трудноће. Овогодишњи слоган је „Будимо ближе – подршка током дојења за све“, а циљ је да се нагласи значај дојења за здравље бебе и мајке.

Контакт између маме и бебе одмах по рођењу и првом подоју од изузетног је физиолошког и емотивног значаја. Првим млеком, колострумом, беба уз хранљиве састојке уноси и драгоцена антитела, а даље дојење убрзава њен развој, смањује ризик од инфекција, алергија, гојазности и дијабетеса. Отуда је важно да маме не посустану и када није лако.

„Није ми била сразмерна понуда и потражња што се тиче млека и дојења, тако да сам морала прва три месеца од порођаја да се константно измузавам да не бих добила маститис. Што јесте мука, поготово ноћу, али не треба да бирамо лакши пут, јер ово је предивно и свашта се научи и радимо једну добру ствар“, каже Ева Митрић из Крушевца.

„Између две бебе је 22 месеца. Одлучила сам се на тандемско дојење из разлога зато што сматрам да је првенствено најбитније да дете доји. Спавања нема, али то смо навикли. Колико је било тешко толико је сад и лако и слатко“, рекла је Патриција Годић из Крушевца.

Школа за труднице и родитеље место је на којем се будуће маме и тате припремају за нове изазове. Размена искустава је корисна, а када беба дође помоћ стручњака често је драгоцена.

Није то само подршка чисто у дојењу, показивању технике дојења, то је била подршка и у психичком делу. И много је битно то што је био и супруг ту. И јако је битно генерално да то буде једна целовита прича, да не буде само мама, него да буде и тата укључен, и онда тата можда види нешто што мама није видела приликом показивања и онда мало боље објасни“, сматра Милица Милосављевић из Крушевца.

Председница Удружења Моја рода“, школе за трудице и родитељство, и медицинска сестра Ана Благојевић, истиче да је важно да беба шест месеци искључиво сиса.

„После тога крећемо са немлечном исхраном, али задржавамо дојење и даље, и препорука је до две године. Беба која доји је задовољна беба, мирна беба, лепо спава, лепо се понаша, и схватимо да дојка није само храна него је и утеха и љубав и пуно тога је у држању и уопште у тој конекцији између мајке и бебе“, објашњава Благојевићева.

И добробит је обострана. Маме које доје брже се опорављају од порођаја, лакше смањују телесну тежину, смањују ризик од остеопорозе и ређе оболевају од карцинома јајника и дојке.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи