субота, 12.07.2025, 18:40 -> 18:40
Извор: РТС
Аутор: Јелена Мариновић
Четири дана у Нишу ће бурек мирисати више него иначе, отворена манифестација посвећена јединственом специјалитету
У Нишу су отворени 22. Дани бурека. На традиционалној Бурегџијади, током четири дана, очекује се око 25 хиљада посетилаца који ће моћи да пробају специјалитете домаћих бурегџија и гостију из Северне Македоније.
Са сиром или са месом и обавезно врућ – бурек је најпопуларнији нишки доручак. А једе се и у било које друго доба дана.
Бурек је у Ниш стигао из Турске у 15. веку.
Донео га је чувени истанбулски пекар Мехмед Оглу, и то био први бурек направљен у Србији.
Од тада сваки мајстор бурека има своју тајну.
На штандовима на Бурегџијади, кажу, посла више него у пекарама.
„Има осам учесника, осам штандова. У просеку се прода 200 до 300 килограма бурека по штанду, значи 2.400 до 2.800 килограма бурека се прода за један дан", испричао је председник Уније пекара Ниша Братислав Вукадиновић.
Прода и одмах поједе. На штандовима и по две пећи, а траже се и класични и нови укуси које су бурегџије чувале као тајну до самог отварања манифестације.
Неће се бирати најбољи нити правити највећи бурек, али је сигурно да из Ниша нико неће отићи празног стомака.
Коментари