Електронски нос за контролу хране и пића, први у Италији

Електронски нос који служи за откривање добрих вина, али и других намирница и пића, односно разликовање оних аутентичних од оних које не би требало ни да наручимо ни да купимо, откриће је Соње Фреди са Универзитета „Католика“ у Италији.

Италијанка Соња Фреди са Универзитета „Католика“ у Бреши, представила је јавности електронски нос који је у стању да препозна аутентична вина (од тога од које је врсте грожђа направљено и из ког винограда потичу па до финалног производа), да покаже да ли је храна аутентичног порекла или је фалсификована  и да ли је чувана у добрим условима.

Њен циљ није да "украде" посао сомелијерима већ да убрза откривање лоших вина и лоших намирница. Соња Фреди, која је координаторка пројекта, урадила је постдокторско истраживање под називом "Од наноструктура до вештачке интелигенције: електронски нос за заштиту и валоризацију винског наслеђа".

Из лабораторије у Бреши, у којој је и настао електронски нос, објашњавају да је анализа испарљивих компоненти ефикасан метод за добијање информација о хемијском саставу течности и чврстих материја. Ова анализа се, како наводе, може применити у различитим областима, укључујући контролу квалитета, свежине и порекла прехрамбених производа.

Нешто слично, под називом Hypertaste, направили су и истраживачи ИБМ-а у Цириху, који је у стању да детектује такозвани хемијски отисак течности са својеврсним језиком опремљеним електронским сензорима који су у стању да открију њихов састав.

Основни принцип на коме се заснива функционисање електронског носа је једноставан: сви се ослањамо на мирисе намирница не бисмо ли проценили њихово стање а љубитељи вина који су прошли одређене курсеве познати су по томе што могу да процене одакле долази неко вино, од које је сорте грожђа и које све ароме има.

То је зато што храна и пиће емитују одређене гасне молекуле који могу указати на то да ли је храна свежа или не, а могу да открију и њихово порекло. Праћењем ових биомаркера је могуће утврдити све потребне карактеристике намирница, док су истраживачи из лабораторије у Бреши изјавили да читав пројекат има за циљ стварање сензорских платформи заснованих на угљеничним наноцевима и графену, способних да детектују специфичне молекуле гаса.

Вино је састављено од 800 одређених органолептичких и испарљивих компоненти које идентификују не само њихов хемијски састав или врсту грожђа која се користи за производњу вина, већ могу бити индикативне за праћење и проверу његовог порекла.

Пројекат је био структуриран у различитим фазама од "припрема сензора и монтаже електронског носа" до "тестирања са винима", и показало се да је "нос" способан да препозна свежину и фалсификована бела вина и да са прецизношћу препозна разне врсте тестираних вина. Ови прелиминарни резултати потврђују да је могуће употребити електронски нос уколико желимо бити сигурни шта је оно што заиста једемо и пијемо и каквог је квалитета.

 

недеља, 24. новембар 2024.
-1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње