НАСА: Јул најтоплији месец у историји!

Од када се мере температуре јул је био најтоплији месец на планети Земљи, наводи се у саопштењу Америчке агенције за истраживање свемира.

Температуре у јулу биле су 0,84 степени Целзијусових изнад просека, а 0,1 степен изнад досадашњег рекорда - јула 2011. године.

Научници су израчунали да су температуре у јулу биле топлије 1,51 степен од просечних летњих температура у периоду од 1950. до 1980. године.

Расту температуре доприносе загађење животне средине, климатске промене и употреба фосилних горива.

Температура, подизање нивоа мора и емисије гасова са ефектом стаклене баште достигли су рекордне нивое прошле године, што 2015. чини најгором годином у модерној историји за загревање планете на основу низа кључних индикатора.

Драматичан пораст у последњих 50 година указује да ће 2016. година бити још још топлија, што су показали рекордне просечне температуре у априлу и мају, као и незабележено високе температуре за Божић и чињеница да је 23. јул био један од најврелијих дана у историји.

Такав тренд, нажалост, могао би да се настави и наредних година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара