Извор: РТС

Дебата у Филаделфији – Офанзива Камале Харис, Трамп добио озбиљну ривалку

Камала Харис показала је да су демократе исправно одлучилe када су одусталe од подршке Џозефу Бајдену за нови мандат у Белој кући. Први озбиљан тест за кандидаткињу демократа присталице одушевљено поздравиле. Доналд Трамп наставио где је стао у дуелу против Бајдена – питања америчког угледа и илегалних имиграната главни проблеми са којима се САД морају ухватити укоштац. Дебата у Филаделфији није дала одговор ко ће бити нови председник САД, али је показала да је Камала Харис у најмању руку равноправан ривал Трампу.

И пар напада за крај дебате

Закључне речи Камале Харис и Доналда Трампа биле су неубедљиве као и већи део наступа у Филаделфији. Харисова је обећала да ће бити председница свих Американаца и смањити трошкове.

Трамп је пак оптужио Харисову да за три и по године у Вашингтону није учинила ама баш ништа, упозоравајући да утицај и углед Америке у свету полако опадају.

”Нећемо ићи уназад… Можемо да исцртамо нову визију и испунимо снове и визију Американаца. Смањићемо трошкове живота, поштоваћемо војску и имати најубојитију силу на свету”, рекла је Камала Харис.

Имам само једног клијента, народ Америке. Треба нам председник свих Американаца, рекла је Харисова.

”Урадиће ово, урадиће оно. Већ је тамо три и по године и није урадила ништа. Скупите се у тој лепој Белој кући, урадите нешто. Зашто није ништа урадила. Наша моћ опада и то виде широм света, нисмо више лидери и немамо појма шта се дешава. На ивици смо светског рата. Она је најгори потпредседник у историји САД”, рекао је Трамп.

”Попио” сам метак због реторике демократа

Доналд Трамп је оптужио демократе да су, реториком коју су користили током кампање, допринели стварању предуслова који су довели до његовог рањавања на скупу у Пенсилванији у јулу.

”'Попио' сам метак у главу вероватно због ствари које су о мени говорили. Они говоре о демократији и да сам ја претња демократији. Они су претња демократији”, рекао је Трамп.

Друга пауза за рекламе, дебата ће трајати дуже од 90 минута

Модератори су најавили другу паузу за рекламе, према плану, а дебата већ траје дуже од сат и по времена. Чини се да се време рачуна као у кошарци, то јест да се штопује време током пауза.

Јесу ли климатске промене лаж, ко сели послове ван САД

Харисова је рекла да Трамп тврди да су климатске промене лаж. Млади у Америци и те како брину о овом питању и ми смо много инвестирали у чисту енергију, додала је. Окренула је питање на развој ауто-индустрије.

Изгубили су десет хиљада америчких послова само у последњих месец дана, селе фабрике у Мексико, одговорио је Трамп додавши да ће подићи царине на кинеске аутомобиле. Отпужио је Бајдена и његовог сина (Хантера) за корупционашке афере у свету и повезао то са актуелном администрацијом.

О бојама и плановима

Било је питање тренутка када ће се Харисова и Трамп дохватити расних тензија у Америци. Харисова тврди да је њен ривал као власник стамбених зграда одбијао да изда станове породицама Афроамериканаца, али да ће она учинити све у својој моћи да избрише расне разлике.

”Баш ме брига шта је она. Нека буде шта год жели”, рекао је Трамп, обећавајући да ће америчку економију изградити у највећи, најбољу и најбриљантнију на свету.

Она само жели да побегне од Бајдена, али она је Бајден, рекао је Трамп.

Харисова је обећала план да почетницима у пословима обезбеди 50.000 долара пореских олакшица и 6.000 долара родитељима новорођене деце и 25.000 долара помоћи при куповину првих некретнина.

Које је расе Камала Харис по Трампу

На питање зашто је доводио у питање које је расе Камала Харис, то јест да се прогласила црнкињом, Трамп је рекао да га то не занима, већ да је цитирао Харисову.

Харисова га је отпужила за расистичко понашање, наводећи пример да није желео да издаје станове Афроамериканцима у својим зградама у Њујорку, као и да је вређао Барака Обаму.

"Американци желе боље од тога, не треба нам лидер који Американце наводи да упиру прстом једни у друге", рекла је Харисова,

"Ово је администрација која је највише делила Американце у нашој историји", одговорио је Трамп.

"Ја нисам Џо Бајден, а сигурно нисам Доналд Трамп. Ја доносим нову генерацију лидерства овој држави. Ја имам план, предузетништво, шест хиљада долара по породици, то је врста разговора коју људи желе, уместо међусобних оптужби, хајде да окренемо страницу", одговорила је Харисова.

Харисова и Бајден између рата и мира

Свет је на ивици трећег светског рата, а ми имамо председника који ни са ким не разговара. Рат у Украјини ћу окончати и пре него што уђем у Белу кућу, рекао је Доналд Трамп.

Харисова је подсетила Трампа да му Бајден није противкандидат, наводећи да би њен ривал рат решио тако што би предао Украјину Путину.

”Пројектили и тенкови које смо им им дали учинили су Украјину слободном земљом… Успели смо да омогућимо Зеленском средства како би се Украјина борила за независност. Ви бисте то све бацили у воду зарад пријатељства са једним диктатором”, рекла је Камала Харис.

Трамп је Харисову подсетио да Русија има нуклеарно наоружање.

”Она је најгора потпредседница у историји САД. Послали су је да преговара и три дана касније почео је рат. Очајна је”, рекао је Трамп.

Харисова тврди да Америка у Украјини брани америчке вредности и да Вашингтон мора стати на страну својих пријатеља, како би те вредности опстале.

Трамп: Окончао бих одмах рат у Украјини; Харис: Да је до тебе, Путин би већ седео у Кијеву

На питање да ли жели да Украјина победи у рату, Трамп је одговорио да он жели да заустави рат. Оптужио је Бајдена и Харисову да су дозволили да Америка финансира тај рат знатно више него ЕУ. Додао је да зна Зелинског (тако је изговорио име) и да има поштовање свих лидера у том региону. Потврдио је да ће рат завршити и пре него што уђе у Белу кућу. 

"Не заваравај се, Дејвиде, ово нас може одвести у трећи светски рат," обратио се модератору, а на поновљено питање о победи Украјине опет је рекао да је приоритет да се рат заустави.

"Не такмичиш се са Бајденом, већ са мном", поручила му је Харисова. 

Рекла је да се срела са Зеленским и да су заједно радили на праведној одбрани Украјине од Русије. 

"Да је Трамп председник, Путин би сада седео у Кијеву, са очима упереним у Пољску и остатак Европе", рекла је.

"Путин би седео у Москви, срећнији него што је сада", рекао је на то Трамп, узимајући реч мимо плана модератора. 

Трамп је оптужио Камалу Харис да је лош преговарач и да је преговарала у Москви са Путином три дана пред напад Русије на Украјину. На питање модератора да ли се видела икада са Путином, Харисова није директно одговорила, већ је рекла да је то још једна Трампова лаж.

Ипак пауза за рекламе после 63 минута дебате

Гледаоци могу мало да одахну после првог сата веома жустре дебате и пресаберу утиске.

Рекло би се да се оба кандидата чврсто држе својих ставова и више се обраћају својим присталицама него што настоје да придобију нове, што је суштина ове дебате. То се види по понављању старих оптужби и по прилично предвидивим ставовима оба кандидата.

Велики диктатор против неспособних демократа

Слаб и патетичан човек који води ову земљу, описао је Трамп Џозефа Бајдена, тврдећи како у његово време није било светских проблема, јер су га се плашили од Северне Кореје до осталих држава које последњих година почеле да руше светски поредак.

Она није добила ниједан глас, рекао је Трамп оптужујући демократе да су Русима дозволиле да изграде највећи гасовод на свету (Северни ток).

Камала Харис је подржала право Израела на одбрану од ”терориста из Хамаса”, али је истакла да рат у Појасу Газе треба окончати што пре.

”Није ни саслушала Бенјамина Нетанјахуа када је говорио у Конгресу. Имала је паметнија посла. Она мрзи Израел”, рекао је Трамп, оптужујући демократе да су омогућиле Ирану да финансира прокси снаге широм Блиског истока.

”Уколико будем изабран, окончаћу рат у Украјини и пре него што уђем у Белу кућу”, рекао је Трамп.

Харисова га је оптужила да се диви диктаторима и да ће, уколико буде изабран, и сам постати један од њих.

”Он је срамота”, рекла је Харисова.

”Они су слаби и неспособни”, рекао је Трамп.

AP Photo/Alex Brandon

За сада без паузе за рекламе

Иако је најављено да ће дебата имати два блока реклама, први сат је протекао без прекида. Мало је вероватно да би два блока могла да буду у последњих пола сата, могуће је да се од реклама сасвим одустало.

О изборима 2020, судовима и Виктору Орбану

Трамп одриче да је икада признао резултате избора из 2020. и каже да је био саркастичан када је изјавио да је "изгубио за длаку". Оптужио је да су судије одбациле његове жалбе техничким изговорима.

"То није битно, јер морамо да решимо проблем сада. Имамо нацију која изумире", закључио је Трамп.

Харисова је рекла да је Трамп отпуштен одлуком 81 милиона људи на изборима. Додала је да се светски лидери смеју Доналду Трампу и да је суд одбацио његове жалбе јер су неутемељене.

Трамп се позвао на Виктора Орбана цитирајући да је Орбан рекао да свету треба Трамп на челу САД јер је он најпоштованији председник кога се противници Америке плаше.

Кандидати се држе својих политика, дебата оштра, али у прихватљивим границама

Оба кандидата одговарају на питања, али често се веома брзо пребацују на припремљене оптужбе на рачун друге стране.

Обоје су рекле да противкандидат изговара лажи, али не и да је лажов.

Дебата је жустра, али је у границама контроле, модератори раде доста добро.

Питање порекла и мало енергије

Као што се и очекивало, Харисова је оштро напала Трампа због чињенице да је посао покренуо тако што је од оца позајмио 100 милиона долара, док је она кандидат који заступа истинске америчке вредности.

”Лидер сам који схвата да снага не лежи у способности да се људи баце на земљу, већ да се подигну када су у невољи”, рекла је Камала Харис.

Трамп је одмах узвратио подсећајући на њену подршку иницијативи да се полицији у Минесоти одузму фондови, после нереда који су избили после убиства Џорџа Флојда пре четири године.

Кандидати су се сударили и око питања извора енергије, уз обостране оптужбе да ће политике демократа и републиканаца уништити Америку.

AP Photo/Alex Brandon

"Извини, ја сада говорим"

Ако су малопре микрофони остали укључени код оба кандидата, сада се о томе води рачуна.

Приметило се то док је Трамп говорио како Харисова жели да смањи буџет полицији, на шта је она реаговала вербално што се због утишаног микрофона није чуло, али је омело Трампа који је реаговао рекавши јој – "извини, ја овде говорим, да ли ти то звучи познато", што је цитирање реакција Харисове на упаде Мајка Пенса на потпредседничкој дебати 2020.

Како депортовати 11 милиона илегалних имиграната

Уследило је питање о илегалној имиграцији. Трамп први одговара и тврди да су у САД током Бајден–Харис администрације похрлили криминалци из многих земаља, помињући Венецуелу и тврдећи да постоји нова врста криминала "имигрантски криминал". 

Харисова је одговорила да необичне оптужбе долазе од човека који је сам оптужен за 32 кривична дела. "За ове изборе важно је да окренемо нову страну и окренемо се озбиљним питањима, ценама кућа и хране", рекла је Харисова померајући тежиште са приче о имиграцији.

Трамп је оптужио другу страну да злоупотребљава правосудни систем како би добила на изборима.

Харисова га је оптужила да ће управо он то урадити ако се врати у Белу кућу јер ће аболирати себе и једини начин да га зауставе је да не буде изабран.

Трамп је рекао да су му управо демократе оваквим ставовима нацртале мету и да је због тога погођен метком у Пенсилванији 13. маја.

Ко је појео мачке и псе у Охају?

Питање илегалних имиграната омиљена је тема Доналда Трампа и суштински највећи проблем за Харисову, коју је председник Џозеф Бајден, својевремено, упутио у Јужну Америку да реши проблем на месту на којем је настао.

Харисова, наравно, није успела, али је избегавајући да говори о проблему имиграција, навела да Америка заслужује лидера ”који ће Америку ставити испред свега”.

”То сам ја”, рекла је Камала Харис.

Трампов одговор био је очекиван. Напао је демократе тврдећи да у Спрингфилду у Охају нелегални имигранти са Хаитија отимају и једу кућне љубимце локалних становника.

Кандидат републиканаца и даље тврди да је у прве три године Бајденовог мандата у САД ушло више од 20 милиона нелегалних имиграната.

Неколико новинских екипа које су претходних дана боравиле у Спрингфилду тврде да нема извештаја да су мачке и пси на било који начин злостављани.

EPA/EFE

Микрофони ипак нису сасвим утишани

Супротно најављеним правилима у тренутку када се расправа усијала око абортуса и вантелесне оплодње, док је Трамп одбацивао тврдње Камапе Харис да је укинуо ИВФ, јасно се чула реакција Камале Харис "Come on" (Ма, дај).

Ово је дало мало више боје дебати, а мора се приметити и да су модератори мало попустили са доста оштрим правилима дозвољавајући кандидатима да говоре мимо предвиђеног плана, али одржавајући висок ниво дебате.

Абортус, ратно поље демократа и републиканаца

Бројни амерички аналитичари, али и изборни штабови оба кандидата сматрају да би питање абортуса могло имати већи утицај на исход гласања чак и од економије, питања имиграната и спољне политике.

Харисова је оштро напала Трампа да је, избором три члана Врховног суда, срушио пресуду Роув против Вејда, којим је то питање раније решено и одлуку о абортусу вратио на ниво савезних држава.

На тај начин, женама је онемогућен приступ здравственој заштити, док је лекарима у неким државама запрећено доживотним затвором.

Трамп сматра да је став Харисове погрешан, пошто је омогућио грађанима да се, гладајући у својим државама, изјасне на који начин желе да то питање реше.

Ко нема план?

Нудим опортунистичку економију, ојачаћу америчку економију. Доналд Трамп за вас нема план, он више брине за себе, рекла је Камала Харис.

”Мој план је бриљантан, то је добар план који ће створити нова радна места… Она нема план”, одговорио је Трамп.

Трамп је најавио нове намете за кинеску робу, које ће Америци донети стотине милијарди долара.

”Уништили су економију. Чак 90 одсто људи тврди да је Трампова економија одлична, а њихова очајна”, рекао је Трамп.

Камала Харис је одговорила да је Трамп продавао чипове Кини, чиме је јачао њихову војску.

Ap Photo

Кандидати размењују оптужбе око могућег увођења таксе налик ПДВ-у

На питање о томе могу ли Американци да издрже повећање цена које би уследило ако се уведе нови општи порез налик на ПДВ, Трамп је одбацио тврдње Харисове да ће просечна породица годишње плаћати 4.000 долара више. 

"Тај трошак ће платити Кина и друге земље," устврдио је Трамп.

Харисова га је оптужила да је управо он током пандемије захваљивао кинеском председнику Сију на Твитеру и да је Кини дао америчке чипове.

Трамп је одговорио да САД једва да производе чипове и да су их Кинези купили од Тајвана, оптуживши Харисову да је марксиста и да је њен отац био професор марксизма док она само преписује Трампову економску филозофију.

"Требало би да јој дам МАГА капу", поручио је Трамп.

Дебата је почела, Харисова против Трампа – награда Бела кућа

Камала Харис тврди да је једина особа на бини која има план како да заузда проблеме настале високим трошковима живота. Обећава пореске олакшице, нападајући Трампа да ће, чим дође на власт, смањити порезе најбогатијим Американцима.

Трамп тврди да ће свет, после 75 година америчке помоћи, морати да врати паре Сједињеним Државама.

Оптужује демократе за драматичну инфлацију и талас нелегалних имиграната, које су ”она и Бајден пустили у Америку”.

”Морају да оду”, рекао је Трамп.

Руковање на почетку

Дебата је почела руковањем на иницијативу Камале Харис, која је пришла помало неодлучном Доналду Трампу, пружила му руку и представила се. Трамп је прихватио руковање, може се рећи да је ово мала победа Харисове.

Дебата у Филаделфији, други покушај

Филаделфија је, после пуних 48 година, домаћин дебате председничких кандидата. Прошли пут, када су се у највећем граду Пенсилваније састали Џими Картер и Џералд Форд, ствари нису текле по плану.

Због серије техничких кварова, гласови кандидата се нису чули 27 минута, а људи који су присуствовали овом догађају у ”Волнат стрит театру” тврде да остатак света није пропустио ништа епохално.

Прва дебата у Филаделфији била је уједно и прво сучељавање председничких кандидата од 1960. године и дуела Џона Кенедија и Ричарда Никсона.

На изборима је победио Картер, који је освојио 51 одсто гласова. Кандидат демократа је победио у Пенсилванији, пошто је добио поверење тек нешто више од половине гласача.

Картер против Форда
Ap Photo

Све спремно за председничку дебату

За петнаестак минута почиње прва и могуће једина дебата кандидата републиканаца и демократа за следећег председника САД. Доналд Трамп против Камале Харис у највећем граду Пенсилваније, државе која би могла одлучити исход избора 5. новембра.

JIM LO SCALZO

Двоје кандидата који се, како пишу поједини медији, никада нису упознали, нити разговарали телефоном, срешће се вечерас у 21 час по локалном времену, у вероватно јединој дебати у кампањи.

За Камалу Харис се прича да је умешна у дебатама, али је Доналд Трамп показао у председничким сучељавањима 2016. и 2020. године да је тежак ривал.

Ово је формално прва, али практично друга дебата у 2024. години. Прва је одржана у јуну између Доналда Трампа и Џоа Бајдена, али пре него што је актуелни председник одлучио да се повуче из изборне трке.

Десетине милиона Американаца прати сусрет двоје председничких кандидата који би требало да укрсте аргументе и ставове 90 минута. Одговарају на питања која постављају двоје водитеља Еј-Би-Си њуза Дејвид Мјур и Линзи Дејвис.

Током дебате од 90 минута предвиђене су две рекламне паузе.

Место на подијуму и редослед завршних речи кандидата одређен је бацањем новчића виртуелно 3. септембра.

Трамп је победио у бацању новчића и он ће дати последњу изјаву, док је Харисова изабрала десну позицију на подијуму из угла гледаоца.

Правила уласка на подијум

Правила подразумевају да кандидати улазе по представљању са супротних страна бине, а прва ће бити представљена актуелна партија на власти, односно Демократска странка.

Нема уводних изјава, завршне речи ће трајати два минута по кандидату, док су реквизити и унапред написане белешке забрањени.

Ниједна тема или питања се неће делити унапред са изборним тимовима и кандидатима, а Харисовој и Трампу ће бити обезбеђени оловка, блок папира и флаша воде.

Кандидати ће имати два минута за одговор на питање, два минута за противаргумент противнику и један додатни минут за накнадне активности, појашњења или одговоре.

Без упада у реч

Микрофони ће бити укључени само кандидату чији је ред да говори и за то време су утишани за другог кандидата.

Кандидатима неће моћи да постављају питања једни другима, што ће једино бити дозвољено модераторима дебате.

Особље кампање не сме да комуницира са кандидатима током рекламних пауза и у сали неће бити публике.

Задатак модератора је и да осигура да кандидати поштују добијено време и пристојну дискусију.

Изједначен рејтинг уочи дебате

Испитивања јавног мњења на националном нивоу показују да је рејтинг кандидата готово изједначен.

Анкета Њујорк тајмса и Сиена колеџа која је јуче објављена, показала је да Трамп води са 48 према 47 одсто на националном нивоу, иако су новине показале да је Харисова у просеку испред у више анкета у три кључне државе – Висконсину, Мичигену и Пенсилванији, а да је изједначена подршка кандидатима у остале четири кључне државе – Аризони, Џорџији, Невади и Северној Каролини.

Читај ми!