Извор: РТС

Протести против Нетанјахуа у Јерусалиму и Тел Авиву; ИДФ: Одобрен план за офанзиву у Либану

Сукоб Израела и Хамаса – 256. дан. Најмање 17 Палестинаца је погинуло у израелским нападима током ноћи у избегличком кампу Нусеират, у централној Гази. Расту тензије и дуж либанско-израелске границе, а ИДФ наводи да је одобрен план за офанзиву у Либану. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху уверен је да ће америчко оружје ускоро бити испоручено Израелу. Бела кућа тврди да "нема појма о чему Нетанјаху прича". На протестима у Тел Авиву затражено је ослобађање талаца и смена владе, док се исти скуп одржава и испред Кнесета, у Јерусалиму.

Пентагон: Нико не жели ширење регионалног рата на Блиском Истоку

Након што је израелска војска одобрила оперативне планове за напад на Либан, Пентагон је саопштио да Сједињене Америчке Државе не желе ширење регионалног сукоба на Блиском Истоку.

"Нећу улазити у хипотетичке сценарије и спекулације о томе шта би могло да се догоди, осим што ћу рећи да нико не жели ширење регионалног рата", рекао је портпарол Пентагона генерал-мајор Патрик Рајдер на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

САД и Француска су ангажоване у дипломатским напорима да се све интензивнија непријатељства између Израела и Хезболахa окончају преговорима, међутим Хезболах је саопштио да неће обуставити нападе на Израел све док траје рат у Појасу Газе.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Одобрени планови за офанзиву у Либану

Шеф Северне команде израелске војске (ИДФ) Ори Гордин и начелник Управе за операције ИДФ-а генерал-мајор Одед Басјук одобрили су планове за офанзиву у Либану, пише Тајмс ов Израел

"Убразће се процеси стављања снага у стање приправности", истиче се у саопштењу израелске војске.

Накнадно је саопштено и да је изралеско ПВО оборила сумњиву беспилотну летелицу изнад мора, недалеко од израелске обале у близини границе са Либаном.

 

Такође се наводе да су снаге ИДФ-а погодили нове циљеве Хезболаха у јужном Либану. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бела Кућа: Немамо појма о чему Нетанјаху прича

Бела кућа тврди да "нема појма" о чему је говорио израелски премијер Бенјамин Нетанјаху када је истакао да му је амерички државни секретар Ентони Блинкен обећао "отклањање препрека" у испоруци оружја и муниције Израелу.

"Ми заиста не знамо о чему Нетанјаху прила", каже секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Истиче да постоји једна конкретна пошиљка муниције која је паузирана.

"Настављамо да водимо конструктивне разговоре са Израелцима о тој пошиљци, а све остало иде у складу са ранијим договорима, и према закону", закључује секретара за штампу Беле куће. 

Претходно је Блинкен истакао да је спорна испорука тешких бомби, због бојазни да би оне могле да се користе у густо насељеним подручјима у Појасу Газе, укључујући и Рафу. 

(CNN, Times of Israel)

Опширније Краће

Демонстрације испред Кнесета – тражи се смена владе

На хиљаде Израелаца протестује испред Кнесета у Јерусалиму, позивајући на ванредне изборе и свргавање владе премијера Бенјамина Нетанјахуа, пише Тајмс ов Израел

Демонстрације се одржавају трећи дан заредном са циљем, како наводе организатори, смене владе.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ извео серију напада на положаје Хезболаха

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је извела серију напада у јужном Либану, циљајући неколико оперативаца Хезболаха који су претходно учествовали у лансирању дронова.

"Оперативци су били део јединице ваздухопловних снага Хезболаха која стоји иза десетина напада на север Израела", наводе из ИДФ-а.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен одговорио Нетанјахуу: Разматрамо да ли ћемо послати бомбе Израелу

Амерички државни секретар Ентони Блинкен одговорио је на опаску израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да Сједињене Државе задржавају испоруку оружја и муниције Израелу, тврдећи да је заустављена само једна пошиљка тешких бомби и да се сви преостали трансфери настављају.

"Ми разматрамо слање бомби због забринутости да ће бити употребљене на густо насељеном подручју у Рафи. Све остало иде својим током како би Израел осигурао своју одбрану", каже Блинкен.

 

(CNN)

Опширније Краће

Троје погинулих у централној и јужној Гази

Најмање троје цивила погинуло је у централном и јужном делу Појаса Газе, пише палестинска новинска агенција Вафа.

(WAFA)

Опширније Краће

Нетанјаху: Блинкен ме је уверио да ће америчко оружје ускоро бити у Израелу

Након извештаја израелских и немачких медија да је амерички држави секретар Ентони Блинкен обећао израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу да ће ускоро укинути сва ограничења на испоруке оружја Израелу, израелски председник владе ванредно се обратио нациији. 

"Када је Блинкен био овде недавно, имали смо искрен разговор. Рекао сам му да ценим америчку подршку Израелу, али да ми је незамисливо да Сједињене Државе још не шаљу оружју и муницију Израелу", истакао је Нетанјаху.

Навео је и да га је амерички државни секретар потом уверио да константно раде на отклањању свих препрека како би оружје што пре било у Израелу.

"Надам се да је тако и да би ускоро све требало да буде у реду", закључио је израелски премијер.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хезболах објавио снимке дрона који наводно приказују локације на северу Израела

Хезболах је објавио видео снимак за који тврди да је снимљен помоћу дрона и да приказује локације на северу Израела, укључујући поморске и ваздушне луке у граду Хаифи.

Видео снимак траје девет и по минута.

Хаифа је удаљена 27 километара од либанске границе.

Шеф Хезболаха Сајед Хасан Насралах рекао је у новембру да је та група послала дронове за надзор изнад Хаифе. 

(Reuters)

Опширније Краће

Либански премијер: Не желимо ескалацију сукоба са Израелом

Либански премијер Наџиб Микати изјавио је након разговора са специјалним изаслаником САД Амосом Хохштајном у Бејруту да Либан не жели ескалацију сукоба са Израелом.

"Tекућа израелска агресија на Либан мора да се заустави и да се поврате мир и стабилност на јужној либанској граници", наводи Микати.

Наглашава да Либан наставља са напорима да се заустави ескалација сукоба, обнови безбедност и стабилност у региону и прекине текуће кршење либанског суверенитета које је, како тврди, чини Израел.

(Reuters)

Опширније Краће

Вафа: Израелски досељеници нападају Палестинце на окупираној Западној обали

Илегални израелски досељеници напали су палестинске становнике у граду Деир Дибњан, источно од Рамале, бацајући камење и ранивши троје људи, јавља Вафа.

Досељеници су такође напали палестинска возила у граду Хуњара, јужно од Наблуса.

На југу су израелски досељеници поставили илегалну испоставу на приватној палестинској земљи источно од Хеброна.

Од 7. октобра израелске снаге и досељеници убили су 548 Палестинаца на окупираној Западној обали, док их је више од 5.200 рањено.

(WAFA)

Опширније Краће

Газа: Више од 3.500 деце у ризику да умре од глади

Док помоћ у Гази пресушује због затварања граница, глад обузима ионако уморно становништво, упозорава Канцеларија за медије Владе Газе.

Недостатак помоћи, укључујући храну, додатке прехрани и вакцине, довео је више од 3.500 деце у опасност од смрти од потхрањености, упозорио је уред.

"Позивамо међународну заједницу и све земље слободног света да осуде овај злочин, који крши међународно право", апеловали су из Канцеларије.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Газа: Број убијених Палестинаца порастао на 37.372

Најмање 37.372 Палестинца су убијена, а 85.452 су повређена у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља Газе.

(Reuters)

Шеф УН-а за људска права: Ситуација на Западној обали се драстично погоршава

Високи представник Уједињених нација (УН) за људска права Волкер Турк упозорио је да се ситуација на Западној обали, драматично погоршава, као и да је у Гази било "несавесне смрти и патње".

"Ситуација на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, драматично се погоршава", рекао је Турк на отварању седнице Савета УН за људска права. 

Он је рекао да су од октобра до 15. јуна, 528 Палестинаца, од којих 133 деце, убиле израелске безбедносне снаге или насељеници.

"Запрепашћен сам непоштовањем међународних људских права у Гази. Немилосрдни израелски напади у Гази изазивају огромну патњу и широко распрострањена разарања, а ускраћивање и опструкција хуманитарне помоц́и се наставља", рекао је Турк.

Према његовим речима, Израел наставља да произвољно приводи хиљаде Палестинаца, што "не сме да се настави".

(Reuters

Опширније Краће

Амерички изасланик: САД желе да избегну велики рат дуж либанско-израелске границе

Амерички изасланик Амос Хохштајн изјавио је да Вашингтон настоји да избегне "велики рат" након ескалације прекограничне ватре између Хезболаха и израелске војске дуж јужне границе Либана последњих недеља.

Хохштајн је ситуацију дуж границе описао као "озбиљну" и рекао да га је због тога амерички председник Џозеф Бајден послао у Либан.

Хохштајн је био у Либану на једнодневним састанцима након кратког путовања у Израел.

(Times of Israel, Reuters

Опширније Краће

Рације ИДФ-а на Западној обали, ухапшено пет Палестинаца

Израелске снаге су током ноћних рација на окупираној Западној обали ухапсиле најмање пет Палестинаца, јавља Вафа.

Тројица мушкараца, укључујући универзитетског професора, ухапшени су у њиховим домовима у селу Сафа, северозападно од Рамале.

Израелске снаге такође су ухапсиле Палестинца који је пуштен из притвора пре месец дана након претреса његове куће у граду Сињил, северно од Рамале. Пети мушкарац ухапшен је у селу Деир Ибзи западно од Рамале.

Од 7. октобра је ухапшено је више од 9.112 Палестинаца.

(WAFA)

Опширније Краће

На протестима у Тел Авиву затражено ослобађање талаца и смена Нетанјахуа, ухапшено осам особа

Три особе су повређене, а најмање осам је ухапшено на масовним протестима испред куће премијера Бенјамина Нетанјахуа, јавља Haaretz.

Више десетина хиљада Израелаца окупило се синоћ на протесту у Тел Авиву тражећи нове изборе, споразум о прекиду ватре у Гази и споразум о ослобађању заробљеника.

Протести су део "Седмице отпора" који су организовали антивладини демонстранти у Израелу, а током којег ће се следећих неколико дана одржати протести широм земље.

(Haaretz, Al Jazeera)

Опширније Краће

Најмање 17 људи погинуло у избегличком кампу Нусеират

Најмање 17 људи је погинуло током ноћи у избегличком кампу Нусеират у централној Гази, од израелског бомбардовања, преноси Ал Џазира позивајући се на локалне медије.

Раније је потврђено да је најмање седам особа убијено у нападу на кућу у Нусеирату, док је пре тога потврђено да је пет особа убијено у одвојеном нападу на камп, наводи се у извештају.

Најмање 274 расељена Палестинца убијена су у избегличком кампу Нусеират раније овог месеца, након што је израелска војска извела операцију спасавања четири израелска талаца која су тамо држана.

(Танјуг/Ал Џазира)

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху распустио је ратни кабинет оформљен 11. октобра прошле године ради управљања операцијама против милитантних група Хамас и Хезболах.

Лидер странке Национално једниство Бени Ганц је раније ове недеље поднео оставку на место министра у ратном кабинету, након што Нетанјаху није испунио његов захтев да представи јасну стратегију за Појас Газе након окончања рата.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су елиминисале готово половину Хамасових борбених снага у Рафи, убивши најмање 550 наоружаних људи у тој области, док се операција против бораца те палестинске милитантне групе наставља.

Здравствени радници рекли су за Ројтерс да је осам Палестинаца страдало од израелске ватре док су чекали камионе са хумантарном помоћи дуж источног пута у Појасу Газе, који је предвиђен за њихово кретање.

Репортер агенције Асошијетед прес који је био стациониран дуж главне јужне руте у Гази тврди да је видео само осам камиона са хуманитарном помоћи, преноси Ал Џазира.

Од инвазије на Рафу почетком маја, број теретних возила која улазе у јужну Газу опао је за око 70 одсто.

На новим антивладиним демонстрацијама испред Кнесета, окупљени су затражили оставку премијера Бенјамина Нетанјахуа, расписивање ванредних избора и ослобађање талаца из Газе.

Читај ми!