Извор: РТС

Сунак: Подржавамо право Израела да се брани од иранских претњи; САД упозорила особље амбасаде у Израелу да ограничи кретање

Сукоб Израела и Хамаса – 188. дан. У израелском бомбардовању источног дела Рафе погинуло је осам цивила, а други су повређени, пише агенција ВАФА. Амерички званичници страхују да је већина талаца погинула у Гази, пише Волстрит Џирнал не наводећи извор. Министарство здравља у Гази саопштило да је од почетка израелске офанзиве погинуло најмање 33.545 Палестинаца. Израел наставља рат у Гази, али се такође припрема и за друге сценарије, рекао је премијер Бенјамин Нетанјаху.

САД упозориле особље амбасаде у Израелу да ограничи кретање

Сједињене Државе обавестиле су запослене у амбасади у Израелу, и члановима њихових породица, да обуставе лична путовања изван ширег подручја Тел Авива, Јерусалима и Бершебе, усред претњи Ирана да ће узвратити Израелу због напада на њихову амбасаду у Дамаску.

(Reuters)

Опширније Краће

Иран рекао САД да ће њихов одговор на напад у Дамаску бити ограничен

Иран је сигнализирао Вашингтону да ће одговорити на напад Израела на амбасаду у Сирији на начин који има за циљ да избегне велику ескалацију и да неће деловати исхитрено.

Иранску поруку Вашингтону пренео је ирански министар спољних послова током посете Оману, који је често деловала као посредник између Техерана и Вашингтона.

Извор упознат са америчким обавештајним службама није био упознат са поруком пренетом преко Омана, али каже да је Иран "веома јасан" да ће његов одговор бити "контролисан и неескалирајући".

(Reuters)

Опширније Краће

Израелски званичник: Датум за почетак евакуације цивила из Рафе још није одређен

Датум почетка евакуације цивила из Рафе још увек није одређен, рекао је израелски званичник.

"Али то ће се ипак догодити", рекао је званичник.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен тражи од Кине, Турске и Саудијске Арабије да одврате Иран од напада

Амерички државни секретар Антони Блинкен затражио је од кинеског министра спољних послова и других колега да искористе свој утицај да одврате Иран од напада на Израел, саопштио је Стејт департмент.

Блинкен је разговарао телефоном са својим кинеским, турским, саудијским и европским колегама "како би јасно ставио до знања да ескалација није ни у чијем интересу и да земље треба да подстакну Иран да не ескалира", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Бела кућа такође каже да су САД саопштиле Ирану да нису биле умешане у ваздушни напад на високог иранског војног команданта у Дамаску.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Званичник Хамаса каже да не могу да лоцирау таоце без примирја

Високи званичник Хамаса каже да само прекид ватре може пружити „довољно времена и сигурности“ да се лоцирају израелски таоци који се држе широм Појаса Газе и да се утврди њихова судбина.

"Део преговора је постизање споразума о прекиду ватре како бисмо имали довољно времена и сигурности за прикупљање коначних и прецизнијих података о заробљеним Израелцима", каже званичник Хамаса Басем Наим у саопштењу.

То је, како каже зато што их држе "на различитим местима различите групе, неки од њих су под рушевинама убијени са нашим људима.

(Reuters)

Опширније Краће

Ханије: Убиство мојих синова не искључује могућност договора

Лидер Хамаса Исмаил Ханије каже да је постизање споразума о примирју и ослобађању талаца са Израелом и даље могуће чак и након ваздушног удара у Гази у којем су убијена три његова сина.

Ханије такође негира да су његови синови били оперативци Хамаса, што тврди Израел.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Израел у стању приправности, спреман за сваки сценарио

Портпарол ИДФ-а Даниел Хагари, наглашава да нема промена у упутствима за цивиле јер је Израел и даље у стању приправности за потенцијални напад из Ирана.

"У приправности смо и високо припремљени за различите сценарије и стално процењујемо ситуацију. Спремни смо за напад и одбрану користећи различите способности које ИДФ има, а такође и са нашим стратешким партнерима", рекао је Хафари.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Сунак: У потпуности подржавамо право Израела да се брани од иранских претњи

Британски премијер Риши Сунак рекао је да Велика Британија у потпуности подржава право Израела да се брани од иранских претњи.

Сунак каже да су претње Ирана да ће извести ракетни напад на Израел "неприхватљиве", додајући да као и Американци, у потпуности подржавају право Израела да се брани од тога.

Сунак додаје да је Британија већ "истакла Иран као значајан ризик за регионалну безбедност", укључујући и Велику Британију.

(Reuters)

Опширније Краће

Кипар прикупља помоћ за Газу упркос паузи у испорукама

Кипарски министар спољних послова каже да додатне количине хуманитарне помоћи настављају да пристижу за Газу у ту острвску државу, упркос обустави испоруке помоћи на палестинску територију.

Константинос Комбос каже да кипарске власти, у сарадњи са америчким војним званичницима, настављају припреме за испоруке помоћи када се поморски коридор поново активира.

Очекује се да се у мају заврши плутајући док који је изграђен у САД и који је дизајниран да прима 1.500 тона помоћи недељно.

Он каже да ће испоруке бити настављене када се ревидирају безбедносни протоколи у Гази како би се осигурала безбедна дистрибуција помоћи након израелских ваздушних напада 1. априла у којима је погинуло седам радника Светског програма за храну.

(Reuters)

Опширније Краће

Техеран: Не би морали да узвратимо да су УН осудиле напад на конзулат

Императив Ирана да узврати на напад на његову амбасаду у Дамаску могао је бити избегнут да је Савет безбедности УН то осудио, саопштила је мисија Техерана при Уједињеним нацијама.

"Да је Савет безбедности УН осудио чин агресије ционистичког режима на наше дипломатске просторије у Дамаску и потом привео правди његове починиоце, императив Ирана да казни можда би био избегнут", пише на налогу мисије на мрежи X.

Опширније Краће

Израелски званичник: Хамас и даље бежи од преговора

Хамас се и даље удаљава од споразума који би обезбедио прекид ватре у Гази и ослобађање талаца, речено је у кабинету израелског премијера, док су преговори поново у застоју.

"На столу је веома разумна понуда, а Хамас се и даље удаљава", рекао је портпарол Дејвид Менсер додајући да међународни притисак на Израел само помаже Хамасу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Генерали ИДФ-а разговарали са представницима хумнитарних агенција

Високопозиционирани генерали ИДФ разговарали су са представницима хуманитарних организација које делују у Гази, саопштила је издаелска војска.

Генерали ИДФ-а састали су се са представницима УН-а, Црвеног крста, УСАИД-а, ИМЦ-а како би се ојачала координација и сарадња између ИДФ-а и организација које дистрибуирају помоћ у Гази.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бербок позвала Иран на максималну уздржаност

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок разговарала је са иранским колегом о напетој ситуацији на Блиском истоку и позвала све стране да се понашају одговорно и уздржано, саопштило је Министарство спољних послова у Берлину.

"Избегавање даље регионалне ескалације мора бити у интересу свих. Позивамо све актере у региону да се понашају одговорно и максимално уздржано", написала је Бербок на мрежи X.

Опширније Краће

WSJ: Амерички званичници страхују да би већина талаца могла бити мртва

Амерички званичници кажу за Волстрит џорнал да постоји бојазан да би већина израелских талаца у заробљеништву Хамаса могла бити мртва.

Извештај долази усред преговора о обезбеђивању споразума о ослобађању талаца и примирја, при чему неки извори Хамаса наводе да нису у могућности да обезбеде 40 талаца, који су жене, старији и жене-војници а које је Израел захтевао у размени.

Верује се да је у Гази још 129 талаца које је Хамас отео 7. октобра. ИДФ је потврдила смрт 34 од оних који још држи Хамас, позивајући се на обавјештајне податке и налазе до којих су дошли војници који дјелују у Гази.

Међутим, извор Волстрит њорнала каже да "израелски и амерички званичници процењују да би број смртних случајева могао бити много већи".

Неке америчке процене показују да је већина талаца већ мртва, кажу амерички званичници упознати са обавештајним подацима.

(Wall Street Journal)

Опширније Краће

Министарство здравља Газе саопштило нови биланс убијених и повређених

У израелском бомбардовању источног дела Рафе, погинуло је осам цивила, а други су повређени, пише агенција ВАФА.

Према медицинским изворима, израелски ратни авиони гађали су групу цивила у близи Рафе, убивши пет људи.

Три цивила су такође убијена, а други су повређени у израелском гранатирању четврти Ал-Џанина.

Од почетка офанзиве на Газу је погинуло најмање 33.545 Палестинаца, а 76.094 је повређено, саопштило је Министарство здравља Газе.

(WAFA, Reuters)

Нетанјаху после претњи Ирана каже да се Израел припрема и за друге сценарије

Израел наставља рат у Гази, али се такође припрема за сценарије у другим областима, рекао је премијер Бенјамин Нетанјаху, због забринутости да се Иран спрема да удари на Израел као одговор на убиство високих иранских команданата.

"Постављамо једноставан принцип, ко год нападне нас, ми узвратимо напад", рекао је Нетанјаху приликом посете флоти авиона Ф-15, а претпоставља се да је овом изјавом алудирао на недавне претње Ирана, преноси Тајмс оф Израел.

(Reuters/Танјуг)

Опширније Краће

Кремљ позива блискоисточне државе на уздржаност

Све земље Блиског истока треба да покажу уздржаност и спрече да регион склизне у хаос, саопштено је из Кремља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да није било захтева да Русија посредује између Израела и Ирана.

Израелски удар на ирански конзулат у Дамаску кршење свих принципа међународног права, сматра портпарол Кремља.

(Reuters)

Опширније Краће

ИДФ: Покренута операција против Хамаса у у Нусеирату

Израелске одбрамбне снаге саопштавају да је преко ноћи покренута циљана операција против Хамаса на периферији Нусеирата у Гази.

ИДФ каже да се операција спроводи након обавештајних података који указују на "присуство терористичке инфраструктуре и више терориста у тој области".

Усред операција током ноћи, ИДФ тврди да је примећен наоружани човек како излази из тунела и креће ка њима. Наводи се да га је потом погодио борбени авион.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Ердоган изразио саучешће шефу Хамаса поводом смрти тројице синова

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је саучешће лидеру Хамаса Исмаилу Ханији у телефонском позиву након смрти његова три сина у Гази, саопштила је Ердоганова канцеларија.

"Председник Ердоган је нагласио да ће Израел дефинитивно одговарати пред законом за злочине човечанства које је починио", наводи се у саопштењу канцеларије турског председника на друштвеним мрежама.

(Guardian)

Опширније Краће

Макрон објавио снимак испоруке хуманитарне помоћи у Појас Газе

Бројне земаље, укључујући Француску, су из вадуха су бациле око 110 тона хуманитарне помоћи у Газу, саопштили су француски председник и војска, преноси АФП.

Суочена са хуманитарном ванредном ситуацијом у Гази, Француска наставља да испоручује лекове и храну становништву, написао је француски председник Емануел Макрон на Икс-у.

"Са Јорданом и другим партнерима, данас је ваздушно испуштање омогућило испоруку више од 110 тона терета", објавио је Макрон.

(Guardian, X)

Возило Уницефа погођено бојевом муницијом док је чекало да уђе у Газу

Дечији фонд Уједињених нација(Уницеф) саопштава да је једно од возила агенције погођено "бојевом муницијом" док је чекало да уђе у северни део појаса Газе.

Уницеф није прецизирао да ли је у нападу причињена штета, али је саопштио да је о инциденту обавестио израелске власти.

"Нажалост, хуманитарци се и даље суочавају са ризицима у испоруци помоћи којом се спасавају животи", саопштио је Унивеф Блиски исток и Северна Африка на платформи Икс.

(Танјуг)

Опширније Краће

Ројтерс: Војска САД пресрела три беспилотне летелице из Јемена

Централна команда Сједињених Држава(ЦЕНТЦОМ) саопштава да је војска САД успешно пресрела три беспилотне летелице лансиране из области Јемена, које контролишу Хути изнад Аденског залива и Црвеног мора.

Додаје се да штета није пријављена.

Наводи се и да су снаге САД раније уништиле осам беспилотних летелица у областима Јемена под контролом Хутa.

(Reuters)

Опширније Краће

Блинкен: САД ће бити уз Израел поводом претњи Ирана

Сједињене Државе ће бити уз Израел против било каквих претњи Техрана, рекао је државни секретар САД Ентони Блинкен у разговору са министром одбране Израела и Јоавом Галантом.

Такође, Блинкен и Галант су разговарали о напорима да се ослободе сви таоци путем споразума о тренутном прекиду ратних дејстава у Гази, саопштио је амерички Стејт департмант.

(Reuters)

Опширније Краће

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи, рекао је да Израел "мора бити кажњен и биће кажњен" због напада на комплекс иранске амбасаде у Сирији.

Израелски министар одбране Јоав Галант поручује да ће свако ко покуша да их нападне бити дочекан чврстом одбраном. Непријатељ никада не зна каква му изненађења спремамо, истиче Галант.

И шеф израелске дипломатије Израел Кац наводи да ако Иран нападне са своје територије, Израел ће одговорити и напасти Иран.

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је да је посвећеност Вашингтона безбедности Израела "гвоздена" пред претњама из Ирана.

САД и њени савезници верују да је велики напад Ирана на Израел неизбежан и да би се могао догодити у наредним данима, преноси Блумберг позивајући се на неименоване изворе упознате са проценама америчких и израелских обавештајних служби.

Немачка авио-компанија "Луфтханза" саопштила је да обуставља летове за и из Техерана "због тренутне ситуације на Блиском истоку".

У међувремену, министар одбране Ирана саопштио је да се, од поноћи по локалном времену, сав ваздушни саобраћај изнад Техерана обуставља због војних вежби, јавља иранска новинска агенција Мер.

Тројица синова вође Хамаса Исмаила Ханијеа убијена су у израелском нападу у Гази. Исмаил Ханије каже да је напад на његову породицу доказ "неуспеха" Израела, додајући да то неће променити позицију Хамаса у текућим преговорима о прекиду ватре.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и Шин Бет потврдили су да су убили тројицу синова вође Хамаса Исмаила Ханијеа у нападу на камп Ал Шати у граду Гази, рекавши да су њих тројица били оперативци терористичке групе.

ИДФ тврди и да су њих тројица била "на путу да изврше терористичке активности у области централне Газе" када су нападнути.

Читај ми!