Извор: РТС

ИДФ: Приоритет је елиминисати руководеће чланове Хамаса; Бајден: Израел има дужност да одговори

Четврти дан сукоба израелске војске и Хамаса. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Тел Авиву. Министар одбране Израела Јоав Галан поручује да та земља прелази на "потпуну офанзиву" на Газу. ИДФ саопштава је приоритет елиминисати руководеће чланове Хамаса. Амерички председник Џозеф Бајден каже да Израел има дужност да одговори на нападе. Са друге стране, Хамас је покренуо ракетни напад на израелски град Ашкелон, након што је становништву дао рок да га напусти.

Израел испалио гранате према Сирији

Израелске трупе испалиле су артиљеријске и минобацачке гранате према Сирији након што су ракете испаљене из Сирије пале на отворена подручја на израелској територији раније данас, саопштиле су ИДФ.

Раније данас портал Тајмс оф Израел пренео је да је више минобацачких пројекитла испаљено из Сирије на Голанску висораван.

ИДФ је саопштио да је неколико пројектила прешло на територију Израела и пало на отворена подручја, не наневши никакву штету.

(Tанјуг)

Опширније Краће

Авион са америчком муницијом слетео у Израел

Израелска војска саопштила је да је први авион са америчком муницијом слетео у Израел, након што су САД најавиле да ће послати нове залихе муниције, као и помоћ за ПВО системе и другу безбедносну опрему за борбу против палестинске милитантне групе Хамас, преноси Ројтерс.

Поред тога, амерички носач авиона УСС ''Џералд Р. Форд'' стигао је у источно Средоземно море, преноси Вашингтон пост.

''Долазак ових веома способних снага у регион је снажан сигнал одвраћања ако било који актер непријатељски расположен према Израелу размисли да покуша да искористи ову ситуацију'', рекао је амерички генерал Мајкл Курила.

(Ројтерс)

Опширније Краће

ИДФ гранатирале кућу портпарола Хамаса

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су гранатирале кућу портпарола војног крила Хамаса Абу Обеиде у Појасу Газе.

"Портпарол Хамаса Абу Обеида радио је на усмеравању тероризма против Државе Израел", написао је Авичај Адрае, портпарол израелске војске на арапском језику на Tвитеру.

Како се додаје, војска у овом тренутку наставља да изводи ударе у Гази.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израелски министар спољних послова одбио позив Бореља на састанак у Бриселу

Министар спољних послова Израела Ели Коен одбио је позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да се вечерас придружи састанку европских министара спољних послова у Бриселу.

"Док сахрањујемо своје мртве и боримо се против криминалног тероризма, када свет јасно подржава Израел, нема места за равнотежу и теоријске дискусије, већ само одлучан и бескомпромисан рат против палестинског тероризма", каже извор у Коеновом кабинету, преноси Тајмс оф Израел

Како додаје, Јерусалим је фокусиран на борбу против терориста, а не на дипломатске иницијативе, а министар Коен ће наставити да разговара телефоном са европским министрима спољних послова.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Авион "Ер Србије" из Тел Авива слетео у Београд

Авион "Ер Србије" из Тел Авива слетео је нешто после 21.20 часова у Београд, објављено је на сајту аеродрома "Никола Тесла".

Авион на лету ЈУ813 кренуо је око 19 часова из Тел Авива. Ово је четврти авион који је обавио лет између Тел Авива и Београда, откако је Хамас започео нападе на Израел.

(Танјуг)

Опширније Краће

Број погинулих Палестинаца порастао на 900, рањено око 4.600

Палестинско министарство здравља саопштило је да је број погинулих Палестинаца од почетка сукоба са Израелом порастао данас на 900, док је рањено око 4.600 људи.

 

Више од 800 људи изгубило је живот на израелској страни, саопштиле су претходно Израелске одбрамбене снаге.

(Гардијан)

Опширније Краће

Ердоган и Путин разговарали о спречавању ширења израелско-палестинског сукоба

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је са својим руским колегом Владимиром Путином телефоном разговарао о израелско-палестинском сукобу, саопштило је турско председништво.

Двојица лидера размотрила су могуће мере за спречавање повећања тензија у региону и иницијативе за достављање хуманитарне помоћи у зони сукоба на Блиском истоку, наводи се у објави турског председништва на Твитеру

Додаје се да је Ердоган у разговору рекао да ће Турска наставити да чини све како би се обезбедио мир у региону.

(Танјуг)

Опширније Краће

ИДФ: Приоритет је елиминисати руководеће чланове Хамаса

Убијање руководећих припадника палестинске милитантне групе Хамас главни је приоритет Израелских одбрамбених снага (ИДФ), изјавио је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари.

"Нећемо се зауставити у настојању да се елиминишу високи званичници Хамаса, то нам је главни приоритет", рекао је Хагари, након што су синоћ у израелским ударима убијена два високорангирана припадника Хамаса и додао да израелске трупе још траже терористе у јужном Израелу, преноси Тајмс ов Израел.

Истакао је да је данас у тим потрагама убијено девет терориста у разним израелским градовима на југу земље.

"Директива снагама је јасна – пронађите терористе и уништите их'', рекао је Хагари.

Истакао је да су поред тога пронађена тела сто тројице терориста само у кибуцу Бери, након што су убили више од сто Израелаца у том кибуцу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Унук дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад и познатог српског туристичког водича у Светој земљи Душана Михалека, пронађен је мртав након што је претходно био пријављен његов нестанак после почетка напада Хамаса на Израел.

"Нема више нашег Мора (рођен 1999). Дошли су из армије и социјалне службе да нам кажу да је пронађено његово тело. Нема више наде", написао је Душан Михалек на свом налогу на Фејсбуку.

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић раније данас је рекао да није било информација о Мору Михалеку, пошто није био на списку ни мртвих ни отетих.

''Један је од више од 150 киднапованих. Лично сам пријатељ са Михалеком и јако ми је тешко да говорим о томе. Користимо све канале покушавајући да дознамо било шта, али то је сада најтежи део", рекао је Николић.

(Танјуг)

Опширније Краће

Ердоган и Гутерес разговарали о ситуацији у Израелу

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и генерални секретар УН Антонио Гутерес разговарали су телефоном о сукобу Израела и Палестинаца, саопштено је из турског председништва.

Ердоган и Гутерес разговарали су о могућим корацима за испоруку хуманитарне помоћи цивилима у региону, као и о настојањима Турске да буде посредник у конфликту, пренео је Ројтерс.

Ердоган је током разговора истакао да би несразмерни напади довели развој у региону у ћорсокак и да би обе стране требало да делују уздржано.

Турски председник би, такође, требало да разговара и са руским колегом Владимиром Путином.

Ердоган је претходно истакао да његова земља ради на припремама за слање хуманитарне помоћи у Појас Газе и навео да "не може бити мира у региону без независне и суверене Палестине".

Позвао је Израел да престане са бомбардовањем палестинских територија и "Палестину да престане да малтретира Израелце у њиховим насељима".

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден: Напад Хамаса био је "чин чистог зла", заробљеници и амерички држављани

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је напад палестинске групе Хамас на Израел током викенда био "чин чистог зла".

"Као и свака нација на свету, Израел има право да одговори – заиста има дужност да одговори – на ове злобне нападе", рекао је Бајден у обраћању, додајући да је најмање 14 Американаца такође убијено у нападу који је оставио стотине мртвих, преноси Ројтерс.

Амерички председник рекао је, такође, и да су амерички држављани међу онима које држи Хамас. 

Бајден је навео да ће САД повећати војну помоћ Израелу, укључујући муницију и пресретаче како би се оснажио израелски ПВО систем "Гвоздена купола".

(Reuters, The Guardian)

Опширније Краће

Израелска војска испалила фосфорну муницију на Либан

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле су јаку ватру на Либан, користећи фосфорну муницију, након што су припадници милитантне палестинске групе Хезболах напали израелске положаје у окупираном округу Кфарчуба, јавила је либанска телевизија Ал Џадид.

То гранатирање изазвало је пожаре у двориштима локалног становништва и у боровим шумарцима на том подручју, пренела је телевизија.

Борци Хезболаха су раније напали из граничног подручја Либана и погодили израелски тенк Меркава противтенковском вођеном ракетом из непосредне близине.

Либан је раније данас лансирао 15 ракета на подручје северног Израела, али није била причињена никаква материјална штета, нити је било повређених.

ИДФ је саопштила да је четири пројектила пресрео ПВО систем ''гвоздена купола'', док су остали пали на отвореним површинама и нису узроковали никакву штету или повредили било кога.

Хезболах, група коју подржава Иран, раније је тврдила да је испалила десетине ракета и граната на три израелска положаја у спорном региону Брдо Дов, у знак солидарности са Хамасом.

Либанска група је у саопштењу навела да је напад, уз употребу "великог броја ракета и граната", био изведен у знак солидарности са "палестинским отпором", као и да су израелски положаји директно погођени.

(Танјуг)

Опширније Краће

Наоружано крило Хамаса преузело је одговорност за испаљивање ракета из Либана

Хамасово наоружано крило преузело је одговорност за испаљивање ракета на Израел из Либана, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Бајден разговарао са израелским премијером о подршци САД

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је разговарао о подршци Израелу са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, након састанка са америчким тимовима за националну безбедност "да усмере следеће кораке".

"Повезали смо се са премијером Нетанјахуом да бисмо разговарали о координацији за подршку Израелу, одвраћање непријатељских актера и заштиту недужних људи", рекао је Бајден у објави на друштвеним мрежама.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелски министар одбране присуствоваће састанку НАТО-а преко видео-везе

Очекује се да ће израелски министар одбране Јоав Галан учествовати на састанку министара одбране НАТО у четвртак и то преко видео-конференцијске везе, рекао је неименовани западни званичник.

Састанак у Бриселу је раније био заказан због разматрања актуелних питања, укључујући рат у Украјини и мисије НАТО-а на КиМ и у Ираку, пренео је Ројтерс.

Међутим, седница са Галаном договорена након великог напада Хамаса на Израел у суботу и ескалације сукоба, навео је званичник.

(Reuters)

Опширније Краће

ЕУ ипак наставља да пружа хуманитарну помоћ палестинским цивилима

Шеф израелске и шеф палестинске дипломатије позвани су да учествују на ванредном састанку европских министара спољних послова, сазваном након напада Хамаса на Израел. У Бриселу је саопштено да ће ЕУ наставити да пружа хуманитарну помоћ палестинским цивилима, али ће преиспитати друге облике финансијске помоћи.

О последицама сукоба Хамаса и Израела шеф европске дипломатије Жозеп Борељ разговарао је са министрима арапских земаља залива, а затим на ванредном састанку и са шефовима европских дипломатија. Израелски и палестински министар спољних послова позвани су да изнесу своје виђење догађаја европским колегама.

Пре тога, Борељ је изнео заједнички став ЕУ и земаља залива.

"Позивамо на заштиту цивила у складу са међународним хуманитарним правом, ослобађање талаца, приступ води, храни и лековима. Потребно је политичко решење кризе да би се зауставило понављање циклуса насиља у будућности", каже Борељ.

У Бриселу Европска комисија покушала је данас да разјасни конфузију која је настала након што је комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи објавио јуче да ЕУ суспендује финансијску помоћ палестинским властима. 

После контрадикторних изјава из саме Комисије и негодовања земља чланица, данас је речено да се хуманитарна помоћ наставља, а да ће се преиспитати други облици.

"Изјава комесара Вархељија је објављена без консултације са другим члановима Комисије. Међутим, сви се слажу, имајући у виду ситуацију на терену, да је потребно преиспитати развојну финансијску помоћ, али до тада ништа неће бити суспендовано“, рекао је Ерик Мамер, портпарол Европске комисије.

Укупни износ помоћи који ЕУ издваја за палестинске власти у периоду од седам година износи скоро милијарду и осамсто милиона. Хуманитарна помоћ додељује се искључиво преко хуманитарних организација.

Припремио Душан Гајић, дописник РТС-а из Брисела
Опширније Краће

Дневни преглед

Припремила Тамара Стојсављевић

Ердоган: Амерички носач авиона може само да направи масакр у Гази

Одлука САД да пошаље носач авиона ближе региону Блиског истока може довести до масакра, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Шта амерички носач авиона ради у Израелу? Шта ће да уради? Срушиће Газу ударом на околна подручја и почети да прави озбиљне масакре", рекао је Ердоган на заједничкој конференцији са аустријским канцеларом Карлом Нехамером.

Ердоган је поновио да је Турска спремна да посредује између Израела и Хамаса, додајући да ће наставити са својим настојањима да се оконча рат.

Ердоган је, такође, истакао да ће о том питању разговарати и са руским колегом Владимиром Путином и генералним секретаром УН Антониом Гутересом. 

(Тimes of Israel, Танјуг)

Опширније Краће

Борељ: ЕУ ће наставити финансијску подршку Палестини

ЕУ инсистира на тражењу мира и стабилности на Блиском истоку по принципу "две државе” и наставиће да пружа финансијску подршку Палестини, укључујући пружање хуманитарне подршке и спровођење развојних програма, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. 

Борељ је демантовао информацију да Немачка намерава да откаже подршку палестинским властима. 

"Немачки министар је јасно рекао да то уопште није тачно, те да ће Немачка наставити да пружа такву помоћ, наравно, пратећи даљи развој догађаја. Један део наше заједничке декларације указује на значај хуманитарне и развојне помоћи. Већ је појашњено да неће бити обуставе плаћања у финансирању Палестине од Европске комисије", рекао је Борељ.

Борељ је рекао да је од почетка сукоба разговарао са премијером Палестине и затражио од палестинске управе да допринесе тренутном прекиду непријатељстава ради заштите интереса палестинског народа, којем је потребна сигурност и стабилност. 

Високи представник ЕУ је, такође, разговарао са израелским министром спољних послова како би изразио солидарност Европске уније и снажно осудио насиље и терор, истовремено наглашавајући потребу да се поштује међународно хуманитарно право како би се спречио даљи губитак живота.

Према његовим речима, у Оману учесници састанка ЕУ и Савета за сарадњу земаља Персијског залива усагласили су заједничку декларацију која, посебно, садржи осуду насиља и позив на заштиту цивилног становништва и ослобађање талаца.

(Тimes of Oman)

Опширније Краће

УН позвао обе стране на хитно ослобађање заробљеника

Шеф УН за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс позвао је у уторак на хитно ослобађање свих људи који су заробљени у сукобу Израела и Хамаса.

"Моја порука свим странама је недвосмислена: закони рата се морају поштовати", навео је шеф УН за помоћ Мартин Грифитс у саопштењу.

Истакао је и да се са заробљеницима мора поступати хумано, као и да морају да буду ослобођени без одлагања.

(Reuters)

Опширније Краће

Галан наредио "потпуну офанзиву" на Газу

Израел прелази на "потпуну офанзиву" на Појас Газе, пошто спорадични сукоби са палестинском милитантном групом Хамас на југу Израела трају већ четврти дан, поручио је израелски министар одбране Јоав Галан.

"Уклонио сам сва ограничења, повратили смо контролу над подручјем, и сада прелазимо на потпуни напад", рекао Галан у свом обраћању израелским војницима на граници са Појасом Газе, преноси Тајмс ов Израел. Војницима је рекао да ће видети промену.

"Имаћете могућност да промените стварност. Видели сте да се цене плаћају и видећете промену. Хамас је желео промену у Гази, а промена ће бити 180 степени другачија од онога што је замислио", рекао је Галан. Истакао је да се Газа "никад неће вратити на оно што је била".

"Ко год дође да обезглављује, убија жене, преживеле Холокауста, елиминисаћемо га свом снагом и без компромиса", рекао је Галан.

Израелски министар одбране је раније наредио "потпуну опсаду" Појаса Газе, наводећи да се Израел бори против, како је навео, "животиња у људском облику".

Појасу Газе јуче су затворени дотоци струје, хране, горива и воде из правца Израела.

(Тimes of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Из правца Либана лансирано 15 ракета на северни Израел

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је из правца Либана лансирано 15 ракета на северни Израел, али да није причињена материјална штета.

ИДФ је додао да је четири пројектила пресрео ПВО систем "гвоздена купола", док су остали пали на отвореним површинама и нису узроковали никакву штету или повредили било кога, преноси Тајмс ов Израел. 

Шеф либанске дипломатије Абдалах Бухабиб изјавио је раније да је његова влада добила уверавања од милитантне организације Хезболах да се она неће придружити борбама између Израела и палестинског Хамаса, осим ако Израел не буде "малтретирао" Либан.

Хезболах, група коју подржава Иран, раније је тврдила да је испалила десетине ракета и граната на три израелска положаја у спорном региону Брдо Дов, у знак солидарности са Хамасом.

Либанска група је у саопштењу навела да је напад, уз употребу "великог броја ракета и граната", био изведен у знак солидарности са "палестинским отпором", као и да су израелски положаји директно погођени.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Шведска привремено обуставља помоћ Палестини

Шведски министар за развој и трговину изјавио је да је Шведска привремено обуставила развојну помоћ палестинским територијама, након напада Хамаса на Израел.

"Имамо нову ситуацију после 7. октобра. Наша данашња одлука је да Шведска паузира развојну помоћ Палестини до даљег", рекао је Форсел новинарима. 

 (Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: Спасиоци у Гази извлаче преживеле и тела погинулих из рушевина

Спасиоци у Појасу Газе извукли су тела погинулих Палестинаца, укључујући и тело четворогодишње девојчице, из рушевина општинске зграде у коју су се били склонили од израелског ваздушног напада.

Спасиоци су рекли да је породица четворогодишње девојчице Шахиде Абу Рокбе побегла из источног округа Кан Јунис у унутрашњости града, у потрази за склоништем, преноси Ројтерс.

"Покушали су да побегну од смрти, само да би их она задесила воде. Дошли су да нађу склониште, крили су се поред степеница, али су их гађали и убили", рекао је један од спасилаца Мохамед ел Наџар.

Срушене су и околне стамбене зграде, а спасиоци су користили ручни алат у копању, како не би повредили евентуалне преживеле.

Спасилац Ел Наџар је рекао да је извучено много делова људских тела, али да и даље постоји нада да пронађу преживеле.

"Овде су спавали неки од повређених, ово је њихова крв. Ово овде били су мајка и њена деца. Она је преживела, а деца су страдала и извукли смо њихова тела испод рушевина", рекао је он.

Један од оних који су преживели последње гранатирање, Ала Абу Таир, рекао је да ниједно место у Гази није безбедно. 

"Постоји велики број мученика, људи који су још увек под рушевинама. Неки од њих су моји пријатељи, убијени су или рањени", рекао је он.

Палестинско министарство здравља саопштило је раније данас да се број страдалих у нападима на Појас Газе повећао на 830. Додаје се да је још 4.250 особа повређено. Већина су деца и жене, а очекује се да ће број погинулих и рањених расти, наводи Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Израел: Школе остају затворене, почиње настава на даљину

Школе широм Израела остају затворене и сутра, али је дато одобрење за почетак наставе на даљину, саопштило је израелско министарство просвете.

"Након процене безбедности у складу са упутствима Команде унутрашњег фронта, Министарство просвете најављује да сутра неће бити едукативних активности у школама широм земље", наводи се у саопштењу министарства, преноси Тајмс ов Израел.

Поједине школе ће и даље моћи потенцијално да одржавају наставу у самим објектима, али само у координацији са министарством, војском и локалним властима.

Из министарства просвете су најавили формирање посебне канцеларије за помоћ у интеграцији расељених ученика и родитеља, са циљем пружања едукативне и психолошке подршке током боравка у прихватним центрима.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Блинкен разговарао са шефом израелске дипломатије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са израелским министром спољних послова Елијем Коеном о подршци САД Израелу у одбрани од терористичких напада Хамаса, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Блинкен је током разговора поновио америчко саучешће народу Израела и свима који су погођени Хамасовим насиљем.

Додаје се да је државни секретар САД потврдио да ће Вашингтон учинити све да обезбеди моментално ослобађање свих талаца.

(Reuters)

Опширније Краће

Број страдалих Палестинаца порастао на 830, рањено 4.250

Палестинско министарство здравља саопштило је да се број страдалих у нападима на Појас Газе повећао на 830.

Додаје се да је још 4.250 особа повређено, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Већина су, како наводе, деца и жене, а очекује се да ће број погинулих и рањених расти, пренела је палестинска агенција WAFA.

(Танјуг)

Опширније Краће

Хамас: Покренут напад на Ашкелон

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је да је покренула ракетни напад на израелски град Ашкелон, након што је становништву дала рок да га напусти до 17 сати по локалном времену.

Бригаде Ал Касам покренуле су велики ракетни удар са више стотина пројектила на Ашкелон, свега десетак километара северно од Газе, као одговор на израелску политику расељавање палестинских цивила, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

У саопштењу се додаје да ће Ал Касам, ако се та политика не оконча, наставити да руши Ашкелон, након чега ће прећи на уништавање неког другог града. Израелски медији су потврдили напад на Ашкелон и прецизирали да је том приликом погођен хотел на обали. 

(Reuters)

Опширније Краће

Јеменски Хути прете да ће реаговати ако се САД умешају у сукоб у Гази

Лидер јеменских Хута Абдел Малек ел Хути изјавио је да ће та група, ако САД буду директно интервенисале у Гази, одговорити нападом беспилотним летелицама и испаљивањем пројектила.

Додао је да ће Хути, у том случају, предузети и друге војне операције, преноси Ројтерс.

"Постоје црвене линије када је у питању Газа", рекао је, додајући да су Хути спремни да координирају са другим групама и интервенишу.

(Reuters)

Опширније Краће

Сиси: Ескалација у Израелу опасна, може да утиче на стабилност Блиског истока

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да је ескалација ситуације између Израела и Палестинаца веома опасна и да би могла да утиче на безбедност и стабилност читавог региона Блиског истока.

"Египат се нада решењу које ће довести до мира и стварања палестинске државе", рекао је Сиси, преноси Ројтерс.

Додао је да чини све како би се што пре успоставило примирје које ће поштедети цивиле на обе стране.

Сиси је истакао да му је национална безбедност Египта главни приоритет и да то питање неће занемарити ни под каквим околностима.

(

Сиси: Ескалација у Израелу опасна, може да утиче на стабилност Блиског истока

 

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да је ескалација ситуације између Израела и Палестинаца веома опасна и да би могла да утиче на безбедност и стабилност читавог региона Блиског истока.

"Египат се нада решењу које ће довести до мира и стварања палестинске државе", рекао је Сиси, преноси Ројтерс.

Додао је да чини све како би се што пре успоставило примирје које ће поштедети цивиле на обе стране.

Сиси је истакао да му је национална безбедност Египта главни приоритет и да то питање неће занемарити ни под каквим околностима.

(Reuters)

Опширније Краће

УН: Постоје докази о ратним злочинима обеју сукобљених страна

Комисија Уједињених нација, која прати сукоб Израела и палестинског Хамаса, саопштила је да већ постоје "јасни докази" о ратним злочнима које су током окршаја у Појасу Газе и у Израелу починиле обе сукобљене стране, укључујући убијање цивила.

"Сви који су прекршили међународно хуманитарно право или гађали цивиле морају да одговарају", наводи се у саопштењу истражне комисије коју је 2021. године основао Савет УН за људска права, преноси портал Ал Џазира.

"Извештаји да су наоружане групе из Газе убиле стотине ненаоружаних цивила, неприхватљиви су и не могу се толерисати. Узимање цивилних талаца и коришћење цивила као живог штита су ратни злочини", наводи се у саопштењу те независне међународне истражне комисије УН.

Комисија је, такође, изразила озбиљну забринутост "због најновијег израелског напада на Газу и израелске најаве потпуне опсаде Газе" која укључује ускраћивање воде, хране, струје и горива, што ће несумњиво коштати живота бројне цивилe и представља колективно кажњавање (одмазду).

(Танјуг)

Опширније Краће

Бајден у уторак са израелским премијером о помоћи САД

Бела кућа саопштила је да ће амерички председник Џозеф Бајден у уторак разговарати са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о подршци САД Израелу после напада Хамаса.

То ће бити трећи разговор америчког председника и израелског премијера од напада Хамаса.  

(Reuters)

Опширније Краће

Ал Судани: Појасу Газе прети уништење, зауставити кршење права Палестинаца

Ирачки премијер Мохамед ал Судани упозорио је у Москви да ескалација палестинско-израелског сукоба води уништењу Појаса Газе, оценивши да су ти догађаји резултат континуираног кршења права Палестинаца.

"Ово је природни резултат тога што Израел наставља да крши права Палестинаца, а међународна заједница ћути и не испуњава своје обавезе према међународно признатим резолуцијама", рекао је Ал Судани на почетку састанка са руским председником Владимиром Путином.

Према његовим речима, арапске и исламске земље, као и велике силе, сносе "моралну одговорност" да зауставе кршења права Палестинаца и "прекидање блокаде појаса Газе“, преноси Интерфакс.

Ирачки премијер је додао да му је циљ да током посете Москви разговара о овим питањима.  "Такође желимо да допринесемо ублажавању патње региона, успостављању стабилности и безбедности на Блиском истоку и широм света", рекао је Ал Судани.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Кина позива Израел и Хамас на хитан прекид ватре

Пекинг осуђује акте који шкоде цивилима у сукобу између палестинске милитантне групе Хамас и Израела и позива на хитан прекид ватре, рекао ја специјални кинески изасланик за Блиски исток Џај Џун.

"Кина је дубоко забринута због тренутне ескалације ситуације између палестинске и израелске стране и тужна је због великог броја цивилних жртава изазваних сукобом", рекао је Џај, преноси Ројтерс. 

(Reuters)

Опширније Краће

Портпарол аеродрома: "Бен Гурион" није погођен, ради нормално

Портпарол аеродрома "Бен Гурион" у Тел Авиву саопштио је да тај аеродром није погођен у нападу палестинске милитантне групе Хамас.

Додао је да аеродром ради нормално, преноси Ројтерс.

Хамас је претходно саопштио да је поново гађао Тел Авив и аеродром "Бен Гурион".

(Reuters)

Опширније Краће

Израелска војска: Убијен министар економије Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у нападима у Појасу Газе убиле министра економије палестинске милитантне групе Хамас Џавада Абу Шамалу, као и Хамасовог званичника Закарија Абу Мамара.

"ИДФ је убио министра економије терористичке организације Хамас. Он је управљао средствима у организацији и издвајао их за финансирање и управљање тероризмом унутар и изван Појаса Газе", наводи се у објави ИДФ-а на Твитеру.

Додаје се да је убијени званичник Хамаса, милитантне групе која управља Појасом Газе, раније био на позицијама у терористичкој организацији на којима је водио више операција усмерених против грађана Израела.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кирби: Не желимо да невини буду убијени у Гази или Израелу

Сједињене Државе не желе да невини цивили буду убијени било где, укључујући Газу и Израел, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Фокусирани смо на то да обезбедимо да Израел има оно што му је потребно да се одбрани и да предузме акцију против Хамаса. Први пакет војне помоћи је на путу за Израел", рекао је Кирби за Си-Ен-Ен, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, палестинска милитантна група Хамас убила је превише невиних цивила од почетка напада на Израел.

"Као демократија, Израел дели многе наше вредности и интересе, а једна од њих је свакако поштовање живота", рекао је Кирби, истичући да Бела кућа очекује додатне безбедносне захтеве од Израела и да ће покушати да их испуни што је пре могуће.

(CNN,

Кирби: Не желимо да невини буду убијени у Гази или Израелу

 

Сједињене Америчке Државе не желе да невини цивили буду убијени било где, укључујући Газу и Израел, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Фокусирани смо на то да обезбедимо да Израел има оно што му је потребно да се одбрани и да предузме акцију против Хамаса. Први пакет војне помоћи је на путу за Израел", рекао је Кирби за Си-Ен-Ен, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, палестинска милитантна група Хамас убила је превише невиних цивила од почетка напада на Израел.

"Као демократија, Израел дели многе наше вредности и интересе, а једна од њих је свакако поштовање живота", рекао је Кирби, истичући да Бела кућа очекује додатне безбедносне захтеве од Израела и да ће покушати да их испуни што је пре могуће.

(CNN, Reuters)

Опширније Краће

Амбасада Израела у САД: Број погинулих Израелаца премашио 1.000

Амбасада Израела у САД саопштила је да је у нападу Хамаса на Израел, који је почео у суботу, убијено 1.008 Израелаца.

Поред тога, повређено је више од 3.418 особа, наводи се о објави амбасаде на друштвеној мрежи X (некадашњем Твитеру).

Додаје се да је Хамас до сада испалио скоро 5.000 ракета на Израел.

(Reuters)

Опширније Краће

Сирене за ваздушну опасност у Тел Авиву

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм Тел Авива и других градова у близини, а Хамас је саопштио да је поново гађао тај град и аеродом "Бен Гурион".

Портпарол Хамасове бригаде Ал Касам Абу Убаида рекао је да је напад одговор на убијање цивила.

Он је, истовремено, дао рок становништву Ашкелона да напусте тај град до 17 часова по локалном времену.

Са друге стране, портпарол аеродрома, негирао је да је гранатиран "Бен Гурион".  

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израел: Пронађено 30 несталих Израелаца и Тајланђана, сви су живи и здрави

Израелске снаге су пронашле 30 особа које су се водиле као нестале у кибуцу на југу земље, три дана након напада Хамасa.

Локалне власти су дојаву добиле јуче око 21 час, након чега су спасилачки тимови послати на терен.

У близини кибуца Ајн Хашлос пронађено је 16 Израелаца и 14 Тајланђана.

Они су живи и здрави, наводи се у заједничком саопштењу војске и полиције.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хамас: Нема размене заробљеника пре краја рата

Палестински Хамас поновио је данас да све док се борбе не заврше, неће преговарати са Израелом о ослобађању талаца.

Шеф политичког бироа Хамаса, Исмаил Ханије, рекао је да су о тој одлуци обавештени сви који су контактирали с том групом, а који нуде посредовање за ослобађање талаца путем размене затвореника.

"Обавестили смо све стране с којима смо контактирали у вези са непријатељским заробљеницима да овај досије неће бити отворен пре краја сукоба, а то ће бити само по цени која ће за нас бити прихватљива", рекао је он.

(Times of Israel)

Опширније Краће

WAFA: Број погинулих Палестинаца порастао на 788, рањено око 4.100

Палестинско министарство здравља саопштило је да је број Палестинаца погинулих од почетка сукоба са Израелом порастао данас на 788, док је рањено око 4.100 људи.

У саопштењу се прецизира да је 770 људи убијено, а више од 4.000 рањено, у израелским нападима на Појас Газе.

Већина су, како наводе, деца и жене, а очекује се да ће број погинулих и рањених расти, преноси палестинска агенција WAFA.

Министарство наводи да је на Западној обали у нападима израелске војске погинуло 18 људи, укључујући троје малолетника, док је око 100 повређено.

(WAFA)

Опширније Краће

УН: Потпуна опсада Појаса Газе је забрањена међународним правом

Потпуна опсада Појаса Газе, коју је у понедељак најавио министар одбране Израела Јоав Галант, забрањена је међународним хуманитарним правом, упозориле су УН.

"Увођење опсада које доводе у опасност животе цивила лишавајући их добара неопходних за њихово преживљавање забрањује међународно хуманитарно право", навео је високи комесар за људска права Фолкер Тирк у саопштењу за штампу.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Палестински званичници: Израел бомбардовао једини прелаз из Газе у Египат

Израелски авиони бомбардовали су прелаз Рафах између Појаса Газе и Египта, блокирајући тако једини копнени прелаз из енклаве, изјавили су палестински званичници и египатски безбедносни извори.

Раније је израелска војска позвала Палестинце из Газе да напусте ту енклаву и пређу у Египат преко тог прелаза како би се склонили од израелског бомбардовања, да би касније објавила како је тај прелаз затворен.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израел започео нове ваздушне ударе на Појас Газе

Израелска војска је саопштила да изводи масовне ударе на многе локације Хамаса у Појасу Газе.

(Times of Israel)

Уницеф: Страдало на стотине израелске и палестинске деце

У протекла 72 часа, током сукоба израелске војске и Хамаса, убијено је на стотине израелске и палестинске деце, а више стотина је повређено, саопштио је Уницеф.

Упозорио је да би увођење алармантних мера као што су обустава снабдевања водом и горивом додатно повећало патње деце у зонама ратних дејстава

(Ројтерс)

Опширније Краће

Ајатолах Хамнеи негирао да је Иран умешан у напад на Израел

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи негирао је иранску умешаност у смртоносне нападе које је у суботу покренуо Хамас.

"Љубимо руке онима који су планирали напад на ционистички режим", рекао је он, а преноси Ројтерс.

Опширније Краће

Москва и Вашингтон не разговарају о ситуацији на Блиском истоку

Москва и Вашингтон не разговарају о ситуацији на Блиском истоку, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјапков.

"Не, нисмо у контакту", рекао је Рјапков за Интерфакс.

(Интерфакс)

Опширније Краће

Затворени крипторачуни који су припадали Хамасу

Сајбер-јединица израелске полиције "Лахав 433" замрзла је рачуне са криптовалутама који припадају Хамасу, саопштено је из полиције.

Хамас је од суботе користио ове рачуне за прикупљање новца на друштвеним мрежама, каже се у саопштењу полиције.

Берза криптовалута "Бајненс" је сарађивала са Израелом у лоцирању и затварању поменутих налога.

"Лахав 433" је сарађивао са полицијом Велике Британије на замрзавању рачуна у лондонској банци "Барклиз".

(Times of Israel)

Опширније Краће

Руски медији: Председник Палестине планира посету Москви

Палестина одржава редовну комуникацију са Русијом и припрема посету свог председника Махмуда Абаса Москви, рекао је палестински амбасадор у Русији Абдел Хафиз Нофал на телевизији Русија 24.

"Свакодневно смо у контакту са Москвом. Сада су у току припреме за посету председника Абаса Москви", рекао је дипломата.

Амбасадор је раније 22. септембра рекао да су Русија и Палестина ангажоване на припремама за посету Абаса Москви.

Абас је последњи пут посетио Русију у новембру 2021.

Прошлог октобра, руски председник Владимир Путин састао се са палестинским лидером у Астани на маргинама самита Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији.

Опширније Краће

Израелска војска: Пронађена тела 1.500 милитаната Хамаса

Израелска војска саопштила је да су тела 1.500 милитаната Хамаса пронађена у Израелу и код Појаса Газе.

Портпарол војске Ричард Хехт рекао је да ниједан милитант Хамаса није прешао у Израел од понедељка увече, иако би, како каже, инфилтрације и даље могле бити могуће.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Агенција УН: У Гази расељено 187.000 људи

Више од 187.000 људи расељено је широм Појаса Газе, а очекује се да ће се тај број повећати, саопштила је Агенција УН за палестинске избеглице (UNRWA).

Указује да се у њеним склоништима у Гази налази више од 137.000 људи, који су се склонили због израелских напада.

Агенција је саопштила да су 83 школе UNRWA претворене у склоништа.

Наведено је да је једна школа УН у којој се налазе расељене породице "директно погођена", али се не наводе додатни детаљи.

Није познато колико је људи било у склоништу у тренутку напада.

UNRWA је саопштила и да је била приморана да затвори свих 14 центара за дистрибуцију хране и да је због тога пола милиона људи престало да прима помоћ у храни.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Иран одбацио наводе да је учествовао у организовању Хамасовог напада на Израел

Иранско министарство спољних послова одбацило је наводе да је имало директну улогу у организовању Хамасовог напада на Израел.

"Оптужбе о иранској улози засноване су на политичким мотивима", рекао је портпарол Министарства спољних послова Насер Канани на конференцији за новинаре.

Канани је рекао да Иран не интервенише "у доношењу одлука других земаља, укључујући Палестину" и запретио Израелу "разорним одговором" ако нападне Иран.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Министри спољних послова ЕУ данас о ситуацији на Блиском истоку

У Бриселу ће данас бити одржан ванредни састанак шефова дипломатија земаља чланица ЕУ посвећен ситуацији у Израелу и региону.

Планирано је да се са састанка пошаље заједничка политичка порука и да се постигне договор о финансијској помоћи коју је ЕУ досад одвајала за палестинске власти.

Сукоб Израела и Хамаса показао је да у ЕУ постоје различити ставови о овим питањима. Комесар за проширење Оливер Вархељи тако је јуче најавио да ће Европска унија обуставити у потпуности финансијску помоћ од 700 милиона евра палестинским властима, да би затим то негирали комесар задужен за хуманитарну помоћ и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Извештај Душана Гајића из Брисела

Затворен прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта

Израелска војска ревидирала је препоруку једног од својих портпарола да се Палестинци који беже од ваздушних удара у Гази упути у Египат.

"Прелаз Рафа је јуче био отворен, а сада је затворен", наводи се у саопштењу војске.

Раније је израелска војска позвала становнике Газе да оду преко овог прелаза у Египат како би избегли ударе.

"Свако ко може да изађе, саветовао бих му да изађе", рекао је рано јутрос потпуковник Ричард Хехт на брифингу.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Бела кућа, Ајфелов торањ и зграда Британског парламента у бојама заставе Израела

Бројне важне зграде у западним земљама синоћ су биле осветљене у бојама израелске заставе, у знак подршке Израелу након напада које је палестински Хамас почео у суботу ујутро.

Бела кућа, Ајфелов торањ и зграда Британског парламента били су осветљени у плаво-белој боји.

Бела кућа је раније најавила да ће бити осветљена у бојама заставе Израела, наводећи да то "симболизује чврсту подршку и солидарност америчког народа са народом Израела након варварских терористичких напада које је починио Хамас".

(Times of Israel)

Бела кућа у бојама заставе Израела
Фото: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL
Опширније Краће

Држављани Црне Горе евакуисани из Израела

Црногорски држављани слетели су јутрос на подгорички аеродром у раним јутарњим сатима.

Из Министарства спољних послова саопштили су да је допутовао 101 путник, из Црне Горе и још неколико земаља, међу којима и из Србије.

(РТЦГ)

У нападима Хамаса убијено 18 држављана Тајланда

Број страних држављана погинулих у масовном нападима Хамаса и Израела наставља да расте. Међу убијенима у сукобу Израела и Хамаса је на десетине странаца. Убијено је 18 Тајланђана, 10 Непалаца, седам Аргентинаца, 11 Американаца, један Француз...

Број тајландских држављана убијених у масовном нападу Хамаса на Израел повећао се на 18, саопштило је тајландско министарство спољних послова.

Око 5.000 тајландских радника било је у граничном подручју Газе током напада, од око 30.000 у Израелу.

Седам аргентинских држављана убијено је у нападима Хамаса у Израелу овог викенда, а још 15 се и даље води као нестало, рекао је аргентински министар спољних послова Сантјаго Кафијеро, преноси Ројтерс.

(Times of Israel, Reuters)

Опширније Краће

Израелске снаге током ноћи напале више од 200 циљева у Гази

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су током ноћи погодиле више од 200 циљева у Појасу Газе.

ИДФ каже да те локације укључују складиште оружја у џамији, стан који користе Хамасове противтенковске вођене ракетне снаге и високу кулу коју користи терористичка група, између осталих војних објеката.

Војска је објавила снимке на којима се види неколико напада.

(Times of Israel)

Опширније Краће

ИДФ: Војска повратила контролу над границом Израела и Појаса Газе

Портпарол Израелских одбрамбених снага, контраадмирал Данијел Хагари, каже да је војска повратила контролу над границом Израела и Појаса Газе, пошто је Хамас дигао у ваздух делове граничне ограде током напада у суботу.

“У последњем дану ниједан терориста није ушао преко ограде“, рекао је Хагари новинарима.

Инжењеријске јединице раде на минирању подручја у близини рупа у огради, каже Хагари.

ИДФ процењује да се на израелској територији и даље крије мали број припадника Хамаса.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Израелски министар одбране Јоав Галан наредио је "потпуну опсаду" Појаса Газе након што је тој палестинској енклави прекинуто снабдевање водом.

У међувремену, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су покренуле масивне ваздушне нападе на приобални део града Газе, гађајући десетине локација.

Из војске наводе да је завршена евакуација цивилног становништва из градова уз саму линију разграничења са Појасом Газе.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је америчком председнику Џоу Бајдену да нема другог избора осим да покрене копнену операцију против Хамаса у Гази.

"Морамо да уђемо. Не можемо сада да преговарамо", рекао је Нетанјаху Бајдену.

Хамас прети да ће почети да убија таоце као одговор на израелске нападе у Гази који су, како наводе из те милитантне групе, изведени без упозорења.

Са друге стране, високи званичник Хамаса Муса Абу Марзук истакао је да је та организација отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "остварила своје циљеве".

Палестински председник Махмуд Абас позвао је УН да хитно интервенишу како би спречиле настанак хуманитарне катастрофе због, како је рекао, "израелске агресије у Гази“.

На обе стране расте број погинулих и рањених. Више од 800 људи изгубило је живот на израелској страни, док из Газе кажу да је њихових жртава 687. У болницама је 2.600 Израелаца и 3.800 Палестинаца.