Извор: РТС

Стеже се обруч око Појаса Газе – израелски министар одбране наредио потпуну опсаду, Хамас отворен за преговоре о примирју

Трећи дан сукоба Хамаса и израелске војске. Више од хиљаду људи је страдало, а више од 4.000 је рањених. Израелски званичници поручују да ће победити, а да ће се одговор Хамасу памтити деценијама. Израелска војска саопштила је да је мобилисано 300.000 војника. Mинистар одбране наредио потпуну опсаду Појаса Газе – обустављена испорука хране, воде, струје и горива.

Борељ: ЕУ ће наставити да исплаћује помоћ Палестинцима

Ревизија помоћи Европске уније Палестинцима не подразумева обуставу текућих плаћања јер би то штетило интересима ЕУ на Блиском истоку, саопштио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

"Ревизија помоћи ЕУ Палестини, коју је објавила Европска комисија, неће обуставити доспеле исплате. Обустава плаћања и кажњавање целог палестинског народа наштетила би интересима ЕУ у региону и само би додатно охрабрила терористе", написао је Борељ на Твитеру.

Раније је комесар за проширење и суседство ЕУ Оливер Вархељи најавио да ће Европска унија обуставити све исплате Палестинцима и преиспитати сву помоћ због ескалације сукоба са Израелом.

(Танјуг)

Опширније Краће

Бајден: Најмање 11 Американаца погинуло у Израелу

Амерички председник Џо Бајден изјавио је да је најмање 11 америчких држављана међу убијенима у Израелу после напада палестинске Хамаса.

(Reuters)

Нетанјаху најављује копнену војну операцију у Гази

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је америчком председнику Џоу Бајдену да Израел нема другог избора осим да покрене копнену операцију против Хамаса у Гази, преноси портал Аксиос.

"Морамо да уђемо. Не можемо сада да преговарамо", рекао је Нетанјаху.

Према извештају, који се позива на три америчка и израелска извора, Бајден није покушао да промени Нетанијахуово мишљење.

Нетанјаху је такође наводно рекао да је Израел забринут због отварања другог фронта са Хезболахом.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Расте биланс жртава у Гази – 687 погинулих, 3.800 рањених

Министарство здравља које води Хамас саопштило је да је 687 Палестинаца убијено, а још 3.800 рањено у Појасу Газе.

(Times of Israel)

Абас позвао УН да спречи хумантирану катастрофу

Палестински председник Махмуд Абас позвао је УН да хитно интервенишу како би спречили настанак хуманитарне катастрофе због "тренутне израелске агресије, посебно у Гази“, пренела је званична новинска агенција Вафа.

(Reuters)

Званичник Хамаса: Отворени смо за разговоре о примирју

Хамас је отворен за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "остварио своје циљеве", рекао је високи званичник те палестинске милитантне групе Муса Абу Марзук.

Марзук је у разговору за Ал Џазиру навео да је Хамас отворен за "све политичке дијалоге", на питање о томе да ли је група спремна да разговара о могућем прекиду ватре.

Додао је да је Хамас заробио "десетине" држављана Израела, укључујући оне који поседују и руско или кинеско држављанство.

(Танјуг)

Опширније Краће

Хамас прети погубљењем талаца

Хамас прети да ће почети да убија таоце као одговор на израелске нападе у Гази који су изведени без упозорења, рекао је портпарол Хамасових бригада, пренео је лист Шехаб из Газе.

"Од овог часа, свако гађање наших људи у безбедности њихових домова, без упозорења, биће дочекано погубљењем талаца, што ћемо директно преносити аудио“, каже портпарол.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Портпарол израелске војске: Хамасовци више не прелазе границу, завршена евакуација градова уз Појас Газе

Портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари, каже да снаге те земље завршавају чишћење јужног Израела од терориста и да има информације о свим Израелцима који су узети као таоци у Гази.

На конференцији за новинаре, Хагари је рекао да војници и даље иду од куће до куће у градовима близу границе са Газом, тражећи терористе.

"Нема више терориста који прелазе ограду из Газе у Израел“, каже Хагари, напомињући да оне који покушају ударају ваздушне снаге.

"Од јутрос је било неколико сусрета са терористима. У последњих неколико сати их уопште није било“, додао је Хагари.

Према његовим речима, стопа напада израелских ваздухопловних снага на појас Газе је пет пута већа од оне која је извршена против Хезболаха у Другом либанском рату 2006, каже Хагари.

Око 60 борбених авиона у овом часу изводи таласе ваздушних напада на циљеве Хамаса.

Он каже да је војска завршила евакуацију градова уз границу и да има неколико породица које су одлучиле да остану.

Што се тиче оружане инфилтрације из Либана, Хагари каже да су идентитети наоружаних нападача још под истрагом.

Навео је да су тројица нападач који су пробили границу убијена, док је један успео да побегне назад у Либан.

Одговорност за напад преузео је Палестински исламски џихад.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Реаговања из света трећег дана сукоба Израела и Хамаса

Припремила Драгана Вукелић

Дневни преглед стања на терену

Припремила Софија Кнежевић

Више од 2.600 рањених Израелаца

Министарство здравља Израела навело је да је 2.616 људи збринуто у болницама од почетка борби у суботу.

Тренутно је хоспитализовано 578 особа, укључујући 157 у тешком стању, 259 у средње тешком стању и 161 са лакшим повредама.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Почасни конзул Србије у Израелу Алесандар Николић каже за РТС да се борбе воде у још три од укупно 21 жаришта на линији разграничења са Појасом Газе, истичући да су наши држављани који су живели у кибуцу у том делу земље, евакуисани.

Николић је навео да се још неколико десетина држављана Србије налази у граду Ашкелону који трпи најжешће ударе.

Опширније Краће

Лавров: Kоегзистенција Израела и Палестине једина могућа иницијатива

Москва позива Палестинце и Израелце да прекину ватру и сматра да је мирна, сигурна и добросуседска коегзистенција две државе, Израела и Палестине, једина могућа иницијатива за решавање палестинског питања, рекао је  руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Што се тиче посредничких напора, стране пре свега морају да прекину ватру. Сва друга питања могу се решити у нормалном, невојном окружењу", истакао је он на конференцији за новинаре после разговора са генералним секретаром Арапске лиге Ахмедом Абулом Геитом, пренео је Тас.

Према речима руског министра спољних послова, он не зна за било какве нове иницијативе за решавање израелско-палестинског сукоба.

Лавров је навео да је било позива за прекид крвопролића и почетак преговора.

"Једина могућа иницијатива за решавање палестинског питања требало би да буде заснована на одлукама које су донете на платформи УН. То подразумева мирну, сигурну и добросуседску коегзистенцију две државе, Израела и Палестине", нагласио је шеф руске дипломатије.

Он је рекао да је данас било речи управо о томе.

"То је наш заједнички став, то је једина иницијатива која може бити на столу и која треба да буде предмет директних разговора између Палестинаца и Израелаца", додао је Лавров.

(Tанјуг/ТАСС)

Опширније Краће

У среду седница Арапске лиге на захтев Палестине

Министри спољних послова Арапске лиге састаће се у среду како би разговарали о начинима "заустављања израелске агресије" на Појас Газе, наводи се у саопштењу панарапске групе.

Ванредна седница заказана је као одговор на палестински захтев, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Број погинулих цивила у Гази порастао на 560

Болнице у Појасу Газе саопштиле су да је број погинулих Палестинаца порастао на 560, док је повређено 2.900 људи, пренела је Вафа.

Како наводи палестинска агенција, у нападима израелске авијације уништена је болница, као и многи стамбени објекти.

(Wafa)

Опширније Краће

Израелска војска: Масовни ваздушни напади на "гнездо терора" у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су покренуле масивне ваздушне нападе на приобални део града Газе, гађајући десетине локација.

Ову област, названу Ал Фуркан по џамији у тој области, израелска војска назива "гнездом терора" које Хамас користи за нападе на Израел.

У нападима је учествовало на десетине борбених авиона, додаје се у саопштењу ИДФ.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска авио-компанија организовала додатне летове за резервисте из иностранства

Израелска авио-компанија "Ел Ал" покренуће више летова како би вратила у Израел резервисте који су у иностранству, изјавио је портпарол те компаније.

Додао је да ниједан лет компаније није отказан и да су многи авиони те компаније који су летели ка Израелу и из њега били препуни путника, преноси Ројтерс.

Израелска војска раније је саопштила да је мобилизовано 300.000 резервиста.

(Reuters)
Опширније Краће

Палестински званичници: У нападима погинуло 508 људи

Министарство здравља у Гази саопштило је да је у нападима на Појас Газе и Западну обалу погинуло 508 особа, док је повређено 2.800 људи, пренела је палестинска агенција Вафа.

Како су навели, међу погинулима је и 93 деце.

(WAFA)

Хамас саопштио да су погинула четири израелска заробљеника

У израелским ваздушним ударима на Појас Газе погинула су четворица израелских заробљеника и припадници Хамаса који су их чували, саопштила је та палестинска милитантна група.

"Ноћашња и данашња израелска бомбардовања резултирала су погибијом четворице непријатељских заробљеника и њихових чувара", изјавио је Абу Убаида, портпарол оружаног крила Хамаса.

Хамас је јуче објавио да држи више од 100 Израелаца као таоце.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Хезболах се неће мешати у рат у Појасу Газе

"Хезболах је спреман за све опције, укључујући и велики рат којим би било окончано постојање Израела... Ако Израел одлучи да нападне Либан, у потпуности смо спремни", навео је неименовани званичнк Хезболаха "Ел Дијару", чиме је суштински одбацио сваку могућност да ова организација притекне у помоћ Хамасу у Појасу Газе.

Такав развој ситуације потврдио је и либански министар спољних послова Абдала Бухабиб, наводећи да је влада у Бејруту добила чврсте гаранције лидера Хезболаха да се неће мешати у рат у Појасу Газе, уколико Израел не буде напао Либан.

 

Русија и Арапска лига позвале на брзи прекид сукоба

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је, током разговора у Москви са председавајућим Арапске лиге Ахмедом Абул Гејтом, на брзи прекид сукоба Израела и Хамаса.

Лавров је оценио да Русија и Арапска лига могу да помогну да се заустави крвопролиће.

Председавајући Арапске лиге Ахмед Абул Гејт такође је позвао на прекид борби, уз упозорење да ће насиље бити настављено све док палестински проблем не буде решен.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Упозорења на ракетне нападе широм Израела

Упозорења на ракетне нападе чују се на различитим локацијама широм Израела, укључујући Тел Авив, Јерусалим, централни регион Шфела и градове око Газе.

Становници Јерусалима кажу да су чули најмање једно пресретање ракете изнад града.

Има и извештаја о ударима на отвореном простору у Тел Авиву и на ауто-путу Јерусалим – Тел Авив.

Једна од ракета испаљена из Газе погодила је подручје у близини међународног аеродрома "Бен Гурион".

Истовремено, у ракетном нападу на Ашдод и Ашкелон на југу Израела повређено је неколико људи.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Ванредни састанак шефова дипломатија ЕУ сутра у Бриселу

У Бриселу ће сутра бити одржан ванредни састанак шефова дипломатија земаља чланица ЕУ посвећен ситуацији у Израелу и региону.

"Сазивам за сутра хитни састанак министара спољних послова ЕУ о ситуацији у Израелу и региону", саопштио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ на Твитеру.

(Твитер)

Опширније Краће

Песков: Ситуација мора што пре да се нормализује

Ситуација између Израела и Палестине мора што пре да се врати на мирољубив правац, а наставак спирале насиља прети даљом ескалацијом која је опасна за цео регион, изјавио је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

"Овде је тешко нешто додати на констатацију коју је формулисало наше министарство спољних послова. Изузетно смо забринути, сматрамо да је ово стање потребно што пре вратити на мирољубиви правац, јер је наставак оваквог насиља, наравно, ризик за даљу ескалацију сукоба. Ово је велика опасност за регион, тако да смо изузетно забринути", рекао је Песков одговарајући на питање новинара, преноси РИА Новости.

Коментаришући процену оснивача партије ЛДПР Владимира Жириновског, да ће се због великог сукоба у Израелу "заборавити на Украјину", Песков је рекао да Москва предузима све неопходно да би разумела ситуацију која прети да распламса сукоб на Блиском истоку.

Према Пескову, Жириновски је давао много различитих изјава са апсолутно тачним анализама глобалних трендова и развоју одређених међународних догађаја и процеса.

"Што се тиче тога да ли ће се или неће заборавити на Украјину, још једном понављам да се наша специјална војна операција наставља. Сви циљеви ће бити остварени", поручио је Песков.

Говорећи о утицају ситуације у Израелу на односе Русије и Хамаса, портпарол Кремља је рекао да је тешко сада о томе говорити, јер најпре ситуација у региону мора да изађе из фазе отвореног рата.

"Све што се тамо догађа мора да изађе из фазе отвореног рата. Док је тамо горућа ратна фаза, тешко је говорити о било чему другом", рекао је Песков.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израелски министар одбране наредио потпуну опсаду Појаса Газе

Израелски министар одбране Јоав Галан изјавио јe да је наредио "потпуну опсаду" Појаса Газе.

"Наредио сам потпуну опсаду појаса Газе. Неће бити струје, хране, горива, све је затворено", рекао је Галан, преноси Тајмс оф Израел.

Министар инфраструктуре Израел Кац најавио је и потпуну обуставу испоруке воде у Газу.

(Тајмс оф Израел)

Ваздушни удари на локације широм Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да изводе бројне ваздушне нападе на велики број локација Хамаса широм Појаса Газе, јавља Тајмс оф Израел.

(Тајмс оф Израел)

Брнабић: Сутра још један редован лет Ер Србије из Тел Авива за Београд

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да још један редован лет српског авио-превозника "Ер Србија" креће из Тел Авива за Београд сутра око 19 часова. 

Рекла је да је "Ер Србија" једна од ретких компанија која лети из Тел Авива и да наш авио-превозник има све безбедоносне контроле и механизме.

"'Ер Србија' наставља редовне летове. Током јучерашњег дана све компаније других држава су отказале своје редовне летове из безбедносних разлога, па нека се људи сналазе. Могли су да рачунају на 'Ер Србију'. Ми смо држава која брине о својим грађанима", нагласила је Брнабићева. 

Према њеним речима, комплетне трошкове летова сноси Влада Србије.

(Танјуг / ТВ Хепи)

Опширније Краће

Ракета пала у близини аеродрома у Тел Авиву

Пројектил је пао у близини аеродрома у Тел Авиву, преноси Тајмс оф Израел.

На снимци са друштвених мрежа види се како се подиже дим у близини аеродрома.

Нема података о материјалној штети.

(Times of Israel)

Сирене се огласиле у Тел Авиву и Јерусалиму

У Тел Авиву и Јерусалиму огласиле су се сирене за ваздушну опасност, преноси Тајмс оф Израел.

Нема извештаја о пресретању и ударима.

Сирене су се чуле и у појединим градовима у јужном делу Израела.

(Times of Israel)

Још један авион "Ер Србије" који је полетео из Тел Авива са српским држављанима слетео је јутрос на београдски аеродром.

Авион је на београдски аеродром "Никола Тесла" слетео у 10 часова и 13 минута.

Израелска војска: Успостављена контрола у свим градовима уз Појас Газе, мобилизовано 300.000 војника

Портпарол Одбрамбених снага Израела Данијел Хагари рекао је да су израелски војници повратили контролу у свим градовима уз Појас Газе, пренео је Тајмс оф Израел.

Додао је да тренутно нема борби у тим градовима, али да постоји могућност да су припадници Хамаса и даље присутни у пограничном делу.

Хагари је навео и да ће линија разграничења са Појасом Газе бити додатно обезбеђена тенковима које ће из ваздуха подржавати хеликоптери и дронови.

Израелска војска саопштила је да је мобилизовано 300.000 војника.

(Times of Israel)

Унук Душана Михалека нестао код Појаса Газе

Унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, а данас српског туристичког водича по Светој земљи, нестао је у близини Појаса Газе.

Чланови породице наводе на друштвеним мрежама да не знају ништа о њему.

Опширније Краће

Министарство здравља у Гази: Погинуле 493 особе, рањена 2.751

Министарство здравља у Гази саопштило је да су у ракетним нападима погинула 493 Палестинца, а да је рањена 2.751 особа, пренео је Ројтерс.

(Reuters)

УН: У Појасу Газе расељено више од 123.000 људи

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је да је у Гази, према подацима од синоћ у 21 час, расељено 123.538 Палестинаца.

Наводе да је највише људи расељено са севера Појаса Газе.

(ochaopt.org)
Опширније Краће

Непал: У Израелу страдало 10 наших држављана

Саопштено да је 10 држављана Непала погинуло у нападима на Израел, пренео је Ројтерс.

Влада Непала ће одржати хитан састанак о евакуацији више од 4.600 Непалаца који раде и студирају у Израелу а желе да се врате у домовину.

(Reuters)
Опширније Краће

Уредник Око портала Момир Турудић каже да дипломатског решења у рату Израела и Хамаса неће бити ускоро и очекује да копнену интервенцију у Појасу Газе.

"Државе које директно подржавају Палестину и Хамас имају толико својих проблема да неће ризиковати било какав рат", сматра Турудић.

Бројне авио-компаније отказале летове према Тел Авиву

Велики број авио-компанија суспендовао је летове према аеродрому у Тел Авиву који је синоћ био мета напада, пренео је Ројтерс.

Летове су суспендовале америчке компаније "Јунајтед ерлајнс", "Делта" и "Американ ерлајнс", француски "Ер Франс", фински "Финер" и кинески "Хајнан ерлајнс". Летове је отказао и "Визер".

Авион "Ер Србије" из Тел Авива са 124 држављана Србије слетео је ноћас на београдски аеродром.

Према подацима са сајта Аеродрома "Никола Тесла", данас нема планираних летова за Тел Авив.

(Reuters, РТС)
Опширније Краће

Медији: У Појасу Газе погинуло 436 особа, више од 2.200 рањених

У нападима израелских снага на Појас Газе погинуло је 436 људи, а повређена је 2.271 особа, пренела је палестинска агенција Вафа.

(WAFA)

Скочила цена нафте и злата, пале ценe израелских акција и обвезница

Цене израелских акција и обвезница су пале, а многа предузећа су затворена, након сукоба Израела и Хамаса који је избио овог викенда.

Кључни индекси акција Тел Авива сада су скоро седам одсто нижи, највише због пада банкарских акција од девет одсто на промету од 573 милиона долара, а цене државних обвезница су пале за чак три одсто.

Цене нафте скочиле су више од четири долара по барелу јер су војни сукоби између Израела и Хамаса продубили политичку неизвесност широм Блиског истока и изазвали забринутост у погледу залиха.

Сирова нафта "Брент" се приликом јутарње трговине на азијским тржиштима продавала за 87.68 долара по барелу, а америчка нафта WTI за 86.05 долара по барелу, што је повећање од преко три одсто у односу на цену која је била актуелна на затварању берзи у петак.

Европски фјучерси гаса су се данас на отварању берзе ТТФ продавали по цени од 39,950 евра за мегават-сат.

Цена злата је скочила на 1.850,14 долара за унцу, као и цена пшенице, на 5,7662 долара за бушел (бушел износи 27,216 кг).

Вредност евра у односу на долар је износила 1,05251, што је за 0,57 одсто мање него у петак.

Инвеститори пажљиво прате дешавања на Блиском истоку како би проценили геополитички ризик за тржишта.

Аналитичари оцењују да би растући геополитички ризик могао да доведе до повећане потражње за обвезницaма америчког трезора, али и улагања у долар и злато које припада категорији најсигурнијих дугорочних улагања. 

Фјучерси на америчке акције су ослабили, док су нафта, злато и трезори добили подстицај.

"Ово је добар пример због чега је потребно да људи улажу у злато. То је савршена заштита од међународних превирања", рекао је Петер Кардиљо, главни тржишни економиста у Spartan Capital Securities.

Према његовим речима, сви који су у могућности, треба део имовине да уложе и у куповину долара.

"Увек када дође до међународних превирања, долар јача", рекао је Кардиљо.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израелско министарство здравља: Више од 2.300 повређених, погинуло више од 700 особа

Министарство здравља Израела саопштило је да се у болницама лече 2.382 особе које су рањене у нападима, пренео је Тајмс оф Израел.

Додаје се да су од тога 22 у критичном стању, а 345 има озбиљне повреде.

Према последњим подацима израелског министарства, више од 700 Израелаца је погинуло у нападима.

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да су погинула 73 војника.

(Times of Israel)
Опширније Краће

Тајланд: У Израелу убијено 12 наших држављана, киднаповано једанаест

Министарство спољних послова Тајланда саопштило је да је у Израелу убијено 12 држављана те земље, 11 је киднаповано, док је осморо повређено, пренео је Ројтерс.

"Радимо на томе да помогнемо свим држављанима Тајланда у Израелу", рекла је портпаролка тајландског министарства Канчана Патарачоке.

(Reuters)

 

Опширније Краће

Израелска војска: Током ноћи изведени напади на више од 500 мета у Појасу Газе

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи погодиле више од 500 мета у Појасу Газе, међу којима су, како су навели, Хамасове и палестинске ратне базе, неколико високих зграда које припадају Хамасу, џамија у којој се налази Хамасова имовина и три тунела у северном делу Газе, пренео је Тајмс оф Израел.

ИДФ је објавио и снимак ноћашњих ваздушних напада.

(Times of Israel)

Мађарска евакуисала 215 људи из Израела

Мађарска је евакуисала 215 особа из Израела са два авиона током ноћи и они су безбедно стигли у Будимпешту, навео је мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто у објави на Фејсбуку.

Сијарто је захвалио Израелу, Кипру, Турској, Грчкој, Бугарској и Румунији на брзој дозволи за летове, пренео је Ројтерс.

(Reuters)
Опширније Краће

Бајден: Додатна америчка помоћ је на путу за Израел

Додатна америчка помоћ је на путу ка Израелу, поручио је председник САД Џозеф Бајден премијеру Израела Бенјамину Нетанјахуу током њиховог разговора.

''Председник Бајден је обавестио премијера о интензивном дипломатском ангажману који су САД предузеле у последња 24 сата у подршци Израелу. Председник је такође пренео да је додатна помоћ израелским одбрамбеним снагама сада на путу ка Израелу и да ће је бити још у наредним данима'', наводи се у саопштењу Беле куће.

Додаје се да је Бајден поново изразио саосећање са несталима, рањенима и убијенима и разговарао о настојањима да се обезбеди да ниједан други ривал Израела не искористи ситуацију.

Тајмс оф Израел наводи да су Бајден и потпредседница САД Kамала Харис обавештени о ситуацији у Израелу и да ''остају у блиском контакту са израелским партнерима''.

Бајден и Нетанјаху разговарали су и у суботу, када су почели напади Хамаса на Израел, а Бајден је тада истакао да САД стоје уз Израел и да у потпуности подржавају право Израела на самоодбрану.

Нетанјаху је захвалио Бајдену на безрезервној подршци и јасно ставио до знања да је неопходна снажна, продужена кампања у којој ће Израел победити. Група Хамас покренула је у суботу нападе на Израел, у којима је погинуло више стотина људи на обе стране, а хиљаде су рањене.

(Танјуг)
Опширније Краће

Авион "Ер Србије" са српским држављанима из Тел Авива слетео је ноћас око пола два на београдски аеродром.

Лет је организован и за све држављане који су имали карте других компанија, а које су их у међувремену отказале.

Опширније Краће

Израел је од јуче и званично у ратном стању, а Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) гађају мете у Појасу Газе, обећавајући победу. Аналитичари наводе да Израел овакве борбе не памти од Јомкипурског рата 1973. године.

Број мртвих расте на обе стране, а Израел евакуише на хиљаде људи из насеља у пограничном подручју са Газом. 

У центру Газе срушени су Палестински торањ, уништене су и две џамије које је, како тврди Израел, Хамас користио за терористичке активности. Град је без струје, хране и горива.

На удару Хамаса су јужни и централни делови Израела. Хамас упозорава израелске званичнике да не гађају стамбене објекте у Појасу Газе, јер ће, кажу, њихов одговор на такве нападе, болети.

Сукоб се проширио и изван граница Израела. Либански Хезболах је у знак солидарности са палестинским народом ракетирао Израел. Пројектили су пали на простор спорне Голанске висоравни.

Израелске снаге одговориле су артиљеријским нападима и дроновима на положаје Хезболаха на југу Либана.

Министар одбране САД Лојд Остин рекао је да ће преместити ближе Израелу ударну групу носача авиона, укључујући носач ''Форд'' и бродове који служе као његова подршка.