Извор: РТС, Reuters, Times of Israel

Рат у Израелу – на обе стране стотине мртвих, хиљаде рањених; међу таоцима које држи Хамас цивили и војници

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у јужним и централним деловима Израела након ракетног напада из Појаса Газе. Израелски медији наводе да је погинуло најмање 300, а да је рањено више од 1.590 људи. Палестински званичници, са друге стране, наводе да су у израелским ваздушним ударима погинула 232 Палестинца, а рањено 1.700 људи. Лидер Хамаса Мухамед Деиф поручује да је ово дан највеће борбе и последњи дан окупације, док израелски премијер Бенјамин Нетанјаху указује да је земља у рату. Седница Савета безбедности УН у недељу.

Израелски медији: У нападима погинуло више од 300 Израелаца, рањено 1.590

Број Израелаца који су погинули у нападима Хамаса порастао је на више од 300, јављају израелски медији, позивајући се на медицинске званичнике.

Најмање 1.590 Израелаца је рањено, а многи од њих су тешко повређени.

Опширније Краће

Израелска војска напала две џамије у Појасу Газе

Израелско ваздухопловство напало је две џамије у Појасу Газе, које су, према израелској војсци, користиле снаге Хамаса као инфраструктуру за извођење терористичких активности, саопштила је прес служба Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

"Снаге ИДФ-а напале су два војна инфраструктурна објекта која се налазе у џамијама у Појасу Газе, које је терористичка организација Хамас користила за нападе на Израел. Хамас наставља своје терористичке активности унутар Појаса Газе, експлоатишући верске објекте и намерно постављајући своју војну имовину близу цивилног становништва“, наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Портпарол Хамаса: Број заробљених Израелаца неколико пута већи од више десетина

Број Израелаца које је Хамас заробио у данашњем нападу је "неколико пута већи" од више десетина, изјавио је портпарол наоружаног крила Хамаса, реагујући тако на изјаве израелских званичника да је заробљено неколико десетина људи.

На снимку, емитованом нешто после поноћи по локалном времену, портпарол је рекао да су Израелци заробљени широм Појаса Газе, пренео је Ројтерс.

Опширније Краће

Један од команданата ИДФ погинуо у размени ватре са Хамасом

Један од команданата Израелских одбрамбених снага (ИДФ) погинуо је у сукобу са Хамасом, саопштила је војска те земље.

Пуковник Џонатан Штајнберг био је командант Нахал бригаде, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

Опширније Краће

WAFA: Израелски чамци бомбардовали обалу града Газе

Израелски чамци су бомбардовали обалу града Газе десетинама ракетних граната, јавља палестинска агенција WAFA.

Чуле су се снажне експлозије које су настале као последица израелског бомбардовања градске плаже, што је изазвало панику и страх међу грађанима, посебно код деце, додаје WAFA.

Опширније Краће

Бранденбуршка капија у бојама израелске заставе

Бранденбуршка капија у Берлину осветљена је у бојама израелске заставе, јавља Тајмс оф Израел.

Немачки канцелар Олаф Шолц поставио је фотографију капије на Твитеру и написао: "У знак солидарности са Израелом".

Опширније Краће

Велике авио-компаније отказују десетине летова за Тел Авив

Велике авио-компаније отказале су десетине летова за Тел Авив.

Американ ерлајнс, Ер франс, Луфтханза, Рајанер су само неке од компанија које су обуставиле летове.

Опширније Краће

Палестина: Број погинулих у Гази порастао на 232, рањено 1.700

С друге стране, палестинско министарство здравља у Гази је саопштило да су најмање 232 Палестинаца убијена, а да је најмање 1.700 рањено на тој територији у израелској одмазди након напада Хамаса на Израел, пренео је Тајмс оф Израел.

Опширније Краће

Израелски медији: У нападима Хамаса погинуло више од 250 Израелаца, рањено више од 1.450

Број Израелаца који су погинули у данашњим нападима Хамаса на Израел порастао је на више од 250, док је повређено њих више од 1.450, јављају израелски медији.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Хиљаде ракета испаљено из Појаса Газе ка израелским градовима, грађани у склоништима

Хиљаде ракета испаљено је из Појаса Газе ка израелским градовима. Палестински нападачи пробили су ограду и упали у насеља уз Газу. Уследио је хаос, стижу извештаји о заробљавању израелских грађана и високих официра.

Делује да је и израелска војска била затечена масовним ракетирањем и пробојем једне од најутврђенијих граница на свету.

Становништво дуж зелене линије раздвајања уз Газу - позвано је да остане у кућама. Цивилима на југу и у централним деловима Израела наређено je да буду уз склоништа.

Хамас каже да је са копна, мора, из ваздуха испалио 5.000 ракета. Израел тврди испаљено је упола мање.

Извештај Данијеле Цветковић
Опширније Краће

Светски лидери осуђују нападе Хамаса на Израел, у недељу седница Савета Безбедности

Светски лидери осуђују нападе Хамаса на Израел, позивају на уздржаност и избегавање цивилних жртава.

За сутра је сазвана хитна седница Савета Безбедности Уједињених нација, које траже тренутну обуставу насиља и заштиту цивила.

У писму Савету безбедности Израел наводи да Хамас има искључиву одговорност за напад и да ће сносити последице.

Америка стоји уз Израел, рекао је председник Бајден после разговора са израелским премијером и поручио другим израелским непријатељима да не злоупотребе ове нападе.

Палестински председник телефоном је молио француског председника да, како је рекао, заустави израелску агресију.

Извештај Небојше Котлајића
Опширније Краће

Нетанјаху: Гађаћемо Хамас свуда где делује

У обраћању нацији, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обећао је вечерас да ће искористити сву моћ Израелских одбрамбених снага (ИДФ) да уништи Хамасове способности.

Назвавши данашње догађаје нечим "никад виђеним у Израелу", он се заклео да ће обезбедити "да се то никада више не понови", пренео је Тајмс оф Израел.

Нетанјаху је рекао да је Хамас "започео окрутни и зли рат", нападајући невине цивиле, младе и старе.

"Победићемо, али ће цена бити висока", истакао је израелски премијер.

Према његовим речима, Хамас "жели да убије све Израелце и масакрира их".

"Оно што се данас догодило никада раније није виђено у Израелу и ја ћу се побринути да се то више никада не понови…ИДФ ће одмах употребити сву своју моћ да уништи Хамасове способности", рекао је он истакавши да ће овај "црни дан" бити "освећен".

Израел ће свуда гађати Хамас - претварајући места на којима се "скрива и делује" у градове рушевина, нагласио је Нетанјаху.

Он је поручио "становницима Газе" да "одмах изађу јер ће свуда деловати пуном снагом".

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Абас: Због неправде према Палестинцима сукоб са Израелом пресрастао у експлозију

Палестински председник Махмуд Абас рекао је америчком државном секретару Ентонију Блинкену да "неправда" према Палестинцима доводи до тога да сукоб са Израелом прерасте у "експлозију", јавила је палестинска агенција WAFA.

У телефонском разговору, Абас је такође, рекао да је ескалација која је у току резултат "праксе колонијалиста и израелских окупационих снага и агресије на исламске и хришц́анске светиње", пренео је Ројтерс.

Блинкен је претходно разговарао о мерама за јачање безбедности Израела са израелским председником Исаком Херцогом и министром спољних послова Елијем Коеном, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

"Секретар је истакао непоколебљиву подршку Сједињених Америчких Држава праву Израела да се брани", наводи се у саопштењу.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Бајден: САД ће увек подржавати Израел, непријатељи да не злоупотребе нападе

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да ће САД увек подржавати Израел и упозорио да ниједан непријатељ Израела не би требало да злоупотреби нападе.

"Никада нећемо престати да га подржавамо (Израел)", рекао је Бајден у Белој кући, стојећи поред америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

Истакао је да ово није тренутак за било коју страну која је непријатељски оријентисана према Израелу да злоупотреби ове нападе.

Бајден је изјавио раније данас да су САД спремне да понуде "сва одговарајућа средства подршке" Израелу након напада Хамаса и упозорио "било коју другу страну, која је непријатељски расположена према Израелу", да не покуша да злоупотреби ову ситуацију.

"Јасно сам ставио до знања премијеру Нетанјахуу да смо спремни да понудимо сва одговарајућа средства подршке влади и народу Израела", навео је Бајден у саопштењу објављеном након телефонског разговора са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Председник САД је истакао да Израел има право да брани себе и свој народ.

(Ројтерс)

Џозеф Бајден
Фото: Танјуг/ AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Опширније Краће

Израелске одбрамбене снаге: Нападамо мете Хамаса у Појасу Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да нападају мете палестинског покрета Хамас у Појасу Газе усред ескалације палестинско-израелског сукоба.

"Тренутно, израелске одбрамбене снаге гађају бројне мете које припадају терористичкој организацији Хамас у Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Палестина: Број погинулих у Гази порастао на 232, рањено 1.697

Палестинско министарство здравља у Гази саопштило је да су најмање 232 Палестинаца убијена, а да је најмање 1.697 рањено на тој територији у израелској одмазди након напада Хамаса на Израел, пренео је Тајмс оф Израел

Опширније Краће

Израелски медији: У нападу Хамаса погинуло најмање 200 Израелаца, рањено више од 1.100

Број Израелаца који су погинули у данашњем нападу Хамаса на Израел порастао је на више од 200, док је повређено њих више од 1.100, јављају израелски медији.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Иран: Техеран ће стајати уз Палестинце до ослобођења Јерусалима

Највиши војни саветник врховног вође Исламске револуције генерал-мајор Јахја Рахим Сафави подржао је изненадну војну операцију покрета Хамас против Израела, истичући да ће Техеран "стајати уз Палестинце до ослобођења Светог Ел Кудса" (арапски назив за Јерусалим).

"Стајаћемо уз палестинске борце до ослобођења Палестине и Ел Кудса“, нагласио је војни званичник, преноси иранска агенција Фарс.

Неколико сати раније, Хамас је објавио да је покренуо нову војну операцију, названу "Операција Олуја Ел Акса" против Израела, напомињући да је на окупиране територије испаљено 5.000 ракета.

"Наш храбри и вредни палестински народ, они који ослобађају свет, палестински отпор, у овим историјским тренуцима је ангажован у херојској борби за џамију Ел Акса, наша света места и наше затворенике“, навео је Исмаил Ханије, политички шеф Хамаса.

Према његовим речима, последњих неколико дана, "хиљаде фашистичких и криминалних досељеника оскрнавило је светиште пророка Мухамеда и тамо обављало своје молитве како би наметнуло суверенитет над тим подручјем".

"Ако ће свет ћутати, ми нећемо ћутати о овој агресији“, додао је Ханије.

Након тога, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху објавио је да је Израел у рату.

"Непријатељ ће платити цену какву никада раније нису знали", поручио је он, мислећи на Хамас.

У међувремену, портпарол израелске војске потврдио је да су се палестински борци инфилтрирали у неколико градова копном, ваздухом и морем у нападу који је у току.

(Танјуг)

Опширније Краће

Палестина: Број погинулих у Гази порастао на 198, најмање 1.610 рањено

Палестинско министарство здравља у Гази саопштило је да је 198 Палестинаца погинуло, а најмање 1.610 рањено на тој територији у израелској одмазди након напада Хамаса на Израел.

(Би-Би-Си)

Опширније Краће

Израел: У нападу Хамаса погинуло најмање 150 Израелаца, рањено више од 1.100

Број Израелаца који су погинули у данашњем нападу Хамаса порастао је на 150, док је повређено њих више од 1.100, саопштило је Министарство здравља Израела.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Тел Авив под сиренама

Сирене и више десетина гласних експлозија чују се у Тел Авиву, јављају новинари Си-Ен-Ена с терена.

Још се не зна шта је експлодирало.

Локални медији јављају да је израелска влада прекинула седницу због напада на Тел Авив.

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Лидер Хамаса: Израел не може да пружи никакву заштиту арапским земљама

Вођа Хамаса Исмаил Ханије поручио је арапским земљама да им Израел не може пружити никакву заштиту.

Он је у свом говору, такође, рекао да наоружане палестинске фракције намеравају да прошире сукоб који се тренутно одвија у Гази, на Западну обалу и Јерусалим.

"Битка се преселила у срце ционистичког ентитета", истакао је он.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израел искључује струју Гази

Израелски министар за енергетику и националну инфраструктуру Израел Кац рекао је да је наредио прекид снабдевања струјом Појаса Газе.

"Потписао сам налог којим наређујем електрокомпанији Израела да престане са снабдевањем струјом Појаса Газе. Оно што је било раније више неће постојати", написао је Кац на друштвеној мрежи X, некадашњем Твитеру.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Палестински медији: Бомбардована кућа вође Хамасa

Палестински медији јављају да су израелске ваздухопловне снаге бомбардовале дом Јахје Синвара, шефа Хамасa у Појасу Газе.

Нема више информација о удару, нити потврде Израела.

(Тајмс оф Израел)

Опширније Краће

Трамп: Израел има право да се брани, напади Хамаса срамотни

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да су напади Хамаса на Израел срамотни, и рекао да Израел има свако право да се брани огромном снагом.

"Нажалост, амерички долари пореских обвезника помогли су у финансирању ових напада, за које многи извештаји кажу да долазе из Бајденове администрације. Донели смо толико мира на Блиски исток кроз Абрахамски споразум, само да бисмо видели да га Бајден уклања далеко бржим темпом него што је ико мислио да је могуће. Идемо опет", поручио је Трамп на својој душтвеној мрежи Truth.

Опширније Краће

Министарство спољних послова Републике Србије осуђује напад на Израел

Министарство спољних послова Републике Србије осудило је напад на Израел, наводећи да међу жртвама данашњих напада, према досад доступним званичним подацима, нема држављана Србије.

"Стојимо уз грађане Израела у овом тешком часу. Дубоко саосећамо са породицама жртава и најснажније осуђујемо сваки вид тероризма и насиља. Одустајање од насиља је једини пут напред", наводи се у саопштењу.

Указују да Министарство спољних послова с пажњом прати дешавања у Израелу, да је у контакту са Амбасадом Републике Србије у Тел Авиву, као и нашим почасним конзулом Александром Николићем, како би нашим држављанима било омогућено пружање конзуларне и сваке друге врсте помоћи.

"Међу жртвама данашњих напада, према досад доступним званичним подацима, нема држављана РС. Наши представници у Израелу у сталном су контакту са надлежним израелским службама, о чему редовно извештавају МСП", наводи се у саопштењу.

Указују и да су такође у контакту и са групама држављана Србије који туристички бораве у тој земљи, као и са нашим држављанима настањеним у Израелу, којима се труде да пруже све потребне информације и подршку.

"С тим у вези, савет свим држављанима Републике Србије који се налазе на територији Израела, са боравком или у посети, јесте да прате инструкције надлежних органа позадинске заштите, које подразумевају боравак у прописном јавном или кућном склоништу током ракетног напада, односно останак код куће или у хотелском смештају док јавна безбедност не буде осигурана", наводе у саопштењу.

Указују да се детаљне информације и инструкције могу пратити на израелском Националном порталу за хитне ситуације – National Emergency Portal.

Опширније Краће

WAFA: Новинар убијен у израелском нападу на Газу

Палестински новинар Мухамед Салхи убијен је данас у израелском нападу на Појас Газе.

Он је убијен док је извештавао о догађајима на граници источно од Ел Буреија, у централном делу Појаса Газе.

(Танјуг)

Опширније Краће

Лекари без граница: Најмање двоје погинуло, више повређених у нападима на болнице у Гази

Једна медицинска сестра и возач Хитне помоћи погинули су, а неколико људи је повређено у нападу израелских снага на индонежанску болницу и болницу Насер у Гази, саопштила је међународна хуманитарна организација "Лекари без граница" (МСФ).

"Након ескалације између Израела и Газе, израелске снаге су напале индонежанску болницу у енклави и кола хитне помоћи испред болнице Насер у јужној Гази. У ударима је погинула једна медицинска сестра, један возач хитне помоћи, неколико људи је повређено и оштећена станица за кисеоник", наводи се у саопштењу МСФ.

Додаје се да та организација подржава те болнице од 2021. и 2011. године и да здравствене установе никако не смеју бити мете напада.

"Тражимо од свих страна да поштују здравствену инфраструктуру, која мора остати уточиште за људе који траже лечење. Размере овог новог круга непријатељстава не смеју се потценити, пошто палестинске и израелске власти извештавају о огромним жртвама широм Израела и Газе'', саопшено је из МСФ.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израелски ратни авиони напали стамбену зграду у Гази

Израелски ратни авиони извели су данас ваздушни напад на стамбену зграду у насељу Ел Наср у граду Гази, потпуно уништивши зграду.

Тренутно нема извештаја о жртвама у израелском нападу.

Како преноси палестинска агенција WAFA, израелски ратни авиони испалили су више пројектила на петоспратну стамбену зграду која се налази у близини отвореног универзитета Ел Кудс у насељу Ел Наср, што је резултирало потпуним уништењем зграде.

Напад на стамбену зграду је најновији у низу ваздушних напада који су циљали цивилну инфраструктуру у енклави.

(Танјуг)

Опширније Краће

Гутерес осудио напад Хамаса на Израел, Бразил сазива хитну седницу СБ УН

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес осудио је напад Хамаса на Израел, навео је у саопштењу портпарол УН Стефан Дижарик.

Гутерес је рекао да је веома забринут за цивиле и позвао на максималну уздржаност, додао је Дижарик.

Цивили морају бити поштовани и заштићени у складу са међународним хуманитарним правом у сваком тренутку, истакао је портпарол УН.

Генерални секретар УН је позвао да се предузму сви дипломатски напори како би се избегла већа ескалација.

Савет безбедности Уједињених нација требало би да се састане сутра након што је палестинска група Хамас извела највеће нападе на Израел током последњих година, саопштиле су неименоване дипломате.

Бразилско Министарство спољних послова саопштило је раније данас да ће сазвати хитан састанак Савета безбедности Уједињених нација након данашњих напада на Израел.

Бразил, који је овог месеца преузео ротирајуће председавање Саветом безбедности УН, осудио је нападе и изразио солидарност са народом Израела.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израелски медији: Хамас држи десетине талаца у кибуцу Беери на југу Израела

Хамас држи десетине талаца у кибуцу Беери на југу Израела, јављају израелски медији.

Потврђено је да су град Офаким на југу Израела и кибуц Беери два активна центра из којих Хамас узима таоце, пренео је Џерузалем пост.

Израелске одбрамбене снаге потврдиле су да Хамас држи таоце и у Гази.

Извештава се и да се у том подручју и даље воде борбе између Израелских одбрамбених снага и терориста.

(Џерузалем пост)

Опширније Краће

Владика Арсеније, који са групом ходочасника из Ниша, заједно са владиком Иларионом, борави у Израелу, изјавио је вечерас да су сви српски ходочасници, а има их из Лондона и Немачке, добро, да је део њих по плану пута већ на аеродрому, а друга близу границе са Египтом.

"У Израелу борави више група ходочасника из Србије. Наша група кренула је из Ниша 1. октобра, један део групе треба данас да се врати у Србију, а други да настави поклоничко путовање на Синај у Египат у манастир Свете Катарине", рекао је владика.

Та група која данас треба да се врати у Србију, броји 54 ходочасника, они су кренули из Витлејема, већ су близу аеродорма у Тел Авиву и имају лет у 22 сата.

"Сви су добро, али како чујемо, лет је отказан", рекао је владика Арсеније и нагласио да сви покушавају да нађу решење за њихов повратак.

Све време смо у контакту са амбасадом која је на висини задатка, додао је он.

"Други део групе у којој смо ја и владика тимочки има 35 путника, наша група је око 100 километара од границе са Египтом, надамо се да ћемо за сат прећи границу, то је група која је кренула из Ниша и сви смо безбедни и добро", рекао је он.

Према његовим речима, бројни туристи и ходочасници који бораве у Израелу из свих крајева света изненађени су ситуацијом.

"Чуле су се експлозије, ПВО израелске војске, видели смо дим у даљини, али смо били у хотелу до пре неколико сати, слушали упутства амбасаде и решили сада када се ситауција смирила да кренемо на раније планиране дестинације", рекао је он.

Указао је да једна група српских ходочасника из Диселдрофа у Јерусалиму, као и да су и они добро.

"Две групе из Србије из Краљева и дијаспоре – Аустрије и Швајцарске вратили су се јуче. Једна наша група из Лондона требало је да се врати, вероватно су и они на аеродрому, рекао је владика Арсеније.

(Танјуг)

Опширније Краће

Хамас: Заробили смо велики број Израелаца, међу њима и виши официри

Заменик шефа Хамаса Салех ал Арури изјавио је за Ал Џазиру да су њени припадници заробили велики број Израелаца, међу њима и високе официре војске.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Бајден: САД спремне да понуде Израелу сва одговарајућа средства подршке

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и председник САД Џозеф Бајден разговарали су телефоном о актуелној ситуацији у Израелу.

Бајден је рекао да су Сједињене Америчке Државе спремне да понуде "сва одговарајућа средства подршке" Израелу након напада Хамаса и упозорио "било коју другу страну, која је непријатељски расположена према Израелу", да не тражи предност у овој ситуацији.

Бајден је истакао да Израел има право да брани себе и свој народ.

"Сједињене Америчке Државе упозоравају било коју другу страну непријатељски расположену према Израелу да не тражи предност у овој ситуацији", додао је Бајден.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Израелски медији: У нападу Хамаса погинуло 100 Израелаца, рањено 800

Број Израелаца који су погинули у данашњем нападу Хамаса порастао је на 100, јавила је израелска ТВ Н12.

Израелски медији пренели су да је 800 људи рањено, јавља Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Палестински званичници: Број погинулих у Гази порастао на 198

Број Палестинаца убијених у израелским ваздушним нападима на појас Газе порастао је на 198, саопштили су здравствени званичници.

(Би-Би-Си)

Опширније Краће

Остин: САД ће радити на томе да Израел има оно што му је потребно да се одбрани

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин изјавио је да ће САД радити на томе да Израел "има оно што му је потребно да се одбрани".

"У наредним данима Министарство одбране ће радити на томе да Израел има оно што му је потребно да се брани и заштити цивиле од неселективног насиља и тероризма", поручио је Остин, а преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Палестински званичници: Израел гађао циљеве у Гази, погинуо 161 Палестинац

Израел је гађао циљеве у Гази, одговарајући на ракетне нападе палестинског Хамаса изведене раније данас.

У израелским ваздушним ударима погинуо је 161 Палестинац, а рањено је око 1.000 људи, саопштили су палестински званичници, преноси Би-Би-Си.

(Би-Би-Си)

Опширније Краће

Нетанјаху се састао са безбедносним врхом Израела

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху састао се са безбедносним врхом Израела.

Поручио је да је од јутрос Израел у рату.

"Наш први циљ је да протерамо непријатељске снаге које су се инфилтрирале и повратимо безбедност и мир у заједницама које су нападнуте", поручио је Нетанјаху.

Навео је и да је један од циљева да обезбеде и друге фронтове како се нико не би прикључио рату.

"У рату смо. У рату треба бити бистрог ума. Позивам грађане Израела да се уједине како бисмо постигли наш највиши циљ – победу у рату", истакао је Бенјамин Нетанјаху.

Палестинске власти: Десетине мртвих у ваздушним нападима на Газу

Здравствене власти у Палестини саопштиле су да су у ваздушним нападима на Газу живот изгубиле десетине људи, пренео је Ројтерс.

(Reuters)

Израелски медији: Погинуло најмање 40 особа, повређено више од 740 људи

Израелски медији наводе да је погинуло најмање 40 особа, а да је рањено 740 људи, пренео је Ројтерс.

Припремио Слободан Радовановић

Вучић: Осуђујемо ужасне нападе на Израел

Председник Србије Александар Вучић осудио је данас изненадне  нападе на Израел, наводећи да је, како је рекао, данас више него икада пре потребно да Израелци и Палестинци заједнички стану на пут насиљу.

"Осуђујемо ужасне нападе на Израел. Јеврејски народ је кроз историју преживео велику патњу и зато Израел заслужује миран и безбедан живот. Данас, више него икада пре, свету је потребно да Израелци и Палестинци заједнички стану на пут насиљу", написао је Вучић на свом профилу на Твитеру.

Саудијска Арабија позвала на прекид насиља између Израелаца и Палестинаца

Министарство спољних послова Саудијске Арабије позвало је на "хитан престанак насиља између Израелаца и Палестинаца", пренела је тамошња државна агенција.

"Пратимо догађаје без преседана између одређених палестинских снага и израелских окупационих снага које су довеле до високог нивоа насиља на више фронтова", наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Хамас објављује снимке напада на друштвеним мрежама

Хамас, који је јутрос покренуо ракетни напад на Израел, објављује снимке напада на израелске снаге на друштвеним мрежама.

Почасни конзул Србије у Израелу: Међу страдалима и повређенима нема држављана Србије

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је да у данашњим ракетним нападима Хамаса на Израел нема страдалих, нити повређених Срба.

"Најважније нам је да међу страдалим и повеђеним нема наших држављана. У сталној комуникацији смо са нашим резидентима, али и студентима, посебно онима у јужном дистрикту који је највише погођен, као и нашим ходочасницима и туристима", рекао је Николић за Танјуг.

Навео да се у Израелу тренутно налази неколико група ходочасника, с којима су владика нишки Арсеније и тимочки Иларион.

"Они су сви безбедно и добро, и прате упутства наше амбасаде, која их је позвала да слушају налоге израелских власти", рекао је Николић.

Нагласио је да је за грађане Србије најважније да слушају те налоге, то јест да нико не напушта домове, студентске домове, хотеле и хостеле, све до нових инструкција.

Николић каже да нико не би смео да креће на путовања међуградским и међурегионалним линијама док сва жаришта сукоба не буду угашена.

"Док се стање не разбистри, мора се придржавати правила, јер може бити кобно", рекао је почасни конзул Србије у Бершеви, седишту јужног округа Израела.

(Танјуг)

Абас: Палестинци имају право да се бране од насељеника и окупатора

Палестински председник Махмуд Абас рекао је да палестински народ има право да се брани од "терора насељеника и окупационих трупа", пренела је палестинска агенција Вафа.

Абас је говорио на хитном састанку са највишим званичницима палестинске владе.

(Reuters)

Израелски медији: Најмање 22 особе погинуле у нападу Хамаса

Израелске хитне службе саопштиле су да су најмање 22 особе изгубиле живот у нападу Хамаса, преноси Ројтерс позивајући се на израелски канал Н12.

(Reuters)

Нетанјаху: Непријатељ ће платити цену као никада раније

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је након ракетних напада Хамаса и инфилтрирања његових припадника, да је Израел у рату. 

"Ми смо у рату, ово није војна операција. Јутрос је Хамас извео смртоносни, изненадни напад на Израел и наше грађане. Дао сам инструкције да се најпре очисте села где су упали, то је сада у току. Такође сам наредио мобилизацију резервиста како би се свом снагом одговорило непријатељу. Хамас ће платити цену као никада до сада. У међувремену позивам све грађане да се стриктно придржавају инструкција војске јер смо у рату, победићемо", поручио је Нетанјаху у обраћању нацији.

Велика Британија осудила напад Хамаса: Увек ћемо подржавати право Израела да се брани

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао је да та земља осуђује напад Хамаса на Израел, преноси Ројтерс.

"Велика Британија недвосмислено осуђује страшне нападе Хамаса на израелске цивиле. Британија ће увек подржавати право Израела да се брани", навео је Клеверли у објави на друштвеним мрежама.

(Reuters)

Борељ: ЕУ осуђује напад Хамаса на Израел, тероризам и насиље ништа не решавају

Европска унија са великом забринутошћу прати вести које долазе из Израела и недвосмислено осуђује нападе Хамаса, саопштио је данас високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.

"Ово ужасно насиље мора одмах престати. Тероризам и насиље ништа не решавају. ЕУ изражава солидарност са Израелом у овим тешким тренуцима", написао је Борељ на Твитеру.

Израел узвратио напад, експлозије одјекују Газом

Оружане снаге Израела саопштиле су да десетине борбених авиона циљају локације Хамаса у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел.

Очевици Ројтерса наводе да у Гази одјекују експлозије.

(Times of Israel, Reuters)

Лидер Хамаса: Ово је дан највеће борбе и последњи дан окупације

Мухамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајући све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

"Ово је дан највеће борбе и последњи дан окупације", рекао је Деиф.

Додао је да је лансирано 5.000 ракета.

"Неће бити примирја док (израелска) агресија и опсада не престану. Нећемо прихватити било каква прелазна решења", поручио је командант Хамаса.

(Reuters)

Војска Израела: На нашу територију од јутрос испаљено 2.200 ракета

Оружане снаге Израела саопштиле су да су покренуле операцију "Гвоздени мачеви" као одговор на Хамасов напад.

Портпарол војске саопштио је да је више од 2.200 ракета испаљено на Израел од јутрос, а да се израелске снаге на најмање седам локација боре са припадницима Хамаса.

Израелска војска очекује да се позиву који је упућен резервистима одазове на десетине хиљада војника.

(Times of Israel)
Израелски војници код Ашкелона
Фото: Танјуг / AP Photo / Ohad Zwigenberg

Израелски медији: У ракетним нападима погинуло најмање пет особа

Најмање пет људи је погинуло, а бар 100 је повређено у ракетним нападима на централне и јужне делове Израела, преноси Тајмс оф Израел.

Ракетни напади, како наводе, трају више од три и по сата.

Тајмс оф Израел преноси да су десетине припадника Хамаса упале у градове на југу Израела.

(Times of Israel)

Становници Појаса Газе навели су да су чули оружане сукобе код града Хан Јунис, уз ограду која раздваја ту територију од области која је под контролом Израела, пренео је Ројтерс. Израелска војска се није оглашавала.

Хитна помоћ Израела је саопштила да је у јужном делу земље више екипа упућено на терен, а грађани су упозорени да не напуштају своје домове.

Ројтерс преноси и да су припадници палестинских снага ушли на територију јужног Израела.

Премијер Израела Бенјамин Нетјанаху састаће се са безбедносним званичницима, поводом тог инцидента.

Израелски министар одбране Јоав Галант прогласио је ванредну ситуацију на југу земље у кругу од 80 километара од Појаса Газе.

Хамас преузео одговорност за напад: Лансирано 5.000 ракета

Организација Хамас прихватила је одговорност за тај напад, каже њен војни командант и позива оружане формације у Либану да се придруже борби против Израела.

Мухамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајући све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

"Ово је дан највеће борбе и последњи дан окупације", рекао је Деиф и додао да је лансирано 5.000 ракета.

Војска Израела у стању приправности за рат

Изрелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад. Војска је саопштила да ће Хамас "сносити последице и одговорност за догађаје“.

"Израелска војска објављује стање приправности за рат. Дошло је до широко распрострањене ракетне ватре на израелску територију из Газе, а терористи су се инфилтрирали на територију Израела кроз различите улазне тачке. Становници на југу и у центру земље морају бити у непосредној близини заштићених подручја, као и оних на периферији Газе и треба да остане у безбедном простору", наводи се у саопштењу војске.