РТС :: Вести https://admin.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://admin.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://admin.rts.rs/vesti/rss.html Председник Вучић се у 18 часова обраћа нацији https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427967/predsednik-vucic-se-u-18-casova-obraca-naciji.html Председник Србије Александар Вучић обратиће се данас у 18 часова грађанима по повратку из Њујорка. Председник Вучић ће се обратити из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Како је најављено, говориће о ситуацији на Косову и Метохији, разолуцији о Сребреници и другим важним питањима.

Председник је поручио да је поносан на борбу Србије у Уједињеним нацијама, рекавши да истина не може да се победи силом.

Додао је да je храбро супротстављање и показивање да истина не може да победи силу увек био и биће пут Србије.

"Јер оно што чувамо и на шта смо се заклели свом народу, за нас је светиња", закључио је председник.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 06:10:27 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427967/predsednik-vucic-se-u-18-casova-obraca-naciji.html
Халеви одобрио планове за наставак рата у Гази; Абас страхује од депортације Палестинаца са Западне обале у Јордан https://admin.rts.rs/vesti/svet/5427893/halevi-odobrio-planove-za-nastavak-rata-u-gazi-abas-strahuje-od-deportacije-palestinaca-sa-zapadne-obale-u-jordan.html Сукоб Израела и Хамаса – 206. дан. Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви одобрио је планове за наставак рата у Гази. Палестински председник Махмуд Абас упозорио је да ће израелска војска започети копнену офанзиву на град Рафу у наредних неколико дана. Страхује од депортације Палестинаца са Западне обале у Јордан. Шеф УНРВА Филипе Лазарини изјавио је да је у Појасу Газе за шест месеци убијено више деце него у свим светским конфликтима у последње четири године. Израелска војска спремна је да евакуише палестинске цивиле из Рафе и да нападне упоришта Хамаса у том граду, изјавио је израелски безбедносни званичник.

Председник Палестине Махмуд Абас упозорава да су САД једина земља која може да спречи израелски напад на Рафу.

Абас страхује да Израел планира да депортује Палестинце са Западне обале у Јордан, након што се заврши рат у Гази.

Реаговао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби који је поручио да је Израел пристао да саслуша мишљење и забринутости САД пре него што покрене инвазију на Рафу, град у коме се тренутно налази око 1,45 милиона људи, од којих је већина претходно била расељена из других делова енклаве.

За то време, начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви одобрио је планове за наставак рата у Гази, на састанку са шефом Јужне команде мајором Јароном Финкелманом.

Шеф УНРВА Филипе Лазарини изјавио је да је у Појасу Газе за шест месеци убијено више деце него у свим светским конфликтима у последње четири године укупно.

Најмање 34.454 Палестинца су убијена, а њих 77.575 повређено у израелској офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.

На Западној обали ИДФ је наставио рације и хапшења.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 05:59:08 +0200 Свет https://admin.rts.rs/vesti/svet/5427893/halevi-odobrio-planove-za-nastavak-rata-u-gazi-abas-strahuje-od-deportacije-palestinaca-sa-zapadne-obale-u-jordan.html
Све топлије време, у кошавском подручју олујни удари ветра https://admin.rts.rs/vesti/vreme/5427887/vremenska-prognoza-29-april.html У Србији данас сунчано и топло, највиша температура до 28 степени Целзијуса. У кошавском подручју олујни удари ветра. Са севера Африке стиже топлији ваздух. У земљи ће данас у већини места бити претежно сунчано и топло време.

Дуваће слаб и умерен ветар, а у кошавском подручју повремено јак, на југу Баната, у доњем Подунављу и Поморављу и са ударима олујне јачине, источни и југоисточни.

У кошавском подручју на снази је жути метео-аларм.

Највиша дневна температура биће до 28 степени Целзијуса.

У Београду се очекује сунчано време, са највишом дневном температуром до 28 степени.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 06:00:30 +0200 Време https://admin.rts.rs/vesti/vreme/5427887/vremenska-prognoza-29-april.html
Русија напредује у Доњецкој области; Зеленски тражи од ЕУ почетак преговора о приступању https://admin.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5427933/rusija-napreduje-u-donjeckoj-oblasti-zelenski-trazi-od-eu-pocetak-pregovora-o-pristupanju.html Рат у Украјини – 795. дан. Москва оптужује Кијев да је у последња 24 сата бомбардовао више села и градова које контролише Русија. Са друге стране, главнокомандујући украјинске војске потврдио је да се ситуација на истоку земље погоршала. Кремљ демантује наводе да ће уступити део освојених територија у замену за замрзнуту руску имовине, док Зеленски сматра да је време да се отпочну и фактички преговори о приступању Украјине ЕУ. Настављају се сукоби на истоку Украјине, а најжешће борбе током претходног дана вођене су у Доњецкој, Запорошкој и Херсонској области. 

Москва тврди је заузела село Новобахмутовку у Доњецком региону, као и да су најмање четири особе погинуле у украјинском гранатирању градова и села у подручјима Запорожја и Херсона. 

Са друге стране, главнокомандујући Војске Украјине Олександар Сирски наводи да се ситуација на терену погоршала и да трупе заузимају нове позиције западно од Бердичија, Семеновке и Новомихајловке.

Док трају борбе, Кијев ишчекује америчку испоруку оружја и муниције и нада се да ће најављени споразум о безбедносним гаранцијама са Сједињеним Државама бити најчвршћи међународни договор за одбрану земље.

Кремљ је демантовао наводе да би уступио поједине освојене територије у замену за одмрзавање дела замрзнуте руске имовине на Западу. 

Володомир Зеленски наставља дипломатску мисију и у Европској унији, а украјински председник сматра да је држава, у том погледу, испунила све услове за фактички почетак преговора о приступању.

]]>
Mon, 29 Apr 2024 05:59:52 +0200 Рат у Украјини https://admin.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5427933/rusija-napreduje-u-donjeckoj-oblasti-zelenski-trazi-od-eu-pocetak-pregovora-o-pristupanju.html
Месец дана притвора Новопазарцу ухапшеном на Брњаку https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427959/kim-uhapsen-bosnjak-novopazarac-brnjak-pritvor.html Oсновни суд у Приштини одредио је једномесечни притвор мушкарцу из Новог Пазара, који је у суботу ухапшен на прелазу Брњак, под сумњом да је починио наводни ратни злочин. Адвокат Љубомир Пантовић каже да је једномесечни притвор одређен Ј. Ш., бошњачке националности, из Новог Пазара, који је у суботу ухапшен на прелазу Брњак.

Пантовић је за Косово онлајн навео да је Ј. Ш. током 1999. године живео у Ђаковици и да тврди да није починио кривично дело ратни злочин за које га приштинске власти сумњиче.

Прецизирао је да је Ј. Ш. одређен притвор по два основа: због наводне основане сумње да је починио то дело и због постојања опасности од бекства јер има пребивалиште у Новом Пазару, где и живи.

"Човек тврди да није био у војсци, нити у полицији, као ни у паравојним јединицама, био је цивил и са комшијама, за које га тужилац терети да им је урадио лоше ствари, био је у одличним односима. Он се већ налази у притвору", наводи Пантовић.

За сада, истиче, нема сазнања у којој се притворској јединици Ј. Ш. налази, али Пантовић претпоставља да је реч о притвору високе сигурности Грдовац код Подујева.

Најављује жалбу апелационом суду на меру притвора, за шта је рок два дана. Додаје, међутим, да од тога не треба много очекивати.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 23:49:52 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427959/kim-uhapsen-bosnjak-novopazarac-brnjak-pritvor.html
Бабкен Симоњан: Није било геноцида у Сребреници https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427957/babken-simonjan-genocid-srebrenica-rezolucija-un.html Јерменски књижевник, преводилац и универзитетски професор Бабкен Симоњан поручио је да не може бити говора да се у Сребреници догодио геноцид, истичући да су током историје покушај тоталног истребљења доживели и српски и јерменски народ. Професор Бабкен Симоњан се, говорећи о томе да ли је злочин у Сребреници био геноцид, осврнуо на то да "муслимани (Бошњаци) у Босни чине преко 50 одсто становништва".

"Из те чињенице произилази да не може бити речи о геноциду над муслиманима и Бошњацима у Сребреници", рекао је Симоњан у интервјуу за потребе снимања документарног филма "Анатомија обмане: Сребреница" у продукцији Центра за друштвену стабилност.

Упоредио је страдање јерменског и српског народа, нагласивши да је постојао покушај тоталног истребљења оба народа.

Симоњан је подсетио да су Јермени скоро потпуно истребљени са територије данашње Турске и истакао да су Срби исто тако били истребљени са територије данашње Хрватске, као и са својих вековних огњишта на Косову и Метохији.

Недавно је један од највећих светских стручњака за питање геноцида и холокауста Јехуда Бауер такође изјавио да у Сребреници није био геноцид.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 23:19:45 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427957/babken-simonjan-genocid-srebrenica-rezolucija-un.html
Двојица Срба претучена у Бошњачкој махали https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427951/srbi-pretuceni-bosnjacka-mahala-mitrovica-albanci.html Прошле ноћи двојица Срба претучена су у Бошњачкој махали у Косовској Митровици, рекао је за Танјуг заменик командира косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани. Заменик командира косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани потврдио је да су двојица Срба претучена у Бошњачкој Махали, истичући да су због тога ухапшена три Албанца.

Ељшани је додао да се инцидент догодио у ноћи између суботе и недеље, око један сат после поноћи.

Према његовим речима, три особе су приведене и одређено им је задржавање до 48 сати.

"Јутрос око 11 часова је у полицијску станицу дошао један човек који је пријавио да је претучен. Он је. према лекарским налазима које је приложио, задобио лакше телесне повреде. Полиција је после неколико сати успела да идентификује и ухапси три особе. Њима је одређено полицијско задржавање", рекао је Ељшани.

Додао је да се испитују околности напада.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 22:56:48 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427951/srbi-pretuceni-bosnjacka-mahala-mitrovica-albanci.html
Проглашена изборна листа "Александар Вучић - Нови Сад сутра" https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427945/proglasena-izborna-lista-aleksandar-vucic---novi-sad-sutra.html Градска изборна комисија Новог Сада прогласила је на данашњој седници изборну листу "Александар Вучић - Нови Сад сутра", коју је поднела коалиција Александар Вучић - Нови Сад сутра, за избор одборника Скупштине Града Новог Сада. Како је саопштила ГИК НС, данас на 79. седници је проглашена листа "Александар Вучић - Нови Сад сутра" коалиције коју чине Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Социјалдемократска партија Србије, Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије, Здрава Србија, Српска радикална странка, Покрет социјалиста и Српска странка Заветници.

Ово је прва листа проглашена за предстојеће локалне изборе у Новом Саду, који ће бити одржани 2. јуна.

 

]]>
Sun, 28 Apr 2024 22:40:21 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427945/proglasena-izborna-lista-aleksandar-vucic---novi-sad-sutra.html
Вучић: Поносан сам на нашу борбу у УН, истина не може да се победи силом https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427942/aleksandar-vucic-un-ujedinjene-nacije.html Председник Александар Вучић поручио је да је поносан на борбу Србије у Уједињеним нацијама, рекавши да истина не може да се победи силом. Председник Вучић коментарисао је на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav дипломатске активности српске делегације у Уједињеним нацијама протекле недеље.

"Поносан сам како смо се, у данима за нама, борили за Србију у УН. Захвалан сам на разумевању и поштовању које је Србија добила, а надам се да ће и наши људи бити искрено поносни на своју земљу, на њену борбу и љубав коју смо сви заједно према отаџбини показали. Настављамо да радимо, инсистирамо и објашњавамо и нико нам право на борбу и понос не може одузети, ма колико јачи био", истакао је Вучић на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav.

Додао је да je храбро супротстављање и показивање да истина не може да победи силу увек био и биће пут Србије.

"Јер оно што чувамо и на шта смо се заклели свом народу, за нас је светиња", закључио је председник.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 22:30:14 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427942/aleksandar-vucic-un-ujedinjene-nacije.html
Амерички избор(и) између лошег и горег – и Трамп и Бајден на историјском минимуму https://admin.rts.rs/vesti/svet/5427873/bajden-tramp-izbori-sad-istrazivanje-.html Пола године уочи америчких избора, Џозеф Бајден и Доналд Трамп најлошије су оцењени председници у последњих 70 година. Актуелни шеф државе је у неповољнијој позицији, јер грађани његов мандат у Белој кући оцењују негативно, чак и у поређењу са Трамповим. Више од половине бирача у истраживањима јавног мњења најрадије не би гласало ни за једног кандидата, док је економија кључна тема око које ће демократе и републиканци ломити копља. Амерички председник Џозеф Бајден је са 39 одсто подршке у Галуповом истраживању јавног мњења најмање популаран шеф државе који претендује на нови мандат у Белој кући у последњих 70 година. 

Седам месеци пре новембарских избора, Бајден има слабе изгледе за реизбор, док противкандидат Доналд Трамп према анализи има подршку око 47 одсто анкетираних, што је други најлошији резултат од 1952. године.

Следећи најгоре оцењени на листи су Ричард Никсон и Џими Картер, а највећу подршку у претходних седам деценија имао је Двајт Ајзенхауер са 73 одсто.

За реизбор је потребно 50 одсто, осим ако нисте Обама

Традиционално Галупово истраживање ваљан је показатељ успешности за кандидате који настоје да буду реизабрани.

Историјски, сваки председник САД од педесетих који је у финишу кампање имао подршку већу од 50 одсто, успевао је да још четири године влада у Вашингтону.

Изузетак је трка Барака Обаме за други мандат и победа 2012. упркос 46 одсто подршке у Галуповим изборним анкетама.

Не "помаже" ни њујоршки процес, Бајден и даље у заостатку

Галупова анкета у сагласју је са истраживањима других агенција. У најновијим пројекцијама Си-Ен-Ен-а, Бајден не успева да достигне поверење коју међу америчким грађанима ужива Трамп, коме ни актуелно суђење у Њујорку није озбиљније наштетило.

Пред реванш двојице супарника из 2020. године, Американци боље оцењују период владавине републиканског кандидата, него актуелну демократску администрацију.

Тренутно, према анкети Си-Ен-Ен-а, Трампа подржава 49, а Бајдена 43 одсто испитаника. У поређењу са јануарским истраживањима, 45. амерички председник је на истој коти, док је наследник слабији за поверење два одсто испитаника.

Мандати на ваги – ко је владао боље или мање лоше

Више од 55 одсто Американаца Трампов мандат у Белој кући сада види као успешан, док је у истим процентима непосредно након напуштања функције после нереда испред Капитола 6. јануара 2021.  године његов боравак у Вашингтону оцењен негативно.

Бајдена као лошег шефа државе доживљава 61 одсто грађана, што је за око пет одсто неуспешнији скор у односу на периоде после шест месеци и годину дана проведених у Овалном кабинету.

На исход значајно утиче и готово уједињујући став републиканаца да је Трамп добро владао од 2017. до 2021 – 92 одсто подршке. Тек 73 одсто демократа сматра да је и Бајден доносио позитивне одлуке. Независни су такође наклоњенији бившем председнику.

Бајдену замерају Газу, здравство и кредите

Бајдену се највише замерају благо поступање према Израелу због сталних напада на Појас Газе, нагомилани проблеми у здравству и неуспех у решавању студентских кредита.

Негативно је оцењена и америчка економска политика у претходне четири године, што више од 65 одсто анкетираних представља као кључан фактор у одлуци за кога ће гласати у новембру.

"Инфлација и берзанске флуктуације, значајни су индикатори да је Бајден у проблему, јер су Американци изразито незадовољни", наводе аутори истраживања.

Ко ће боље да чува Америку

Копља ће се ломити и око унутрашње безбедносне политике – мигранти, стопа криминала и права на ношење оружја, што 48 анкетираних оцењује као најважније.

Здравствена заштита, право на абортус и номинације за судије Врховног суда веома су значајни за сваког четвртог грађанина у анкети.

На зачељу најважнијих питања су спољна политика, климатске промене и глобалне кризе.

Избор између двојице лоших 

У обе анкете преовладавају претежно негативни утисци о оба кандидата и више од половине Американаца је незадовољно што уопште мора да бира између два, како наводе, лоша избора.

Скоро сваки седми испитаник гласао би за неког другог или не би гласао уопште. Међу алтернативама и независнима, најбоље се котирају теоретичар завере Роберт Ф. Кенеди Јуниор, затаим Корнел Вест и кандидат зелених Џил Стајн.

Најмлађи бирачи постепено све мање верују Бајдену, али у старосној категорији од 18 до 34 године ни на Трампа не гледају благонаклоно. Парадоксално, обојица кандидата значајне ресурсе улажу у придобијање младих и пасивних гласача, док не пропуштају шансу да оцрне један другог

У екстремним пројекцијама, раније анкете Фокс њуза указивале су да Трамп води и са 18 одсто разлике у кохортама оних који имају 30 година или су млађи, док претходне анкете Пју истраживачког центра наглашавају Бајденову предност у односу на противника и до 20 одсто.

Поларизација и неразумевање

Иако поједине анкете драстично одскачу, у готово свим анализама, међу етаблираним и сигурним гласачима приметно је потпуно неразумевање за супротни табор.

Више од 66 одсто испитаних Американаца који не воле Бајдена апсолутно не разумеју како неко може да подржава демократског кандидата.

Међу 63 одсто оних који не подржавају Трампа исто мисли и за оне који би дали глас представнику Републиканске партије.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 21:24:46 +0200 Свет https://admin.rts.rs/vesti/svet/5427873/bajden-tramp-izbori-sad-istrazivanje-.html
Нове акцизе, а стари новчаници – код цене горива све могуће, али ћемо сигурно пити скупљу кафу https://admin.rts.rs/vesti/ekonomija/5426908/akcize-cene-gorivo-kafa-duvan-alkohol.html Од 1. маја важиће нови износи акциза усклађени са прошлогодишњом инфлацијом од 7,6 одсто. Нико још не може да каже колико ћемо скупље да се возимо или колико ће више пара љубитељи кафе морати да издвоје. Порез на специфична добра и услуге постоји и у другим земљама. Уз јединствени списак добара на која се примењују акцизе, Европска унија је чланицама оставила одрешене руке у вођењу акцизне политике и стопама које ће примењивати. 

"Једна је да буде стопа приказана у проценту вредности, друга је да буде специфичан порез што значи да се наплаћује по јединици потрошеног добра и трећа могућност је да постоји комбинација. У Србији постоје сва три ова облика", каже Снежана Угринов из Фискалног савета.

Нова акциза са ПДВ-ом на гориво биће већа од 4,5 до 5,7 динара, али то не значи да ће за толико поскупети и гориво. Возаче би највише обрадовало када би се поновила ситуација из октобра прошле године, када је последњи пут усклађивана акциза.

"Цена дизела је била 214 динара и остала је 214. Цена бензина је чак пала, акциза је повећана. Зато што су други параметри томе допринели", каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Док су код горива могући сви сценарији, врло је вероватно да ћемо пити скупљу кафу и то не само због акцизе.

"Ово повећање акциза ће у наредном периоду сигурно резултирати даљим растом цена кафе, имајући у виду да произвођачи, односно продавци кафе, имају тренутно јако мале марже и није реално очекивати да ће они да смање своју зараду", каже др Душко Бодрожа са Института економских наука.

Нема дилеме да ће сада, а и убудуће, поскупљивати дуван и дувански производи. Са просечном ценом од око три евра по паклици, цигарете у Србији су и даље најјефтиније, иако је учешће акциза у цени 61 одсто, а са ПДВ-ом, чак 77 процената.

За око 20 до 30 динара, зависно од запремине и јачине алкохола, поскупеће и ракије.

"Акциза није само на алкохол, него и на гориво, значи скупље гориво, многи други трошкови. На пример, прошла година је била изузетно лоша по питању воћних приноса и то је значајно утицало. Тако да када се много тих ситних увећања сакупи, то ће сигурно довести до неког увећања цена", каже Иван Богдановић из компаније "Соколова ракија".

"У случају акциза које се дефинишу у специфичном износу, значи у фиксном износу по јединици потрошње, постоји ризик да њихова реална вредност пада и сада да би државе обезбедиле стабилне приходе, посежу за механизмима њиховог усклађивања са растом цена. То и Србија користи", каже Снежана Угринов из Фискалног савета.

Око 10 одсто укупних јавних прихода држава убира управо од акциза. То је више од европског просека, али не због висине акциза већ због веће потрошње акцизних производа код нас.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 20:49:10 +0200 Економија https://admin.rts.rs/vesti/ekonomija/5426908/akcize-cene-gorivo-kafa-duvan-alkohol.html
Саобраћајнa полиција за празнике на свим путним правцима, као и радари у пресретачима https://admin.rts.rs/vesti/drustvo/5427509/saobracajna-policija-za-praznike-na-svim-putnim-pravcima-kao-i-radari-u-presretacima.html Многима ће празнични дани бити прилика за одмор, али ће зато саобраћајна полиција имати пуне руке посла. Наиме, биће појачана контрола учесника у саобраћају, а обележава се и Недеља превенција повреда са циљем да се избегну најтеже и остале последице непридржавања саобраћајних прописа. Присуством на друмовима широм Србије, саобраћајна полиција ће спровести акцију појачане контроле. Главни акценат је на откривању и санкционисању прекршаја прекорачења брзине за шта ће саобраћајци користити све техничке уређаје и капацитете.

“Ручне радаре, радаре у аутоматским видео-надзорима и радаре уграђене у возила без обележја полиције, такозване пресретаче. Напомињемо да ће у склопу ове акције, која се реализује у сарадњи са организацијом европски Роудпол полиција, у среду, 1. маја, бити реализована и акција Спид маратон, која ће трајати свих 24 часа, и када ће акценат бити стављен на контролу прекорачења брзине кретања возила”, навео је Младен Стојановић, командир саобраћајне полиције из Пожеге.

Игор Филиповић, командир ужичке саобраћајне полиције, истиче да ће контролисати и све остале прекршаје који су најчешћи узрочници саобраћајних незгода.

"Овде првенствено мислим на прекршаје непрописног претицања, насилничке вожње и сваког другог понашања у саобраћају које може да доведе до тешких саобраћајних незгода”, навео је Филиповић.

Испланирати путовање без стреса и нервозе

Контрола ће утицати да се саобраћај одвија успореније. Због тога је препорука возачима да праве повремене предахе и испланирају путовање без стреса и нервозе.

“Најбоља превенција на спречавању настанка саобраћајних незгода и последица у њима је – прилагодити брзину стању и условима пута, користити сигурносне појасеве, не користити мобилни телефон и остале уређаје током управљања и наравно користити сигурносни појас на задњем седишту и седишта за превоз деце”, истакао је Младен Стојановић, командир СПИ Пожега.

Контрола на свим путним правцима

Филиповић истиче да су присутни на свим путним правцима и да се труде да тај број смање колико је то у њиховој могућности.

"Али ја бих ову прилику искористио да апелујем на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, да се одговорно понашају у саобраћају и са таквим понашањем да сачувају своје животе и животе својих најмилијих”, поручио је Филиповић.

Одговорним понашањем свакако ће избећи и новчане казне, казнене поене, али пре свега ће упркос појачаној контроли саобраћајне полиције безбедније уживати у одмору током празника.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 21:44:47 +0200 Друштво https://admin.rts.rs/vesti/drustvo/5427509/saobracajna-policija-za-praznike-na-svim-putnim-pravcima-kao-i-radari-u-presretacima.html
Председник Вучић се сутра у 18 часова обраћа нацији https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427844/predsednik-vucic-se-sutra-u-18-casova-obraca-naciji.html Председник Републике Србије Александар Вучић обратиће се сутра у 18 часова грађанима по повратку из Њујорка. Председник Вучић ће се обратити из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Говориће о ситуацији на Косову и Метохији, разолуцији о Сребреници и другим важним питањима. 

]]>
Sun, 28 Apr 2024 19:55:20 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427844/predsednik-vucic-se-sutra-u-18-casova-obraca-naciji.html
Временска прогноза за 29. април 2024. https://admin.rts.rs/vesti/vreme/5427585/vremenska-prognoza-za-29-april-2024.html У већини места претежно сунчано. У кошавском подручју дуваће појачан ветар. Тамо је на снази жути метео-аларм. Са севера Африке стиже топлији ваздух. Највиша дневна температура до 28 степени. У главном граду сунчано. Температура до 28 степени.

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

29.04.2024. Понедељак: Сунчано и топло, а у кошавском подручју и ветровито. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, на југу Баната, у доњем Подунављу и Поморављу и са ударима олујне јачине, источни и југоисточни. Најнижа температура од 4 °С по појединим котлинама југозападне Србије до 17 °С на југу Баната, а највиша од 25 до 28 °С. Упозорење: Tmax ≥ 28 °C, вероватноћа 90%. Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 80%.

30.04.2024. Уторак: Сунчано и топло, а у кошавском подручју и ветровито. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, на југу Баната, у доњем Подунављу и Поморављу и са ударима олујне јачине, источни и југоисточни. Најнижа температура од 6 до 15 °С, а највиша од 24 до 29 °С. Упозорење: Tmax ≥ 28 °C, вероватноћа 90%. Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 90%.

01.05.2024. Среда: Претежно сунчано и топло, у кошавском подручју и ветровито, а у брдско-планинским пределима променљиво облачно са локалном појавом краткотрајне киша или пљуска с грмљавином. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, југоисточни, а на југу Баната, у доњем Подунављу и Поморављу и са ударима олујне јачине, увече у слабљењу. Најнижа температура од 7 до 14 °С, а највиша од 22 до 27 °С. Упозорење: Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 90%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 70%.

02.05.2024. Четвртак: Променљиво облачно и нестабилно, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином. Веатр слаб и умерен, јужни и југозападни, после подне и увече у скретању на западни и северозападни, а у планинским пределима и у појачању. Најнижа температура од 9 до 14 °С, а највиша дневна од 21 до 24 °С. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 90%. Пљусак кише или јака киша са количином падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 80%.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 19:22:29 +0200 Време https://admin.rts.rs/vesti/vreme/5427585/vremenska-prognoza-za-29-april-2024.html
Пет медаља за српске ђаке на олимпијади из физике у Естонији https://admin.rts.rs/vesti/drustvo/5427789/matematicka-gimnazija-medalje-olimpijada-fizika-estonija.html Ученици Математичке гимназије освојили су, на Нордијско-балтичкој олимпијади из физике у Естонији, три златне и две бронзане медаље. Злато су на Нордијско-балтичкој олимпијади из физике у Талину освојили Вукашин Бабић, Јанко Поповић и Михаило Јанчевић. Бронза је припала Јовану Милићеву и Огњену Јанковићу.

На такмичењу у Естонији учествовала су 104 ученика.

Осим из Србије и земље домаћина, такмичили су се и ђаци из Финске, Шведске и Летоније, Вијетнама, Грузије, Саудијске Арабије, Литваније и Швајцарске.

Вођа екипе био је наставник физике Иван Станић.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 17:36:17 +0200 Друштво https://admin.rts.rs/vesti/drustvo/5427789/matematicka-gimnazija-medalje-olimpijada-fizika-estonija.html
Лептир који је раширио крила и покренуо торнадо – годишњица смрти Гаврила Принципа обележена у Чешкој https://admin.rts.rs/vesti/drustvo/5427778/godisnjica-smrt-gavrilo-princip-ceska.html На данашњи дан пре 106 година, Гаврило Принцип је преминуо у злогласном чешком затвору Терезин. Делегација Владе, која је у дводневној посети Чешкој, положила је венце на Олшенском гробљу у Прагу и испред ћелије у којој је тамновао и страдао. На данашњи дан пре тачно 106 година у ћелији у Терезину, тврђави 60 километара од Прага, у мукама од туберкулозе, умро је Гаврило Принцип.

Због атентата који је променио историју, није могао бити осуђен на смрт јер је имао само 19 година. У 23. години, са само 40 килограма, скончао је окован ланцима, без дневне светлости, између хладних зидова – који и данас сведоче о последњим данима Гаврила Принципа у злогласном затвору Терезиново.

Александар Василић из Савеза потомака ратника Србије каже да је Гаврило Принцип био лептир који је раширио крила и покренуо торнадо у историји света.

"Због тога је четири године тамновао и под најтежим мукама изгубио свој живот. Управо Гаврило Принцип је тај који нама данас показује да слобода нема цену, да су за нашу слободу биле огромне жртве и он је тај симбол који увек треба да нам говори да морамо да будемо слободарски народ и да гајимо културу сећања", додаје Василић.

Први светски рат однео је животе многих, а кости православних Срба налазе се широм Европе.

На Олшенском гробљу у Прагу у Цркви успења Пресвете Богородице, саграђеној 1925. године, сада већ традиционално полажу се венци и клања сенима погинулих у ослободилачком рату. Данас је то урадила делегација Владе Србије.

"Ту су Руси, Украјинци, наши људи, Грузини, Бугари, Чеси, Македонци, сав православни свет. Све је оживело и ако могу да кажем, од 17 верских заједница овде у Чешкој по последњем попису 16 су у минусу, свуда је у опадању осим православне цркве, која је око 100 посто у порасту и после римокатолика сада је најбројнија верска заједница и црква овде на овим просторима", истиче отац Срђан.

Ма где у свету да живе, поручује отац Срђан, Срби не смеју да забораве своју православну веру, да чувају породицу и традиционалне вредности.

На улазу у критпу Цркве Пресвете Богородице на Олшенском гробљу у Прагу налазе се видно обележене костурнице православних војника погинулих у Првом светском рату.

Ту се у крипти налази и кошуља краља Александра Карађорђевића, који је уједно и донатор једног од пет звона која се налазе на овом храму.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 20:56:22 +0200 Друштво https://admin.rts.rs/vesti/drustvo/5427778/godisnjica-smrt-gavrilo-princip-ceska.html
Вучић са Додиком: Датум Сабора српског народа биће одређен након гласања о резолуцији о Сребреници https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427768/vucic-sa-dodikom-datum-sabora-srpskog-naroda-bice-odredjen-nakon-glasanja-o-rezoluciji-o-srebrenici.html Председник Србије Александар Вучић разговарао је са председником Републике Српске Милорадом Додиком. Вучић је прихватио Додикову идеју да Сабор српског народа, Србије и Српске буде одржан одмах по усвајању резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, те ће датум одржавања бити одређен непосредно по окончању гласања у ГС УН. Александар Вучић и Милорад Додик су разматрали сва актуелна питања из региона, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је посебно известио Додика о активностима Републике Србије и њене делегације у УН поводом предлога Немачке и других великих сила да се усвоји резолуција о Сребреници.

Вучић је истакао да је ситуација по српски народ веома тешка и сложена, те да је сасвим јасно да ће велике западне земље покушати да изгласају поменуту резолуцију, готово по сваку цену.

Такође, председник Вучић обавестио је председника Додика да је Република Србија уложила максималне напоре да заштити не само виталне интересе српског народа већ и истину и међународно право.

Председник Републике Српске је обавестио председника Вучића о својој посети Руској Федерацији и резултатима те посете.

О одржавању Сабора српског народа

Додик је затражио од председника Вучића да Сабор српског народа, Србије и Српске, буде одржан одмах по усвајању резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, јер, како каже, српски народ мора да пружи снажан одговор на најтеже моралне, правне и политичке дисквалификације које су против њега припремљене.

Председник Вучић је прихватио идеју председника Додика, те ће датум одржавања Сабора српског народа бити одређен непосредно по окончању одржавања Генералне скупштине УН и гласања о резолуцији.

О свим економским пројектима и другим видовима сарадње, председници Вучић и Додик разговараће 1. маја у Београду.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 16:42:03 +0200 Политика https://admin.rts.rs/vesti/politika/5427768/vucic-sa-dodikom-datum-sabora-srpskog-naroda-bice-odredjen-nakon-glasanja-o-rezoluciji-o-srebrenici.html
Жељка Цвијановић тражи да се видео-линком обрати на седници СБ УН о БиХ https://admin.rts.rs/vesti/region/5427747/zeljka-cvijanovic-trazi-da-se-video-linkom-obrati-na-sednici-sb-un-o-bih.html Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић званично је затражила обраћање у Савету безбедности УН и, према првим информацијама, седница ће бити одржана у уторак, 30. априла, потврђено је за РТРС-у у Кабинету српског члана Председништва. Из Кабинета Жељке Цвијановић су рекли да српска чланица Председништва није затражила визу, јер је прекратко време за прописани рок, а датум одржавања седнице до синоћ није био познат.

"Због тога ће се српски члан Предсједништва на сједници обратити путем видео-линка", потврдили су из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је раније данас за ТВ Прва да ће ванредна седница Савета безбедности УН о БиХ, на захтев Русије, највероватније бити одржана 30. априла.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 15:59:47 +0200 Регион https://admin.rts.rs/vesti/region/5427747/zeljka-cvijanovic-trazi-da-se-video-linkom-obrati-na-sednici-sb-un-o-bih.html
Највеће плате у Србији су у државној администрацији https://admin.rts.rs/vesti/ekonomija/5427729/najvece-plate-u-srbiji-su-u-drzavnoj-administraciji.html Просечна бруто зарада обрачуната за фебруар 2024. године износила је 129.934 динара, док је просечна зарада без пореза и доприноса (нето) износила 94.125 динара. Просечна плата у јавном сектору је виша од тог износа. Просечне фебруарске плате у јавном сектору су, према подацима Републичког завода за статистику, износиле 98.886 динара.

Највећи просек међу административним радницима забележили су запослени у државној администрацији – 111.698 динара, а најмањи у локалној администрацији, 82.183 динара.

Када је реч о јавним предузећима, запослени у државним предузећима у просеку су примили по 105.635 динара, што је за око 18.000 динара више од запослених у јавним локалним предузећима, чији је фебруарски просек износио 82.133 динара.

Запослени у области здравствени и социјални рад остварили су просек од 97.510 динара, а у образовању и култури 92.360 динара.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 15:36:26 +0200 Економија https://admin.rts.rs/vesti/ekonomija/5427729/najvece-plate-u-srbiji-su-u-drzavnoj-administraciji.html
Младић приведен због сумње да је тротинетом ударио девојчицу на улици у Земуну https://admin.rts.rs/vesti/hronika/5427712/mladic-priveden-zbog-sumnje-da-je-trotinetom-udario-devojcicu-na-ulici-u-zemunu.html Полиција је, по налогу Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, одредила задржавање у трајању од 48 сати лицу Ч. Л. (21) године због постојања основа сумње да је синоћ ударио електричним тротинетом девојчицу која је задобила повреде опасне по живот. Како се наводи у саопштењу, Ч. Л. је 27. априла око 19 и 30 сати у Батајници, у Улици Стевана Дубајића код броја 20 извршио кривично дело Тешка дела против безбедности јавног саобраћаја из одредбе члана 297 Кривичног законика, на тај начин што је, возећи електрични тротинет, ударио девојчицу (14), која је улицу прелазила на обележеном пешачком прелазу.

Девојчица је од услед силине удара, пала на коловоз и задобила тешке телесне повреде опасне по живот. 

Осумњичени ће сутра бити саслушан у просторијама Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, наводи се у саопштењу.

]]>
Sun, 28 Apr 2024 14:25:45 +0200 Хроника https://admin.rts.rs/vesti/hronika/5427712/mladic-priveden-zbog-sumnje-da-je-trotinetom-udario-devojcicu-na-ulici-u-zemunu.html