Извор: РТС

Зеленски разговарао са Шолцом о другом мировном самиту; Москва: Заузето још једно насеље у Доњецкој области

Рат у Украјини – 926. дан. Украјински тужиоци саопштили су да је покренута истрага о убиству тројице украјинских војника који су се предали на источном фронту у близини Покровска. Председник Украјине Володимир Зеленски састао се са немачким канцеларом Олафом Шолцом како би разговарао о припремама за други самит о миру у Украјини. Министарство одбране Русије објавило је је руска војска заузела још једно село у Доњецкој области.

Генералштаб Украјине: На покровском и кураховском правцу најжешће борбе

Током дана су се на фронту одвила 102 борбена окршаја са руским освајачима, а највише на кураховском и покровском правцу, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине. 

Погранични градови Сумске и Черниговске области и даље трпе гранатирање са територије Руске Федерације, преноси Укринформ.

Украјинска војска је известила и о нападима картиљеријом и из ваздушним нападима руске војске.

(Укринформ

Опширније Краће

Орбан: Неопходно да се Зеленски и Путин састану да би се окончао рат у Украјини

Мађарски премијер Виктор Орбан оцењује да је неопходно да се састану лидери Русије и Украјине Владимир Путин и Володимир Зеленски, како би се окончао рат између две земље.

Упитан да ли је могућ састанак Путина и Зеленског, Орбан је на Амброзети форуму у граду Чернобио у Италији рекао да је то "неопходно" и да је основно питање комуникација.

"Ако нема комуникације, рат је све гори и гори", истакао је Орбан на панел дискусији, преноси Политико.

На форуму учествује и украјински председник, са којим је Орбан рекао да има "добре односе" чак и након што се мађарски лидер састао са Путином у Москви.

У првим недељама шестомесечног мандата Мађарске као председавајућег Саветом ЕУ, Орбан је покушао да се представи као "миротворац" у украјинском сукобу, изненадном посетом Кијеву, а затим и Москви.

Протеклих недеља и Путин и Зеленски су тврдили да би поздравили посреднике у дискусији о окончању сукоба у Украјини, али не верују да је Мађарска опција за то.

Говорећи на панел дискусији на руском Источном економском форуму у Владивостоку у четвртак, Путин је рекао да би Кина, Бразил или Индија, потенцијално могле да помогну у мировним преговорима.

Зеленски је након састанка са Орбаном у јулу рекао да "миротворац" мора или да има економију која утиче на Русију или моћну војску од које се Путин боји. "САД су таква земља, Кина и ЕУ. Не само једна земља, већ цела Европска унија", рекао је Зеленски.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Украјина нема довољно система ПВО да одбије сваки руски напад

Украјина има системе противваздушне одбране, али они нису довољни да одбију сваки руски напад изјавио је украјински председник Володимир Зеленски на 50. Међународном форуму Амброзети у Италији.

"Ценимо сваки корак подршке Украјини, сваку акцију и сваки исказ солидарности наших партнера широм света који нам помажу да обновимо безбедност и приближимо мир. Украјинци желе да се овај рат заврши више него било ко други на свету. Руска агресија нам не оставља другог избора осим да се боримо и бранимо своје животе. Имамо системе противваздушне одбране, али то није довољно да обезбедимо целу нашу територију и одбијемо сваки руски напад", рекао је Зеленски, преноси Укринформ.

Зеленски је оценио да руски председник Владимир Путин покушава да уништи Украјину и да доследно чини све да јој одузме суверенитет.

Председник Украјине допутовао је у град Чернобио на северу Италије, где ће учествовати на Амброзети форуму – годишњој међународној економској конференцији на језеру Комо. Зеленски ће се сутра састати са италијанском премијерком Ђорђом Мелони.

(Танјуг)

Фото: Танјуг/АП
Luca Bruno (STF)

Кијев: У нападу руских снага на Сумску област једна особа погинула, четири повређене

Једна особа је погинула, а четири су повређене, међу којима и петнаестогодишња девојчица, након што су руске трупе противтенковским пројектилима напале село Краснопоље у Сумској области, саопштило је Тужилаштво Сумске области, преноси Укринформ

У саопштењу се наводи да су, према прелиминарним подацима, руске снаге око 15 часова бациле три навођене авионске бомбе на цивилну инфраструктуру села Краснопоља у Сумском округу.

"Једна жена је погинула када је агресор погодио њену кућу, а још четири особе су повређене, међу којима и петнаестогодишња девојчица", наводи се у саопштењу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Остин: Употреба америчког оружја за далекосежне ударе на Русију неће преокренути ток рата

Употреба донираног америчког оружја за далекосежне ударе на Русију не би преокренула ток рата за Украјину, рекао је амерички министар одбране Лојд Остин.

На тај начин је благо одбио жељу Кијева да укидање ограничења за ударе америчким наоружањем, преноси Ројтерс.

Остин је у разговору са новинарима након састанка у америчкој ваздухопловној бази у граду Рамштајн на западу Немачке нагласио да ниједно специфично оружје неће променити игру.

Русија је померила своје клизеће бомбе иза домета АТАЦМС ракета, приметио је Остин.

(Reuters)

Опширније Краће

Медведев: Русија је глобални лидер у борби дроновима

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев оценио је да су руске трупе у зони, како је рекао, "специјалне војне операције" постале експерти без премца за борбену употребу беспилотних летелица.

"Очигледно је да смо добили огроман подстицај у овој области. Када су у питању дронови, Русија је врх. То је непобитна чињеница, једноставно због недавних догађаја, ове вештине ће нам добро послужити", рекао је Медведев, преноси Тас.

Медведев је истакао да нико није могао да замисли да ће употреба дронова постати толико раширена пре рата у Украјини.

"Рат доноси много промена, а сада доминирају ствари које су раније биле непримећене, мењајући саму природу рата. Било је немогуће то предвидети, упркос чињеници да дронови постоје већ неко време", приметио је Медведев.

Навео је да су се "легендарни" ракетни системи "катјуша" и тенк Т-34 појавили и усред Другог светског рата.

"Другим речима, природа рата, тактика, а понекад и стратегија ратовања мењали су се под утицајем техничког напретка", додао је Медведев.

Верује да би Русија била у доброј позицији да "профитира од ове експертизе", ако се непријатељства зауставе.

(Танјуг)

Опширније Краће

Украјина истражује наводна убиства ратних заробљеника која су починили руски војници

Украјински тужиоци саопштили су да је покренута истрага о наводном пуцању руских трупа на тројицу украјинских војника који су се предали на источном фронту у близини Покровска.

Описујући најновије у низу таквих инцидената које је Украјина пријавила, канцеларија генералног тужиоца је на Телеграму објавила да се то догодило након што су руске трупе напале ров који је украјинска војска користила за заклон 27. августа.

"Војници су изашли из оштећеног склоништа и клекнули, држећи руке иза глава. У том тренутку Руси су отворили ватру", наводи се у саопштењу.

Си-Ен-Ен је дошао до снимка украјинског дрона који показује наводно погубљење.

На снимку се могу видети тројицу мушкараца, који су клечали, како падају на земљу у року од неколико секунди након очигледне пуцњаве.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски разговарао са Шолцом о другом мировном самиту

Председник Украјине Володимир Зеленски састао се са немачким канцеларом Олафом Шолцом како би разговарао о припремама за други самит о миру у Украјини.

"Веома ценим што делимо наше напоре да приближимо правичан мир", рекао је Зеленски на Икс-у.

Истакао је захвалност немачком канцелару на подршци и помоћи Украјини.

(Reuters/X)

Москва: Руска војска ослободила је село Журавка у ДНР

Министарство одбране Русије објавило је је руска војска заузела још једно село у Доњецкој области.

"Руско војно особље ослободило је село Журавка у Доњецкој Народној Републици(ДНР)", наводи Москва.

У саопштењу се наводи да су борци јединице током недеље одбили 53 контранапада јединица Оружаних снага Украјине (АФУ).

(Известиа)

Опширније Краће

Алијев: Азербејџан неће подржати санкције Русији

Азербејџан неће подржати санкције Русији, рекао је председник те земље Илхам Алијев и истовремено поручио да је Баку спреман да учествује у решавању сукоба између Кијева и Москве.

"Сматрамо да су наши односи са Русијом и Украјином веома добри. Подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине и свих земаља, али у исто време нисмо били и нећемо бити део кампање против Русије", рекао је Алијев на међународном форуму у Чернобију у Италији, преноси агенција РИА Новости.

Поручивши да је Баку спреман да учествује у решавању конфликта између Кијева и Москве, Алијев је објаснио да је такво посредовање сасвим могуће јер је Азербејџан, заједно са Русијом и Украјином, био део СССР-а, а "мултилатералне везе се одржавају на нивоу личних контаката и на политичком нивоу".

"Азербејџан може да игра одређену улогу у овом процесу, имајући у виду прагматизам односа са обема земљама. Знам да има много других који желе да учествују у томе", додаје председник Азербејџана.

Алијев борави у радној посети Италији на позив италијанског председника Серђа Матареле.

(Танјуг)

Алијев на међународном форуму у Италији
FOTO:TANJUG/AP/Luca Bruno (STF)

Песков: Неприхватљив притисак САД на руске медије

Кремљ је оптужио Сједињене Државе да врше неприхватљив притисак на руске медије након што је америчко Министарство правде оптужило руског ТВ сарадника Димитрија Сајмса и његову супругу за кршења санкција.

Две оптужнице су објављене само дан након што су САД предузеле неколико правних поступака против Русије у борби против наводних покушаја мешања у председничке изборе 2024, укључујући оптуживање двојице запослених у руској државној медијској мрежи РТ и санкционисање РТ-а и његовог главног уредника мреже.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је рекао да Русија не жели да се меша у председничке изборе у САД, рекао је новинарима да Вашингтон покушава да обезбеди да перспектива Москве о догађајима у свету не буде доступна.

"Вашингтон наставља да покушава да изврши притисак на Русију, на руске грађане, па чак и на руске медије који се баве информисањем како грађана у земљи тако и светског јавног мњења о томе шта се дешава, из наше перспективе“, рекао је Песков.

"Чак не прихвата да би требало да постоје опције да било ко добије вести из наше перспективе. Ово није ништа друго до очигледан притисак. Снажно осуђујемо овај став као неприхватљив," истакао је Песков..

Москва и даље даје акредитацију западним новинарима за рад у Русији, иако су многи отишли ​​од почетка рата у Украјини 2022. Извештач Волстрит џорнала Еван Гершкович ухапшен је због оптужби за шпијунажу у марту 2023. Негирао је оптужбе,  а ослобођен је у размени затвореника прошлог месеца.

Русија је саопштила да ће предузети узвратне мере против америчких медија као одговор на потезе Вашингтона против РТ.

Песков је на питање да ли је изјава председника Владимира Путина о америчкој председничкој кандидаткињи Камали Харис озбиљна или шала, рекао је да ће људи то сами морати да схвате.

Путин је у четвртак рекао да Русија жели да Харис победи на изборима у новембру, у задиркујућем коментару који је навео њен "заразни“ смех као разлог да му се више допада него Доналд Трамп.

(Reuters)

Опширније Краће

Берлин Кијеву донира самоходне хаубице, Отава ракете и оклопна возила

Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је на маргинама састанка у бази Рамштајн да ће Берлин Кијеву испоручити додатних 12 самоходних хаубица.

Обраћајући се новинарима, Писторијус да ће хаубице стићи директно из фабрике индустрије, а не из војних залиха земље.

И канадске власти саопштиле су да ће наредних месеци донирати 80.840 комада малих ненаоружаних ракета ваздух-земља у Украјину, као и 1.300 бојевих глава у наредним месецима.

Канада је у јуну најавила почетну испоруку 2.160 ненаоружаних ракета ЦРВ7. Свака ракета ЦРВ7 може бити опремљена бојевим главама дизајнираним различите циљеве – зграде, тенкове или војнике.

"Канада ће такође донирати шасије за 29 оклопних транспортера М113 и 64 оклопна аутомобила 'којот', које канадске оружане снаге више не користе", навео је Блер.

(Reuters)

Опширније Краће

Начелник Дњепропетровска: Један убијени и 30 рањених у ракетном нападу

У руском ракетном нападу у петак у украјинском граду Павлограду убијен је један цивил и рањено најмање 30 људи, укључујући троје деце, рекао је регионални начелник Сергиј Лисак.

Лисак је рекао да је напад изазвао неколико пожара широм града и оштетио једну вишеспратницу.

Навео је да су у нападу страдали деветогодишња девојчица и два дечака од четири и 11 година.

Павлоград је важно железничко чвориште за Дњепропетровску област, повезујући га са истоком земље где руске снаге полако напредују ка граду Покровску, наводи Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Остин: Додатна помоћ Кијеву од 250 милиона долара

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је на састанку у бази Рамштајн да ће председник Џозеф Бајден одобрити додатних 250 милиона долара војне помоћи Украјини.

"То ће испунити потребе Украјине. И ми ћемо их испоручити 'брзином којом се и рат води'“, додао је Остин.

(Reuters)

Опширније Краће

Столтенберг: Помоћ Пекинга Москви значајан фактор у наставку рата

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је Кину да престане да подржава руски рат у Украјини и рекао да је помоћ Пекинга значајан фактор у наставку рата.

Столтенберг је пред новинарима у Ослу оценио да је Кина постала одлучујући покретач рата Русије против Украјине.

"Кина је та која омогућава производњу многих врста оружја које Русија користи", додао је Столтенберг.

Упозорио је да би континуирано подстицање рата у Украјини могло негативно да утиче на Пекинг његове интересе и репутацију

"Позивам Кину да престане да подржава руски илегални рат“, рекао је генерални секретар НАТО-а.

Пекинг је раније сличне изјаве звaничника НАТО-а окарактерисаo као "злонамерне и пристрасне".

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је у јулу да не жели да Кина која, како је истакао, "има неограничено партнерство са Русијом", делује као посредник, али да се нада да ће Пекинг извршити већи притисак на Москву да оконча рат.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Дејства по дубини руске територије "мотивисаће" Москву да тражи мир

Украјински председник Володимир Зеленски поново је позвао западне савезнике да игноришу "црвене линије” Москве и дозволе Кијеву да користи оружје дугог домета за ударе на руску територију.

"Треба да имамо ове далекометне способности не само на територији Украјине, већ и на територији Русије, како би Русија била мотивисана да тражи мир“, рекао је Зеленски у америчкој војној бази Рамштајн у западној Немачкој.

Био је то први пут да се Зеленски придружио скупу министара одбране у бази Рамштајн.

(Reuters)

Зеленски се обраћа учесницима скупа у бази Рамштајн
EPA-EFE/RONALD WITTEK
Опширније Краће

Локалне власти: Најмање петоро повређених у руским нападима широм Украјине

Напади Русије на Украјину током ноћи изазвали су пожаре и поврeдили најмање пет особа широм земље, саопштиле су локалне власти.

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су да су преко ноћи обориле 27 од 44 дрона које је лансирала Русија, а да је још осам "вероватно неутралисано средствима за електронско ратовање“.

Русија је такође употребила две ракете у нападу, наводи се у саопштењу ваздухопловних снага путем апликације за размену порука Телеграм.

Начелник североисточног региона Харкова рекао је да су у ракетном удару оштећене стамбене зграде и повређене три особе у граду Љуботину у петак ујутро.

Регионални гувернер Дњепропетровска Сергиј Лисак рекао је да су ваздухопловне снаге обориле пет дронова и једну ракету изнад региона.

"У разним нападима током ноћи у овом централном региону повређене су две особе, оштећено више од 12 кућа и погођени далеководи и гасоводи", додао је Лисак.

Регионалне власти Лавова саопштиле су да су остаци дронова пали у индустријску зону и запалили четири камиона. Тим од 32 ватрогасца угасио је пожар до јутра, а начелник пријавио је да током напада није било повређених.

"Још један пожар изазван рушевинама угашен је у јужном региону Николајева, где су ваздухопловне снаге обориле седам дронова", рекао је тамошњи начелник.

(Reuters)

Опширније Краће

Командант Ахмата: Озбиљни губици украјинских снага на правцу Корењева у Курској области

Командант руских специјалних снага Ахмат генерал-мајор Апти Алаудинов каже да москвске снаге наносе озбиљне губитке украјинској војсци на правцу Корењева у Курској области.

На правцу Корењева, изградили смо веома добру линију одбране, 'озбиљно уништавамо непријатеља'", рекао је Алаудинов на видео-снимку објављеном на његовом Телеграм каналу, преноси Тас.

"Непријатељ сваким даном доводи све више и више снага, губи, трпи велике губитке и ништа му не полази за руком“, тврди Алаудинов.

(Тас)

Опширније Краће

Кијев: Током ноћи оборено 27 од 44 руска дрона

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су у да су током ноћи обориле 27 од 44 дрона које су московске трупе лансирале.

Како се додаје у обајви на Телеграму, Русија је употребила и две ракете.

(Reuters)

Опширније Краће

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је за Ен-Би-Си њуз да ће овог месеца представити "План победе" председнику Сједињених Америчких Држава Џозефу Бајдену и кандидатима за новог шефа Беле куће Камали Харис и Доналду Трампу.

"План победе" највећим делом зависи од подршке Сједињених Држава, од подршке председника, и ја ћу комуницирати", каже Зеленски.

За Владимира Путина, Камала Харис је фаворит и поручује да ће је Русија подржати. Истиче да се Харисова "толико заразно и експресивно смеје, што значи да она добро ради".

Оружане снаге Украјине успеле су да зауставе напредовање руских трупа у правцу Покровска, тврди главнокомандујући Олександр Сирски.

"Током протеклих шест дана, непријатељ није напредовао ни метар у правцу Покровска, другим речима, наша стратегија функционише", истиче Сирски.

Украјина је добила новог шефа дипломатије Андрија Сибиху, бившег амбасадора у Турској. Врховна рада је именовала нове министре .

Регионална војно-цивилна администрација Курске области саопштила је да је идентификована још четири француска држављанина, осумњичена да су као страни плаћеници учествовали у рацији у тој области.

Наводи се и да се терете за ратне злочине.

Читај ми!