Извор: РТС

Кијев напао Луганск и Олешки; Зеленски: Ф-16 на небу Украјине

Рат у Украјини – 893. дан. У масовном украјинском гранатирању града Олешки у Херсонској области, 14 особа је рањено. У нападу западним пројектилима на Луганск, погођено је складиште гаса, саопштио је шеф ЛНР Леонид Пасечник. На Дан Ваздухопловства Украјине приказани су први ловци Ф-16, које су донирали западни партнери. Председник Володимир Зеленски најавио је да Кијев чека и додатне авионе.

Државна дума: Амерички ловци тест за ПВО Русије

Долазак америчких ловаца четврте генерације Ф-16 на украјинску територију тестираће руске системе ПВО, изјавио је први заменик председника комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Чепа.

Према његовим речима, руски ПВО системи су се увек припремали за низ објеката као потенцијалних циљева. Међу њима су били и Ф-16.

"Мислим да ће ово бити добар тест за отклањање грешака у нашим системима противваздушне одбране. Мислим да ће Американци бити незадовољни када украјински пилоти претрпе пораз не само од система ПВО, већ и од наших авиона Су-57 и других“, рекао је Чепа.

(Известия)

Опширније Краће

Гранатиран Олешки, 14 људи рањено

У масовном украјинском гранатирању мирних подручја града Олешки у Херсонској области, 14 особа је рањено, саопштио је председник регионалне владе Андреј Алексенко.

"Милитанти су пре ручка ударили на пијацу, где је повређено осам цивила, а затим су почели да гађају вишеспратнице дроновима. У једној од деветоспратница избио је велики пожар. Шест цивила различитог узраста је ту задобило ране од гелера“, написао је Алексенко на Телеграму.

 Нагласио да је међу жртвама највише старијих људи, а да удари артиљерије и дронова нису били случајни.

"Они ће сигурно одговарати за следеће ратне злочине над становништвом које украјински терористи још имају смелости да назову својима", рекао је председник владе Херсонске области.

(Известия)

Опширније Краће

Украјинске снаге напале Луганск

Оружане снаге Украјине испалиле су 12 пројектила западне производње на Луганск, саопштио је шеф Луганске Народне Републике (ЛНР) Леонид Пасечник.

Навео је да је у нападу погођено складиште где су биле цистерне са горивом, као и да су ракете погодиле приватни сектор.

Пасечник је саопштио и да су четири ракете оборена од стране ПВО на прилазу граду.

(Известия)

Опширније Краће

Зеленски представио борбене авионе Ф-16

Током прославе Дана ваздухопловства, председник Володимир Зеленски је представио борбене авионе Ф-16 на небу Украјине, наглашавајући почетак нове етапе у развоју ваздухопловства.

Истакао је да је сада нова етапа у развоју Ваздухопловства Оружаних снага Украјине, као и да je учињено много да се пређе на нови стандард, на западну борбену авијацију.

"Од почетка овог рата разговарали смо са нашим партнерима о потреби да се украјинско небо затвори од руских пројектила и руских авиона. Одржали смо стотине састанака и преговора за јачање способности наше авијације,... ПВО, наших одбрамбених снага. Често смо чули одговор `немогуће је`. Али... омогућили смо оно што је била наша амбиција, наша одбрамбена потреба, а сада је то заиста реалност, реалност на нашем небу – Ф-16 у Украјини", нагласио је Зеленски.

Напоменуо је да Украјина чека додатне авионе Ф-16.

"Још не могу да вам кажем детаљно које задатке ће наш први авион Ф-16 обављати или које су већ обављали, немам право да коментаришем ово. Позитивна ствар је што очекујемо додатне Ф-16, а наши момци, многи момци, тренутно тренирају",  казао је председник.

(Укринформ)

Опширније Краће

Москва: Оборен украјински Су-27

Руски ПВО системи оборили су авион Су-27 украјинског ратног ваздухопловства, саопштило је руско Министарство одбране.

"Системи противваздушне одбране оборили су авион Су-27 украјинског ратног ваздухопловства, 13 вишеструких ракетних система америчке производње ХИМАРС, ракету "вампир" и 162 беспилотне летелице, од којих су 82 била ван зоне специјалне војне операције", наводи то Министарство.

Опширније Краће

Трамп: Путин много боље прошао у размени затвореника

Бивши председник Сједињених Америчких Држава и кандидат Републиканске странке на предстојећим председничким изборима у тој земљи Доналд Трамп поручио је да је руски председник Владимир Путин направио ''сјајан договор'' приликом размене затвореника раније ове седмице, оцењујући да је руски лидер боље прошао у размени.

''Желео бих да честитам Владимиру Путину што је направио још један сјајан посао. Јесте ли видели договор који смо склопили? Вратили смо наше људе, али направили смо ужасан посао'', рекао је Трамп током обраћања на предизборном скупу у Атланти. Он је истакао да је САД у склопу споразума ослободила ''неке од највећих убица'' на свету. ''Лепо је рећи да смо их (затворенике из Русије) вратили, али да ли то представља лош преседан?'', рекао је Трамп.

Двадесет шест људи из затвора у седам различитих земаља, укључујући САД и Русију, размењено је ове седмице. Међу њима су били и новинар Волстрит џорнала Еван Гершкович и амерички маринац Пол Вилан, који су били затворени у Русији, као и Рус Вадим Красиков, који је осуђен у Немачкој 2019. године.

(Танјуг)

Опширније Краће

Напад дроном у Белгороду, страдала жена

Једна жена је страдала у нападу дроном на руску пограничну Белгородску област, саопштио је губернатор те области Вјачеслав Гладков.

(Reuters)

Руске снаге напредовале у Часовом Јару

Генералштаб Украјине саопштио је да руске снаге не одустају од покушаја напредовања на истоку Украјине и да врше притисак на Одбрамбене снаге у региону Доњецка.

Униан наводи да су Руси напредовали у Часовом Јару у Доњецкој области, као и да се борбе настављају и код Новоселовке Прве и у Зализном. Још нема званичне потврде ове информације.

Током јучерашњег дана на линији фронта су се догодила 102 војна сукоба у правцу Харкова, Купјанског правца, код Часовог Јара, Андрејевке, а највише сукоба је било на Покровском правцу.

(Униан)

Украјинске железнице: У гранатирању оштећена пруга у Полтавској области

Украјинске железнице су саопштиле да су руске снаге пуцале на железничку инфраструктуру у Полтавској области, а због оштећења је дошло до кашњења возова у правцу Харкова.

"Ноћу, као последица гранатирања у Полтавској области, оштећена је железничка инфраструктура. Један број возова у правцу Харкова су одмах промењени како би наставили да саобраћају, али због тога саобраћају са значајним кашњењима", навела је прес служба Украјинских железница, додајући да су због руског удара оштећени колосеци, контактне мреже и други објекти.

(Униан)

У правцу Харкова, руска војска концентрише своје снаге према насељима Хлибок и Волчанск, где се воде жестоки сукоби.

Украјинске снаге погодиле су подморницу Црноморске флоте Русије "Ростов на Дону" у луци Севастопољ, известио је Генералштаб.

Погођен је и аеродром Морозовск у Ростовској области и бројна складишта нафте у друга три руска региона.

И руске снаге извештавају о својим успесима. Уништиле су два лансера (САМ) С-125, складишта горива и привремену тачку размештања страних плаћеничких јединица у зони Северног војног округа, радар за откривање и праћење ваздушних циљева П-18, саопштило је Министарство одбране.

Председник Украјине Володимир Зеленски поручује да руски борбени авиони морају бити уништени где год се налазе, свим ефикасним средствима.

"Погађање руских аеродрома је такође прилично поштено. И потребно нам је заједничко решење са нашим партнерима – безбедносно решење", нагласио је Зеленски. 

Према његовим речима, сваки такав ударац доноси правичан крај рата.

Нова изјава шефа ГУР-а Кирила Буданова о нападу на Кримски мост је тероризам у свом најчистијем облику, саопштила је портпаролка  Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Запитала је: "Није ли ово део америчке предизборне кампање, током које се морају изнети убедљиви докази о `достигнућима` Беле куће и Банкове (улице у Кијеву у којој се налази кабинет и резиденција председника Украјине)?"

Читај ми!