Извор: РТС

Масован руски напад дроновима – оборено њих 89; Украјина: Погодили смо складиште муниције у Курску

Рат у Украјини – 889. дан. Руске снаге извеле су током ноћи масован напад беспилотним летелицама, а украјински званичници тврде да су обориле 89 дронова. Са друге стране, украјинске снаге саопштавају да су погодиле складиште муниције у руској Курској области.

Зеленски: Чинимо све да ојачамо заштиту украјинског неба

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је тренутно најважније повећати капацитете да би се заштитио украјински ваздушни простор.

"Чинимо све у овом циљу. Ако се може постићи тако значајан резултат у одбрани од Шахеда, онда је то очигледан доказ да можемо бити јачи и у одбрани од ракета и у одбрани од руских војних авиона", нагласио је Зеленски у вечерашњем видео-обраћању.

Према његовим речима, све зависи од наоружања у рукама украјинских војника, због чега су неопходни поуздани системи ПВО и довољан домет  наоружања.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Шаленберг: Неприхватљиви позиви Украјини да уступи део територије зарад мира

Министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг оценио је да су позиви Украјини да уступи део територије зарад мира неприхватљиви. 

"Такви апели споља апсолутно су апсурдни. Коначна одлука овде треба да буде на украјинском народу. На крају крајева, биће разговора са Русијом јер сви желимо мир. Не може бити мира под диктатом. Не може бити мира који ће наметнути Русија или било ко други без узимања у обзир мишљења Украјине. То је неприхватљиво", рекао је Шаленберг.

Истакао је да неутралност не спречава Аустрију да заузме јасну политичку позицију у овом сукобу и остане фокусирана на активну подршку реконструкцији и хуманитарну помоћ Кијеву, али је одбацио могућност слања трупа у Украјину.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Украјина: Жестоке борбе у Доњецку

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да се најжшеће борбе воде у Доњецкој области.

"Укупно је било 88 војних сукоба од почетка дана, а најтежа ситуација је на правцу Покровског, а непријатељ је активан и на правцу Торецки", наводи се у саопштењу.

(Unijan)

Опширније Краће

Блумберг: Прва серија Ф-16 стигла у Украјину

Прва испорука борбених авиона Ф-16 од савезника стигла је у Украјину, известио је Блумберг, позивајући се на анонимне изворе упућене у ситуацију.

Подсећа се да је рок за испоруку борбених ловаца Украјини био крај јула, али се не наводи број испоручених летелица. 

(Reuters, Unijan)

Опширније Краће

Русија: Опозициони политичар премештен из затвора на другу локацију

Дисидент и опозициони политичар са двојним руско-британским држављанством Владимир Кара Мурза, који издржава затворску казну од 25 година због издаје, премештен је из затвора у Сибиру на другу локацију, саопштила је затворска управа.

Биће премештен из затвора у Омску, навеле су затворске власти, али нису прецизирале где.

Више руских дисидената и особа које су осуђене због противљења рату у Украјини протеклих дана су нестали из руских затвора, навои Ројтерс.

Активисти за људска права наводе да би то могао да буде знак да се ближи евентуална размена заробљеника са Западом.

Опозициони 42-годишњи политичар Кара Мурза осуђен је након што је више пута осудио рат у Украјини и позвао на санкције Запада Москви.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија отпочела трећу фазу вежби распоређивања нестратешког нуклеарног оружја

Руска војска најавила је почетак треће фазе вежби распоређивања нестратешког нуклеарног оружја током којих ће бити разрађена питања припреме јединица Оружаних снага Руске Федерације за борбену употребу овог оружја.

"У складу са одлуком председника Руске Федерације, почела је трећа фаза вежбе нестратешких нуклеарних снага", саопштило је Министарство одбране.

Русија је одржала прву фазу вежби у мају, а Белорусија се придружила другој фази у јуну.

(Reuters)

Опширније Краће

Румунија пронашла нове остатке руских дронова

Министарство одбране Румуније саопштило је да је пронашло фрагменте дронова на још једној локацији у близини границе, након прошлонедељних руских напада на украјинску лучку инфраструктуру.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Украјинска војска погодила складиште муниције у Курској области

Украјинска војска саопштила је да је погодила складиште муниције и војне опреме у Курској области на западу Русије.

У саопштењу се додаје да војска процењује штету коју је нанела руским објектима у нападу изведеном протекле ноћи, преноси Ројтерс.

Наводи се и да је Русија ангажовала противваздушну одбрану како би одбила напад, али да су се на циљаним локацијама могле видети експлозије.

Руско министарство одбране саопштило је раније да је изнад Курске области војска те земље уништила један од дронова и украјинску навођену ракету "Нептун".

Опширније Краће

Кијев: Један од највећих руских напада дроновима, оборено 89 летелица

Украјинско ваздухопловство саопштило је да је током ноћи оборено 89 дронова и један пројектил, пренео је Ројтерс.

Додали су да је реч о једном од највећих руских напада дроновима од почетка сукоба.

(Reuters)
Опширније Краће

Москва: Одбрамбени системи неутралисали 19 дронова

Руски одбрамбени системи уништили су током ноћи 19 дронова које је лансирала Украјина, јавиле су у руске новинске агенције, позивајући се на тамошње Министарство одбране.

(Reuters)

Локалне војне власти: ПВО уништила више од 30 дронова изнад Кијева

Војна управа Кијева објавила је на Телеграму да су руске снаге у неколико таласа напала дроновима украјинску престоницу у једном највећих удара те врсте од почетка рата.

Украјински системи противваздушне одбране уништили су више од 30 беспилотинх летелица, рекао је Сергеј Попко, шеф војне администрације Кијева.

То је био "један од најмасовнијих напада на Украјину са дронова током читавог рата", истакао је Попко на Телеграму.

"Према тренутним извештајима, у Кијеву нема жртава и материјалне штете", додао је Попко.

Руске државне новинске агенције јавиле су, позивајући се на руске борце у Украјини, да су мете напада неколико војних аеродрома и војних складишта широм Украјине.

ПВО системи су током ноћи неколико пута били ангажовани на прилазима Кијеву и у региону око престонице, рекао је Попко.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко навео је да је напад на град дошао из више праваца.

(Reuters)

Опширније Краће

Команда Ваздухопловства Оружаних снага Украјине известила је синоћ о руском нападу беспилотним летелицама "шахедима" у низу региона, ракети у Миколајевској области и лансирању вођених ваздушних бомби у Доњецкој области.

Узбуна је проглашена у областима Чернигов, Суми, Харков, Доњецк, Запорожје, Дњепропетровск, Полтава, Кијев, Черкаси, Кировоград, Николајев и Херсон.

Председник Украјине Володимир Зеленски посетио је Волин, где је обишао радове на изградњи утврђења на граници с Белорусијом.

Зеленски је најавио да ће додатни ПВО системи стићи у Украјини у августу, септембру и октобру.

Његов шеф кабинета Михаил Подољак истиче да Кијев спреман за мировне преговоре, али искључиво на основу међународног права и да је потребно Русију натерати да започне "праве преговоре".

"Да је Кијев послушао Москву и одустао од америчких обећања о 'блицкригу', сада би Украјина била цела, само без Крима и са вечном хуманитарном помоћи", поручује представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Украјинско Министарство спољних послова саопштава да је Кијев спреман да учествује у консултацијама са Европском комисијом у вези са ситуацијом око транзита нафте "Лукоила" у случају да се користи одговарајући механизам.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбио je да коментарише потенцијалну размену затвореника са Западом, која би могла да укључује новинара Волстрит џoрнала Евана Гершковича.

Раније су неки Телеграм канали јавили да је неколико осуђеника, укључујући и оне осуђене за издају, наводно нестало из колонија и притворских центара у којима су служили казну, преносе РИА Новости.

Читај ми!