Извор: РТС

Зеленски се нада брзим резултатима након самита; Фон дер Лајенова: Пут ка миру захтеваће стрпљење

Рат у Украјини – 844. дан. Док трају борбе, у Швајцарској се завршном декларацијом, коју је потписало 80 земаља, међу којима и Србија, приводи крају мировни самит о Украјини. Декларацију, међутим, нису потписале земље БРИКС-а, као ни Мексико, Индонезија и Тајланд. Украјински председник Володимир Зеленски се нада брзим резултатима самита, док председница ЕK Урсула фон дер Лајен истиче да ће пут ка миру захтевати стрпљење и одлучност. Са друге стране, Москва не искључује разговоре са Кијевом, али ће бити потребне гаранције да би се обезбедио кредибилитет преговора.

Канцеларија Зеленског представила наредне кораке после самита у Швајцарској

Министри и саветници појединих земаља наставиће са састанцима о три тачке мировног плана Украјине које су разматране на мировном самиту у швајцарском Биргенштоку овог викенда, саопштила је Канцеларија украјинског председника.

Уместо фокусирања на свих десет области Украјининог десетопунктног мировног плана, делегације на самиту су разматрале три тачке: нуклеарну сигурност, безбедност снабдевања храном и потпуни повратак ратних заробљеника и цивила које држи у заробљеништву Русија.

"Следећи кораци укључују одржавање тематских разговора о свакој тачки на нивоу министара и саветника. Већ имамо сигнале за организацију састанака из више земаља", написао је на Фејсбуку Игор Жовка, заменик шефа канцеларије председника Володимира Зеленског.

Према Жовки, Француска, Чешка, Турска, Кенија, Саудијска Арабија, Сједињене Америчке Државе, Норвешка, Пољска, Канада, Катар, Чиле, Финска, Холандија, Немачка и Велика Британија сигнализирале су спремност да учествују у разговорима.

Након тематских састанака, "излазимо на други самит који би требало да постави темеље трајног и праведног мира", написао је Жовка.

(Танјуг)

Опширније Краће

Сијарто: Спремни смо да будемо посредници са Русијом у интересу мира

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је на мировном самиту у Швајцарској да је Мађарска спремна да, с обзиром на то да је сачувала отворене канале комуникације с Русијом, пренесе поруке Москви, као посредник у интересу мира и спасавања живота.

"Мађарска је  примила више од 1,3 милиона украјинских избеглица", рекао је Сијарто, наводећи да је његова земља обезбедила приступ здравственој заштити и образовању за украјинске породице.

Сијарто је истакао да деца из украјинских породица тренутно похађају 1.600 школа и вртића, саопштило је мађарско министарство спољних послова.      

Напоменуо је да Мађарска спроводи највећи програм хуманитарне помоћи икада, као и да ће наставити колико год буде потребно

"Не желимо да још више људи гине у овом рату и да још више породица буде разорено", навео је Сијарто.

(Танјуг)

Опширније Краће

Осло шаље Кијеву 73 милиона долара за обнову енергетске инфраструктуре

Норвешка је најавила да ће Украјини обезбедити 73 милиона долара за помоћ у обнови оштећене енергетске инфраструктуре, објављено је на сајту норвешке владе.

"Норвешка се нада да ће ово ново финансирање омогућити да се ублажи део штете и обезбеди електрична енергија у Украјини", рекао је норвешки премијер Јонас Гар Сторе.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Швајцарска: Следећи самит о Украјини могућ пре избора у САД

Швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис изјавио је да је могуће одржавање још једног мировног самита о Украјини пре председничких избора у САД, који су заказани за новембар.

Након дводневног самита у централној Швајцарској, остало је нејасно где би могла да се одржи следећа мировна конференција о Украјини.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Кина треба директно да нам саопшти своје предлоге за мир

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да Кина треба директно Украјини да саопшти своје предлоге о окончању рата са Русијом, уместо да то чини преко медија.

"Украјина никада није рекла да је Кина њен непријатељ. Увек кажем да је украјински непријатељ број један Путин, јер нас је он напао. Говорећи о пријатељима, верујем да су пријатељи они који помажу у тешким временима и волео бих да Кина постане пријатељ Украјине", навео је Зеленски.

Зеленски је, такође, истакао да би Москва требало да се повуче са украјинске територије да би "већ сутра почели мировни преговори" али, према његовим речим,а Русија и њено руководство "нису спремни за праведан мир".

Према његовим речима, присуство Русије на другом мировном самиту о Украјини показало би "њихову вољу за мир, њихову жељу да ставе тачку на рат".

Кина је одбила да учествује на мировном самиту у Швајцарској.

(Reuters)

Опширније Краће

Канада најављује министарски самит о жртвама рата

Премијер Канаде Џастин Тридо најавио да његова земља планира да у наредном периоду организује међународни скуп министара спољних послова посвећен жртвама рата у Украјини.

Канадски премијер је ову иницијативу најавио током разговора са украјинским председником Володимиром Зеленским и другим лидерима који су учествовали на мировној конференцији о Украјини.

(Reuters)

Опширније Краће

Декларацију самита о Украјини потписало 80 земаља, међу којима и Србија

Усаглашену декларацију мировног самита о Украјини, који се одржава у Швајцарској, потписало је 80 земаља, међу којима и Србија.

Коначно саопштење, међутим, нису потписале и земље БРИКС-а, као ни Мексико, Индонезија и Тајланд, преносе швајцарски медији.

Завршну декларацију потписало је 85 држава и институција од стотинак делегација које су учествовале на скупу у швајцарском летовалишту Биргеншток, близу Луцерна.

Потписници декларације, међу којима је и Украјина, сматрају да је за достизање мира потребно учешће и "дијалог свих страна".

Документ нису потписале Јерменија, Бахреин, Бразил, Ватикан, Индија, Индонезија, Либија, Мексико, Саудијска Арабија, Словачка, Јужна Африка, Швајцарска, Тајланд и Уједињени Арапски Емирати.

(Танјуг)

Опширније Краће

Рат изазива патње великих размера, каже се у саопштењу мировног самита

У коначном саопштењу мировног самита о Украјини, који је одржан у Швајцарској, наводи се да рат у Украјини изазива "људску патњу и уништење великих размера", али се истиче да је за пут ка миру потребно учешће свих страна. 

Саопштење је подржала већина од више од 90 земаља које су присуствовале самиту, али неке нису потписале, укључујући Саудијску Арабију и Индију.

"Рат Руске Федерације против Украјине наставља да изазива људску патњу, те разарања великих размера, као и да ствара ризике и кризе са светским последицама", пише у саопштењу.

(Reuters)

Опширније Краће

Фон дер Лајенова: Пут ка миру захтеваће стрпљење и одлучност

Мировни самит у Швајцарској приближио је мир Украјини, али "прави" мир неће бити постигнут у једном кораку, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Према њеним речима, пут до "правог" мира ће захтевати стрпљење и одлучност.

"Знамо да мир у Украјини неће бити постигнут у једном кораку. То ће бити путовање", рекла је Фон дер Лајенова.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски се нада брзим резултатима након мировне конференције

Подршка западних и других светских лидера на дводневној конференцији, посвећеној миру у Украјини одржаној у швајцарском граду Биргенштоку, показује Украјини да се може обновити примена међународног права, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски, истакавши да се нада "брзим резултатима након мировне конференције".

"Надам се да можемо постићи резултате што је пре могуће", рекао је украјински председник на пленарном заседању, преноси Ројтерс наводећи да је Зеленски изразио уверење да ће сви у свету увидети да се повеља УН  "у пуној ефикасности" може примењивати.

Зеленски је, потом, најавио да ће Украјина представити Русији конкретне мере за постизање мировног решења сукоба на следећем мировном самиту.

"Када план акције буде на столу, договорен од свих и транспарентан за све, тада ће бити достављен и представницима Русије, тако да на другом мировном самиту можемо означити стварни крај рата", поручио је Зеленски.

(Reuters, Танјуг)

Опширније Краће

Саудијска Арабија, Индија и Јужна Африка нису потписале саопштење самита o Украјини

Саудијска Арабија, Индија, Јужна Африка, Тајланд, Индонезија, Мексико и Уједињени Арапски Емирати, биле су међу земљама које су учествовале на самиту о миру за Украјину, али које нису потписале коначно саопштење, наводи швајцарска влада.

Швајцарска наводи да је у разговорима учествовало преко 90 земаља, а велика већина њих је потписала саопштење, према листи коју су организатори објавили на крају заседања.

Бразил, који је на списку присутних био наведен као "посматрач", такође, није се нашао као потписник.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Заузето насеље у Запорошкој области

Руске трупе преузеле су контролу над селом Загорноје у Запорошкој области, саопштила је прес-служба руског министарства одбране.

"Јединице у саставу оперативне групе 'исток' ослободиле су село Загорноје у области Запорожја и заузеле повољније борбене положаје", наводи се у извештају и додаје да је та војна формација разбила људство и опрему украјинске војске, преноси РИА Новости.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кремљ: Путин не искључује разговоре са Украјином, али жели гаранције

Руски председник Владимир Путин не искључује разговоре са Украјином, али ће бити потребне гаранције да би се обезбедио кредибилитет било каквих преговора, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, пренеле су руске новинске агенције.

Више од 90 земаља учествовало је у дводневном догађају у Швајцарској са циљем да се уједини глобално мишљење о томе како да се оконча 27-месечна инвазија Москве.

(Reuters)

Опширније Краће

Кулеба: Размотрени ставови Кијева током самита за мир у Швајцарској

Ставови Кијева су размотрени у завршном саопштењу за самит светских лидера, који је сазван ради тежње ка миру у рату са Русијом, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Кулеба је новинарима у Швајцарској рекао да је текст комплетан и "избалансиран".

Такође, навео је да на дводневном догађају није разговарано о алтернативним мировним плановима.

(Reuters)

Опширније Краће

Погинуо руски фоторепортер у нападу дрона на Донбас

фоторепортер Никита Цицаги, који је радио за руски новински сајт news.ru, убијен је у украјинском нападу дроном у Донбасу, јавио је руски медиј.

"Наш дописник Никита Цицаги погинуо је у нападу дронова украјинских оружаних снага. Изражавамо саучешће Никитиној породици и пријатељима", објављено је на порталу.

Из Украјине није било коментара.

(Reuters)

Опширније Краће

Ројтерс: У нацрту саопштења са самита о Украјини три тачке заједничке визије учесника

У нацрту заједничког саопштења са мировног самита о Украјини у Швајцарској наводе се три тачке заједничке визије учесника самита о кључним аспектима, јавља Ројтерс, који је имао увиде у документ

Било каква употреба нуклеарног оружја у контексту текућег рата против Украјине је недопустива, наводи се у саопштењу

Друга тачка је да безбедност хране не сме да буде коришћена као оружје, као и потпуна размена ратних заробљеника.

Британска агенција наводи да у нацрту пише да је на самиту било речи и о стварању оквира за свеобухватан, праведан и трајан мир заснован на међународном праву, укључујући Повељу Уједињених нација.

(Танјуг)

 
Опширније Краће

Кијев: Одјекнуло је 27 експлозија у Сумској области

Руске трупе су осам пута гранатирале пограничне заједнице Сумске области, а забележено је 27 експлозија, саопштила је Сумска обласна војна управа.

"Руси су током ноћи и ујутру извели осам гранатирања пограничних територија и насеља Сумске области. Забележено је 27 експлозија", наводи се у објави на Телеграму.

(Укринформ)

Опширније Краће

Настављају се борбе широм Украјине, а Руси су током претходног дана извели серију напада у Кијевском, Херсонском, Никопољском и Доњецком региону, где су погинуле три особе. 

Нападнута је и руска авио-база "Морозовск" у Ростовској области. Украјинци тврде да је на подручје послато више од 70 дронова, а Москва да је пресретнуто неколико беспилотних летелица.

Даље од борби, у Швајцарској је у току други дан мировног самита о Украјини, што председница земље домаћина Виоле Амхерд види као први корак ка миру, док њен украјински колега Володимир Зеленски оцењује као "историјски скуп".

Кијев се већ припрема да буде домаћин следећег Глобалног самита мира и не искључује учешће Русије, уколико, како наводи, "агресор не диктира услове, него слуша заједницу". 

Настављају се и реакције на предлог руског председника Владимира Путина да Украјина повуче своје трупе из свих, како је истицао, нових региона Русије, и пружи гаранције да се одриче уласка у НАТО да би "сео за преговарачки сто".

Потпредседница Сjeдињених Држава Камала Харис сматра да Путин није позвао на мировне преговоре већ на предају Украјине, док саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен наглашава да се ради о "потпуно апсурдној визији". Москва реаговање Запада види као неконструктивно. 

Зеленски је, с друге стране, отишао корак даље и поручио да ће Украјина представити Русији конкретне мере за постизање мировног решења сукоба "на истински трајан начин". 

Читај ми!