Извор: РТС

Објављена оптужница за Бањску против 45 особа

Специјално тужилаштво у Приштини објавило је оптужницу против 45 особа за оружани сукоб у Бањској код Звечана, септембра прошле године, теретећи их за ”тероризам”, односно кривична дела “против уставног поретка и безбедности, финансирање тероризма и прање новца”.

Оптужницу су на конференцији за медије објавили главни тужилац Бљерим Исуфај и тужилац у случају Наим Абази, наводећи да је у састављању оптужнице обављено 66 разговора са сведоцима и оптуженима, а да за доказе имају 1.266 комада оружја и друге опреме.

"Оптужницом је обухваћено 45 особа које су имале различите улоге, од организовања, усмеравања терористичких активности до финансирања и прања новца. Међу оптуженима са кључном позицијом вође групе је и Милан Радоичић, који је одиграо важну улогу у координацији и криминалним активностима“, навео је Абази, а преносе медији у Приштини.

Абази је рекао и да је током процеса одузета покретна и непокретна имовина, оклопна возила и више од 1.200 комада оружја.

"Ова акција има за циљ да спречи коришћење ове имовине за даље криминалне активности. Средства су пребацивана преко сложених финансијских мрежа укључујући предузећа регистрована на име трећих лица и улагања у некретнине. Тражење овог новца захтевало је детаљну финансијску анализу и укључивање стручњака на терену”, навео је Абази.

Тужилаштво у Приштини је, тврде његови званичници, захваљујући сарадњи са Европском унијом, САД и другим државама дошло до важних доказа.

"Ови захтеви су били од суштинског значаја за откривање путева финансирања и обезбеђивања доказа за подизање ове снажне оптужнице", подвуко је Абази.

Са главним тужиоцем Исуфајем, Абази није желео да коментаришу да ли је Београд умешан у сукоб у Бањској, када су животе изгубили полицајац албанске националности и три наоружана српска цивила.

Током сукоба рањена су а потом и ухапшена три српска цивила, повезана за наоружаном групом.

Читај ми!