Извор: РТС

Дванаести дан блокаде српских институција на КиМ

Приштинска полиција дванаест дана блокира зграде српских институција на северу Косова и Метохије. Више стотина запослених и даље не може на своја радна места. Специјалци упали у депо Народне банке Србије у Лепосавићу. Заплењена документација.

Кфор: Задржаћемо стално присуство на мосту и патроле у његовом окружењу

Мисија Кфор-а коју води НАТО у потпуности је фокусирана на спровођење свог мандата УН, заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године, наводи се у саопштењу Кфор-а.

Наводе да ће наставити да доприносе безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и слободи кретања, у сваком тренутку и непристрасно.

 "По питању потенцијалног отварања моста на реци Ибар у Митровици за возила, наш став је био транспарентан и доследан све време. Свака одлука у овом погледу мора бити донета кроз дијалог и уз благовремену и ефективну координацију са међународном заједницом", наводе из Кфор-а.

У међувремену, Кфор ће задржати своје стално присуство на мосту и наставиће да спроводи редовне патроле у околним подручјима.

Недавно су припадници Кфор-а на мосту спровели активности обуке, као део редовних активности осмишљених да тестирају дугогодишње оперативне процедуре и да очувају највиши стандард спремности трупа.

Кфор наставља да прати ситуацију и спреман је за сваки сценариј и наставиће ефикасно да спроводи мандат добијен од УН-а, закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Политички активиста и председник Српске демократије Александар Арсенијевић и потпредседник те странке Иван Орловић ухапшени су у северном делу Косовске Митровице, због звиждања у пиштаљку током боравка Аљбина Куртија у том делу града.

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанака са Мирославом Лајчаком и Кристофером Хилом, да ће се обратити у року од 72 часа и да је сада потпуно јасно да Аљбин Курти жели уништење и прогон српског народа.

Најмање три млађе особе српске националности ухапшене су око поноћи у северном делу Косовске Митровице, објавио је председник Српске демократије Александар Арсенијевић.

Европски посредник у дијалогу Мирослав Лајчак стиже у Београд на разговор са председником Србије.

У међувремену, нови упад приштинских специјалаца јуче у Лепосавићу.

Из трезора Народне банке Србије однета је документација. Трезор није у функцији од маја, када су затворени сви објекти Поштанске штедионице.

Бокада привремених органа у општинама на северу Косова и Метохије траје од 30. августа.

Премијер Србије Милош Вучевић каже да нас чекају "не лаки дани" за КиМ и да је потребно стрпљење и стратешко размишљање за оно што је пред нама.

Читај ми!