Извор: РТС

Вучић у Љубовији: Кључна питања Јадра су вода, сумпорна киселина и депоније; Директор "Рио Тинта" дао шест обећања

Председник Александар Вучић разговарао је у Љубовији пуних осам сати са грађанима о рударењу литијума. Вучић је рекао да је током боравка у Подрињу видео огромну забринутост обичних људи због могућности отварања рудника литијума и додао да постоје оправдани, али и неоправдани страхови. Извршни директор "Рио Тинта" Јакоб Стаусхолм дао шест обећања којима ће се та фирма руководити приликом пословања у Србији, а која се односе на безбедност људи и заштиту животне средине. Вода, депонија у Штавицама, сумпорна киселина, здравље људи, заштита животне средине али и пољопривредна производња главне су теме око којих су највећу забринутост исказали и грађани, али и председник у разговору са представицима Рио Тинта.

После осам сати завршени разговори председника Вучића и грађана Подриња

Председник Вучић завршио је после осам сати раговор са грађанима у Љубовији, а пројекат Јадар је био главна тема расправе у којој су учествовали и представници компаније Рио Тинто.

Састанак је почео у 15 сати, а грађане је највише интересовао какав утицај пројекат Јадар за експлоатацију литијума може да има на животну средину.

Разговори о литијуму трајали су до нешто после 21 сат, а после одласка представника Рио Тинта председник је наставио разговор са грађанима о решавању њихови проблема.

Грађани су се, поред литијума, највише интресовали за изградњу путева у селима, водоводну и другу инфраструктуру, решавање имовинско-правних односа, добијање субвенција.

Завршени разговори представника Рио Тинта и грађана

Након што су завршили разговоре са грађанима и председником Србије о пројкету Јадар, представници компаније Рио Тинта отишли су из сале.

Настављени су разговори председника Вучића и грађана Подриња о темама које се не тичу литијума.

Вучић: Замолио бих Рио Тинто да покаже већу одговорност и поштовање према људима, а ми ћемо бити фер партнер

Председник Србије Александар Вучић поручио је Рио Тинту, после шесточасовног разговора са грађанима и представницима те компаније о пројекту "Јадар", да покажу већу одговорност и поштовање према људима тог краја и тиме помогну држави да донесе исправну одлуку о могућем отварању рудника.

Вучић је, такође, истакао да Рио Тинто не треба да очекује да ће држава тој компанији бити лакши партнер од људи који ту живе.

"Нећете имати нимало лак посао, те вас молим да се додатно, колико год је могуће, уозбиљите и покажете већу одговорност и озбиљност, као и веће поштовање према овим људима, а тиме ћете и нама помоћи да можемо да донесемо исправну одлуку за будућност", нагласио је Вучић.

Поручио је представницима Рио Тинта да ће држава у вези са реализацијом пројекта "Јадар" бити фер и поштена, али да ће бити много тежа и много захтевнија од људи који су учествовали у данашњој расправи у Љубовији о литијуму.

Опширније Краће

Вучић и представници Рио Тинта о закључцима Биолошког факултета

Председник Вучић рекао је да је Биолошки факултет послао саопштење против пројекта "Јадар" истовремено тражећи и наставак сарадње, што су потврдили и из компаније Рио Тинто.

"Дајте нам паре, али кад год дође чупаво и тешко, ми ћемо то да пљунемо. А што нисте саслушали професора Рударског геолошког факултета, Хемијског факултета...? А што бирате оне које ћете да чујете", истакао је Вучић одговарајући на питање Александра Костића из Групе грађана.

Костић је питао прусутне, током разговора о пројекту Јадар, како виде јучерашње саопштење Биолошког факултета у коме се, према његовим речима, наводи да овај пројекат може значајно да утиче на промену биодиверзитета.

Маријанти Бабић је поводом саопштења Биолошког факултета рекла да је овај факултет био ангажован и радио на њиховим студијама заједно са другим извођачима и да у Рио Тинту сматрају да су они једна од најважнијих институција која треба да ради на овом пројекту заједно са свим осталим.

"Биолошки факултет по дефиницији јесте факултет који брани биодиверзитет и кад питате биологе онда ништа не треба да се сагради, јер шта год да саградите у овој земљи ви уништите биодиверзитет на локацији. Међутим, Биолошки факултет јесте укључен да би помогао у сваком процесу да се предвиде тачно одређене мере које могу то да доведу до мере које су прихватљиве", истакла је она.

Додала је да је зато тужно што у медијима постоје изјаве чак и и професора и академика које се изврћу на одређени начин.

"Бићу слободна да кажем зашто. Ја имам код себе завршни извештај Биолошког факултета који је рађен за потребе студије Јадра. И цитираћу вам само два става из те студије из 2021. године", рекла је она.

Навела је да је из доступне документације јасно да је велика пажња посвећена пречишћавању отпадних вода пореклом из рудника и депоније индустријског отпада, као и спречавању цурења штетних материја са депоније индустријског отпада и депоније отпадног материјала.

"Уколико предвиђене мере буду спроведене доследно и не буде непредвиђених догађаја које сви знамо да могу да постоје, може се очекивати да неће бити значајних загађења вода, реке Јадра и подземних вода. То је рекао Биолошки факултет", навела је Бабић.

Други став према њеним речима се односи на отпад и ту се, како је рекла, каже да ће утицај депонија индустријског отпада на реку Штавице бити сведен на прихватљиву меру.

Извршни директор Јакоб Стаусхолм изјавио је одговарајући на питање Александра Костића из Групе грађана "Не дамо Рађевину" о томе колико активних рудника литијума има у Европи да се ова индустрија развија и да ће компанија у децембру почети да ради рудник у Аргентини.

Опширније Краће

Директор Рио Тинта: Требало је да будемо транспарентнији

Директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм рекао је да прихвата примедбу да су као компанија могли више да ураде по питању комуникације са грађанима и поручио да је уверен да би тај пројекат донео велике бенефите држави Србији, али да никада до сада нису били изложени толикој количини дезинформација као што је то случај са "Јадром".

Стаусхолм је истакао да компанија предлаже пројекат и ради са владом која је изабрана у Србији, а да је на држави Србији да одлучи о пројекту "Јадар".

"Али чврсто верујем да је ово пројекат који би донео велике бенефите Србији", поручио је Стаусхолм.

Борис Карајчић из Горњих Недељица је претходно питао представнике Рио Тинта како мисле да поврате било какво поверење грађана у Недељицама јер је све, како је рекао, што су радили у претходних 20 година било нетранспарентно.

Стаусхолм је рекао да је компанија требало више да уради по питању комуникације са грађанима.

Опширније Краће

Извештаји Славице Џиновић и Ружице Врањковић

Инжењер Милићевић: Могућа свака врста пољопривредне производње у близини рудника

Инжењер из Рио Тинта Јован Милићевић изјавио је да се мештани, на основу увида у мониторинг и моделе утицаја пројекта "Јадар" на животну средину, могу несметано бавити пољопривредом у близини потенцијалног рудника литијума и јаловишта.

"Биће могућа свака врста пољопривредне производње и то је коначан одговор", рекао је Милићевић одговарајући грађанима у Љубовији на питања у вези изградње потенцијалног рудника.
Како каже, резултати мониторинга кажу и да радиактивност није повишена.

"На основу онога што смо видели нема повишене радиоактивности, има само повишених тих прагова детекције лабораторијске опреме. Мислим да је недавно и директор Винче интерпретирао те резултате и рекао да нема бојазни за то", казао је Милићевић.

Говорећи о депонији, Милићевић истиче да је она свуда у свету проблем.

"Не постоји идеално место за депонију, само оптимално или најмање лоше место за формирање депоније. У овом случају се разматрало више од 50 локација од Шапца до Малог Зворника, од Липничког Шора до Осечине. Долина Штавице је одабрана као прво оптимално решење, јер је хидрогеолошки и геотехнички стабилно место", рекао је Милићевић.

Опширније Краће

Директор Рио Тинта: Пројекат Јадар неће загадити ваздух, земљиште и воду

Директор компаније Рио Тинто Јакоб Стаусхолм пручио је да ако буде реализован пројекат "Јадар" неће бити загађења воде, ваздуха и земљишта ни због коришћења сумпорне киселине као ни због депоније.

"Мислим да је ово управо добра расправа. Морамо да будемо задовољни када је реч о води. Морамо да будемо задовољни када је реч о употреби коришћењу сумпорне киселине. Морамо да будемо задовољни када је реч о депонији. Онда имате моје уверавање да ми нећемо имати загађење из тих извора. Ни у ваздуху, земљишту или води", поручио је Јакоб.

Истакао је да ће због тога пољопривреда у комишилуку рудника литијума бити у потпуности као и пољопривреда било где другде.

"Ја се лично заиста радујем да се поново вратим у Лозницу. То је заиста диван крај и желим да уживам у парадајзу и свим пољопривредним производима који су из суседства 'Јадра'. За нас је заиста важно ово када је реч о развоју пројекта Јадар", поручио је Јакоб.

Опширније Краће

Вучић позвао мештанина Горњих Недељица да заједно отпутују у Немачку и посете руднике литијума

Мештанин Горњих Недељица Петар Филиповић истакао је да представници компаније Рио Тинто треба да позову грађане Подриња да се и они увере како функционишу поједини њихови рудницу у другим регионима Европе и света. 

"Да видимо да ли тамо може да расте воће, поврће и пољопривреда", рекао је Филиповић. 

Председник Србије Александар Вучић, који је претходно напоменуо да ће посетити немачку Саксонију да види како се тамо баве са литијумом, позвао је Филиповића да заједно са њим посети Немачку за неколико месеци. 

"Ви мислите да се ја шалим, али ја желим и да иде неко ко мисли другачије", рекао је председник Србије.

Представница Рио Тинта за Србију Маријанти Бабић потврдила је да ће организовати пут за одређен број мештана који желе да провере и неке друге руднике ове компаније. 

Вучић је рекао и да је Филиповић поставио нека од кључних питања, а најважније је питање надзора.

"Колико смо ми способни, колико ћемо савесно то добављати. Да ли ви мислите да сам ја случајно њима рекао, идите на терен, разговарајте с људима”, рекао је Вучић.

Запитао је колико су пута министри долазили код људи у околину Јадра од када је Рио Тинто у Србији, а то је 20 година.

"Е, то нам јесте проблем. И то је питање за нас. Можемо ли ми да се организујемо боље и другачије? Можемо ли ми да будемо савесни, да трпимо критике, разговарамо са народом или не можемо", истакао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Идем у Немачку, у Саксонију, да видим како тамо раде са литијумом

Председник Србије најавио је и да ће лично да оде у немачку покрајину Саксонију да види како се тамо ради са литијумом

"Немци хоће да буду први у петој индустријској револуцији. Хоћете ли да пропустимо ту шансу? Не би нам био први пут, тако смо знали да протестујемо против краља Милана због изградње пруге, а сада имамо прилику да уђемо у први вагон", рекао је Вучић.

Вучић је накнадно рекао да ће се 7. октобра видети са немачким канцеларом Олафом Шолцом као и да ће пре или после те посете заједно отићи у Саксонију где се ради на литијумском пројекту.

Опширније Краће

О висини рудне ренте - пет одсто износи у Јапану, Кини, Индонезији

Током разговора са грађанима у Љубовији о пројекту Јадар, Вучић је рекао да ће покушати да подигне рудну ренту, али да то неће бити нимало лако.

"Говорили сте о висини рудне ренте. И то обично људи у Србији говоре користећи најпримитивније флоскуле о томе како желимо да се подјармимо западу, да будемо колонизовани, како ће они да нам узму не знам шта све. Ја само желим да вам кажем да сам ја желео да подигнем рудну ренту", рекао је он.

"Када сам хтео да повећам рудну ренту, нема ко из Русије ми на главу није скочио. Тицало се наших извора гаса и нафте. Узгред да знате да је пет одсто рудна рента и у Јапану и у Кини, и у Индонезији и у свим важнијим великим земљама", рекао је Вучић.

Председник је додао да људи обично мисле да је лако узимати паре некоме, али није.

Опширније Краће

Инжењер Рио Тинта: Два хоризонта подземних вода, сумпорна киселина се не баца уоколо

Инжењер за заштиту животне средине из Рио Тинта Јован Милићевић објашњава да постоје два хоризонта подземних вода.

“Прве подземне воде о којима ми као обични грађани размишљамо су оне које имамо у својим бунарима, када се ископа бунар до дубине од 10, 20 или 25 метара. И то су условно чисте воде, мада су код нас, нажалост, јако пуно загађене, зато што немамо уређене системе канализације. А друге воде које постоје у долини Јадра су те тзв. рудничке воде, и те воде се, у том случају, налазе у самом лежишту и окружују само лежиште”, навео је Милићевић.

Милићевић каже да вода не може да уђе у само окно и да изађе горе. "Рудничке воде морате да евакуишете из рупе. Свака кап те воде је ресурс који се пречишћава малтене до нивоа дестилаторне воде", каже инжењер.

Додаје да пројекат подразумева коришћење рударске запуне, како не би било слободне површине која би могла да изазове слегање.

Говорећи о фолији, каже да хидроизолација депоније подразумева и додатна два слоја.

"Иако је та фолија сасвим довољна, али овде имам превентивно додатна два слоја од природних материјала заснована на глини. Преласком на сушени отпад површина за формирање депоније смањена је три до четири пута", рекао је инжењер.

Када је у питању сумпорна киселина, инжењер каже да она има своју улогу и то је материја која се купује, како би се добио производ који је потребан.

"Она се не полива по људима и не баца се уоколо и не излива се. Улога је да изврши неутрализацију - казао је он и додаје да је отпад на крају база, а не киселина", каже Милићевић.

Директор Рио Тинта о депонијама: Уложићемо додатних 100 милиона евра како би се извукла отпадна вода

Директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм каже да ће компанија, када је реч о депонијама, уложити додатних 100 милиона евра како би се извукла вода.

"То ће бити први рудник литијума у свету који неће имати мокро јаловиште. Депонију сводимо на минимум, а негде око половине ће моћи да иде подземно, а од преосталог дела нешто од овог отпада може да се користи за иградњу путева. Степен негативног ефекта за за животну средину ће бити знатно нижи", рекао је Стаусхолм.

Опширније Краће

Вучић: Рио Тинто за 22 месеца мора да нам достави три студије

Председник Србије питао је представнике Рио Тинта да и даље није сигуран колико новца је компанија спремна да уложи у заштиту.

"Одговоре смо добили тек јуче, јер сте знали да је то кључна тема. Да објаснимо грађанима, за 22 месеца морају да нам доставе три студије, они пре тога не могу ни формално да заврше своје обавезе према држави Србији. Они пре тога морају да ураде мнгоо ствари", рекао је Вучић.

Председник Србије је такође навео примере у којима је компанија Рио Тинто прекршила мере заштите животне средине, као и то да морају озбиљно да одговоре како ће да заштите воду, шта ће радити са отпадним материјалом и депонијама и треће је сумпорна киселина и шта ће бити са пољопривредним земљиштима. 

Опширније Краће

Расправа грађана и директора Рио Тинта

Директор компаније Рио Тинто Јакоб Стаусхолм изјавио је да је нормално да се за 20 година, колико раде истраживања у Србији, сменују људи ангажовани на пројекту "Јадар", те да су они као компанија без икакве сумње одговорни за све своје поступке, али и да ће грађани добити одговоре на сва питања.

Стаусхолм је, одговрајаући на критику једног од грађанина да нису добили одговоре ни на једно питање упућено овој компанија, истакао да ускоро може очекивати одговор на свако од 71 питање колико их он  има.

Грађанин је рекао да се страх од пројекта код људи јавља управо због недостатка одговора представника компаније Рио Тинто на питања и због тога што се стално мењају људи од којих траже одговоре које не добијају.

На питање да ли је упознат са тиме да је исплака из бушотина које су рађене у Горњим Недељицама нелегално вожена без икаквог филтрирања и таложења на градску депонију, Стаусхолм каже да му је то непознаница.

"Не, нисам био свестан овога што сте управо рекли, али ћу да питам Маријанту да одговори на то. Хвала вам на питањима и уверавам вас, добит ћете одговоре на ваших тачно 71 питање", рекао је директор Рио Тинта.

Инжењер из Лознице Стјепан Митровић, који ради у руднику и термоелектрани "Угљевик" у Републици Српској рекао је да се упознао са пројектом Јадар и да није прочитао ништа боље.

"Прочитао сам обимно дело које има 2.300 страна и упознат сам у потпуности са пројектом, нацртом студије против утицаја на животну средину. Као дугогодишњи инжењер, који је урадио много пројеката и много студија, тврдим да ништа боље нисам прочитао у својој инжењерској каријери од 35 година", навео је  Митровић.

Нагласио је да се поставља друго питање да ли ће се кренути напред и да се радује томе што је пројекат Јадар активиран.

"Очекујем да се крене у поступак број два, а то је израда студије против утицаја на животну средину" и нагласио да би се она урадила потребно је да буде више оваквих јавних расправа на којима ће струка, али и народ такође изности мишљење и разговарати.

Истакао је да без истражних бушотина нема рударења и да се затрашивањем јавља само то да се не отварају рудници, а сматра и да бушотинске гарнитуре немају никакву опасност по животну средину. 

"Треба да будемо сложни, треба поштовати труд и науку, треба поштовати паметне и способне људе из овог краја. Треба сви да се скупимо да радимо у интересу земље, да контролишемо компанију, да им  не дозволимо да раде оно што није написано у студијама и што није написано у пројектима", навео је Митровић.

Миливоје Антић је рекао да је бивша власт довела Рио Тинто у Србију  и да овде није питање рудника, већ преузимање власти.

"Одговорно тврдим да је ово питање рушења власти. Власти на републичком нивоу", оценио је Антић.

Опширније Краће

Вучић: Кажете сами да не знате све о литијуму, али сте сигурни да сте у праву

Председник Вучић изјавио је одговарајући представнику опозиције Славиши Милетићу из тог краја да је сам рекао да не зна све о руднику литијума, али да упркос томе тврди да су аргументи на страни оних који су против рудника.

Милетић се јавио за реч и рекао да је носилац листе која је победила СНС у две изборне јединице у епицентру потенцијалног рудника и да то говори шта народ мисли о руднику литијума.

Такође, Милетић је поставио питање зашто такав разговор није организован у Лозници, јер га је тамо чекао, као и представнике Рио Тинта и Владе Србије.

"Ја нисам стручњак из те области, нисте ни ви, можда неко из владе, један од министара. А више пута смо овде чули - па прочитајте студију. Да ли мислите да овде присутни људи имају капацитета, ево ја први нисам тог капацитета да прочитам и разумем вашу студију. Дозволите да стручњаци расправљају о томе. Али ја сам потпуно сигуран да ви немате аргумената. Зато што сам потпуно сигуран да су аргументи на нашој страни", рекао је Милетић.

Предложио је да се јавна дебата о литијуму води на РТС-у.

Опширније Краће

Директор Рио Тинта: Нећемо узимати воду из реке

Извршни директор "Рио Тинта" Јакоб Стаусхолм изјавио је, одговарајући на питања грађана о пројекту Јадар и примедбе инжењера да ће вода која ће бити коришћена у експлоатацији руде изазвати велике еколошке проблеме да се никаква вода неће узимати из реке, већ из доњих слојева, а да ће 70 одсто воде бити кружног карактера.

Према његовим речима, пројекат Јадар ће користити око 0,0007 одсто воде која протиче кроз реку Дрину, а вода се користи на изузетно заштићен начин и са што је могуће већом могућношћу да она кружи.

Заступница компаније Маријанти Бабић каже је Рио Тинто радио и са људима који су против пројекта. Говорећи о скупу САНУ, каже да је од тада одрађена студија о процени ризика. 

"САНУ није изашла и рекла да овај пројекат није добар за Србију. Мишљења у зборрику су била подељена, а најгласније смо чули негативна мишљења. Ми смо погрешили јер нисмо комуницирали на прави начин и нисмо на добар начин заштитили наш пројекат да не би дошло до овог нивоа страха који постоји", рекла је Бабићева. 

Опширније Краће

Инжењер из Крупња: Постоје два проблема – подземне воде и шта после са рудником

Рударски инжењер из Крупња Боривоје Поповић рекао је да ће услед изградње подземног бити угрожене подземне воде, као и да ће спуштањем нивоа подземних вода доћи до спуштања нивоа капиларне воде, што ће, како каже, довести до сушења дрвећа и смањења приноса.

"Овај проблем ће се појавити непосредено након што почне експлоатација. Проблем се делимично може решити изградњом водовода, али остаје отворено питање ко ће сносити трошкове изградње, снабдевања водом и одржавања целокупног водоводног система", рекао је Поповић.

Истакао је да је проблем само назначен у Просторном плану посебне намене, али да за њега нису предвиђене мере.

Као други, како је истакао, веома озбиљан проблем, навео је да ће се он појавити након завршетка експлоатације, када се из рудника изнесе сва опрема и престану да раде рудничке пумпе.

"Рудник се у том случају потапа и услед великих притисака, стенски материјал који је изнад рудног тела се зарушава и од водонепропусног слоја постаје водопропусан. Његовим зарушавањем отварају се пукотине различите величине, долази до пластичних деформација горњих слојева, што се на површини манифестује слегањем терена. Вода се више не задржава, већ пролази кроз пукотине и из рудног тела се пење навише и са собом носи минерализацију која је штетна и отровна за биљни и животињски свет. Таква вода се без икакве контроле меша са водом из алувиона Јадра и Корените и као таква наставља да тече. Тако долази до настајања несагледивих и непоправљивих штета. У том случају и вода Мачве и алувиона дуж тока Саве и Дунава постаје неупотребљива за биљни и животињски свет, а и за човека", закључио је рударски инжењер из Крупња.

Опширније Краће

Шест обећања директора "Рио Тинта"

Јакоб Стаусхолм каже да разуме да "Рио Тинто" још увек није задобио и нема поверење свих становника Србије и да један од разлога због којих је у Лозници јесте да лично пренесе шест обећања.

"Прво обећање односи се на то да ће лично водити рачуна и позивати на одговорност сваког руководиоца компаније Рио Тинто, сваког менаџера, запосленог или извођача радова на пројекту Јадар, који ће учествовати у изградњи и раду модерног подземног рудника који је безбедан за све становнике Србије и животну средину", рекао је Стаусхолм.

Друго обећање, додао је, односи се на то да ће хиљаде запослених у компанији "Рио Тинто" који буду учествовали у раду рудника живети у Лозници, јести локалну храну, пити локалну воду, удисати локални ваздух и поштовати локалну заједницу.

"Треће што вам обећавам је да се радујемо и подржавамо надзор наших активности од стране локалне заједнице у вези са свим аспектима развоја, изградње и рада нашег рудника и то све почевши од овог тренутка", додаје Стаусхолм.

Четврто обећање се односи на то да ће тим "Рио Тинта" у Србији отворено и искрено разговарати са свима и да ће бити ту да чују све бриге и недоумице, и да понуде прецизне одговоре засноване на чињеницама.

"Пето, обећавам вам да ћемо, када погрешимо, признати ту грешку, исправити је, научити из ње и нећемо је понављати", додаје директор "Рио Тинта".

Шесто обећање, закључио је, јесте да тим "Рио Тинта" у Србији никада неће престати да ради на томе да задобија и задржи поверење грађана.

“Нико од вас, ни ваши потомци, не сме да живи у страху да ће подземни рудник бити штетан“, истакао је Стаусхолм.

Опширније Краће

Директор "Рио Тинта": Сви желимо да наша деца буду здрава и безбедна

Извршни директор "Рио Тинта" Јакоб Стаусхолм истиче да више од свега жели најбоље за своју децу, и да сви желимо да наша деца буду здрава и безбедна.

"Бавимо се рударством већ 151 годину и заиста смо успешни у ономе што радимо. Запошљавамо најбоље стручњаке на свету, укључујући и научнике и инжењере, и поносни смо на изузетне резултате рада када су у питању безбедност наших запослених, заштита животне средине, однос са локалном заједницом, одрживи развој, а на тржишту смо препознати као глобални лидер у нашој индустрији", истакао је Стаусхолм.

Напоменуо је да су компанији репутација и зарада подједнако важни.

Вучић: Грађани са правом забринути, Рио Тинто овде да покуша да одговори на питања

Председник Србије истакао је да су људи који су стигли у Љубовију обични грађани који су искрено забринути због могућности отварања рудника и људи који се плаше за своје реке, Јадар, Дрину, складиштење отпада и то како ће он да се заштити.

"Ти људи су уплашени због много тога. Постоје неоправдани, али и оправдани страхови и људи су са правом забринути, а представници Рио Тинта су овде да нас увере или не у то да ли они имају одговоре на та питања", рекао је Вучић. 

Напоменуо је да ће после грађана и представници власти, као и он лично, имати нека питања за представнике компаније Рио Тинто.

Опширније Краће

Вучић: Овде су људи из Рио Тинта, очекујем компликован разговор

Председник Александар Вучић рекао је да су присутни људи из "Рио Тинта" и да очекује компликован разговор.

Присутни су извршни директор "Рио Тинта" Јакоб Стаусхолм и главна заступница компаније у Србији Маријанти Бабић.

Председник Вучић стигао у Љубовију

Председник Александар Вучић стигао је у Љубовију где ће разговарати са грађанима о пројкету Јадар.

У Љубивију је стигао и директор Рио Тинта и представници те компаније за Србију.

Извештај Славице Џиновић (12.00)

Извештај Славице Џиновић

Вучић: Последње припреме за важан разговор са грађанима

Председник Србије Александар Вучић објавио је на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав" фотографије уз опис да је реч о последњим припремама за разговоре са становницима Подриња.

Позвао је све грађане да присуствују и учествују у разговору који ће се одржати у Љубовији са почетком од 15 часова.

Извештај Славице Џиновић (08.00)

Председник Вучић, у оквиру посете Подрињу, у Љубовији разговарао је са грађанима о рударењу литијума.

Поред грађана и државних званичника, присутни су били и представници компаније "Рио Тинто".

Вучић је јуче са председником Републике Српске Милорадом Додиком обишао радове на граничном прелазу Каракај и школи у Брезјаку, а имао је и састанке са више амбасадора.

Читај ми!