Извор: РТС, Фонет, Танјуг

Никола Никодијевић изабран за председника Скупштине града Београда, Крени-промени напустио парламент

Одборници Скупштине града усвојили су на конститутивној седници извештај Верификационог одбора за потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда и изабрали Николу Никодијевића за председника Скупштине. Следеће недеље одборници ће расправљати о избору градоначелника. Одборници покрета Крени-промени напустили су седницу Скупштине града, након верификације мандата. Добрица Веселиновић поднео оставку на одборнички мандат.

Завршена конститутивна седница Скупштине града Београда

Одборници Скупштине града Београда изабрали су данас Игора Јовановића за заменика председника градског парламента, Биљану Живковић за секретара Скупштине града и Татјану Вученовић за њену заменицу, чиме је завршена конститутивна седница Скупштине града.

Пре тога, верификовани су мандати одборницима, а они су затим изабрали Николу Никодијевића за председника Скупштине града, што му је четврти узастопни мандат на функцији на којој се налази од априла 2014. године.

Скупштина града сада има законски рок од 30 дана да изабере градоначелника.

Никодијевић је новинарима рекао да ће већ данас заказати са следећу недељу седницу на којој ће бити изабран градоначелник Београда.

Опширније Краће

Игор Јовановић заменик председника Скупштине Београда

Одборник Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Игор Јовановић изабран је данас за заменика председника Скупштине Београда.

За Јовановића је гласао 61 одборник, од 72 колико их је учествовало у тајном гласању.

Јовановић је активиста за људска и мањинска права од 2008. године, а од 2014. године је активан у ромској националној заједници где је ангажован на оснаживању и едукацији у борби за побољшање положаја Рома у Србији.

За секретара Скупштине изабрана је Биљана Живковић, која је и до сада била на тој функцији, а за њу је гласало 57 одборника.

Опширније Краће

Никодијевић: Седница градског парламента за избор градоначелника биће следеће недеље

Никола Никодијевић је изјавио да ће већ следеће недеље бити седница градског парламента на којој ће се бирати градоначелник Београда и Градско веће, а одмах потом и седница на којој ће се одлучивати о буџету града Београда за 2024. годину.

Никодијевић је новинарима рекао да Скупштину града у наредном периоду чека буран период у коме ће морати да ради убрзаним темпом како би надокнадила све оно што је пропуштено претходних месеци када је био Привремени орган.

Он је истакао да је добро што је данас конституисана Скупштина града, пошто је Београд још од октобра месеца прошле године имао Привремени орган и био у неком привременом стању.

"С обзиром на то да нам не омогућава да после 1. јула имамо привремено финансирање, а како се ради о заиста великом граду са великим бројем служби, ми не бисмо могли користити наше финансирање пре 1. јула, тако да ћемо морати да убрзамо доношење буџета за 2024. годину", рекао је Никодијевић.

Он је захвалио одборницима што су му омогућили да и четврти пут узастопно буде председник Скупштине града и додао да је то логичан след догађаја и успеха на изборима 2. јуна.

"Драго ми је што су грађани препознали програм који смо им понудили и што су подржали резултате нашег рада периоду. Овај резултат нас пре свега обавезује да будемо у служби грађана у наредне четири године и да спроведемо онај програм који смо им у изборној кампањи обећали", поручио је Никодијевић.

Он је поновио да је суштина њихове изборне кампање био Београд 2027. године, да то значи огроман број пројеката у нашем главном граду који ће променити крвну слику града Београда.

Како је навео, актуелна власт је почела изградњу Београдског метроа, два нова моста, нови изложбени простор, национални стадион, Србија је домаћин Експа 2027. године, а желе да раде и два тунела како би убрзали саобраћај и даљи развој Београдског воза.

"То су огромни пројекти за овај град који траже огромна финансијска средства и траже много стручних људи који ће те пројекте моћи да спроведу. Зато вам кажем, мислим да ћемо сад морати да убрзамо темпо рада у Скупштини града Београда", поручио је Никодијевић.

Додао је да ће у току дана већ заказати седницу за избор градоначелника, а да ће се потрудити да следеће недеље усвоје и буџет Града Београда.

Никодијевић је позвао све одборнике који су напустили седницу да се врате у Скупштину.

"Мислим да је најбоље да разлике у мишљењима сучелимо у институцијама Града и Скупштини града Београда. Наравно да не можемо сви да размишљамо исто, не можемо сви да подржавамо исту политику, јер је тако да нисмо сви исте странке. Али те разлике у нашим мишљењима су један додатни квалитет у раду овог градског парламента и оне нас чине бољим и чине да доносимо боље и квалитетније одлуке", рекао је Никодијевић.

Опширније Краће

Бира се заменик председника Градске скупштине

Одборници Скупштине Београда почели су данас гласање за заменика председника Скупштине Београда, а једини кандидат је Игор Јовановић из Социјалдемократске партије Србије.

Гласање се одвија тајно, секретар Скупштине прозива одборнике по азбучном реду по презименима, они узимају гласачки листић и гласају иза паравана.

Игор Јовановић је активиста за људска и мањинска права од 2008. године, а од 2014. године је активан у Ромској националној заједници где је ангажован на оснаживању и едукацији у борби за побољшање положаја Рома у Србији.

У раправи о избору заменика председника Скупштине Београда, одборница Зелено-левог фронта Наталија Симовић рекла је да је Игор Јовановић коректан човек, али да има питање за њега – "да ли мирно спава када његов бивши шеф, а верујем и будући изјави да Роми у Београду не желе да живе нормалан живот".

Симовићева је истакла да "треба да знате да ко год буде управљао овом Скупштином они неће стати и да ће се трудити да се супротставе свим плановима власти".

Одборник Зелено-левог фронта Бранислав Димитријевић питао је председника Скупштине Београда Николу Никодијевића како он и Јовановић као социјалдемократе гледају на девастацију социјалистичког наслеђа у Београду и поручио да је листа "Александар Вучић - Београд сутра" целу кампању водила на темељу лажног патриотизма.

"Ја за њега нећу гласати иако сте ми и ви и он овако лично симпатични", рекао је Димитријевић јер га је председник опоменуо да се врати на дневни ред и избор Игора Јовановића.

Одборница Покрета слободних грађана Јелена Бањац рекла је да се градоначелници мењају, а председник Скупштине Никола Никодијевић остаје.

"Заборављате да и даље постоје листе чекања за личне пратиоце, особе са инвалидитетом не могу да уђу у градски превоз", рекла је Бањац.

Никодијевић је поручио Јелени Бањац да она користи прилику јер не може да јој искључи микрофон, иако би то радо учинио и позвао је да критикује, али без мржње.

Опширније Краће

Формирано пет одборничких група

У Скупштини Београда формирано је пет одборничких група, а председник Скупштине Никола Никодијевић позвао је председнике одборичких група на петоминутни договор о даљем раду и формирању административно-мандатне комисије.

Формиране су групе - "Александар Вучић - Београд сутра" која има 58 одборника и на чијем је челу Александар Мирковић, група "Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" има 10 чланова и води је Борисав Антонијевић.

По седам одборника имају групе "Народни покрет Србије - Демократска странка - Ново лице Србије - Еколошки устанак" коју води Милош Павловић и "Зелено-леви фронт - Покрет слободних грађана" који води Наталија Стојменовић.

Група "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија" има шест одборника и Небојша Благојевић је на њеном челу, док је један одборник независан.

Покрет Крени-промени има 21 одборника, али они нису формирали одборничку групу, те је Никодијевић најавио да ће се у погледу времена које имају за расправу они третирати као самостални одборници.

Опширније Краће

Никола Никодијевић изабран за председника Скупштине

Одборници Скупштине Београда изабрали су Николу Никодијевића за председника Скупштине, чиме почиње његов четврти мандат на тој функцији.

Укупно су гласала 72 одборника, а Никодијевић је изабран са 60 гласова за и 12 против.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Одборници се изјашњавају о избору председника Градске скупштине

Одборници се тајним гласањем изјашњавају о избору председника Градске скупштине.

Полемика одборника власти и опозиције

Заменик председнице одборничке групе Зелено-левог фронта и Покрета слободних грађана у Скупштини Београда Стефан Симић изјавио је да власт нема идеју и визију како град треба да изгледа у будућности, а једину идеју коју имају је да краду новац грађана Београда.

Одговарајући на наводе одборника власти да је опозиција доживела изборни дебакл, Симић је рекао да је власт сакупила све што је имала, а да је сигуран да не могу да наброје свих 14 субјеката на листи и да су и поред крађе гласова имали мање гласова него у децембру.

Симић је додао да ће се опозиција борити и кроз институције и са грађанима на улици.

Говорећи о кандидату за председника Скупштине Београда, он је рекао да је Никола Никодијевић персонификација "пропадања овог града".

Одборник Српске напредне странке Александар Мирковић рекао је да сви који су се ујединили ујединили су се око бољег сутра за Београд, а да се опозиција ујединила око тога да се у Сребреници догодио геноцид, а да Косово није Србија.

Одборник посланичке групе ЗЛФ и ПСГ Душан Павловић рекао је да Никодијевић већ 10 година седи на челу органа који доноси лоше одлуке за град, али да је најпознатији по доприносу пројекту Београд на води, који је корупционашки пројекат.

"Београд на води је ваш приватни град који се простире на 177 хектара јавне земље, коју сте добили готово бесплатно. Али то вам није довољно и одлучили сте да проширите своје апетите, нових 327 хектара према Ади Циганлији, да срушите Сајам – културно-историјско наслеђе ове државе", рекао је Павловић.

Он је рекао да се све то дешава уз саучесништво Николе Никодијевића, поручивши да опозиција ни милиметар јавног простора неће препустити без борбе.

Опширније Краће

Никола Никодијевић кандидат за председника Скупштине

Одборник Скупштине града Београда Александар Антић из Социјалистичке партије Србије предложио је свог страначког колегу Николу Никодијевића за председника београдског парламента.

Антић је рекао да верује да ће Никодијевић, који је ту функцију обављао у претходна три сазива градског парламента, успешно обављати функцију на основу до сада постигнутих резултата и стеченог искуства.

Предлог да Никодијевић буде изабран за председника Скупштине града потписало је 59 одборника владајуће коалиције окупљене око Српске напредне странке.

Председник одборничке групе СНС-a Александар Мирковић рекао је да ће његова одборничка група подржати избор Никодијевића.

Одборник Српске напредне странке Небојша Бакарец изјавио је да је кандидат за председника Скупштине Београда Никола Никодијевић већ 10 година део тима који је уздигао Београд и да је сигуран да ће допринети да Београд сутра буде развијенији него Београд данас.

"Београд је данас град кранова, пројеката, паркова, бесплатних вртића, бесплатних уџбеника, град светлости и град напретка. У Београду се данас граде метро, Експо, железница и мостови", рекао је Бакарец.

Он је додао да је Београд данас град високих плата и да је просечна плата 950 евра.

Представници одборничке групе "Бирамо Београд" рекли су да неће подржати избор Никодијевић, јер, како су рекли, он је "персонификација урушавања институције Скупштине града".

Опширније Краће

Добрица Веселиновић поднео оставку на одборнички мандат

Одборник Зелено-левог фронта (ЗЛФ) Добрица Веселиновић је на седници Скупштине Београда поднео оставку на одборнички мандат.

Он је пожелео осталим посланицима да им једина водиља у одлучивању буде јавни, а не политички интерес.

Његово иступање одборници Зелено-левог фронта су поздравили аплаузом, а председавајући из редова Социјалистичке партије Србије Тома Фила изразио је жаљење и оценио да је то штета.

Опширније Краће

Верификовани мандати одборника у Скупштини града

Одборници Скупштине града усвојили су данас, на конститутивној седници, извештај Верификационог одбора за потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда, на основу извештаја Градске изборне комисије о додели мандата одборницима Скупштине града Београда, чиме су потврђени мандати за свих 110 одборника градског парламента.

Председавајући градског парламента, најстарији одборник Тома Фила одредио је получасовну паузу, након чега ће се приступити другој тачки дневног реда – избору председника Скупштине града.

Одборници покрета Крени-промени Саво Манојловић напустили су седницу Скупштине града, након верификације мандата, како је то јутрос, на конференцији за новинаре испред зграде Генералштаба, најавио лидер тог покрета Саво Манојловић.

Он је, у изјави новинарима у холу Скупштине града, рекао да су то урадили због, како сматрају изборних неправилности на локалним изборима 2. јуна, посебно у Нишу, а да ће одборничке надокнаде уплатити у хуманитарне сврхе.

Опширније Краће

Изабран Верификациони одбор, одређена пауза од 15 минута

Конститутивна седница почела је избором Верификационог одбора за потврђивање мандата и потврђивањем мандата одборника Скупштине града.

Седници председава најстарији одборник Тома Фила, уз помоћ два одборника са изборних листа које су добиле највише мандата, као и секретара Скупштине претходног сазива.

Председавајући Фила је одредио паузу од 15 минута док ради Верификациони одбор.

У том одбору су Небојша Бакарец, Биљана Мучибабић и Душан Павловић.

Опширније Краће

Почела конститутивна седница Скупштине града Београда

Нешто после 10 часова почела је конститутивна седница Скупштине града Београда, јавља репортерка РТС-а.

Седници председава најстарији одборник Тома Фила из Социјалистичке партије Србије.

Манојловић: Верификоваћемо мандате, нећемо учествовати у раду Скупштине

Лидер покрета Крени-промени Саво Манојловић изјавио је да ће та одборничка група напустити Скупштину града Београда одмах по верификацији мандата и да више неће учествовати у раду Скупштине града, а да ће одборничке надокнаде бити уплаћиване у хуманитарне сврхе.

На конференцији за новинаре те одборничке групе испред зграде Генералштаба, Манојловић је рекао да се неће одрећи одборничких мандата зато што би они припали владајућој коалицији, а да њихово присуство при верификацији мандата чак није ни потребно.

Као разлоге за ту одлуку, Манојловић је навео, како је рекао, изборне нерегуларности које су се десиле приликом локалних избора 2. јуна, а посебно у Нишу.

Манојловић је такође рекао да се његов покрет противи плановима власти за Београдски сајам, зграду Генералштаба, као и планове за ископавање литијума.

Он је те планове оценио као противзаконите и противуставне и упозорио власт да ће бити одговорна за све будуће изливе незадовољства грађана.

Танјуг
Опширније Краће

Зелено-леви фронт и ПСГ: Бићемо најгласнија опозиција овој власти

Шефица заједничке одборничке групе Зелено-левог фронта и Покрета слободних грађана Наталија Стојменовић изјавила је да ће бити најгласнија опозиција овој власти.

Она је рекла да ће они присуствовати конститутивној седници, јер су им мандате дали грађани.

Стојменовићева је рекла да ће већина у Скупштини града "представљати спрегу криминала и корупције, да су за ову власт карактеристични штетни пројекти, рушење и отимање града и да ће пројекат Експо ући у историју као један од највећих пројеката легализације корупције".

Стојменовићева ће бити председница одборничке групе, а заменик ће бити Стефан Симић.

На дневном реду седнице биће потврђивање мандата одборника, избор председника и заменика председника Скупштине града, као и секретара и заменика секретара.

Конститутивној седници ће до избора председника Скупштине, у складу са Пословником, председавати најстарији одборник.

На изборима 2. јуна листа "Александар Вучић – Београд сутра" освојила је 64 мандата, "Руска странка – Срби и Руси браћа заувек" 1 мандат, листа "Бирамо Београд – Добрица Веселиновић – Милош Павловић" 14 мандата, "Ми снага народа – Бранимир Несторовић" 10 мандата и листа "Др Саво Манојловић – и ја сам Београд – Крени-промени" 21 мандат.

Читај ми!