Извор: Танјуг, РТС

Сусрет делегација Србије и Српске на Рачи, обишли радове на ауто-путу Кузмина - Бијељина

Уочи Сабора у Београду руководства Србије и Републике Српске обишла су радове на мосту и деоници ауто-пута од Кузмина преко Раче до Бијељине. Деоница која се гради дуга је 20 километара, а инвестиција вредна 258 милиона марака. Србија издваја чак 80 одсто средстава, а финансираће и изградњу моста и интегрисани гранични прелаз. Ова деоница део је ауто-пута који ће повезати Бањалуку и Београд.

Дачић и Каран: Делегације МУП-а Србије и РС одржале историјски скуп

Делегације министарства унутрашњих послова Србије и Републике Српске одржале су уочи сутрашњег Свесрпског сабора Србије и РС велики униформисани историјски скуп који ће, према речима двојице министара Ивице Дачића и Синише Карана дати подстрек за још јачу и бољу сарадњу два министарства.

Министар Дачић је након састанка оценио да је разговор делегација био увод у сутрашњи сабор.

"Желим да сабор буде сабор српског јединства, сабор који никоме неће бити на штету, већ свима на корист. Развијање наших добрих односа услов је и значајан фактор стабилности у читавом региону, јер српски народ је највећи народ у региону, на Балкану и нормално је да, уколико постоји добра сарадња између нас, да тако будемо и значајан фактор стабилности у читавом региону", рекао је Дачић новинарима у Палати Србија, када је нагласио да је од 1997. више од 590.000 Срба из РС добило држављанство Србије.

Дачић је подсетио да наша два министарства унутрашњих послова обављају веома важне послове уз очување стаблног јавног реда и мира, безбедности грађана до беспоштедне бробе против криминала, организованог криминала, ексртемизма ...

"Желимо да сарађујемо по свим линијама деловања јер сматрамо да је то од великог и виталног значаја за грађане и у Републици Србији и у Републици Српској", рекао је Дачић и нагласио да ће сви надлежни још једном сагледати раније потписане споразуме и донети одлуку шта треба још да буде потписано.

Такође, како је додао, важно је да међусобно сагледају и све тачке на којима бисмо могли да сарађујемо без обзира да ли је реч о области борбе против криминала или заједничким обукама…

"Донели смо одлуку и да стационирамо један или два хеликоптера зависно од потреба Министарства унутрашњих послова са ватрогасцима и спасиоцима, да буду за време сезоне пожара стационирани у Републици Србији, како би тако могли брзо да реагују када је реч о неким тешким ситуацијама, пре свега, о пожару", рекао је Дачић а према речима Карана хеликоптер би требало да буде стациониран у Требињу током сезоне.

Договорено да ово буду традиционални сусрети, два пута годишње - једном у Србији а други пут у РС јер је, како је нагласио важо да се људи међусобно упознају и да виде како ми у полицијским униформама делујемо и сарађујемо на обострано задовољство и корист свих грађана, и Србије, и Српске.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/
Опширније Краће

Припремила Гордана Цимеша

Вучевић: Надам се да ће ауто-пут Кузмин - Рача бити завршен до краја године

Премијер Милош Вучевић који је заједно са председницом Скупштине Србије Аном Брнабић дочекао званичнике из Републике Спске, уочи сутрашњег Свесрпског сабора у Београду, на граничном прелазу Сремска Рача, изјавио је да се нада да ће до краја године бити завршен комплетан ауто-пут од Кузмина до Сремске раче.

То значи да имамо директну везу ауто-пута Београд - Загреб са прелазом на Сремској Рачи, рекао је Вучевић и додао да је важан и интегрисани гранични прелаз са стране Србије.

"Мислим да је ово велики пројекат који ће олакшати живот грађанима и надам се да ће наши турски партнери који су ангажовани на извођењу радова заједно са компанијама из Србије и РС поштовати рокове. Као што сте чули представник компаније је потврдио да ће до краја године бити завршен ауто-пут од Кузмина до Сремске Раче", рекао је Вучевић новинарима у обиласку моста на Сави.

Вучевић је навео да ће се наставити са инфраструктурним радовима који ће сутра на Свесрпском сабору доминирати као тема.

"Треба да разговарамо о стварима које могу да поправе живот људи, да причамо о безбеднијим путевима, да људи имају веће плате и пензије, да чувамо наш културни иденитет и да чувамо мир у региону. Не спремамо се ни за какве сукобе већ за заједништво", рекао је Вучевић.

Опширније Краће

Вишковић: Србија показала велико разумевање и сама финансира изградњу моста

Председници влада Србије и Републике Српске Милош Вучевић и Радован Вишковић обишли су радове на мосту и деоницу ауто-пута од Кузмина до Раче.

Вишковић је рекао да је Србија показала велико разумевање да сама исфинансира мост преко Саве и подсетио да ће ту бити и интегрисани гранични прелаз на територији Србије.

"Исто тако ми ћемо да спојимо Биљељину брзом саобраћајницом од Шапца према Лозници која се гради од Богатића према Слепчевићу и Павловића мосту. Ту ћемо имати интегрисани гранични прелаз који ће бити на простору РС односно БиХ која ће га и градити", рекао је Вишковић.

Вишковић је подсетио да је то део ауто-пута према Сарајеву који би преко Брчког требало да иде преко Тузле и да се спушта према Сарајеву, али када и на који начин ће се то радити у делу БиХ, како је рекао, не зна.

"Ми већ заједно са Србијом радимо од Раче до Бијељине 17 километара ауто-пута. Радови неометано теку и ми ћемо у задатом року завршити тај део ауто-пута", рекао је Вишковић.

Опширније Краће

Делегације Српске и Србије обишле су радове на мосту и деоницу ауто-пута од Кузмина до Раче коју гради и финансира Србија.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић је синоћ рекла да је поента Свесрпског сабора, који ће бити одржан у суботу, национално јединство, међусобна подршка, повезивање, чување традиције, меморијализација злочина над српским народом – жртава геноцида у Јасеновцу.

У 17 часова у Палати Србија биће одржан састанак делегације министарстава унутрашњих послова Републике Србије и Републике Српске, у оквиру Свесрпског сабора Србије и Републике Српске.

Након састанка, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Републике Српске др Синиша Каран обратиће се представницима медија у 17.45.

У Београду ће у суботу бити одржан Свесрпски сабор који ће окупити велики број људи из Србије и Републике Српске, а како је планирано, поред целодневног разноврсног програма, биће одржана и заједничка седница двеју влада о унапређењу сарадње.

Манифестација ће започети молебном у Храму Светог Саве и биће настављена различитим активностима у којима ће учествовати делегације Србије и Републике Српске.

Читај ми!