Извор: РТС, Танјуг

Парламентарна скупштина усвојила извештај којим се препоручује чланство Приштине у Савету Европе

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојила је нацрт извештаја Доре Бакојани, у којем се препоручује да се Приштини одобри да постане члан Савета Европе. За пријем је гласао је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано. ПС СЕ: ЗСО да буде постприступна обавеза.

Ципрас: Одлука о Дечанима недовољна, Приштина да формира ЗСО и поништи експропријацију

Представник Уједињене европске левице (УЕЛ) у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) и бивши грчки премијер Алексис Ципрас поручио је  у говору на заседању тог тела да спровођење одлуке тзв. уставног суда у Приштини о манастиру Високи Дечани не може бити довољно за приступање Приштине Савету Европе (СЕ), већ да је потребно испунити и обавезе које се тичу експропријације и формирања Заједнице српских општина (ЗСО).

Ципрас је истакао да је стратегија одлагања преговора добра за политичке каријере, али да доводи у питање животе људи и њихову будућност.

"Тако да се слажем да је данас приступање Kосова на столу и да је то створило динамику за акцију. И на основу тога Kосово је коначно одлучило да примени одлуке Уставног суда о манастиру Дечани. Али желим да будем јасан да то не може бити довољно за подршку приступању", поручио је он.

Нагласио је да је од тренутка примене одлуке тзв. уставног суда у Приштини у вези са манастиром Дечани било озбиљних ескалаторних потеза.

"Оно што је најважније, потребне су нам акције у вези са законом о експропријацији и предлози у доброј вери о формирању Заједнице општина са српском вец́ином, укључујуц́и мапу пута", навео је Ципрас.

Подсетио је да се борио за мир, стабилност и раст на Балкану и истакао да нема лаких решења за мир и да све одлуке имају политичку цену.

"Ову цену вреди платити зато што може да направи разлику између рата и мира. Замрзнути сукоби не остају заувек замрзнути. Ако се питања не решавају на основу међународног права, стабилност се подрива из дана у дан и национализам расте, све док сукоб поново не постане насилан", упозорио је он.

Додао је да се мир не може градити "на апстрактним обавезама и једностраним или лошим решењима".

''Проналажење заједничког дипломатског терена у решавању разлика, које штити ваше националне интересе, тежак је пут. Али то је једини пут за нашу заједничку будућност. То је једини пут земље која је заиста јака и која верује у своју будуц́ност", рекао је он.

Ципрас, који је представник Грчке у политичком одбору ПССЕ на састанку тог тела пре три недеље није подржао извештај известиоца за пријем тзв. Kосова у Савет Европе Доре Бакојани, нагласивши да Приштина треба да формира ЗСО и поништи одлуку о експропријацији српске имовине.

(Танјуг)
Опширније Краће

Извештај Наташе Јокић из Стразбура

ПС СЕ: Усвојена препорука за чланство Приштине, ЗСО да буде постприступна обавеза

Парламентарна Скупштина Савета Европе саопштила је да је усвојила препоруку да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе и одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања ЗСО требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтеву Приштине за приступање СЕ - као постприступна обавеза.

ПС СЕ је оценила да би формирање ЗСО био "важан корак" да се обезбеди заштита права Срба, док је као "велики искорак“ поздравила спровођење пресуде тзв. уставног суда у Приштини у случају манастира Високи Дечани.

Признајући да је апликација поднета у "околностима без преседана", с обзиром на то да један број држава чланица СЕ не признаје тзв. Косово као државу, ПС СЕ је позвала на "дипломатију, дијалог и компромис".

Опширније Краће

Грубјешић: Дебата била неравноправна, СЕ се претвара у политичку организацију

Стална представница Србије при Савету Европе Сузана Грубјешић изјавила је да је дебата у Парламентарној скупштини СЕ о пријему Приштине била неравноправна и нагласила да су извештај и читава спроведена процедура биле против основних принципа, вредности и норми на којима та организација почива, а која се према њеној оцени, све више претвара у политичку организацију.

Нагласила је у изјави за Танјуг, да усвајање мишљења известиоца за пријем тзв. Косова у СЕ Доре Бакојани не значи и пријем тзв. Косова.

"Оно што треба поновити јесте да то мишљење није обавезујуће за Комитет министара који је једини властан да одлучује о чланству и о апликацији за чланство. То јесте претпоследњи корак, али онај финални дешаваће се у Комитету министара на састанку 16. и 17. маја", навела је Грубјешић.

Дебата је, како је нагласила, била неравноправна и много више посланика је говорило у прилиог извештаја.

Додала је да може да похвали делегацију Србије која је наступала јединствено.

"Наша делегација је наступала јединствено и данас на комитетима и на пленарном заседању и која је поднела амандмане, која је оспорила то што су амандмани били одбачени, па се о амандманима ипак на крају пленарног заседања и расправљало", рекла је Грубјешић и додала да то све ипак није било довољно да се промени већински став Парламентарне скупштине.

Већински став јесте, како је додала, да се прихвати извештај Доре Бакојани и да се Комитету министара пошаље мишљење, односно препорука да се тзв. Косово прими у чланство Савета Европе. Подсетила је да је на страни Србије, а против извештаја било 29 гласова и 11 уздржаних.

"То је нешто што ипак говори о стању и о ситуацији у самој Парламентарној скупштини", рекла је она и подсетила да је за извештај био 131 посланик. За Србију је, како је нагласила и даље кључно питање Заједнице српских општина и да ће у петак бити тачно 11 година од када је потписан први Бриселски споразим и од када је ЗСО требало да буде формирана.

Упозорила је да ако се сада ЗСО не формира, неће бити никакве шансе да се она формира касније, односно да Приштина испуни ту своју међународну обавезу уколико постане члан Савета Европе.

"Тако да читав тај извештај и читава та процедура која је до сада спровођена у СЕ управо иде против основних принципа, вредности и норми на којима почива та организација. Она се на моју велику жалост све више претвара у политичку организацију, а све мање се бави оним због чега је основана, због чега је уживала огромно поштовање, због чега су сви желели да буду врло активни и конструктивни", казала је Грубјешић.

На питање колики је маневарски простор за Србију у следећих месец дана, рекла је да он није велики, али да се користи сваки милиметар тог простора.

"Није никаква тајна да се озбиљном акцијом наших државних органа, пре свега мислим на посету председника Вучића француском председнику Макрону, појави шанса да Француска,а уз њу и још нека земља Квинте, а пре свих Италија, заузму став да се пријем Косова одложи док се не испуне сви услови", рекла је она.

Пре свега, како је додала, то би било важно и за нас је најбитније да се донесе и закон о експропријацији - да се обустави дивљачка експропријација коју спроводе власти привремених приштинских институција на северу КиМ.

Опширније Краће

Пиља: ПС СЕ усвајањем препоруке Доре Бакојани погазила све норме међународног права

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе рекла је да је ПС СЕ усвајањем препоруке да се тзв. Косову одобри чланство у Савета Европе донела срамотну одлуку и да је та институција тиме погазила све норме међународног права.

"Ово није ништа коначно, већ је то мишљење Парламентарне скупштине Савета Европе и сад ћемо да видимо да ли ће то уопште доћи пред Комитет министара", рекла је Пиља за Танјуг коментаришући вечерашњу одлуку ПС СЕ да усвоји извештај известиоца за пријем тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани.

На питање какви ће бити наредни кораци Србије, Пиља истиче да се нада да ово питање уопште неће ни доћи на разматрање пред Комитет министара СЕ и да ће, како је рекла, схватити каву грешку праве.

"Већ видим да су поједини земље послале неке другачије сигнале. То су посебно исказале колеги из Италије и Мађарске кроз амандмане којима су исказали неки другачији став и послали сигнал да постоји шанса да ће се сетити да постоји Бриселски споразум и да мимо свих процедура не може на овакав начин лажна држава Косово да постане чланица Савета Европе", истакла је она.

Пиља је додала да није била изненађена слушајући образложења учесника током расправе.

"То су аргументи које су они износили пре тога на политичком комитету и показује да њих заиста ништа друго и не интересује, да имају своју агенду свој циљ и да једноставно газе међународно право само да би успели у ономе што су наумили. Нажалост мени је ово очекивана расправа, врло мучна и врло тешка, али знајући ко су све ти људи и на који начин су се понашали у претходних неколико месеци нисам изненађена њиховом аргументацијом", рекла је Пиља.

Опширније Краће

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је данас дан срама у ПС СЕ, будући да је први пут у историји, како је истакао, препоручено чланство нечега што није држава, и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода.

''Данас је дан срама у Парламентарној скупштини Савета Европе. Први пут у историји препоручено је чланство нечега што није држава, и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода'', поручио је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова.

Опширније Краће

ПС СЕ усвојила извештај којим се препоручује чланство тзв. Косова у СЕ

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојила је извештај Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе.

За пријем тзв. Косова у Савет Европе гласао је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано. Тзв. држава Косово је кандидатуру за чланство поднела пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године.

Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић

Биљана Пантић Пиља: Ово је преседан којим ћете отворити Пандорину кутију

Посланица из редова Европске народне партије и шефица делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља истакла је да је известилац Дора Бакојани, предлогом да Приштина постане члан СЕ, прекршила норме међународног права и принципе на којима је Савет Европе основан.

"Ући ћете у историју због кршења норми међународног права“, рекла је Пантић Пиља, подсећајући Бакојанијеву да је сама у извештају навела три услова за чланство Приштине.

Пантић Пиља је рекла да је сама Бакојанијева написала да је успостављање Заједница српских општина неопходан услов за ефикасну заштиту националне мањине.

Ово је преседан којим ћете отворити Пандорину кутију и питање је чија земља је следећа што ће искористити овај преседан, нагласила је она, подсећајући на одлуку приштинских власти да не дозволе увоз српске робе и забране употребу динара.

Пантић Пиља је добила упозорење да се не обраћа директно известиоцу.

Шефица делегације Црне Горе Маја Вукићевић рекла је да она неће подржати извештај Доре Бакојани, иако ће из делегације Црне Горе бити гласова и за чланство Приштине у СЕ.

Опширније Краће

Групације подељене, износе аргументе за и против

Већина представника политичких групација у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) признала је да унутар својих редова нема јединствен став о апликацији Приштине за чланство у СЕ, а једини који су отворено рекли да неће гласати за извештај Доре Бакојани су европски конзервативци.

Представник групације либерала и демократа у Парламентарној скупштини Савета Европе Јулијан Булаји изјавио је да је Приштина спремна за чланство у СЕ.

"Наша борба није за земље, већ за права. Ово је историјски дан и ми бранимо права појединаца, а не земаља нити народа", рекао је Булаји, додавши да је већина посланика у ПССЕ рођена у земљама које више не постоје. Ова одлука значи више права за 1,6 милиона људи који живе и чије ране зацељују. Данашња одлука је почетна тачка и очекујемо од Косова да испуни реформе. Косово је спремно за чланство у СЕ, али мора да обезбеди заштиту српске заједнице", поручио је он.

Булаји је рекао да се не сме ићи погрешним путем, креирањем нове Републике Српске на северу КиМ, али се исто тако не смеју игнорисати права српске мањине, треба да буде поштована и укључена на Косову.

Известилац Уједињене европске левице Алексис Ципрас истакао је да су у тој групи различите позиције о апликацији Приштине у СЕ.

"Нема лаких решења за мир. Све одлуке које нас воде напред су тешке и имају полтичку цену, али она је вредна јер може направити разлику између рата и мира", нагласио је он.

Приштина је одлучила да примени одлуку Уставног суда о манастиру Високи Дечани, али желим да будем јасан да то није довољно да се подржи чланство, рекао је Ципрас, подсећајући на озбиљне ескалације, неке због одлуке Београда, неке због одлуке Приштине.

Представник социјалиста Франк Швабе оценио је да је ово историјски моменат и да ће подржати извештај Бакојанијеве, а позвао је да се одбију сви предложени амандмани.

Представница Европске народне партије Ингјерд Шије истакла је да та политичка групација нема јединствен став о овом питању, али се радује дебати и различитим мишљењима.

Норвешка је међу првим земљама признала независност тзв. Косова и премијер Аљбин Курти је потврдио да је спреман да потпише Нацрт статута ЗСО, а наше јасно очекивање је да се то догоди без непотребног одлагања, рекла је она.

Ако и када Приштина постане члан СЕ, биће под процесом мониторинга, додала је.

Представник европских конзервативаца Жолт Немет рекао је да та групација подржава чланство Приштине у СЕ, али су три важна разлога зашто неће подржати извештај Бакојанијеве.

"Косово није испунило све своје обавезе, већ само једну од три. Други разлог је Србија, јер се овим крши њена спољна и унутрашња стабилност. У чијем интересу је да дестабилизује једну такву земљу", упитао је Немет.

Трећи разлог, додао је, јесте да је ово супротно принципима ове организације, која треба да служи регионалној стабилности.

Опширније Краће

Дора Бакојани препоручила ПС да Комитету министара предложи чланство Приштине у Савету Европе

Известилац Комитета министара Савета Европе Дора Бакојани препоручила је Парламентарној скупштини тог тела да Комитету министара предложи да тзв. Косово постане члан Савета Европе.

Дора Бакојани је на седници Парламентарне скупштине констатовала да је од објављивања извештаја добила критике и увреде на свој рачун, пре свега од представника држава које не признају независност КиМ, преноси Фонет.

Опширније Краће

Пиља: Одбор за политичка питања гласао против наших амандмана, улажемо приговор

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Биљана Пантић Пиља изјавила је за Танјуг да је Одбор за политичка питања и демократију ПССЕ гласао против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана који су предложили чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске и најавила улагање приговора.

Пиља је додала да су амандмани одбијени великом већином и да се самим тим неће разматрати на пленарној седници ПССЕ, осим уколико се не уложи приговор. Српска делегација у ПССЕ поднела је јуче 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. државе Косово у Савет Европе (СЕ), а њима се између осталог тражи одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство као и да формирање ЗСО буде претприступни услов.

Чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске поднели су амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ), којим се тражи да чланство тзв. државе Косово буде условљено формирањем Заједнице српских општина (ЗСО).

Опширније Краће

Вечерас око 20.00 Парламентарна скупштина Савета Европе подржала је предлог за пријем Приштине у ту организацију. 

 

Парламентарна скупштина Савета Европе, будући да је исход гласања био повољан за Приштину, упутиће препоруку за њен пријем Комитету министара спољних послова, који је извршно тело Савета Европе, и доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Било би то први пут да се одлука о пријему нове чланице не доноси једногласно, како је то до сада увек био случај у историји Савета Европе, најстарије паневропске организације, основане после Другог светског рата, да надзире поштовање људских права и правне државе.

Такође, било би то први пут да у ову организацију буде примљена територијална јединица, која није чланица Уједињених нација, нису је као државу признале све чланице Савета Европе и која је прогласила оцепљење од државе која јесте чланица Савета Европе, односно од Србије у овом случају.

У извештају Доре Бакојани каже се да "Парламентарна скупштина препоручује Комитету министара да позове Косово да постане чланица Савета Европе под именом Косово и да Косову додели три седишта у Парламентарној скупштини“.

У извештају се између осталог наводи да је "Косово парламентарна демократија која је функционална и да би такође пријем у Савет Европе представљао важну етапу у процесу европске интеграције Косова“.

Наводи се да Парламентарна скупштина Савета Европе поздравља напредак Косова у домену људских права, демократије и правне државе и поздравља се напредак који је остварила садашња влада, посебно у домену борбе против корупције увођењем грађанског партнерства за парове истог пола у грађанском законику.

Тражи се од Приштине да предузме важне и конкретне мере како би се што пре формирала асоцијација општина са српском већином, али то у извештају није представљено као услов за пријем Приштине у Савет Европе.

Могуће је, како незванично сазнаје РТС, да у контексту интензивних дипломатских активности а мандатно данас буду предложене измене по овом питању.

Од 46 држава чланица Савета Европе, независност и државност Приштине није признало њих 12. У извештају Бакојанијеве од њих се не тражи да сада признају независност Приштине, али се тражи да поштују одлуку о пријему Приштине у Савете Европе када она буде дефинитивно донесена.

Одбор за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе јуче је подржао нацрт мишљења о томе, а данас би требало да се изјасни Политички комитет.

Српска делегација поднела је 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. државе Косово у ту организацију, а једним се тражи одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе саопштила је да су српска делегација и члан кипарске делегације у Одбору за правна питања и људска права гласали против нацрта мишљења о чланству Приштине у Савету Европе.

Читај ми!