Извор: РТС, Танјуг

Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за 1. март због недостатка кворума

Конститутивна седница Скупштине града Београда одложена је за 1. март, због недостатка кворума. У сали није било посланика листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", Социјалистичке партије Србије и листе "Ми - Глас из народа". Листа "Србија против насиља" наводи да је реч о великој победи опозиције, док председник Привременог органа града Београда Александар Шапић наводи да ће победу од 17. децембра потврдити ако дође до поновљених избора.

Извештај Милице Пујкиловић

Брнабић: Не видим победу у одлагању конститутивне седнице Скупштине града

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је, поводом одлагања конститутивне седнице Скупштине града Београда, да не види шта је победа у томе што је та седница одложена и додала да је опозиција само, како је навела, протраћила време читавог народа.

"Њихова победа се увек везује за губитак за грађане и за народ, не видим шта је победа у томе што се одложила конститутивна седница. Не видим шта је победа у томе што нисте пожурили са формирањем власти у једној важној локалној самоуправи или било којој локалној самоуправи. Не видим шта сте победили или каква је победа то што сте протраћили време читавог града, свих људи који су гласали за било коју политичку опцију", рекла је Брнабић након полагања камена темељца поводом почетка радова на Научно-технолошком парку Ниш фаза 2.

Несторовић: Јерковић и Илићева прекинули контакт, не желимо да будемо тас на ваги

Носилац листе "Ми-Глас из народа" Бранимир Несторовић рекао је данас да су Александар Јерковић и Весна Илић двоје одборника који су одмах након избора прекинули сваки контакт са покретом и поновио да не желе да буду "тас на ваги" и да је најбоље решење расписивање нових београдских избора.

"Господин Јерковић и госпођа Весна Илић, њих двоје су заједно и дошли код нас (у покрет), они су заједно престали да се јављају. И ја их данас нисам видео да су били уопште у сали", рекао је Несторовић за Танјуг после одлагања конститутивне седнице Скупштине града.

Он је рекао да су их контактирали из СНС-а, али да су принципијално одбили понуду, не улазећи у детаље шта им је понуђено.

Како је Несторовић рекао, идеја када су формирали покрет је била да не буду тас на ваги који одлучује између два велика блока која се сукобљавају и истакао да најбољи начин за снижавање тензија представљају нови избори.

"Нови избори су увек најбољи зато што ће људи да гласају. Сад је доста јаснија ситуација после републичких избора. Очистила се политичка сцена, гомила ових аутобус странака је нестала. Сад ће бити прилично лако изабрати. Имаш две, три опције, па ће свако да изабере за себе", рекао је Несторовић.

Он је најавио да ће покрет "Ми-Глас из народа" у Скупштини Србије инсистирати да се измени изборни закон.

Обрадовић: Скупштина града није конституисана, СНС и СПС немају већину

Владимир Обрадовић из одборничке групе "Србија против насиља" рекао је да Скупштина града није конституисана.

Истакао је да СНС и СПС немају већину и не могу да конституишу градску власт.

"Најављено је да ће седници присуствовати с њихове стране 60 одборника, али нико није дошао, што говори да они већину немају", рекао је Обрадовић.

Поручио је да је "ово данас велика победа опозиције".

Добрица Веселиновић рекао је да је "пажња за Београд веома велика, да су избори покрадени, као и да је јасно да СНС и СПС немају већину".

"Ми смо као опозиција солидарно заједно и достојанствено показали да не желимо ову власт. Остајемо уједињени у нашим захтевима за понављањем избора и побољшањем изборних услова", поручио је Веселиновић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Конститутивна седница Скупштине града Београда одложена за 1. март

Најстарији одборник Скупштине града Тома Фила, који је требало да председава конститутивном седницом, рекао је на почетку да се данашња седница због недостатка кворума одлаже за 1. март у 10 сати.

У сали није било посланика листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", Социјалистичке партије Србије и листе "Ми - Глас из народа".

Претходно су посланици листе "Србија против насиља" и НАДЕ ушли у салу Скупштине града, где је требало да почне конститутивна седница.

Одборници коалиције "Србија против насиља" ушли у салу са транспарентима

Представници коалиције "Србија против насиља" ушли су у салу где ће данас бити одржана конститутивна седница Скупштине града Београда и развили транспаренте.

На транспарентима стоје написи црним ћириличним словима "Београд вас неће!" ,"Покрали сте изборе" ,"Kрађа неће проћи".

Одборници опозиционих странака који држе транспаренте стоје испред и на скупштинској говорници.

Фото: Фонет / Марко Драгославић

Јовановић: Избори у Београду морају да се понове

Лидер коалиције НАДА Милош Јовановић рекао је пре почетка седнице Скупштине Града Београда да избори у Београду морају да се понове, јер су резултати избора, како тврди, нелегитимни.

Он је оценио и да би било какво конституисање власти у Београду било нелегитимно као и да би то био отворен позив за све грађане Београда да одбране, како је рекао, изборну вољу.

Председник ПОКС-а Војислав Михаиловић рекао је да ће вероватно конституисање скупштине бити "отегнуто", да би се градски избори спојили са локалним изборима крајем маја.

На питање да ли је неко од одборника из НАДЕ прешао на страну Српске напредне странке, он је рекао да то нико није учинио и да су сви данас дошли са истим ставом.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Шапић: Нови избори ако не буде јединственог става листе "Александар Јерковић - Ми глас из народа"

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић је уочи конститутивне седнице градског парламента рекао да ће се, ако за десетак дана не дође до јединственог става на изборној листи "Александар Јерковић - Ми глас из народа", ићи на нове изборе.

“Мислимо да је Београду потребна легална, легитимна и стабилна власт која ће да подржи све изазове који ће се наћи пред нама и подржати пројекте које смо најавили и за које смо направили припрему“, рекао је Шапић.

Истакао је да је на изборима 17. децембра листа "Александар Вучић – Београд не сме да стане" добила највише гласова.

"Ми смо победили и верујем да ћемо ту победу не само потврдити ако дође до поновљених избора, него је и учинити још убедљивијом", рекао је Шапић.

Истакао је да ће седница данас бити отворена и да ће бити настављена највероватније 1. марта.

"Уколико се до 3. марта, до када је последњи рок, не конституише Скупштина града, а конституисање Скупштине града значи избор председника, потпредседника и секретара и административно-мандатне комисије, тада креће да тече рок од месец дана када председник Народне Скупштине има право да у року од 45 до 60 дана распише нове изборе", рекао је Шапић.

Tanjug / print screen

Потпредседник Владе, министар одбране и председник СНС-а Милош Вучевић рекао је за РТС да ће се у Београду ићи на нове изборе ако градска власт не буде имала пун легитимитет.

Ако буде потпуног консензуса, односно питања легитимитета биће формирана скупштинска већина, ако не видимо да постоји јасна политичка воља код оних који би чинили ту већину, идемо на нове изборе у законом предвиђеним роковима, поручио је Вучевић.

Привремени орган Града Београда крајем јануара је донео закључак о сазивању конститутивне седнице градске скупштине.

На дневном реду је потврђивање мандата одборника, као и избор председника скупштине и постављање секретара, што је услов да би скупштина била конституисана.

За разлику од републичког парламента, који се сматра конституисаним у моменту верификације две трећине мандата, код градске власти скупштина је верификована у моменту када се изаберу председник и секретар.

Међутим, избор скупштинских функционера и формирање београдске извршне власти и даље су неизвесни, јер се не зна хоће ли бити неопходне већине од 56 одборника.

Епилог постизборне комбинаторике можда ће стићи тек 2. или 3. марта, што је и крајњи рок за формирање Скупштине града.

Уколико већине не буде, почиње нови рок од 45 до 60 дана за одржавање нових избора.

Према Укупном извештају ГИК-а о резултатима избора за одборнике који су одржани 17. децембра, листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" добила је 49 мандата, листа "Србија против насиља - Добрица Веселиновић - проф. др Владимир Обрадовић" 43, а изборна листа "Др Милош Јовановић - Нада за Београд" седам мандата.

Изборна листа "Ми - Глас из народа, Александар Јерковић” има шест одборничких места, док је листа "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила - градоначелник Београда" добила пет мандата.

Читај ми!