Извор: РТС

Нова рунда дијалога Београда и Приштине завршена без тројног састанка; Вучић разговарао са Столтенбергом

Разговори у Бриселу на нивоу главних преговарача су завршени без директног састанка делегације Београда и Приштине. Председник Александар Вучић разговараo je са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком. Вучић се састао и са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Лајчак: Користан састанак са Вучићем, предузети кораке на деескалацији

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је имао користан састанак са председником Србије Александром Вучићем и да су се сложили да треба предузети кораке на деескалацији ситуације на северу КиМ.

"Имао сам користан састанак са председником Србије Александром Вучићем након сусрета са главним преговарачима. Сложили смо се да је значајно хитно предузети кораке ради деескалације ситуације на северу Косова и постићи брз напредак у нормализацији односа", написао је Лајчак на Твитеру.

Он се претходно састао са главним преговарачима Београда и Приштине, Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

У току састанак Вучића и Столтенберга

У седишту НАТО-а у Бриселу у току је разговор председника Александра Вучића и генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.

Извештај Душана Гајића из Брисела

Лајчак: Са Петковићем и Бисљимијем сам разговарао о дугачком списку питања

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак навео је да је у Бриселу био домаћин главним преговарачима две стране, Петру Петковићу и Беснику Бисљимију.

"Разговарали смо о дугачком списку питања везаних за дијалог, почев од имплементације споразума од 27. фебруара и деескалације на северу КиМ'', написао је Лајчак на Твитеру.

Он је додао да ће се разговори наставити у наредном периоду.

Према Резолуцији 1244 НАТО је одговоран за безбедност на Косову и Метохији и замолио сам да Кфор да обезбеди безбедност Срба, рекао је председник Вучић уочи разговора са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Забринут сам због развоја ситуације на северу КиМ и ова посета Бриселу је веома значајна више са безбедносног него политичког аспекта, рекао је Вучић.

Вучић: Са Лајчаком о последњој рунди техничких разговора и начинима за смиривање напетости

Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

"Са Мирославом Лајчаком сам разговарао о последњој рунди техничких разговора Београда и Приштине и начинима за смиривање напетости на терену. Србија наставља да инсистира на конкретним корацима у циљу заштите живота Срба на Косову и Метохији, као и на примени до сада постигнутих споразума", навео је Вучић на Инстаграму након састанка.

Почео састанак Вучића са Лајчаком

У Бриселу је у току разговор председника Александра Вучића са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком.

Разговори у Бриселу на нивоу главних преговарача су завршени без директног састанка делегације Београда и Приштине.

Председник Вучић састаје се вечерас генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Разговори завршени без директног састанка делегација Београда и Приштине

Разговори у Бриселу на нивоу главних преговарача су завршени без директног састанка делегације Београда и Приштине, сазнаје РТС.

Делегација Београда је учествовала у разговорима са европским изаслаником Мирославом Лајчаком, а са њим је засебно разговарао и шеф делегације Петар Петковић у формату "један на један".

У току поподнева са Лајчаком је засебно разговарала и делегација Приштине, коју предводи Бесник Бислими.

У делегацији Београда наводе да су "као и увек до сада, били спремни на директне разговоре са Приштином", али до њих ипак није дошло.

Према најавама, са европским изаслаником требало би да разговара и председник Србије Александар Вучић.

После састанка Вучића са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столетенбергом, у седишту Алијансе очекују се изјаве за медије о разговорима и исходу данашњег дијалога са Приштином.

Почео састанак Лајчака и Бисљимија

У Бриселу је почео састанак специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и главног преговарача привремених приштинских институција Бесника Бисљимија. 

Претходно је Лајчак разговарао са шефом преговарачког тима Београда Петром Петковићем.

У току састанак делегације Београда са Лајчаком

У току засебни састанак делегације Београда и специјалног европског изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Очекује се и састанак Лајчака и са главним приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем.

У плану је да дође и до тројног састанка.

Вучић данас у Бриселу и са Лајчаком

Председник Александар Вучић састаће се у Бриселу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, као и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, саопштила је Служба са сарадњу с медијима председника.

Почео билатерални састанак Петковића и Лајчака

У Бриселу је око 9.40 почео билатерални састанак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака. 

Лајчак би требало да се састане и са главним приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем, а у ЕУ се надају да ће бити одржан и трилатерални састанак, али да то, рекли су, зависи од двеју страна.

Како је Алијанса најавила, састанак Александра Вучића и Јенса Столтенберга одржаће се око 19 часова, након чега ће се обратити медијима на заједничкој конференцији. Вучић ће се током боравка у Бриселу састати и са Мирославом Лајчаком.

Разговор са Столтенбергом  председник Вучић је иницирао прошле недеље како би првом човеку НАТО-а пренео шта се дешава на Косову и Метохији.

Данас се у Бриселу одржава и нова рунда дијалога. Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак разговара са главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

Фокус ће бити на пуној примени Споразума од 27. фебруара и на корацима ка деескалацији ситуације на северу КиМ, навео је портпарол ЕУ Петер Стано у објави на Твитеру.

Читај ми!