Извор: РТС, Танјуг

Вучић у Охриду: Договор о неколико тачака смо постигли, ништа се не завршава вечерас, већ почиње, формирање ЗСО приоритет

У Охриду је завршен састанак европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем. Претходно одржани билатерални сусрети. Постигли смо некакав договор, неколико тачака ће постати део договора за обе стране и за Београд и Приштину, рекао је Вучић после маратонских разговора. Ни данас нисам ништа потписао, истакао је Вучић. Председник ће се у недељу у 11 сати обратити грађанима, уз директан пренос на РТС-у.

Вучић се у недељу у 11 сати обраћа грађанима

Председник Србије Александар Вучић ће се у недељу у 11 сати обратити грађанима.

Вучић ће представити детаље плана за имплементацију о чему је данас разговарано у Охриду.

Директан пренос на РТС-у.

Ескобар: САД ће урадити све да помогну

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар честитао је учесницима у разговорима на конструктивности.

Рекао је да је постигнут тежак али неопходан договор и да то отвара врата европским интеграцијама.

"Ценим труд које су оствариле наше европске колеге, САД ће урадити све и економски и политички да помогну“, рекао је Ескобар.

Курти: Желео сам да потпишем споразум и анекс у Охриду

Аљбин Курти изјавио је да је дошао у Охрид са намером да потпише основни споразум и анекс о имплементацији, али да је друга страна, "као и 27. фебруара, то одбила“.

Он је додао да је сада на Европској унији да "учини статус анекса обавезујућим и правоснажним“.

На питање да ли је било речи о изборима на северу КиМ и повртаку Срба у институције, Курти је рекао да о томе нису разговарали.

Високи представник ЕУ: Обе стране сложиле су се да без одлагања спроведу све тачке споразума

Високи представник за спољну политику ЕУ Жосеп Борељ рекао је новинарима да су се обе стране после јако тешких разговора сагласиле о анексу споразума о путу ка нормализацији односа. 

У оквиру анекса обе стране су се сложиле да спроведу све тачке спразума и без одлагања, наводи Борељ.

Борељ је навео да је данас био циљ да се постигне договор о томе како спровести споразум са прошлог састанка у Бриселу 27. фебруара. "Данас је на столу било како ће бити спроведен, шта и до када треба урадити, ко и на који начин".

После 12 сати разговора имамо споразум који треба да спрведемо, сагласили су се о анексу споразума о путу ка нормализацији односа. У оквиру анекса обе стране су се сложиле да спроведу све тачке спразума и без одлагања, нагласио је Борељ.

Преговори су били јако тешки, састајали смо се у различитим форматима. Према његовим речима, ради реализације члана 7, Приштина се обавезала да "одмах крене у процес успостављања гаранција и одговарајућег нивоа самоуправе за Србе на КиМ".

Истакао је и да су се обе стране сложиле и о декларацији о несталима, које је, како је рекао, хитно питање.

Стране се нису сложиле о детаљнијем предлогу. Приштина није била флексибилна, а Београд је изјавио да неће потписати, па смо дали неколико креативних предлога што се тиче потписивања, навео је Борељ.

"Анекс и споразум се сматрају прихваћеним, а текст ће бити објављен у саопштењу Службе за спољне послове ЕУ", рекао је шеф дипломатије ЕУ.

Опширније Краће

Борељ: Приштина се обавезала да крене у процес успостављања одговарјућег новоа самоуправе за Србе

Европски комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да се Приштина обавезала да одмах крене у процес успостављања гаранција и одговарајућег нивоа самоуправе за Србе на КиМ.

Обраћање председника Вучића

"Морамо да формирамо заједнички мониторинг"

На питање да ли има рокова, Вучић је рекао да "имамо да формирамо заједнички мониторинг, комисију којом ће да председава ЕУ у року од 30 дана, одмах да се крене у формирање ЗСО".

Такође, како каже потребно је да направимо декларацију о несталим особама. Према његовим речима, донаторска конференција за пет месеци.

"У овом делу немамо много обавеза, нећу никог да обмањујем, кад се будемо наредни пут састајали, онда ћемо да причамо о нашим обавезама. Ово је тежак процес, важно ми је да сам рекао које су наше црвене линије“, каже Вучић.

"Имам зрно задовољства"

Председник Србије навео је како може рећи да има "зрно задовољства".

Упркос бројним несгласањима, имали смо пристојан и конструктиван разговор, рекао је Вучић новинарима у Охриду.

На путу смо који је дугачак и који вечерас тек почиње, навео је Вучић.

Вучић: Сутра ћу грађанима представити сваку тачку

Председник Александар Вучић је рекао да ће сутра грађанима Србије представити сваку тачку и објаснити све оно што се збивало у Охриду.

"Од понедељка почећу да примам представнике посланичких група. У месецима пред нама је озбиљан посао“, каже Вучић.

Обраћање председника Србије
Фото: РТС

Вучић: Приоритетна обавеза формирање ЗСО

Председник Србије Александар Вучић рекао је после маратонских разговора да је данас био дан где је требало да се договори имплементациони план, некав договор смо постигли.

"Ових неколико тачака које смо договорили постаће део преговарачког оквира за обе стране и за Београд и за Приштину", рекао је Вучић.

Важно је да је кључна тачка да ће Европски савет процењивати колико је ко урадио из имплементационог плана који ће бити вероватно проширен.

У имплеметационом плану стоји да смо примили к знању чињеницу да ће ЕУ то ставити као део преговарачког процеса, рекао је председник.

Вучић је рекао да се ништа није завршило вечерас већ да, како је рекао, тек почиње.

Велики је значај што је као приоритетана обавеза формирање ЗСО у складу са претходним споразумима у оквиру дијалога, каже Вучић.

Нисам ни данас ништа потписао, ставио сам до знања шта су црвене линије, али је направљен помак у конструктивној атмосфери, каже Вучић.

Новинари чекају обраћање Бореља

После завршених разговора у Охриду, новинари чекају обраћање европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

Новинари чекају обраћање Жозепа Бореља
Фото: РТС

Завршени разговори у Охриду

После готово 12 сати завршени су разговори у Охриду.

Портпарол ЕУ Петер Стано потврдио је на свом Твитер налогу да су састанци завршени и да ће се високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ кратко обратити новинарима. 

Почео дванаести сат разговора

Разговори ушли у дванаести сат, очекује се обраћање учесника.

Разговори у Охриду ушли у десети сат

Трилатерални састанак још увек траје, разговори у Охриду ушли у десети сат.

Извештај Тамаре Стојсављевић

После паузе настављен трилатерални састанак

Завршен први део трилатералног састанка председника Александра Вучића и Аљбина Куртија са европским посредницима. После паузе, разговори су настављени.

Почео трилатерални састанак

У Охриду је почео трилатерални састанак председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, са званичницима ЕУ - високим представником за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Борељ ће се после састанка обратити медијима

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ обратиће се медијима после данашње рунде дијалога Београда и Приштине у Охриду и обавестити их о резултату разговора, али неће одговарати на питања, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Он је рекао да се ради о "уобичајеној пракси", каква се спроводила после сваке рунде дијалога у Бриселу.

Стано је изјавио да не зна када ће данашњи састанци бити завршени.

Извештај Тамаре Стојсављевић
Опширније Краће

Завршени билатерални састанци

Европски званичници завршили су одвојене састанке са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем у Охриду, а очекује се почетак трилатералног састанка.

Састанку који воде шеф евродипломатије Жозеп Борељ и изасланик ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак у својству посматрача присуствује и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Скуп прате бројне новинарске екипе које у медија центру у Охриду током поподнева очекују обраћања учесника данашњег дијалога.

Извештај Тамаре Стојсављевић

У току састанак Бореља и Лајчака са Куртијем

У Охриду је почео састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Претходно се са Борељом и Лајчаком састао председник Србије Александар Вучић. Након састанка Бореља и Лајчака са Куртијем, предвиђен је трилатерални састанак. 

Почео састанак Вучића са Борељом и Лајчаком

У Охриду почео састанак председника Србије Александра Вучића, високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

 

Борељ: Очи ЕУ и Западног Балкана данас упрте у Охрид

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да су очи ЕУ и Западног Балкана данас упрте у Охрид.

"Након интензивне шатл дипломатије између Београда и Приштине, са председником Србије и Аљбином Куртијем разговараћемо о имплементацији анекса - саставном делу Споразума на путу нормализације односа", написао је Борељ на Твитеру.

Вучић се састао са Ковачевским

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Охриду, где ће бити одржан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, са председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.

"Захвалио сам пријатељу Димитру Ковачевском на томе што, као добар домаћин, жели да допринесе конструктивном наставку дијалога", написао је Вучић на Инстаграм налогу.

Ковачевски се претходно састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Вучић стигао у Охрид

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Охрид, где ће данас бити одржан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Извештај Тамаре Стојсављевић

Некадашњи потпредседник Владе и шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић рекао је за РТС да се нагађа шта пише у анексу споразума Европске уније између Београда и Приштине о којем би требало да буде речи на данашњем састанку у Охриду.

"Анекс садржи тајминге за спровођење тачака, садржи друге разраде појединих чланова. Ту је интересантан члан 4. Интересантан је члан везан за ЗСО где се заправо у њему ни не помиње ЗСО, него се помињу некаква решења. Када анализирате шта је Лајчак причао у Приштини, знате он оде у Приштину и прича о неких 15 решења. Онда дође у Београд и каже да се мора спровести Заједница српских општина", рекао је Човић.

Оценио је да, када се каже да се мора спровести Заједница српских општина, то значи да се треба спровести оно што је потписано 2013. и 2015. године.

"Онда имате Ескобара, који је специјални специјалног, није државни секретар, он је неки помоћник, уз сва уважавања, онда он крене да вам прича о свим тим стварима, и на крају, из дубине подсвести, јер не можете да лажете, каже, парафразирам, однос између две државе, а сви желе, не знам какав, велики напредак", навео је Небојша Човић.

Истакао је да не очекује ништа посебно на Охриду.

"Наравно, они ће правити помпу, видим да је 200 медија доле присутно. То ме подсећа на оне варијанте кад је несретни Заев око Македоније мењао име, свашта нешто им је дао. Не верујем да ће то бити. Верујем да ће председник Србије издржати све те притиске и да неће дозволити да се повлаче било какви потези и знајући њега, очекујем то да се на тај начин не урушава наш уставни поредак", рекао је Човић.

Додао је да су позиције јасне.

"ЗСО само на бази онога што је потписано 2013. и 2015, уз опрез и када је то у питању, јер њихове намере уопште нису чисте, верујте ми. Они кроз то желе да преузму и образовање и здравство и платни промет, једном речју, да односи буду, терминолошки, између Косова и Србије", истакао је Човић.

Опширније Краће

Састанак који је сазвао високи представник ЕУ Жозеп Борељ почео је  у 10 часова, а учествовали су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти. 

Дијалог се одвијао уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Прво су одржани одвојени билатерални састанци са Вучићем и Куртијем, један за другим, након чега је уследио заједнички трилатерални састанак.

Вучић: Позиција Србије тежа, нећу ништа потписати

Александар Вучић изјавио је синоћ да ће због налога који је издао Међународни кривични суд у Хагу за хапшење председника Русије Владимира Путина позиција Србије у Охриду бити тежа, као и да ћемо због тога морати још боље да промишљамо сваки свој потез у будућности.

Вучић је поручио да жели да разговара о нормализацији односа и о томе да Срби и Албанци могу нормално да разговарају и поновио да у Охриду  неће ништа потписати.

Он је на скупу у Сремској Митровици одговорио на то што, како је рекао, неки кажу "идемо да га спречимо да сутра потпише".

"Сад вам кажем нећу да потпишем ништа и баш их брига. Мислите да се радују, не радују се, јер се радују само несрећи Србије и радовали би се да сам рекао нешто друго. Хоћу да разговарам о нормализацији, да можемо да разговарамо једни са другима", нагласио је председник.

Жозеп Борељ је истакао уочи састанка да је време за договор Београда и Приштине о имплементацији споразума о нормализацији односа. Поручио је да је време да Београд и Приштина "преузму одговорност" и учине корак ка ЕУ.

Како је саопштила европска дипломатска служба, Борељ и амерички државни секретар Ентони Блинкен су се у телефонском разговору уочи охридског дијалога сагласили да је сада право време да се учине значајни кораци у интересу европске интеграције Београда и Приштине.