Извор: РТС

Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је пресуду Ратку Младићу. Одбијене све жалбе Ратка Младића. Одбијена је жалба тужилаштва да буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ.

Извештај репортера РТС-а о пресуди и првим реаговањима

Репортер РТС-а Тихана Бајић пратила је у Хагу изрицање правоснажне пресуде Ратку Младићу, атмосферу испред суднице и забележила прва реаговања.
Извештај Тихане Бајић из Хага

Дарко Младић за РТС: Сада ми је најважније да посетим оца, честитам судији Нијамбе на издвојеном мишљењу

Дарко Младић је за РТС навео да се "путујући циркус завршио после скоро 30 година" и честитао председавајућој Жалбеног већа, судији Нијамбе, што је, како је навео, "одлучила да каже оно што је истина и што је по међународном праву једино могуће".

"Ја само могу да честитам овој храброј жени, судији Нијамбе, која је дигла професионални интегритет и лично поштење изнад разних интереса различитих бирократија које су овде уложиле, примиле и окренуле милијарде долара, који су покушали и мисле да су успели да легитимизују агресију према српском народу кроз оптуживање и осуђивање наших војних и политичких лидера", навео је син Ратка Младића.

Додао је да ће бити занимљиво прочитати издвојено мишљење судије Нијамбе. 

"Отприлике, нажалост, то нисам могао унапред да говорим, очекивали смо овакав развој догађаја, поготово након оног муњевитог уласка новог судије у предмет. Као што видите, било је ту неких размимоилажења међу њима. Питам се само да ли су судије које су тако мирно климале главом уопште улазиле у чињенице и у предмет као што је председавајућа Жалбеног већа урадила", казао је Дарко Младић.

Како је навео, сада му је најважније да оде да посети оца, да види како је он то све поднео.

"И он је исто отприлике очекивао овако, видео је да ова бирократија нема намеру на крају свих ових процеса да је све што је радила ових 30 година било погрешно, али ето и у том светлу желим да честитам једној часној професионалки која се издигла изнад свега тога и одлучила да каже оно што је истина и по међународном праву једино могуће", истакао је Младић.

Додао је да је очигледно да су они ишли за тим да само потврде првостепену пресуду, као и да је боље што нису потврдили пресуду за геноцид у шест општина.

"Овде је најважније сад да се спусте тензије у региону и да ова тема не буде извор даљих сукобљавања. То се вероватно неће десити, али да су ишли са том првом тачком, вероватно би била некаква ескалација, што мислим да је добро. Мала је то сатисфакција у суштини, лично за генерала. Али у ширем контексту, боље је што није дошло до горе пресуде", казао је Дарко Младић.

Додао је да ће видети шта је написано у пресуди, па ће онда у односу на то да се одређују и планирају некакву ревизију.

Мунира Субашић: Сањала сам ову пресуду

Председница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић рекла је у Хагу да је сањала ову пресуду. 

"Ја сам, вјерујте, малтене и сањала ову пресуду, јер мислим да има доста нереалних ствари. Ако није могао ући у Приједор, гдје је убијено три хиљаде и нешто, а каже да је та група, мало их је убијено. Значи, требали су убити пола људи да би се признао геноцид. Мислим за Сребреницу да нисмо били под заштитом Уједињених нација и да нисмо ми мајке дигле свој глас и да се нисмо бориле 26 година по неким правилима и правдом, не знам да ли бисмо имали пресуду за геноцид", казала је Субашићева.

Додала је да је задовољна пресудом.

"Доживотна. Не може више никад узети ни своје унуче, никога у крило. Видеће шта значи кад неко узме нечију слободу, а он је узимао. Осјетиће што су му одузели слободу, али он је узимао хиљаде живота наше дјеце. Ја не желим нико да пати, али онај ко је заслужио, треба и да одговара", рекла је Мунира Субашић.

Реаговања из света и региона на пресуду

У Републици Српској критикују пресуду Ратку Младићу којом је он осуђен на доживотну казну затвора, док у Федерацији ту пресуду поздрављају.

Стижу и реаговања из света. Председник САД Џозеф Бајден поручио је да су правда и помирење темељ мира и стабилности у региону.

Брамерц: Ово није пресуда српском народу, већ једино Младићу

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц изјавио је данас, након изрицања правоснажне пресуде Ратку Младићу, да то није пресуда српском народу већ да је та кривица једино његова.

У саопштењу објављеном на сајту Међународног механизма за кривичне судове, Брамерц је рекао да је Младић намерно користио свој положај војног заповедника за нападе на невине цивиле, који су, како је рекао, убијани, мучени, силовани и протеривани без икаквог разлога осим своје националности и вере.

Како је рекао, завршетком овог предмета, жртве и преживели би требало да буду у првом плану.

"Широм бивше Југославије и даље треба истражити и процесуирати хиљаде осумњичених за ратне злочине на свим странама. Сада је одговорност на домаћим тужиоцима и судијама да наставе овај посао, а Тужилаштво се обавезало да ће им пружити пуну подршку. Заједно, можемо осигурати да све жртве геноцида, злочина против човечности и ратних злочина почињених у бившој Југославији дочекају да виде како они који су им нанели неправду одговарају за своје злочине", закључио је Брамерц.

Потврђена пресуда Ратку Младићу, одбијена жалба тужилаштва да буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ

Ратко Младић је правоснажно осуђен на доживотну казну затвора, јавља репортер РТС-а из Хага.

Жалбено веће одбацило све жалбе које је упутила Младићева одбрана.

Одбијена је жалба тужилаштва да Младић буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ. 

Одбијене Младићеве жалбе

Поводом Младићеве жалбе да је суд у првостепеној пресуди начинио више грешака када је закључио да је удружени злочиначки подухват постојао, закључено је да Младић није показао да је првостепено веће погрешило, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

Додали су да првостепено веће није погрешило ни приликом оцењивања доказа за које он тврди да су ослобађајући.

Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, председавајућа Жалбеног већа је рекла да је веће, уз супротно мишљење једног судије, одбило основе жалбе.

Kада је реч о удруженом злочиначком подухвату у вези са Сарајевом и капмањом снајперског деловања и гранатирања. Претресно веће је утврдио, уз супротно мишљење судије Нијамбе, да је Младић делио намеру да ради на постизању заједничког циља у вези са Сарајевом и да је томе допринео.

Поводом оспоравања неких аспеката пресуде, Жалбено веће је констатовало да Младић није показао да је претресно веће погрешило.

Закључено је и да су геноцид, истребљење и убиство постали додатна средства са остварење УЗП у вези са Сребреницом. Пресуђено је да је Младић делио намеру да се оствари зајендички циљ у вези УЗП.

Жалбено веће уз супротно мишљење судије Нијамбе, сматра да је неуверљиво да је Младић деловао да се цивили преместе из хуманитарних разлога.

Почело изрицање пресуде

Након техничких проблема у Суду, одложени пренос изрицања пресуде је почео.

Судском већу председава Приска Матимба Нијамбе. 

Младић је потврдио да може да прати суђење на језику који разуме. 

Пренос суђења касни због техничких проблема

Како јавља репортер РТС-а из Хага, пренос суђења касни због техничких проблема у Суду.

Младић у судници

У судници у Хагу појавио се Ратко Младић, упркос томе што је било спекулација да би могао да пропусти изрицање пресуде.

Син Дарко јутрос је изјавио да је његов отац спреман да изађе пред Жалбено веће. 

Првостепеном пресудом Хашког трибунала, чији је рад наследио Механизам, Ратко Младић је у новембру 2017. године осуђен на доживотни затвор

Младићу је потврђена пресуда по 10 тачака оптужнице: по тачки 2 за геноцид у Сребреници, по тачки 3 за злочин против човечности, по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва, по тачки 5 због убистава и злочина против цивилног становништва, по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања, по тачки 7 због депортација и злочина против цивилног становништва, по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва, по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања, по тачки 10 осуђен је због противправних напада на цивиле и кршења закона и обичаја ратовања и по тачки 11 због узимања талаца – особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.

Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина – Фочи, Kључу, Kотор Вароши, Приједору, Санском Мосту, Власеници.

Оптужницом се теретио за четири злочиначка подухвата (УЗП), а за један од њих који се односи на шест општина је ослобођен.

Осуђен је због удружених злочиначких подухвата који се односе на Сребреницу, Сарајево и узимање талаца.

Осуђен је на доживотни затвор јер је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Судија Нијамбе рекла је да се ова правоснажна пресуда према статуту има одмах извршити.

Пренос изрицања пресуде јавност je пратила са одлагањем од 30 минута. Ова пракса је уведена након што је Слободан Праљак током изрицања пресуде починио самоубиство. 

Суђење некадашњем генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано је 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011, након 12 година скривања, у Лазареву у Србији, и изручен Хагу.

Током суђења негирао је кривицу, а са тимом својих бранилаца покушао је да оспори наводе тужилаштва и исказе сведока.

Будући да је лошег здравственог стања, његова породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом ни Механизам, те захтеве до данас нису усвојили.

Читај ми!