Извор: РТС, Служба за сарадњу са медијима председника Републике

Годишњица "Олујe", сећање на прогон Срба из Хрватске - комеморативна церемонија на стадиону Лагатор у Лозници

Ове године ће у Лозници бити обележен Дан сећања на прогон Срба из Хрватске пре 29 година у акцији "Олуја", у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а више од 220.000 је протерано. Председник Србије Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана сећања у Лозници. РТС ће од 18 сати директно преносити државну комеморативну церемонију поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја".

Помен страдалима на стадиону у Лозници

Партријарх српски Порфирије уз саслужење архијереја и свештенства служи помен на стадиону у Лозници.

Вучић стигао на стадион "Лагатор" са Додиком и Цвијановићевом

Председник Србије Александар Вучић стигао је на стадион "Лагатор" заједно са председником Српске Милорадом Додиком и српском чланицом Председништва БиХ Жељком Цвијановић.

На стадиону су и председница Народне скупштине Ана Брнабић, премијер Милош Вучевић и чланови владе, председница Владе АП Војводине Маја Гојковић.

У книнском селу Стрмица, на самој граници са БиХ, августа 1995. и нешто касније, убијено их је десеторо, углавном старијих и немоћних. Једна особа и даље се води као нестала.

Пуповац: Од Загреба очекујем више усмерености према изградњи културе мира

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац поручио је да од Загреба очекује да ће у обележавању 29. годишњице "Олује" показати више усмерености према изградњи културе мира и толеранције.

"Очекујем да ће бити више усмерено на обнову поверења и унутар Хрватске и између Хрвата и Срба, али и између саме Хрватске и Србије. И то би била значајна ствар уколико би се, било индиректно или директно, допринело тим важним циљевима", рекао је Пуповац за Танјуг.

Пуповац оцењује да су ове године за разлику од претходних у фокусу неке друге теме.

"Јавност је углавном посвећена питањима пожара на појединим деловима далматинске обале, као и питањима девастације врела Уне на подручју општине Грачац и насеља Доња Суваја, односно Срба", рекао је Пуповац.

Опширније Краће

Одаловић: Хрватска главни кривац за стагнацију процеса идентификације несталих у Олуји

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да је глани кривац за стагнацију процеса идентификације Срба несталих током операције "Олуја", али и оних несталих током ратова деведесетих, држава Хрватска, која, како је рекао, то свесно ради.

"У позадини свега овога стоји један крајње нерационалан однос хрватске стране према жртвама. Ми тражимо цивиле, ми тражимо људе који су на правди Бога нестали, убијени и то је оно што делује фрустрирајуће и по породицу, али и по све нас", рекао је Одаловић за Танјуг.

Он је додао да Комисија располаже информацијама о гробним местима и да поседује и захтеве за идентификацију, али да хрватска страна све то игнорише и не жели да по тим питањима закаже састанке.

Одаловић оцењује да је сарадња између свих актера који су учествовали у ратовима деведесетих кључна како би се привео крају процес идентификације особа несталих током ратних дејстава, којих има више од 9.000 и додаје да су трећина несталих Срби.

Опширније Краће

Линта: "Олуја" највећи ратни злочин у Европи после Другог светског рата

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да многе чињенице указују на то да је операција "Олуја" највећи ратни злочин у Европи после Другог светског рата и да представља завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја данашње Хрватске.

"У Хрватској се већ 29 година слави прогон и убијање Срба. Славе се ратни злочинци, говори се само о хрватским жртвама, док се српске жртве прећуткују, омаловажавају, понижавају, умањују, па чак и негирају," рекао је Линта за Танјуг поводом годишњице операције "Олуја".

Према његовим речима, хрватско правосуђе организује монтиране судске поступке против крајишких бораца са стратешким циљем да на основу лажних изјава сведока сарадника подигне што више оптужница и донесе лажне пресуде.

Циљ је, како каже, верификација лажи да је Олуја "чиста као суза" и да је била ослободилачка акција.

Линта је истакао да је веома важно да држава Србија води активну борбу за истину о карактеру рата на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и генерално простора бивше Југославије и да јасно износи чињенице о страдању Срба током августа 1995. године.

Опширније Краће

Историчар Момчило Павловић рекао је за РТС да процеси разбијања велике југословенске државе нису завршени, посебно није стабилизовано српско питање.

Двадесет девет година од тих догађаја тај наратив и поглед на операцију Олуја је различит у Србији и Хрватској, додаје Павловић.

Прогнана из Сиска: То су ожиљци који остају за цео живот

Јелена Жутић, учитељица у Шапцу, прогнана из Сиска каже да је хришћански праштати, али да погром Олуја не може да се заборави.

"То су ожиљци који остају за цео живот. Имала сам четири године, али моји родитељи су биле зреле личности. Њихов део живота је везан за Хрватску. Био је дуг временски период док смо стали на ноге", присећа се Жутићева.

Опширније Краће

Бивши председник општине Лозница: Цео град је раширио руке пре 29 година за прогнане Србе

Лозница се са тугом сећа страдалих Срба током војне операције Олуја, у коју је 1995. године преко храничног прелаза Шепак ушло око 30.000 прогнаних.  

Новица Димитријевић, бивши потпредседник општине Лозница каже да је пре 29 године 30.000 људи ушло у тај град који је био натпросечно био погођен. 

"Организовали смо се и покушали да помогнемо тим људима, да им обезбедимо храну, воду, простор где ће да се окупају, смештај. Учествовали су лознички Комесирајат за избеглице, Црвени крст и њихови волонтери, Општина, грађани. Цела Лозница је раширила своје руке и срце", прича Димитријевић.

Према његовим речима, људи су били уплакани и љубили су земљу, а око 1.000 њих је остало да живи у граду.

Разговор Гордане Мањенчић са Новицом Димитријевићем
Опширније Краће

Државна комеморативна церемонија заказана је на градском стадиону "Лагатор", у суботу 3. августа, од 18.00 часова.

Србија и Република Српска тог дана обележавају сећање на прогон и све страдале Србе у акцији хрватске војске, која је почела 4. августа 1995. године.

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја".

У суботу, 3. августа, с почетком у 18 часова РТС ће директно преносити државну комеморативну свечаност поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији Олуја.

Помен страдалима ће у Лозници служити партријарх српски Порфирије уз саслужење архијереја и свештенства, а потом ће се окупљенима обратити преживели из колоне избеглица која је тог 4. августа 1995. године кренула пут Србије, као и председници Републике Српске и Србије.

На лозничком стадиону "Лагатор" биће изведен и уметнички програм прилагођен комеморативном скупу.

Акција "Олуја" почела је 4. августа пре 29 година, нападом на Книн

Нападом на Книн, у зору, 4. августа 1995. године, почели су систематски злочини према српским цивилима и њиховој имовини. Свега 48 сати од почетка акције "Олуја", подручје некадашње Републике Српске Крајине било је етнички чисто.

Више од 200.000 људи, са најосновнијим стварима, превозним средствима која су имали, кренули су да се исељавају, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

Избеглима није био дозвољен улазак у Београд, већ само пролаз Булеваром Арсенија Чарнојевића.

У Крајини су остали само цивили, који су били изложени терору и после формалног завршетка операције 7. августа, којом је руководио председник Републике Хрватске Фрањо Туђман.

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

Читај ми!